Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 13 lis 2018, 19:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Reptile 500 v3
Post: niedziela 27 lip 2014, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1335
Lokalizacja: Berlin
Cześć!

Na reszcie znalazłem czas by opisać swoją konstrukcje oraz problemy i rozwiązania jakie zastosowałem w swoim quadzie.

Mam nadzieje, że będzie to przykład i pomoc przy budowie własnego quada.

Ogólne założenia jakie przyjąłem przed budową swojego pierwszego czterosilnikowca to możliwość latania praktycznie wszędzie. Nie jest to konstrukcja typowo kameruńska; gimbal i nudne loty filmujące jeszcze nudniejsze "wydażenia" czy krajobrazy. Starałem się uzyskać w miarę zwartą konstrukcję z możliwie zasłoniętą elektroniką tak, by przy ewentualnym krecie nie było większych strat. Oczywiście chciałem uniknąć śmigieł w obiektywie gopro. Konstrukcja nie mogła być za wysoka ani zbyt szeroka, co w przypadku wielu quadów ma miejsce.

Przed budową posiadałem wiedzę tylko odnośnie zestawu FPV, cała reszta była czarną magią. Dlatego! Pierwszą rzeczą jaką robi każdy adept i napaleniec to przeczytałem parę wątków opisanych [url=rc-fpv.pl]tu[/url] konstrukcji oraz przed potwierdzeniem zamówienia założyłem temat i skonfrontowałem to z opinią innych.

Jak każdego studenta tak więc również i mnie gryzł budżet. Godząc przysłowie "tanie mięso psy jedzą" oraz faktyczny stan mojego konta po wielu kombinacjach złożyłem finalne zamówienie z HK.


[shadow=olive]Quad:[/shadow]

1.Rama

Moje wrażenia są bardzo pozytywne. Dużo miejsca w środku. Materiał imitujący karbon jest wytrzymały na tyle, by podczas konkretniejszych upadków tylko ramiona się łamały. Bardzo dobrze przemyślana a raczej skopiowana konstrukcja. Oczywiście w przeciwieństwie do oryginału nie posiada wydrukowanych ścieżek tak wiec kable się walają.
Niestety mając tyle elektroniki nie udało mi się zmieścić potężnego akumulatora do środka. Został on owinięty folią karbonową i dumnie siedzi na ramie. Mimo wszystko nie wystaje on ponad linię silników i całość jest wysoka na 105mm. Dużą wadą są koła wycięte u spodu. Nie mam pojęcia jakie zadanie przewidział dla nich konstruktor. Zakleiłem je czarną taśmą zbrojną.

Ramiona potraktowałem czarnym spreyem.


Obrazek Obrazek
Obrazek


2. Regulatory czyli potocznie regle są ok. Przy szybszym lataniu oraz temperaturze trzydziestu stopni grzeją się natomiast podczas normalnego, łagodnego eksplorowania terenu wszystko jest ok. Wytrzymałe, kretoodporne. Kupiłem jeden na zapas jednak poczekam sobie długo zanim go użyje. Nie mam nic do zarzucenia. Przymocowane paskami zaciskowymi czyli popularnymi tyrytytkami.


Obrazek
Obrazek


3. Silniki średnie znaczy bardzo dobre. Biorąc pod uwagę ich cenę oraz kulturę pracy są bardzo dobre. Slot DJI jest dobrze przemyślany, nie musimy się bać, że nakrętka się nam odkręci. Śmigła mają swoistą blokadę przez co ich obrót jest uniemożliwiony. Przy zasilaniu 4S i dedykowanych śmigłach 8x4.5 są lekko ciepłe czyli tak, jak być powinno. Cud malina? Nie. Podczas nawet lekkich kretów potrafią ulec zniszczeniu, tzn jedna czy nawet dwie fazy potrafią się zerwać. Naprawa jest ciężka bo wał jest chyba klejony. Ciężko jest się dostać do zwojów i je przewinąć. Śrubki dodawane przez producenta są za krótkie i wypadają.

