Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lis 2018, 09:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 517
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Takie moje propozycje (rozumiem zamysł, po prostu ja bym dał takie rzeczy):
u Ciebie fc + esc to 30g, tutaj jest 11g (jeśli chcesz osd to trzeba trochę dodać, ale nadal poniżej 30g, największy minus to niestety cena :-/
Silniki, trochę więcej, ale (z mniejszym kv powinny dać radę z większym śmigle o mniejszym skoku klik
Rama waży całkiem nieźle, chociaż do większych śmigieł trzeba by trochę dołożyć :-/
Nie wiem jakie masz śrubki, ale najlepiej byłoby aluminiowe - ważą nic ale są bardzo podatne na "przekręcenie" więc trzeba uważać przy dokręcaniu.

Takie oto przemyślenia ode mnie, pewnie trochę poleciałem ale oj tam :-P trzymam kciuki i mam nadzieję, że uda się pobić jakiś rekord :-D

_________________
Hangar: De Stik x2.5
Suweren
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 gru 2017, 20:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 192
Lokalizacja: Ostrów
Dzięki za pomysły :mrgreen:
Niezłe graty ale trochę drogie (i moje już mam).
Zwazylem jeszcze raz moje FC bez kabli (większość obcinam) i wtedy waży tylko 8g do tego pewnie 2-3g kabli.
Moje esc łączą kable silników z kablami z FC (przez to kable są krudsze a do mojego FC wszystkie kable dochodzą z 1 strony (dla mojego rozkładu to optymalne).
Obawiam się że faktycznie uzyskał bym kilka g albo mniej. Dlatego na razie zostawiam co jest.

Obrazek

Niestety ramiona okazały się za wiotkie i musiałem dodać rozpurki :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 gru 2017, 22:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 192
Lokalizacja: Ostrów
Jednak nie jest tak źle. Wiotkie było tylko pierwsze prototypowe ramię zrobiłem nowe i jest ok. Wsporniki wylecialy a dodałem fpv (trochę ciężkie ale docelowe jeszcze idą). I wygląda tak:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 02:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Ten wtyk, aż prosi się o wymianę. Wiesz jak to jest? "Toż durny nie jestem plusa do minusa nie podłącze", a potem gadasz z kumplami jednocześnie szykując model do lotu i nagle dobrze znany wszystkim elektronikom śmierdzący dymek :-P

Fajny szkrab, ale ja to jednak nie mógł bym tak bez tego rytuału oglądania filmów po lataniu, a nagrania w jakości PAL z DVR w dzisiejszych czasach to sam wiesz.... Chociaż Ty pewnie tym będziesz latał między stołem, a krzesłami w kuchni to nie ma co nagrywać, ale na dwór też się nada taki bączek :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 08:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 192
Lokalizacja: Ostrów
Dzięki :-D
Oczywiście te wtyki maja ta wadę co Mówisz ale jest na to rozwiązanie (widać na zdieciu) przewody od aku są połączone opaska co uniemożliwia połączenie plusa z minusem (nie da się tak ugrać przewodu na tym odcinku). Ja stosuje te wtyczki w łódkach i wygodnie mieć unifikacje :mrgreen:
Spoko, jak będzie docelowy nadajnik AV to na górze jest możliwość instalacji kamerki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 gru 2017, 22:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 192
Lokalizacja: Ostrów
Niestety ramiona nie radzą sobie z niewywazonymi śmigłami i wtedy wpadają w drgania (ach ta oszczędność masy) dlatego na razie wymagają wspornokow (kończę nowe).

Dlatego aktualna waga to 261g (nie mam jeszcze lekkiego nadajnika i kamerki dlatego zainstalowałem co miałem). Pierwsza wersja waży 277g.

Ale mimo to odjecie 16 gram w wydłuża czas lotu (spokojnego po domu do 3v/ ogniwo) z 18 do 24 minut :shock: Prawdopodobnie wpływ na to mają również znacznie smuklejsze ramiona.
Silniki takie same jak w pierwszym 1206 4000 kv czyli raczej nie do długiego latania :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 19:18 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 192
Lokalizacja: Ostrów
Kopter jest po kilkunastu h lotu i ma parę śladów walki z betonem. Ale tymczasowe wsporniki maja nowe zastosowanie (ograniczają obracanie ramion przy kolizjach) kopter jest praktycznie nierozbijalny.

Gdyby ktoś zastanawiał się czy INAV radzi sobie na uszkodzonych śmigłach - na takich daje rade i poza mniejszym ciągiem nie czuć różnicy.


Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sty 2018, 15:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 192
Lokalizacja: Ostrów
Kopter przelatal po domu prawie 40h (~15 to acro) ubilem ponad 150 smigiel ale lata się coraz lepiej.
Niestety łożyska silników powoli siadają (na szczęście mam zapasowe silniki). :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Wania i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.