Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 26 paź 2020, 02:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 05 sty 2020, 14:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Waltershausen
Witam wszytkich.
W końcu uporałem się z budową mojego pierwszego drona fpv. Części jakich użyłem do budowy to:
Rama ZMR 250
Fc matek F722 STD
Fc hub Vtx Mateksys
Odbiornik plus Nadajnik FlySky I6x + X6b
Esc BlheliS DShot600 Hobbywing
Silniki Emax Eco 2400Kv
Kamera Foxxer Falkor Mini 1200
GPS Bn880
Gogle fpv FastShark Predator V2
Smigła 5045

I teraz mam problem bo nie mogę uzbroić silników. W betaflight wszytko poustawiałem. Aparatura jest widoczna w zakładce Receiver (wychylenia drążków)
Ustawiłem nawet jeden z przełączników (w zakładce Modes) na uzbrajanie silników ale i tak nie działa. W żaden sposób nie mogę uzbroić silników. Odbiornik jest podłączony po przez IBUS. Silniki startują tylko po przez wejscie w zakładke Motors. Mogę je uruchomić tylko i wyłącznie suwakami. Za pomocą aparatury nie mogę ich uzbroić. Więc proszę o pomoc w tej sprawie.
IMG_20200105_133330.jpg
IMG_20200105_133330.jpg [ 57.72 KiB | Przeglądany 1205 razy ]
ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sty 2020, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 685
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Na 1 stronie konfiguratora masz arming disable flags czyli co blokuje uzbrojenie (jeśli jest podłączony to się nie uzbroi, no chyba, ze jesteś w zakładce motors i zaznaczysz, że wiesz co robisz). Jeśli jest odłączony i się nie uzbraja to możliwe, że fc jest źle włożone (do góry nogami, sprawdź czy kopter na 1 stronie się dobrze rusza) albo gaz nie jest na minimum.

btw nie marnuj czasu na angle bo później się będziesz musiał przestawiać na acro długo i boleśnie, jeśli boisz się rozwalenia koptera to kup symulator (np velocidrone) i polataj w nim przez jakiś czas.

I na marginesie, antenę zgubisz po pierwszej lepszej glebie/spotkaniu z drzewem. Jeśli lipo masz 3s (a tak wygląda) to możesz już zamawiać 4S. Ta rama też może nie wytrzymać za wiele. A no i po co ci gps?

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sty 2020, 22:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Waltershausen
Dzieki za odp.
FC jest raczej dobrze włożony bo ruchy koptera odpowiadaja tym na monitorze.

Co do anteny to mam jeszcze taką standardową (z kawałka drucika) tylko nie wiem czy będzie miala dobry zasieg jak ta co mam teraz założoną.

Symulator lotu (Velocidrone) to juz zakupilem trenuje na nim jak tylko mam czas . Rama narazie musi zostac. A Gps sluzy mi do funkcji Rescue Mode (RTH).

A wracając do tematu to gdzie dokladnie jest napisane co blokuje mi uzbrajanie silników.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 11:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 114
Lokalizacja: Ruda Śląska
Nie wiem jak w BetaFlight, ale w iNAV jak nie ma złapanego GPS fix(min 5 czy 6 satelit) kopter również się nie uruchomi. Dodatkowo jak nie ma kalibracji magnetometru i żyroskopu również się nie uzbroi.
Tak jak pisze Majk99, wymień antenę. Jak sam piszesz masz ten kawałek "kabelka". Parę gram w dół z wagą, i bezpieczniej dla koptera/ramy. Również mam ten kawałek anteny i odlatuje na ok 500m bez utraty wizji - będąc na polu. W bardziej obrośniętym terenie zasięg będzie mniejszy. Sprawdź czy coś jest napisane na czerwono lub ma krzyżyk.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: MPX Easy Glider 4; dronik 5" na ramie KHXC5 GEPRC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 11:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Waltershausen
Witam.
Wczoraj późnym wieczorem udało mi sie zbroić kopter. Coś poprzestawialem w aparaturze (nadajniku). Ale pojawił sie inny problem. W momencie kiedy daje throttle na maks silniki rozpedzaja sie do maksymalnych obrotów kiedy zmniejszam gaz to silniki nie zwalniaja pozostają cały czas na wysokich obrotach. Throttle zmniejszone do 0 a silniki rozpedzone do maksymalnych obrotow i nie ma mozliwosci ich zmniejszenia jedynie tylko po przez wylaczenie aparatury zatrzymuja sie. Co jest przyczyna takiego zachowania. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 13:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 685
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Bez śmigieł to normalne zachowanie, załóż śmigła, wyjdź na dwór i sprawdź (ale nadal ostrożnie bo jeden na dużo przypadków może być odstępstwem od reguły). Co do anteny to nie musisz jej wymieniać, wystarczy, że przyczepisz trytytką żeby była poziomo (pod top plate) i ewentualnie to co będzie wystawać (wystarczy jakieś 2cm przewodu za top plate) zagiąć do góry.