Obrazek
Obrazek


4. Śmigła jakie użyłem to CW i CCW - najlepiej karton. Pierwsze loty i kraksy to mordobicie śmigieł. Są na prawdę dobre wykonane i stosunkowo dobrze wyważone więc do pierwszych lotów i ustawień wystarczy je tylko zmieniać. Jeszcze raz dodam, slot DJI jest bardzo użyteczny.
Obrazek

5. Pakiet czy akumulator jak kto nazywa. 5000mAh 4S pozwala na 18 minut spokojnego lotu i 14 minut agresywnych wznoszeń i szaleństw. 25C jest kompromisem. Aku się nie grzeje a i po hardcorowym rozładowaniu (prawie 4800mAh) wstał bez problemu. 4 miesiące i nic nie spuchł. Cena też do przejścia. Przez swoją masę sprawia, że quad jest bardziej mułowaty ale i również stabilniejszy co w moim przypadku jest atutem. Kupiłem dwa.

Obrazek

[shadow=green]Pytanie: Dlaczego 4S a nie 3S? [/shadow]
Po prostu nie widzę żadnej zalety w 3S której nie ma w 4S. Wyższe napięcie sprawia, że przez kable leci niższy prąd czyli mamy mniejsze straty. Silniki pracują na mniejszych śmigłach (szerokość quada od końcówki śmigła do drugiego końca to 650mm a długość 500mm) dzięki temu quad jest mniejszy. Na brak mocy też niemożna narzekać.


[shadow=green]Pytanie: jak połączyć silniki z regulatorami a finalnie z pakietem?[/shadow]
To pytanie też mnie nurtowało, lutować, nie lutować. Jak połączyć cztery regle z jedną wtyczką akumulatora?

Po głębszym przemyśleniu za i przeciw stwierdziłem, że kupię Power Distribution Board. Dobry wybór. Całość zajmuje troszkę miejsca ale jest to rozwiązanie estetyczne i praktyczne. Z własnego doświadczenia powiem, że regulatory lutujemy do płytki i zabezpieczamy hotglutem (klejem na gorąco) lub innym izolującym płynem a połączenie regulator - silnik zostawiamy z fabrycznymi wtyczkami 3,5mm.
Sama płytka posiada już pożądany wtyk XT60 który jest bardzo dobrze przylutowany do reszty oraz dodatkowe wyjście +/- na wtyk od serwa. W ten sposób można bardzo łatwo i nie inwazyjnie podpiąć napięcie do OSD.
Dlaczego nie lutować połączenia regulator-silnik. To jest praktycznie niemożliwe by silnik w locie wypiął się z regulatora. Oba produkty są firmy Multistar i idealnie do siebie pasują. Zaletą nielutowania jest możliwość szybkiej wymiany silnika co się przydaję, gdy np. jesteśmy na wakacjach czy wypadzie za miasto. Bo kto normalny bierze lutownice na pole :)?

Elektronika:

Fly Controler (FC) czyliy po prostu kontroler lotu. Fajna płytka, GPS pewnie też by fajnie chodził ale jest jedno ale. Chińczyk we wtyku GPS pomylił +/- no i przez odwrotną polaryzację... latam bez gps-a.

No nic, skupię się na tym co działa.

Samą płytkę można zapakować w gustowne opakowanie. Płytka jest bezpieczna, nie rusza się i jest wszystko ładnie podpisane. Dużym minusem jest to, że nie jest to standardowa płytka czyli softy misia i innych nie będą dobrze współgrać. Pomimo większych i mniejszych problemow udało mi się odpalić FC i pomału dążę do perfekcyjnych ustawień.

Obrazek

Mimo, że o arduino nie miałem żadnego pojęcia udało mi się ogarnąć ten soft i nie jest to w cale takie trudne. Postaram się wszystko opisać możliwie jak najprościej jak i najdokładniej.

Na początku ściągamy zestaw potrzebnych programów z mojego dropbox-a.
https://www.dropbox.com/home/Multiwii%2 ... 20500%20v3


Pierwsze co robimy by nasza płytka ożyła to instalujemy środowisko arduino.
Następnie podłączamy naszą płytkę przez port USB.
Teraz wchodzimy w plik clear eeprom i jeśli wszystko poszło poprawnie to otworzy się nam w programie do tworzenia kodu arduino. Ta wersja jest na tyle ogarnięta, że sama skojarzy z jaką płytką mamy do czynienia.
Klikamy na taką niebieską strzałeczkę pod zakładką edycja i szczęśliwie sformatowaliśmy, czy wyczyściliśmy pamięć naszej płytki. Nigdy nie wiadomo co wcześniej było.

