Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 22:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 15 sty 2018, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, nie jestem pewien, czy aby w cubie z GPSami nie jest tak samo.... (ze bierze info tylko z jednego).

Z tymi baro to albo ja mam pechowego (niedorobionego) pixa, albo serio cos jest nie halo- i tu glowna zaleta powielonych czujnikow - ze niby powinno sibie wziąć odczyt z innego.
Mi baro zawsze padało ot tak, ale ciekawe, ze nigdy w locie. Teraz to uruchamialem telemetrie na apce wiec podlaczenie lipo, pc, lipo pc.... az nagle patrzę- nie ma poziomow na kanalach RC.
Sprawdzilem apke, dziala (z dronikiem szczotkowym) odbiornik reaguje, pwm ma.... no.wiec spojrzenie na Mission Planner a tam "could not initialize driver MS5611"... dla pewnosci sprawdzilem czy na pewno baro ma zasilanie 3v3 - ma.

Bardzo mocno zastanawiam sie nad wstawieniem diody zabezpieczajacej przed pikami napiecia (transil), bo nie mam pomyslu dlaczego to moze tak padac.
Saures, sorry ze zasmiecam twoj temat, no ale to tak przy okazji jak juz zaczelismy dyskutowac o fc

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sty 2018, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
kuczy, no wiesz Ty co! Zgłosił bym Ciebie adminowi, ale że jesteście moją jedyną aktywną widownią to szkoda mi trochę :P
Nie no żartuję! Bardzo się cieszę, że temat się rozwija. Pewnie wiele osób skorzysta z tej wiedzy i o to chodzi na forum.

W sprawie Pixhawk niestety się nie wypowiem, bo nie miałem do czynienia z nim.

Tanner Dziękuję. Jestem bardzo zadowolony ze zmiany :)
Ten hub to coś takiego:
Obrazek
Na Hobbyking jest dostępny.

kuczy, Dziękuję bardzo za miłe i motywujące słowa.
Składane śmigła skradły moje serce :D
Nie ma czegoś takiego, że ja Cie wyprzedziłem. Każdy ma inne priorytety, zasoby czasu i funduszy.
Ja postanowiłem pocisnąć z dronem, żeby już robić zlecenia jako drugi a wsumie 3 biznes :P więc działam jak mogę! A w 2017 zdecydowanie za dużo pieniędzy poszło na to. Czas by pieniążki zaczęły się zwracać powoli robiąc to co lubię.

Szczerze to miałem ochotę już sprzedać części i kupić RTF, ale jednak pasja budowania i kombinowania robi swoje. Jak Ty to mówisz... DRONOZA! :D
Dzięki jeszcze raz za wszystko!
A co do pstrykacza to nie wiem czy wiesz, ale mam gimbal z kompaktem Sony RX-100 mk4. Widać go było na niektórych zdjęciach i też chyba o nim pisałem.



A dziś kolejna aktualizacja!

Zrobiłem porządek z nadajnikiem i kablami do niego. Zamocowany na rzep i opaskę zaciskową.
Oprócz tego zrobiłem to co wymieniałem w liście do zrobienia. Zrobiłem uniwersalną wtyczkę 6-pinową do gimbali.
We wtycze znajduje się zasilanie gimbala, przesył sygnału wideo i sterowanie gimbala (tilt i yaw).
Obrazek Obrazek Obrazek

Następny krok to przygotowanie gimbala i aparatu pod robienie zdjęć i leeeeeecę! :D


Aktualizacja 17.01.2018

Dziś piekna pogoda, więc wybrałem się wykonać pierwsze zdjęcia w formacie RAW za pomocą zdalnej migawki o której pisałem.
Aparat: Sony RX-100 mk.4
1/640
f/3.5
ISO 125
Obrazek
Obrazek

Jestem bardzo zadowolony. Tylko ten gimbal Walkera wkurza mnie.
Koniecznie trzeba zacząć budowego swojego solidnego :)


Aktualizacja 23.01.2018

Jedno zdjęcie z weekendu:
Obrazek

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sty 2018, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Posiedziałem przy gimbalu i wyważyłem go konkretnie, tak by w każdej pozycji się zatrzymywał.
Do zdjęć jest w porządku, jednak do filmowania już nie bardzo. Choć i przy czasie 1/600 potrafi być nieostre zdjęcie.
Zobaczcie testowe nagrania wideo (surowe 4K zapisane do Full HD):



Na pierwszym nagraniu po oderwaniu się od ziemii wykonywałem gwałtowne ruchy na boki aby sprawdzić stabilizację.
Jak widzicie są wibracje na tych nagraniach. Co o tym sądzicie? Może wibroizolatory są kiepskie?

