Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 lis 2019, 21:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 16 lut 2016, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
Witajcie drodzy forumowicze.

Jestem z Wami już jakiś czas i czytam, poszerzam wiedze, a eo tego nie próżnowałem i zacząłem budować swojego pierwszego koptera.

Wybór padł na quadkoptera, którego nazwałem "Pimpek" ;)


Zestaw składa się z następujących podzespołów:

RAMA: S500 bez pcb
FC: Pixhawk Lite v2
SILNIKI: SunnySky V3508 700kv
ŚMIGŁĄ: 12x3,8 ATG
ESC: DYS BL30A - najnowse BlHeli
GPS: M8N NEO z masztem
LINK: OrangeRX LRS 100mW
APARATURA: Turnigy 9XR PRO - firmware ErSky
PAKIETY: 1x 5,2Ah 10C Multistar, 1x 5Ah 25C Turnigy
UBEC: 5V/6V 3A - HobbyWing

W PLANACH:
gimbal
kamerka XiaomiYi
FPV 5,8GHz
oświetlenie LED
może zmiana na HEXE

Kopter nie latał jeszcze bo dopiero co został złożony.

Na początek może trochę podzespołów:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek




W całości prezentuje się tak:

Obrazek
Obrazek

Pixhawk wylądował na górnym pokładze, a zasilanie zostało poprowadzone z PowerModule, który znajduje się pomiędzy pokładami. Dodatkowe zasilanie poprowadzone jest z UBEC, a jako zabezpieczenie FC zastosowałem diodę Zenera 1N5339 5,6V
FC połączony jest z odbiornikiem przez PPM, a do tego wyprowadziłem RSSI wykonanym na podstawie informacji z różnych for, kablem/filtrem (kondensator o 100nF oraz opornik 10kOhm

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po prawej stronie z tyłu, na łączeniu górnego pokładu i prywym tylnym ramieniem wylądował masz wraz z kompasem/GPS M8N:
Obrazek

Z tyłu na dolnej półce wylądował odbiornik OrangeRX, póki co zamontowany na gąbkach izolacyych za pomocą trytytek, a tuż pod półką wylądował nadajnik telemetrii 868MHz

Obrazek
Obrazek

Regulatory DYS BL30A zamontowałem pod ramionami ramy od strony płyty głównej - z silnikami połączone są pozłacanymi złączkami typu "banan" 3,5mm - docelowo planuję je zlutować z silnikami na stałe i być może przesunę je bliżej silników
Obrazek
Obrazek

Po analizach ecalc w kwestii silników wybór padł na SunnySky V3508 700kv - zapewnią mi odpowiednią moc do dźwigania planowanego sprzętu FPV z odpowiednim zapasem mocy. Póki co w kwestii śmigieł zdecydowałem się na 12x3,8 ale po zasięgnięciu kilku opinii na tym forum zastanawiam się nad przejściem na 11x4,7.. Jak już wystartuję pierwszy raz to zobaczę jaka to wszystko ze sobą gra.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do zasilania wybrałem pakiety 4s i na pierwszy ogień poszły Multistar 5200mAh 10C oraz Turnigy 5000mAh 25/35C. Dodatkowo zaopatrzyłem się w mały pakiecik 3S 1300mAh do zasilania potencjalnego FPV.


Do ładowania wykorzystuję ładowarkę Turnigy Reaktor 250W, a zasilacz póki co jest od XBOXA - jeszcze nie przerobiony
Obrazek


Temat będzie aktualizowany regularnie, w miarę upgradeów sprzętu

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Ostatnio zmieniony sobota 27 lut 2016, 14:16 przez tofficzeq, łącznie zmieniany 5 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 11:27 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 443
Może nawet dobrze, że nie masz PCB. Ścieżki z tego co w tabelkach i kalkulatorach wychodzi przeniosą 15A na silnik. Nawet producent dał miejsce na gniazdo XT60 - czyżby sugestia, że to max?
Ja mam w budowie bardzo podobną maszynkę: x3508s 700kv i te silniki tak jak V zjadają do 23A. By nie mieć problemu z prądami zrobiłem równolegle przejście kablami odzyskanymi z zasilacza atx. Szybki wgląd w tabelkę kabli AWG i jest ok - sam kabel poradzi sobie czyli ze ścieżką jest duży zapas.