Teraz czas na wgranie poprawnego softu.
Rozpakowujemy plik Multiwii 2.2 i wchodzimy w Multiwii a potem odpalamy Multiwii.ino.
Niebieska strzałeczka i soft załadowany.
Teraz wchodzimy w folder GUI2.2 i odpalamy MultiWiiWinGUI.
Gdy program do zmiany parametrów się nam odpali można załadować moje ustawienia płytki czyli wchodzimy w Load from File i wybieramy moje ustawienia.

Są to moje ustawienia i nie daję gwarancji, że wszystko będzie działać poprawnie. Jest to jednak dużo lepszy początek aniżeli próba ustawiania z fabrycznym kodem.

Jak macie jakieś co do pytania to napiszcie PW.
Obrazek

Tak więc płytka jest prosta w obsłudze ale niestety ustawianie bardzo czasochłonne. Różnica pomiędzy DJI Nazą a Multiwii jest widoczna, może nie w samym locie ale na pewno w ustawianiu.

Z dodatkowej elektroniki zastosowałem paski ledowe które bardzo ułatwiają lot klasyczny. Widać gdzie jest przód a gdzie tył quada.

Obrazek
Obrazek

Kolejnym bajerem jest przymocowany czujnik napięcia. Przydaje się przede wszystkim przy klasycznym lataniu.

Obrazek

Do sterowania quadem używam Rangelinka . Systemu nie trzeba nikomu przedstawiać. Mercedes wśród LRS-ów. Quada budowałem przede wszystkim do niskich lotów. Budynki, drzewa i inne randomowe przeszkody nie stanowią problemu.
Obrazek

Przekazywanie obrazu, czyli FPV:

Nadajnik i odbiornik to LawMate 1,2 Ghz 1000mW. Podoba mnie się, że pomimo tak bliskiego ułożenia oba systemy nie zakłócają się nawzajem.

Kamerka video to nasza ulubiona Sony 600TVL. Przyklejona hotglutem do elementu ramy. Wszystko wygląda estetycznie i jest dobrze zabezpieczone.

Obrazek

OSD: Pożydziłęm na kanapce z RC-Timer-a to musiałem dokupić OSD. Nie jest to moje pierwsze więc zakupiłem sprawdzone Remzibi OSD. Jest wszystko to, co potrzebuję.

Całość zasilam z odrębnego pakietu. Jest stosunkowo mały ale trzyma koło 30 minut. Pozwala to uniknąć zakłóceń i spadków napięcia.

Obrazek
Do nagrywania obrazu używam GoPro Hero 3 Black Edition.
Obrazek

Całość waży 1,5kg.

Obrazek

Teraz koszta całej tej zabawy. Biorąc pod uwagę, że część sprzętu już mam, część przełożyłem a innych używa się w wielu projektach sam quad kosztował mnie mniej.
Czysto teoretycznie:
Quad na podanych częściach: 264 $
Rangelink + FPV: 350$
GoPro: 300$
--------------------
914$

Życie jest piękne ale drogie ;)

Pozdrawiam!

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2012, 11:45
Posty: 705
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Sprawdzałeś środek ciężkości? Bo ten pakiet tak jakoś podejrzanie masz na środku, a powinien być bardziej z tyłu;) Kamerki masz ciężkie, w dodatku asymetryczna rama sprawia, że "serce" ramy gdzie masz najwięcej elektroniki jest wysunięte do przodu, tam gdzie kamery.
Dlaczego remzibiOSD? Ja bym dał minimOSD, bo masz multiwii, więc idealnie, no i oszczędzasz na GPS-ie, bo podpinasz go pod FC (dzięki czemu masz RTH) a OSD korzysta z danych FC.

