Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 24 cze 2018, 06:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: piątek 08 gru 2017, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
Jeżeli zdecydujesz się na ramę typu f450 to dystrybucja ci najprawdopodobniej będzie niepotrzebna bo w tym modelu centerplate ramy jest dystrybucją. Te dodatki typu BECe i filtry w większości też nie będą ci potrzebne bo KFC32F3 ma sporą część tych bajerów w sobie - musisz tylko zweryfikować co ekstra chcesz założyć a czego KFC32F3 może ci nie obsłużyć. Co do regli - zajrzałbym do tematów o wyścigówkach które teraz polecane. Dlaczego? Bo odpowiednio dobrane i jakościowo dobre racingowe regle bez problemu pociągną ci silniki w "spokojnym" quadzie a w razie jakby ci żyłka skoczyła że jednak chcesz latać szybciej i robisz przebudowę na świrusa to masz jeden zakup mniej. Optymalizacja kosztów jak to mówią. Silników nie znam więc się nie wypowiem.

I takie małe BTW - jest taka, niemal zapomniana zabawa dla hardkorów jak samodzielna budowa ramy :mrgreen: Może chcesz spróbować?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pewnie mnie to kiedyś czeka, ale na pierwszego quada wolę coś sprawdzonego. Poskładam, oblatam, pewnie rozbije i znów poskładam i wtedy może będę kombinował z własną ramą. Widziałem fajną gdzieś u Marbalona, laserowa wypalanka albo druk 3D, taka biało zielona.

Jeżeli chodzi o ramę to lepsza f450? (lżejsza), czy S500? (Większa)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
Z dwóch wymienionych brałbym trzecią - f330. Te ramy, którą byś nie wybrał, mają w kit miejsca więc po co dokładać masy. A co do budowy to ja bym zrobił dokładnie na odwrót. Nauka na castoramówce bo profile 10mm i ścinki FR44 bez miedzi są tanie a jak już się nauczysz to kupisz sobie jakąś ładną i fikuśną która ci przypadnie do gustu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 gru 2017, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Dobra, żeby nie było że nic się nie dzieje.

Zakupiłem ramę Legwana od Marbalona, a do ramy osprzęt:
- Silniki: Emax MT2216 CW - PLUS - 810KV ze śmigłami 10x4,5
- ESC EMAX BLHeli 30A - 2-4S
- KFC32F3
- GPS Ublox NEO-M8N z kompasem do Pixhawk
i trochę drobnicy.

Rama na początek pomalowana, ale biała farba była kiepskiej jakości i odeszła razem z taśmą
Obrazek
Obrazek

silniki zamontowane na ramionach
Obrazek
Obrazek

Zrobiona płytka połączeń regulatorów, zasilania i czujnika prądu
Obrazek
Obrazek

Wszystko wylądowało już w dolnej części ramy, ramiona zamontowane i poskręcane. Jak zrobię fotki to wstawię.

Przed zamontowaniem FC wypadało by zrobić kalibrację czujnika na biurku więc wieczorem rozpoczynam swoją pierwszą przygodę z iNAV i tu się rodzą pytania:
- czy KFC32F3 podłączam do komputera za pomocą zwykłego kabla USB, czy potrzebny jest jakiś dynks?
- czy mogę w iNAV zmienić kierunki obrotów silników (w razie czego), czy muszę zamieniać przewody od ESC?
- i jeszcze jedno, czy ktoś wie jak podłączyć ten GPS do FC?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 gru 2017, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
paoloo1 pisze:
Przed zamontowaniem FC wypadało by zrobić kalibrację czujnika na biurku więc wieczorem rozpoczynam swoją pierwszą przygodę z iNAV i tu się rodzą pytania:
- czy KFC32F3 podłączam do komputera za pomocą zwykłego kabla USB, czy potrzebny jest jakiś dynks?
- czy mogę w iNAV zmienić kierunki obrotów silników (w razie czego), czy muszę zamieniać przewody od ESC?
- i jeszcze jedno, czy ktoś wie jak podłączyć ten GPS do FC?

viewtopic.php?f=11&t=41790

viewtopic.php?f=38&t=41144

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 04:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1242
Lokalizacja: Lubelskie
Verid pisze:
(...)NAZA nie lubi 250tek (kilka osób próbowało z marnym skutkiem)(...)