Pixhawk - ten sam problem. Na dobitkę mam tam plątaninę kabli. Pixa dałeś na taśmie 3M co była w zestawie i jak to weszło pomiędzy łby śrub imbusowych? Jeszcze trochę pokombinuję ze zwiększeniem dystansu pomiędzy płytkami.
UBEC/przetwornica - Zasilanie wzięte z ESC czy osobny UBEC? Ja mam do upchania 2 przetwornice 12V i 5V.

Jeden banał sobie zamów - przejściówka FUL-1. Wyprowadzisz z Pixa telemetrię przez S.PORT na apkę. 9XR PRO nie potrzebuje kabla futaby. Ja mam jeszcze FLVSS tyle, że nie mogę odczytać napięć Pixem. Będę musiał podpiąć baterię dodatkowo do Pixa by robić pomiar bezpośrednio.
Co do pomiaru napięcia i natężenia. Nie będę dawał power module od Pixa. Będę ściągał w marcu ten dynks: http://www.mauch-electronic.com/50a-100a-200a-hall-sensor.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
Szper pisze:
Może nawet dobrze, że nie masz PCB. Ścieżki z tego co w tabelkach i kalkulatorach wychodzi przeniosą 15A na silnik. Nawet producent dał miejsce na gniazdo XT60 - czyżby sugestia, że to max?
Ja mam w budowie bardzo podobną maszynkę: x3508s 700kv i te silniki tak jak V zjadają do 23A. By nie mieć problemu z prądami zrobiłem równolegle przejście kablami odzyskanymi z zasilacza atx. Szybki wgląd w tabelkę kabli AWG i jest ok - sam kabel poradzi sobie czyli ze ścieżką jest duży zapas.

Pixhawk - ten sam problem. Na dobitkę mam tam plątaninę kabli. Pixa dałeś na taśmie 3M co była w zestawie i jak to weszło pomiędzy łby śrub imbusowych? Jeszcze trochę pokombinuję ze zwiększeniem dystansu pomiędzy płytkami.
UBEC/przetwornica - Zasilanie wzięte z ESC czy osobny UBEC? Ja mam do upchania 2 przetwornice 12V i 5V.

Jeden banał sobie zamów - przejściówka FUL-1. Wyprowadzisz z Pixa telemetrię przez S.PORT na apkę. 9XR PRO nie potrzebuje kabla futaby. Ja mam jeszcze FLVSS tyle, że nie mogę odczytać napięć Pixem. Będę musiał podpiąć baterię dodatkowo do Pixa by robić pomiar bezpośrednio.
Co do pomiaru napięcia i natężenia. Nie będę dawał power module od Pixa. Będę ściągał w marcu ten dynks: http://www.mauch-electronic.com/50a-100a-200a-hall-sensor.


Pix jest zamontowany na samoprzylepnym rzepie Scotch 3M - wielokrotnego użytku - obie części są z tworzywa sztucznego wobec czego jest bardzo wytrzymały - Pixa bez użycia dużej siły nie da się odczepić od ramy :) - pozostał mi kawałek po montażu CB Radia i wykorzystałem - loty pokażą przenoszenie wibracji i skuteczność tego rozwiązania.
Ten sam rzep przytrzymuje skutecznie pakiet żeby się nie przesuwał - wystarczył niewielki kawałek.

Sama obudowa mieści się idealnie między śrubami, a w moim przypadku grubość rzepu podnosi go na taą wysokość, że nie ma żadnego kontaktu ze śrubami.

BEC mam z UBEC 5/6V, zamontowany pomięrzy płytami ramy zaraz obok dystrybucji zasilania.

ESC montowane na dolnej części ramion - póki co połączone z silnikami złączami bananowymi ale docelowo będize lut. Nie obawiam się o wypięcie babli bo wszystko jest dość skutecznie zabezpieczone trytytkami.