Oprócz tego obkleiłem moje pakiety (brakuje jeszcze pomocniczego rzepu), aby były bardziej estetyczne.
Obrazek

Dodatkowo postanowiłem wznowić mój projekt frezarki CNC która leży od ponad 6 miesięcy.
Napęd już zamówiony. O postępach będę informował. Może sprawa nie na to forum, ale pomoże mi ona przy produkcji części do drona :)
Obrazek Obrazek

Zaprojektowałem prototypowy zaczep ramienia i dałem wykonać znajomemu na drukarce 3D:
Obrazek

Jest to zaczep który trzyma ramię gdy dron jest poskładany.
Aktualnie jak się go złoży to ramiona są za blisko siebie i jest problem, bo śmigła "wchodzą" mocno na siebie.
Póki co czekam na realizację.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sty 2018, 15:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
Co do CNC to jest na tym forum dedykowany dział.
Widzę, że chcesz zrobić dokładnie ten sam błąd co ja ;-)
Śruby trapezowe i wałki niepodparte. Po ok. dwóch latach zmieniam na śruby kulowe i wałki podparte na całej długości.
Tak czy inaczej, powodzenia w budowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sty 2018, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
analogowy, o popatrz! Dziękuję za informację :)
Wiem, że wałki podparte i śruby kulowe są lepsze, ale i też sporo droższe. Mam tego świadomość.
Póki co chce zbudować cokolwiek i uczyć się.
Dziękuję!

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lut 2018, 00:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 604
Lokalizacja: Kraków
Saures, faktycznie rusza się ten gimbal... ale to od wibracji? W sensie, widzisz drgania całego gimbala jak kopter wisi metr przed Tobą? Czy on po prostu wykonuje niepotrzebne ruchy w pewnych sytuacjach bo nie jest do konca dobrze wypidowany? Miałem kiedyś problem z gimbalem pod F550, nie był wystarczająco sztywno zamontowany i wpadał w rezonans, było to widać na oko, ale oscylował długo. Potem miałem problem, że czasem własnie gimbal lubił gibnąć się na bok, tak po prostu jednorazowo, własnie przez złe wystrojenie. A jak sie zachowuje na wyłaczonym kopterze, tzn jak trzymasz go w rękach i ruszasz całością?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Tanner, szczerze? Musiałbym to sprawdzić. Ogólnie staram się wszystko mocno dokręcać + klej do gwintów.
Nadal uważam, że silniki w tym gimbalu są za małe. Są one takiej samej wielkości jak silnik iw gimbalu Tarota dla kamery sportowej która ma 80g, gdzie mój sony RX-100 mk.4 ma 310g.

Proszę o pomoc w doborze silników.
Platformę mam zasilaną na 4S

EMAX - Silnik GB2806 100KV 12N14P - do 700g (tylko zasilanie 3S)
Obrazek

T-motor GB4106 - do 800g na 4S
Obrazek

Kontroler gimbala mam Storm32. Nie wiem do końca jak to jest z jego wydajnością prądową.
Napisane jest w specyfikacji: Napęd prądu: Max.1.5A
Jest to wystarczające?

Co myślicie o silnikach firmy DYS?

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 15:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
DYSy i rctimer mam w ręcznym gimbalu pod duże lustra od kilku lat i spisują się bardzo dobrze.
Jak nie trafisz felernego egzemplarza ze słabymi łożyskami to posłużą długo.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 15:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 604
Lokalizacja: Kraków
Mam gimbal DYS który jest dedykowany pod nex5 i jest na silnikach DYS 4108 - tych złotych i szczerze mówiąc poniżej tego bym nie schodził. Z tego co pamiętam ma 22 pola - im więcej tym lepsza dokładnosć. Coprawda nex waży jakieś 500-550g a rx 300g, ale zapas może być. Te silniki sa w dwóch wersjach - z osią 3mm oraz z osią drążoną, tzn. hollow shaft - otwór ma 5mm więc cała oś pewnie 7mm. W zestawie jednak dawali tylko jeden taki, a tak naprawdę fajnie byłoby go mieć na 3 osiach - dzięki temu dzwon silnika nie będzie się wyginał i konstrukcja jest stabilniejsza. Chyba, że mamy ramę gdzie aparat podparty jest z obu stron, czyli silnik po jednej a łożysko po drugiej - wtedy nie byłoby to konieczne na osi pitch.

