Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 26 paź 2020, 03:14

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 24 sty 2020, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Witajcie :)

Nurtuje mnie temat audio w kopterku.
Mianowicie posiadam VTX T-Motor FT200 i wychodzi z niego przewód smart audio.
Czyli rozumiem że owy VTX ma wbudowany (wewnątrz) mikrofon który będzie przesyłał dźwięk do gogli lub innego źródła odbiorczego???

Rozumiem że trzeba jeszcze skonfigurować w BF na któryś uart i wybrać TBS Smart Audio...

tak?

Osobiście nie posiadam jeszcze gogli FPV (ale to kwestia czasu :D) natomiast mam monitor 7cali z odbiornikiem 5.8G, lecz nie posiada on żadnego głośnika lub wyjścia na słuchawki. Jest przerobiony monitor do kamery cofania z dodatkowo zainstalowanym odbiornikiem 5.8G. Owy odbiornik posiada 4 przewody Gnd, 5V, Video oraz Audio. Rozumiem że jeżeli chcę uzyskać dźwięk z jakiegoś głośnika lub słuchawek muszę zainstalować jakiś niewielki wzmacniacz audio i wpięć przewód z odbiornika na wejście wzmacniacza. Na sygnał wychodzący głośniczek lub słuchawki...

Proszę o wyrozumiałość bo nie siedzę aż tak w FPV i dużo nie wiem, jest też dużo "slangu" który na początku ciężko pojąc.
Proszę o info czy mniej więcej dobrze to opisałem i czy z takim zestawieniem powinno to działać.
Pozdrawiam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 sty 2020, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8687
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Mianowicie posiadam VTX T-Motor FT200 i wychodzi z niego przewód smart audio.
Czyli rozumiem że owy VTX ma wbudowany (wewnątrz) mikrofon który będzie przesyłał dźwięk do gogli lub innego źródła odbiorczego???

Zle rozumiesz. SmartAudio to protokol do zdalnej konfiguracji VTXa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 sty 2020, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Rozumiem, czyli mogę sobie zdalnie za pomocą np: aparatury ustawić moc i kanał poprzez FPV/VTX-a tak?
A co z dźwiękiem? jest w środku jakiś mikrofon w tym VTX bo w manualu patrzę ale nic nie widzę odnośnie nadawania dźwięku.
Czy trzeba coś jeszcze doinstalować, jakiś mic np :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 sty 2020, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8687
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Jest w środku jakiś mikrofon w tym VTX

Nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 sty 2020, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
słabo... dzięki za pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 sty 2020, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8687
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
słabo...

Powiedzialbym raczej ze to norma. Mikrofon na wielowirnikowcu nie jest Ci do niczego potrzebny. No chyba ze lubisz wysluchiwac caly czas takiego rzezenia.
https://www.youtube.com/watch?v=N3nWNxqcdtU&t=0m30s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 sty 2020, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
myślałem raczej o czymś takim... chyba że to jest dźwięk z kam.sportowej... https://www.youtube.com/watch?v=OdHiQpYiXiM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 sty 2020, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8687
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
myślałem raczej o czymś takim...

Po co? po 5 minutach bedziesz mial tego halasu serdecznie dosc.

Thomassino pisze:
chyba że to jest dźwięk z kam.sportowej...

Oczywiscie ze jest to dzwiek (i obraz) z kamery sportowej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 sty 2020, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
rozumiem, teraz to upieram się dalej z pytaniem czy jest fizycznie opcja żeby był dźwięk przy tej konfiguracji co mam.
co do obrazu to na chwilę obecną daje taki tylko cyfrowy DJI. Samo nagranie (obraz) jest z kam.sportowej.

PS: pawelsky, ale ja Cię dziś wymęczę :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 sty 2020, 01:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8687
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
co do obrazu to na chwilę obecną daje taki tylko cyfrowy DJI.

Zadna obecnie dostepna na rynku transmisja cyfrowa FPV (z DJI wlacznie) nie da Ci takiego obrazu jak porzadna kamerka sportowa, z uwagi na szerokosc pasma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.