Co do telemetrii to bardzo dziękuję za info, własnie zastanawiałem się jak to ogarnąć z 9XR PRO, więc to bardzo przydatna informacja :)
Czy chodziło o taki dykns? http://www.aliexpress.com/item/FrSky-FU ... 09d8c41773
To śmiga bez problemu z 9XR PRO?

Ja zamontowałem Power Module, który znajduje się pomiędzy płytami ramy - zasila mi Pixa, ale będę zasilał go dodatkowo z UBECa - musze tylko zakupić diodę zenera żeby nie poszło zbyt duże napięcie - to tak profilaktycznie.

Jak będzie kamerka to do tego wykorzystam niezależny dodatkowy pakiet 3S żeby nie obciążać pakietu głównego.

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 14:00 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 443
Coś czuję, że pójdę w ten układ a pix na dachu źle nie wygląda :) . Na styk jest między śrubami. Dam go na Kyosho zeal i tak.

Dokładnie ten dynks. Kupowałem tutaj - http://rcpitstop.pl/pl/p/FrSky-urzadzenie-programowani-odbiornikow-FUL-1/4915. W małe złącze wchodzi ledwo DF13. Na testy go zrób na wtykach i jak wszystko odpalone zrobisz wersję ostateczną lutowaną (wycięte małe piny) - warto mieć doświadczenie w lutowaniu bo małe pady. Płytka zabezpieczona chemią "plastik". Po wyschnięciu termokurczki.
Wtyk FUL-1 - S.PORT zrobiony od zera - zaciśnięte i wlutowane złączki na diodzie 1N4007. Warto zrobić 2 kable by mieć jeden do programowania X8R, XJT.

http://imgur.com/a/p5qfr.
Dałem też fotkę "obejść". 2 wolne kable (pomarańczowy i żółty) są transmisją dla minimosd.

FUL-1 mam to wpięty w port TELEM2 na Pixhawku. Na Pix wszystkie porty to tak na prawdę seriale poustawiane w plannerze. Port ustawiasz jako S.PORT i baudrate nieistotny.

http://copter.ardupilot.com/wiki/common-frsky-telemetry/

Dobrze rozpisane - pod koniec co jest czym w telemetrii. W 9XR daj tylko w zakładce telem FRSKy oraz zamianę rx/tx na OFF (nie mam teraz apki ale połapiesz się o co chodzi).
FLVSS - tu mam mieszane uczucia. Na apce go mam ale Pix go nie czyta - szkoda.

Co sobie ustawiłem oprócz RSSI:
FLVSS - napięcia na celach, najniższe napięcie celi, suma całego pakietu
Pix - pozycja z gps razem z kierunkiem, liczba satelitów i tryb (103 - 10sat 3d), prędkość, prędkość względem gruntu, wysokość gps, wysokość baro.
Więcej nie pamiętam. Pojawił się też niedawno soft w fazie testu dla 9xr gdzie lepiej jest to wszystko zobrazowane - nie testowałem.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
No to elegancko.. mam kilka kabelków DF13 więc problemu nie będzie.

Fajnie, że można to tak ogarnąć..

Jak się za to zabiorę to na pewno będę miał kilka pytań do Ciebie..

Pytanie czy schemat podłączenia dla OrangeRX LRS będzie podobny?
Co to za urządzenie w lewym dolnym rogu? I jakie ma zastosowanie?

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 14:40 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 443
Kabli w zestawie od Pixa jak mrówków. Przydają się DF-goldpin najbardziej do zrobienia przejściówek a PPM-SBUS i tak nie jest używany.

Lewy dolny róg to właśnie FLVSS do odczytu napięć. Wolne piny idą w lipo.

OrangeRX - inny masz system więc te zabawki wątpię by zagrały. Ja mam na FrSky robione - XJT, X8R, FLVSS, FUL-1.
Orange zwraca telemetrię? Jeśli tak to zapewne jest to kwestia protokołu i może być konieczność dania innego okablowania. Poszukam informacji w wolnej chwili.
-- Edit --
Popatrzyłem i niezbyt to widzę. 433 masz zajęte i ciężko z kanałem zwrotnym - niech bardziej doświadczeni jeszcze się wypowiedzą bo są jeszcze inne częstotliwości.
Jak rozpatrywałem zwiększenie zasięgu to dałbym L9R - nadal to 2.4Ghz ale inny protokół. L9R nie ma telemetrii czyli zostałoby mi transmitowanie jej do 9xr pasmem 433 - protokół mavlink. Apka by musiała dostać dodatkowe urządzenie w postaci odbiornika 433.
Z tych właśnie względów brałem X8R z XJT. Do 1.5km starczy... wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia ale trzymajmy się wersji, że starczy ;) .