_________________
S500 | ZMR250 | HK FPV250 | Sky Surfer II 1400 | Wing Wing Z-84 | Reely Rhino II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 02 sie 2014, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1335
Lokalizacja: Berlin
GoPro 3 ciężkie raczej nie jest to samo kamerka płytkowa. Pakiet idealnie wyważa quada. Jakbyś się lepiej przyjrzał zdjęciom to byś zauważył, ze ciężki, 1 watowy lawmate + anteba jest na samym końcu ramy, wraz z 500mAh Zippym.

OSD to kwestia gustu. W MW padł mi GPS więc tak czy inaczej potrzebowałbym dodatkowego.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 26 wrz 2014, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 wrz 2014, 12:38
Posty: 35
Lokalizacja: Ruda Śl
Hej, przymierzam się do podobnego quada. Czy z perspektywy czasu wybrałbyś te same silniki(mt2213)? Robiłeś jakieś testy tych silników, tzn. pobór i ciąg na 3s, 4s i smigłach 8x4.5 10x4.5?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 26 wrz 2014, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 maja 2014, 08:52
Posty: 92
Lokalizacja: Ząbkowice Ślaśkie
Też przymierzam się do tej ramy i myślę nad takimi silnikami i propsami

1)
turnigy 2826 1400kv
2826/10
Propellers are 9 x 4.7 cheap plastics.

2)
silnik razem ze śmigłami
MT2213-935KV MultiStar Motor and Propeller Combo 10-4.5 CW CCW
http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh ... duct=43884

3) twój silnik MT2213-935KV MultiStar Motor + twoje śmigła 8x45 CW CCW

4)
Sunnysky x2212 980kv Motors
http://www.banggood.com/Wholesale-Sunny ... 60600.html
9x4.5
bardzo dobrze wypada w testach drgań
http://www.banggood.com/SunnySky-X2212- ... v1691.html


5) jakiś lepszy zestaw do FPV?

proszę o sugestie do lotów FPV na tej ramie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 26 wrz 2014, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1335
Lokalizacja: Berlin
Ogólnie zdecyduj się na jakim setupie chcesz latać, 4S czy 3S.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 lis 2014, 09:17 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 maja 2014, 07:58
Posty: 71
Lokalizacja: LBN
macie może możliwość zważenia gopro?? ja właśnie kończę próbne loty mojego reptila, wczoraj dostałem kamerę płytkową i nie długo będę ja montował do środka, ale czeka mnie trochę przeróbek jeszcze,

ja mam takie wyposażenie
Reptile 500, silniki T-Motor 2216 1100kV, regle też T-motor OPTO PRO 30A 400MHz, śmigła teraz akurat mam carbonowe T-Motor 11*3,7 i powiem że jest zdecydowanie lepiej niż na 10 calowych, pakiety różne, do długiego lotu spokojnego 2x3s 2200mah, albo 4s 5000mah, NAZA V2 i kamera Sony Action Cam - uważam że nie ma sensu przepłacać za gopro tylko dlatego że to gopro, w Sony jest dużo lepsza stabilizacja obrazu, a sam obraz jest nagrywane tak samo, po za tym wszystko to samo, jedyny problem że wszystkie gimbale są pod gopro, do Sony trzeba sobie samemu zrobić, mam jeszcze drugą ramę TBS Discovery, ale do niej nie pasują śmigła 11 cali, więc szukam gdzieś dobrych carbonowych 10tek, podejrzewam że też kupię T-Motorowe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 lis 2014, 10:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 mar 2013, 18:18
Posty: 163
Lokalizacja: Mielec
Marchell strasznie wysokoobrotowe masz te silniki ja w swoim mam 920KV śmigła 10x3,7 carbon i latam na pakiecie 3s 5000. Wiesz że jak masz quada wypidowanego pod pakiet 3s to nie powinno się latać na 4s bo zmieniaja się parametry. Ja tak latalem do pierwszej gleby pozniej zrobiłem setup tylko na 3S.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 lis 2014, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 paź 2014, 19:35
Posty: 15
Lokalizacja: szczecin
witam.mam podobnego quada i co do środka ciężkości to u mnie wygląda to tak ze musiałem większość elektroniki umiejscowić z przodu ramy(nie z tyłu) bo pakiet 4s 4950 sporo wazy i tył był znacznie cięższy.Nadal staram się to zrównoważyć dodając mały balast z przodu :).Idealnie natomiast było podczas prób z zamontowanym pakietem pod spodem w 1/3 długości quada -była spora różnica na plus i guad prowadził się bardzo dobrze .Nie za bardzo wiem jak wrzucić foto by pokazać jak to wygląda u mnie.