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8687
Lokalizacja: Polska
mcmajcher79 pisze:
Co jest przyczyna takiego zachowania.

Sprawdz czy nie masz wlaczonego airmode


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 16:47 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Waltershausen
Ok dzieki za odpowiedzi silniki pracuja normalnie reaguja na ruchy drążka. Wystarczo w betaflight wylaczyc airmode. Z gory dziekuje za wszytkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 685
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ale airmode to sobie ustaw na przełącznik przynajmniej bo on ma dość spory wpływ na lot

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8687
Lokalizacja: Polska
Majk99 pisze:
Ale airmode to sobie ustaw na przełącznik przynajmniej bo on ma dość spory wpływ na lot

Moze zanim to zrobi niech najpierw zapozna sie czym airmode jest i jakie sa konsekwencje jego uzywania...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sty 2020, 22:05 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Waltershausen
Witam wszytkich.
Dzisiaj odbyłem próbny lot moim dronikiem . Lata bez zarzutów. Bardzo fajnie sie go pilotuje. Ale jest jedno ale. Otóż czas lotu jest krótki. Na obecnej baterii (Lipo 3s1300 mAh 80c) którą posiadam polatałem zaledwie około 10 min. I związku z tym chciałbym dokupić jeszcze jedną baterię, tylko większą co by dłużej polatać. Dron moj waży 423g bez baterii. Więc jaką najwększą baterię mogę wsadzić do tego mojego sprzętu, żeby normalnie polatać? Pozdrawiam i czekam na odp.

Ps. Zmieniłem polożenie anteny (zgodnie z zaleceniami) mam nadzieje że teraz jest ok. Obrazek

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sty 2020, 23:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9204
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Więcej jak 1500mAh nie ma większego sensu. Przy cięższej może się okazać, że lot się skróci. 10 min to wcale nie tak mało (musisz bardzo wolno latać :-D ) Więcej jak 6-7min na 1300 nie uzyskałem przy tej wadze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sty 2020, 00:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8687
Lokalizacja: Polska
mcmajcher79 pisze:
Dzisiaj odbyłem próbny lot moim dronikiem

Czy ja dobrze widze ze masz ESC bez koszulek na karbonowej (a wiec przewodzacej jak przebijesz sie przez warstwe zywicy) ramie?

Anteny od radia dalbym tez dalej od smigiel bo kret zakonczy sie ich pocieciem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sty 2020, 05:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 wrz 2019, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Waltershausen
Adrián pisze:
Więcej jak 1500mAh nie ma większego sensu. Przy cięższej może się okazać, że lot się skróci. 10 min to wcale nie tak mało (musisz bardzo wolno latać :-D ) Więcej jak 6-7min na 1300 nie uzyskałem przy tej wadze.
Ok to zakupie 1500mAh. Narazie to ja demonem prędkości nie jestem. Uczę się latać w trybie FPV.

A ESC są w koszulkach tylko że przeźroczystych. Pozdrawiam. Obrazek

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sty 2020, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 685
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
XDDD! 10 minut to mało? Ja często do 2 nie dolatuję, taki już urok tych kopterów. A no i lepiej kup pakiet 4S. Btw w trybie fpv czyli latasz w goglach czy bez stabilizacji i ci się tylko skróty pomyliły? (nie śmieję się, serio pytam)

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.