Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 16 lut 2019, 13:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 24 sty 2019, 17:05 
Online

Rejestracja: czwartek 15 lip 2010, 17:27
Posty: 26
Mam ramę s500 z regulatorami simonk 30A i silnikami 2212 920kv i zastanawiam się jak to poskładać, sercem będzie APM2.6 wiem ze to nie żadna rewelacja ale ... takie mam i fajnie .. myślę ze akumulatory 2X 2200 3s wystarczą może jeden ? OK zobaczymy co dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sty 2019, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8940
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Co to za silniki?
Lepiej składać pod 4s. Pod 3s będzie mułowaty.

Jak poskładać? Tak jak każdy inny.

Pierwszy lepszy przykład, rama jest bez znaczenia, jak nie masz pól lutowniczych, to montujesz pdb i lutujesz.



Takich tutków, zarówno na yt, jak i na blogach jest od diabła.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sty 2019, 17:55 
Online

Rejestracja: czwartek 15 lip 2010, 17:27
Posty: 26
To te silniki https://abc-rc.pl/product-pol-6552-Siln ... -F550.html raczej sa do 3S ale myślę jak najlepiej umieścić komponenty i gdzie wpakować baterie to moj pierwszy dron wiec wiele wątpliwości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sty 2019, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1964
Daj 4S i śmigła 1045. Lepiej nie będzie. Które simonki masz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 06:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1830
Lokalizacja: Gdynia
Marek_Spy, możesz także spojrzeć na cały temat mojej budowy S500 (też na APM) - link masz w stopce pod postem. Kilka osób z tego forum budowało na tej ramie więc powinieneś sobie poradzić.
Ps ja też budowalem na 3S i takich silnimach jak Twoje - teraz budował bym ma 4S oraz silnikach 2216 jak już. Ale masz co masz. Simonki omijam, wolę blheli.

Ps ja zastosowałem baterię 8000mAh, i śmigła 11".
Ale wszystkie sugestie kolegów wyzej tez widziałbym do serca.

Na forum jest tez cały poradnik jak przygotować APM do pierwszego lotu - prowadzi za rączkę jak pani przedszkolanka.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 14:01 
Online

Rejestracja: czwartek 15 lip 2010, 17:27
Posty: 26
Dylematy cd ...
- jak zamontować i gdzie APM ? myślę o górnej płycie ramy
- czy konieczne są jakieś podkładki antywibracyjne ?
- jak zamontować aku żeby przypadkiem ze nie przesuwał ?
Dalej będę pisał z pytaniami .....
A szalony jest ten gadający przez komórkę dron moduł BT gdzieś mi leży tylko czy będzie to działać z APM2.6 ?.
Może ktoś spotkał STL przydatne do tego projektu ?
Musze wydrukować mocowanie GPS, rozwiązać mocowanie akumulatora wersji 1 lub 2 naraz i inne których jeszcze nie wiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 14:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1964
Marek_Spy pisze:
czy będzie to działać z APM2.6 ?.

Będzie.
Marek_Spy pisze:
Może ktoś spotkał STL przydatne do tego projektu ?

omnibus f4 pro z arducopterem.
Marek_Spy pisze:
Musze wydrukować mocowanie GPS,


Przyklej do apema.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 15:09 
Online

Rejestracja: czwartek 15 lip 2010, 17:27
Posty: 26
Nie bardzo rozumiem co ma o rzeczy omnibus f4 pro z arducopterem. a co to za apka do tego BT ?
no i mocowanie aku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 15:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1830
Lokalizacja: Gdynia
Mocowanie APM:
Obrazek

Mocowanie baterii - dwa "zawiesia" tarota i półeczka z kawałka laminatu:
Obrazek

Wada mocowania APM: trzeba zmienić konfigurację aby dron nie zglupial, ale to robisz przy kalibracji
Oraz brak podkladki wibracyjnej. Wypada wywazyc silniki i śmigła.
Przy pixhawk podkladka jest niezbędne konieczna, przy APM "przydaje się"

Mocoeanie GPS kup gotowy skladany maszt. Klejenia do APM nie poclecam, bo w GPSsie masz magnetometr (kompas) ktory powinien byc oddalony od elementów metalowych i zaklocen od przewodów / silników.
Nie.wiem jaki gps masz ale ja lupilem tylko raz M8N i sprawdza się do dziś, zadnych problemów, szybko lapie fixa bo ma bodajże pamięć no i oprocz GPS mas tez GLONASS
Przeczytaj to:
viewtopic.php?f=27&t=31760&start=90#p452483


Apka: "EZ-GUI Ground Station",

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1964
Marek_Spy pisze:
STL

Sorki jakoś przeczytałem stm.