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
z OrangeRX LRS też jest jakiś myk ale troche przeróbek w radiu chyba trzeba zrobić. Ot tak chyba nie pójdzie.


Będę czytał ale to póki co nie najważniejsze co mam do zrobienia.

Jak będzie ładna pogoda to może się wzbiję w powietrze w okolicach weekendu.. o ile będę miał odwagę :)

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 mar 2016, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 08:27
Posty: 86
Lokalizacja: Będzin
Cześć
Mam pytanko jak włączyć w turnigy 9xr i w orange lrs ppm, ma własnie taki zestaw i podłączam osiem kanałów i robi się mętlik w kablach.

_________________
toto7,Michaś RC, Extra 300, Easy Glider 2, Kiler, X9 Boro09, Bixler2, Graupner ASK14 Aparatury: Turnigy 9XR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 mar 2016, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
Wgraj openrlsng do odbiornika i nadajnika przez openLRSng configurator (plugin do Chrome)

Instrukcje są na YouTube

Jak wrasz to przez openLRSng configurator ustawisz w RX na kanale 5 PPM i podłączasz właśnie kanałem 5. Pamiętaj, że na pierwszych pinach jest RSSI a pozniej zaczynają się kanały od 1 - 8. Kanał 5 jest na 6 zestawie pinów.

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 mar 2016, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 08:27
Posty: 86
Lokalizacja: Będzin
będę próbował dzięki wielkie

_________________
toto7,Michaś RC, Extra 300, Easy Glider 2, Kiler, X9 Boro09, Bixler2, Graupner ASK14 Aparatury: Turnigy 9XR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 mar 2016, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
marcin314 pisze:
będę próbował dzięki wielkie



Będziesz potrzebował FTDI ale pamiętaj żeby było ustawione na 3,3V..

Wszystko na ten temat jest w sieci więc nie będziesz miał problemu żeby to ogarnąć

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sie 2016, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
Dawno nie robiłem żadnych aktualizacji więc opiszę co tam nowego w moim projekcie.

ŚMIGŁA: 12x3.8 węglowe
Obrazek

KAMERA FPV: SOny 700TVL zamontowana na uchwycie PAN/TILT
Obrazek

KAMERA VIDEO: EKEN H9
Obrazek

GIMBAL: Feiyu Tech Mini 2
Obrazek

FPV: Boscam RC832 TS832
Obrazek

OSD: Micro MinimOSD
Obrazek

GOGLE: Quanum Pro V2
Obrazek

Kamerka fpv i gimbal z Eken H9 pracują w zbliżonym zakresie aby zachować orientację co aktualnie jest nagrywane.

Zdjęcia z testów/lotów
Obrazek
Obrazek

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 22:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 lut 2017, 21:28
Posty: 4
Lokalizacja: Gniezno
Kolego pytanie jaka waga ostateczna i jak długo to lata na tej konfiguracji ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
Konstrukcja już nieaktualna ale z tego co pamiętam to ponad 2 kg ważyła. Teraz przerzucilem się na ramę x650F i trwa jej dopieszczenie

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lut 2017, 13:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 lut 2017, 21:28
Posty: 4
Lokalizacja: Gniezno
tofficzeq pisze:
Konstrukcja już nieaktualna ale z tego co pamiętam to ponad 2 kg ważyła. Teraz przerzucilem się na ramę x650F i trwa jej dopieszczenie


A na starej ramie ile latał ?? Zastanawiam się nad tymi silnikami do klona TBS DISCOVERY czyli Reptile 500. Gdzie kupowałeś silniki Alii czy jakaś stronka ? Czemu zmiana ramy ? Zbyt duża waga ? Większe śmigła ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.