A jak z ramą gimbala, jak weźmiesz nowe silniki, to na czym będziesz chciał je montować?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Adrián, Dziękuję za polecenie :) rctimer nie znałem.
Tanner, Wiesz... zastanawiałem się, żeby zrobić ten gimbal większy, bo mam Sony A6300 który (chyba jest następcą NEXa).
Gimbal chcę zrobić koniecznie podparty z obu stron.
Rama gimbala widzi mi się z włókna węglowego. Ale zanim to się stanie to zbuduję najpierw moją frezarkę CNC.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 15:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
U mnie mimo dobrej pogody na latanie, trwają prace w warsztacie.
Moja frezarka CNC na dzień dzisiejszy.

20180406_1632279.jpg
20180406_1632279.jpg [ 535.95 KiB | Przeglądany 719 razy ]


Ostatnio natknąłem się na taki produkt:

sony_rx0_action_camera_1359163.jpg
sony_rx0_action_camera_1359163.jpg [ 360.14 KiB | Przeglądany 719 razy ]


Sony RX0
Była by świetna na mój gimbal Tarota pod sportowe kamerki.
Cena tylko wysoka :o
4K wymaga zewnętrznego rekordera. Jaki jest najmnieszy i najlżejszy rekorder pod 4K?

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 kwie 2018, 07:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Wczoraj wykonałem pomiar czasu lotu w zawisie.
Kopter był w pełnym wyposażeniu z gimbalem i aparatem Sony RX-100. Gimbal świeruje i się wyłącza po wstępnej kalibracji więc wisiał jak wisiał.

Waga startowa - 4235g
Pakiety - 2x 6750mAh
Napięcie na celach:
Start - 4,1V
Koniec - 3,5V

Czas zawisu - 28 min
Pobór prądu w zawisie - około 29,7A

W Naza mam ustawione, że przy 14,0V sam ląduje.

20180422_192640 maly.jpg
20180422_192640 maly.jpg [ 187.99 KiB | Przeglądany 635 razy ]

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 kwie 2018, 21:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 604
Lokalizacja: Kraków
Podbijam temat :-D
super czas szczerze mówiąc, u mnie wychodzi jakieś 20-kilka minut. Wynik pod 30 minut to już chyba wszystko czego trzeba, dłuższe latanie na raz jest i tak męczące, więc lepiej mieć kilka pakietów i robić sobie "przymusowe" przerwy :)
Z tymi rekorderami to nie jest chyba takie proste, bo gdzie nie widziałem, to zawsze były bardzo drogie i nie jakieś miniaturowe. Ale chyba taka kamerka sportowa nie zastąpi prawdziwszej optyki aparatu, nawet kompaktowego, więc moim zdanim byłby to krok w tył.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 kwie 2018, 14:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Tanner, Dzięki. Jestem mega zadowolony. Parametry mojej platformy są idealne dla mnie.
Teraz tylko porządny gimbal i będzie fantastycznie :)
Co do Sony RX-0 to masz rację. Wyleczyłem się z tego. Nasza RX-100 ma jaśniejszy obiektyw + zoom.
Co do długiego latania to też racja. Szyja musi odpocząć :P


Aktualizacja - 27.04.2018

Kupiłem na próbę jeden silnik DYS BGM4108-130
Na zdjęciu porównanie z silnikiem z gimbala Walkera G3-S
123.jpg
123.jpg [ 58.32 KiB | Przeglądany 535 razy ]


38g VS 92g

Trochę mnie nie dziwi już, że gimbal Walkery kiepsko stabilizuje podczas filmowania.
Chyba za małe silniki.


Aktualizacja - 03.05.2018

Czas na jakiś prototypowy gimbal :D
31766158_363671657458635_4498644278787964928_n.jpg
31766158_363671657458635_4498644278787964928_n.jpg [ 336.75 KiB | Przeglądany 504 razy ]


Martwi mnie tylko to jedno uzwojenie:
31760076_363672634125204_7908652925159735296_n.jpg
31760076_363672634125204_7908652925159735296_n.jpg [ 275.32 KiB | Przeglądany 504 razy ]


Może się coś złego stać? Wysłałem maila do sprzedawcy i czekam na odpowiedź.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
Hej.

Wg mnie, silnik jak najbardziej nadający się do reklamacji, bo po prostu źle nawiniety.
Ja bym żądał wyslania kolejnej sztuki. Aleeeeee - patrząc z punktu widzenia fizycznego - jeśli uzwojenie ma tyle samo zwojów i nic nie ociera - powinno dzialac, przynajmniej do czasu, kiedy dostaniesz nowy... gorzej, jeśli uzwojenie jest luźne...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.