_________________
Naza-M v1-v2 t-motor 900kv v2,t-motor 10*3*3,dji OPTO 30a, btu,iosd mark ll ,fatshark predator v2 ,futaba 14sg,immersionrc 5.8. dji ground station 2.4 , t2d, waga z 4s 4950mah 1800g

dji phantom 2 ,h3-3d ,fpv,iosd mini ,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 lis 2014, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1335
Lokalizacja: Berlin
liban662, jesteś ze Szczecina, fajnie by było się spotkać i pogadać. Zaglądnij tu:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=6196&start=210. Latamy prawie w każdy weekend.

GoPro 3 z baterią waży 51,1 g.

Ogólnie ta rama jest źle zaprojektowana i pakiet z tyłu strasznie ją destabilizuje, dlatego mam go na górze. Przez to mam więcej miejsca na szpej fpv itd.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 lis 2014, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 paź 2014, 19:35
Posty: 15
Lokalizacja: szczecin
Rybskee ,witam serdecznie:)tak jestem z centrum szczecina a dokładnie Turzyn i okolice.Dzięki za link i przyznam ze fajnie było by się spotkać bo latać samemu to jakoś tak nie hallo.A ja cały czas bylem przekonany ,ze w Szczecinie modelarstwo fpv itp jakoś kuleje no i sie miło zaskoczyłem.Pozdrawiam

_________________
Naza-M v1-v2 t-motor 900kv v2,t-motor 10*3*3,dji OPTO 30a, btu,iosd mark ll ,fatshark predator v2 ,futaba 14sg,immersionrc 5.8. dji ground station 2.4 , t2d, waga z 4s 4950mah 1800g

dji phantom 2 ,h3-3d ,fpv,iosd mini ,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 sty 2015, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1335
Lokalizacja: Berlin
Pora uaktualnić opis, ponieważ troszkę się pozmieniało.
Multiwii poszło pod młotek a zastąpilem go klonem Pixhawka wraz z telemetria (868mHz). GPS to Lea-6H.
Telemetria po baciku starcza na okolo 100-150metrów. Świetna sprawa do pidowania i podglądu co się dzieje z kopterem. Lea-6h dostanie elegancki stojaczek, tymczasem leżąc na ramie łapie fixa w 4-6 minut.

Zmieniłem śmigła na carbonowe 8045 które na początku sprawiały wiele problemów. Ogólnie trzeba zmniejszyć pidy bo kopter jest strasznie nerwowy.
Link Vtx został ten sam, Lawmate 1W + Koniczynka od KKacpra (1080mHz). Umieszczenie nadajnika pod śmigłem daje idealne chłodzenie.
Rangelink dostał nowego dipola od KKacpra.
Kamerka to sony 650tvl mini która sprawuje się rewelacyjnie.
OSD zapewnia Multiwii podłączony do Pixhawka.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 sty 2015, 11:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 lis 2014, 13:26
Posty: 227
Lokalizacja: Niedźwiedź
Jaką masz telemetrię? Bardzo dziwne, że masz taki mały zasięg. Na wiki APM piszą o zasięgach kilometrowych bez wzmacniacza. Być może masz bardzo wysoki AIR_SPEED ustawiony?

_________________
Ursa Minor


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 sty 2015, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1335
Lokalizacja: Berlin
Wiesz co mam taką złączę kątową, może na niej są straty. No i baciki z jebaja za 2$ robią swoje. Ogólnie telemetrii używam tylko przy starcie i ew. zabawach z waypointami.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 sty 2015, 08:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 lis 2014, 13:26
Posty: 227
Lokalizacja: Niedźwiedź
Gdzie kupowałeś telemetrie i jaką? Bo właśnie jestem na zakupie...

_________________
Ursa Minor


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.