Obrazek

Lata jak durna, nie ma żadnej różnicy czy na ramie 250 czy 500. Jedynie co to musiałem GAIN'y od razu ostro zmniejszyć bo na domyślnych wystartować się ledwo dało, ale mam pod potencjometrami więc chwila i po robocie. RTH działa bez zarzutu. Założyłem w sumie tak dla jaj i tak już 3 miesiąc siedzi bo nie miałem weny się zająć tym modelem :-P Docelowo chyba będzie jakiś iNAV właśnie ;-)
Nie wiem skąd ten wniosek że 250tek nie lubi Nazy, mi jak wspomniałem działa idealnie i na YT jest też sporo filmów - ludziom też działa, a przypadki że coś jest źle zdarzają się w każdej wielkości ram.
Niemniej ja to tylko zrobiłem w ramach eksperymentu hobbystyczno-naukowego bo głupio trochę jak w trybie ATTI leci maks 60km/h mając silniki po 1,2kg ciągu każdy :-D

PS. Pixhack też na tej ramie latał ponad miesiąc elegancko - nawet autotune zrobiłem na 3 raty. Pix z reglami hobbywinga na silabsie z BLheli gada bez zarzutu.

Wracając do iNAV (bo mam jeszcze drugiego malucha) - jest sens go odpalać na F3 ACRO bez baro?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 10:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
Głuś pisze:
Nie wiem skąd ten wniosek że 250tek nie lubi Nazy

Z opowieści innych użytkowników, najprawdopodobniej wynikających z
Głuś pisze:
na domyślnych wystartować się ledwo dało

Choć nie tylko bo kojarzę przypadki gdzie GAIN'y również były mocno skręcane a kopter dalej szalał.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 12:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Poskładałem dolną część ramy, zamontowałem ramiona

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podłączyłem KFC32F3 pod konfigurator, zrobiłem kalibracje akcelerometru, podłączyłem GPS i teraz pytanie:
- pod które kanały w FC podłączyć regulatory i w jakiej kolejności?
- czy to możliwe że pod Windows XP konfigurator dla chrome nie łączy się z FC? wywala brak połączenia, a na Windows 10 idzie bez problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Witam wszystkich po świętach.

Legwan złożony, odpalony , ale jeszcze nie latał. Czekam na podzespoły do FPV i studiuje inav.
Były problemy z podłączeniem GPS z kompasem, ale dzięki podpowiedzią Kolegów się udało i wszystko działa.
Ale żeby nie było tak kolorowo to jakieś pytania muszą być.

- Jak skalibrować ESC? bo silniki startują nie równo, próbowałem tak:
radio włączone, gaz na max, podłączam baterię, esc grają, daje gaz na min i nic. Widziałem filmy na yt, zrobiłem dokładnie tak samo a silniki nadal nie równo startują. Czy muszę coś jeszcze zmieniać w ustawieniach w inav?
- kolejną rzeczą z cyklu czarna magia są tryby lotu, na razie w domu bez śmigieł włączam radio, podłączam zasilanie i i monitor do podglądu.
GPS łapie fix-a 3D (powyżej 6 satelit) a tryby lotu wyświetlane przez osd to acro i jeszcze jeden, ale teraz nie pamiętam jaki, więcej trybów nie mogę włączyć. Czy tak ma być, że póki nie wystartuję to się nie da załączyć?.
Dodam że w radiu turnigy 9xr mam jeden przełącznik 3poz, ale z 4szt. 2pozycyjnych. zmiksowałem sobie 2 kolejne 3poz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kalibruje się tak samo, jak w innych cleanflight, baseflight itd

https://youtu.be/X7hFBHmUFCI

Czasami trzeba powtórzyć proces.

Ściągasz śmigła, suwak do góry, włączasz baterie, leci melodyjka, kończy i dajesz suwak w dół. Jak się skończy melodyjka, to odłączasz baterie i sprawdzasz ponownie już z aparaturą.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 16:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Legwan oblatany, wymaga pidowania bo trochę telepie w osi roll przy opadaniu.
Nie mam jeszcze FPV bo czekam na elementy od braci z dalekiego wschodu, a nie mogę ustawić przesyłania telemetrii, wystarczy mi napięcie baterii i poziom RRSI. Co muszę ustawić w aparaturze turnigy 9xr z eleres max żeby odbierać telemetrie?
W inav włączyłem wysyłanie, chyba że trzeba coś jeszcze ustawić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.