Marek_Spy pisze:
A szalony jest ten gadający przez komórkę dron

Tego też trochę nie rozumiem.:)
kuczy pisze:
Wada mocowania APM: trzeba zmienić konfigurację aby dron nie zglupial,

Nie trzeba nic zmieniać, samo się ustawi przy pierwszej kalibracji z wizarda, przy drugiej już nie działa:)
Pomimo tego nie zalecam takich ustawień początkującym.

kuczy pisze:
Klejenia do APM nie poclecam,

Jest jeszcze compasmot.


kuczy pisze:
lupilem tylko raz M8N i sprawdza się do dziś,

A ja kilkadziesiąt :) Na początku też robiłem na maszcie ale jak poznałem funkcję compasmot już tego nie robię:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1830
Lokalizacja: Gdynia
maxiiii pisze:
Na początku też robiłem na maszcie ale jak poznałem funkcję compasmot już tego nie robię:)


Trzeba by zrobić jakieś pomiary porównawcze. compasmot także zrobiłem mimo masztu ;) Nie mówię, że to jest błąd, tylko że chyba maszcik był stosowany częściej i jest dość prosty w użyciu od strzała. o compasmot trzeba wiedzieć, przejść tą procedurę i zapamiętać w APMie czy Pixie - nie mówię że jest trudne, ale trudniejsze od przyklejenia GPS na maszcik. ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1964
Z jednej strony masz rację ale zrób u siebie małe doświadczenie. Spróbuj odchylić ręką maszt z gpesem (i kompasem) w dowolną stronę. Nie ma możliwości aby stał sztywno i nie odchylał się o kilka milimetrów. W locie takie odchyły powodują błędy i wprowadzają niestabilność lotu.

Najtrudniej wykonać samą kalibrację bo na stole trzeba dać pełną moc na silniki a to przy złym mocowaniu coptera może się nie skończyć dobrze.
kuczy pisze:
teraz budował bym ma 4S oraz silnikach 2216


Niech robi na swoich. 2212 nie są takie złe i jak na pierwszego coptera wystarczające. 2216 są lepsze ale tym sposobem zaczniemy się licytować i dojdziemy do naprawdę drogich silników.
Mój pierwszy qadrocopter też był na takich silnikach ale gdybym wtedy miał taką wiedzę jak teraz nigdy nie zrobiłbym quada, minimum to hexa:)

Dobrze się składa, że ma simonki a nie blheli. Przy simonkach nic nie można zepsuć bo nic się nie ustawia a przy blheli........


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sty 2019, 17:48 
Online

Rejestracja: czwartek 15 lip 2010, 17:27
Posty: 26
W mojej ramie nie ma takiego dinksa do montażu wiec coś albo wydrukuje albo coś ( to coś zawsze jest najlepsze :-D :-D ) a czego nie rozumiesz odnośnie gadającego drona ? A prosze mniej używać slangu bo sie gubie :-D :-D
reasumując pod ramę wsadzić APM dorobię mocowanie akumulatora a gdzie odbiornik ? Mozliwe że jutro to poskładam i wstępnie uruchomię.
to co w końcu z tym GPS ? a przykleic APM na tasnie dwustronnej 2mm czy dac coś więcej bo znalazłem piękne do wydrukowania amortyzatory.
Omnimac_Isolation_Mount_preview_featured.jpg
Omnimac_Isolation_Mount_preview_featured.jpg [ 61.44 KiB | Przeglądany 308 razy ]

Tylko z czego te gumki zrobić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sty 2019, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 maja 2018, 21:31
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań


Panowie, jaka jest odległość od wewnętrznego otworu montażowego ramienia s500 do osi śmigła oraz odległości między trzema otworami montażowymi ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.