Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 20 paź 2019, 05:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 02 lip 2019, 18:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 396
Lokalizacja: Warszawa
Takich pytań się nie zadaje. Żony czytają to forum ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 18:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Ja przed swoją założyłem kontrole rodzicielską na to forum i problem z głowy;p w takim razie jakie PIDY ? :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12375
Lokalizacja: Mikoszewo
Rook FPV pisze:
w takim razie jakie PIDY ?

A może byś przestał napierać bezsensownymi pytaniami i zaczął czytać jak cię temat rzeczywiście interesuje? Kuczy podał pełen setup wraz z PID'ami dwie strony temu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 21:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Rook FPV pisze:
w takim razie jakie PIDY ?

A może byś przestał napierać bezsensownymi pytaniami i zaczął czytać jak cię temat rzeczywiście interesuje? Kuczy podał pełen setup wraz z PID'ami dwie strony temu.

Chyba nie zrozumiałeś tego o co pytałem ale mniejsza o to ;-) niebyło tematu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 21:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
Rook FPV pisze:
takim razie jakie PIDY ?

PIDy - w sensie funduszy :P

P - jak Prawdziwa kwota - uuuu paaanie :D
I - jak Informacja dla żony: wszystko kosztuje 100zł - co większe części 150 :D
D - jak Dodatkowe zaskórniaki - lalalala :D

Ale mówiąc serio - całość wyszła w granicach ok 3-4, tylko, ze bardzo cięzko mi to policzyć, bo wcześniej zbudowałem drona na S-500 i np aparatura została - ale wymieniłem radio... - gimbal z aukcji, rama od znajomego, baterie 3 w cenie jednej nowej udało mi się dorwać... ileś sprzętu z różnych "promocji Bangooda" - serio nie umiem podać konkretnej kwoty. nawet NEX jest z allegro ;)
Część zakupów znów była albo nie trafiona (tanie gimbale) - albo się zmieniała - jak ostatni gimbal..

Nie bardzo nawet jest o czym rozmawiać, bo mój 1 post na forum jest z 18 Listopada 2015 więc rozłóż sobie to na 3,5 roku... a to na miesiące - wyjdzie, że średnio wychodzi tyle, co za fajki jeśli ktoś pali - ja nie palę - ja wydaję na drona :D

czy się opłaca ? - nie :P, ale to jest pasja i nie liczą się pieniążki tylko zabawa i zajawka :D.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lip 2019, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12375
Lokalizacja: Mikoszewo
Rook FPV pisze:
Chyba nie zrozumiałeś tego o co pytałem

Chyba nie zrozumiałeś co ci wskazuję - skoro masz kompletny setup to chyba obsługa Google i kalkulatora nie jest ci obca na tyle by nie móc tego oszacować.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 lip 2019, 13:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
wychodzi tyle, co za fajki jeśli ktoś pali - ja nie palę - ja wydaję na drona :D
Chyba się zmotywuje zeby zucić to dziadostwo i za rok coś może poskładam w deseń autonomika jakiegoś poki co same racery. a myślałeś może o drukowaniu obudowy ? w zasadzie tak dla zajawki pod wygląd ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 lip 2019, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
Rook FPV pisze:
a myślałeś może o drukowaniu obudowy ? w zasadzie tak dla zajawki pod wygląd ?


Jeśli mówisz o jakiejś "czapeczce" na górę - to miałem oryginalne Tarota. Dwie sztuki. Obie skończyły tak samo - odpadły ze swoich oryginalnych mocowań w trakcie lotu, szczęśliwie śmigła okazały się mocniejsze od materiału "czapeczki". Więc NIE i.to z kilku powodów:

1. Wspomniane ryzyko - podczas silnych podmuchów wiatru,
2. Musiał bym kombinować aby mieć dostęp do przycisku nadajnika FPV,
3. Musiał bym przewidzieć ew miejsce "wyjścia" przez czapkę dla anteny FPV,
4. Czapeczka zakryła by diodę sygnalizacyjną pixhawka, oraz USB, nie mogła by dotykać pixhawka bo on też ma.swoją wibroizolację....
5. Dodatkowa nie potrzebna waga służąca tylko temu aby coś "wyglądało".....

Tak na to patrzę. Nie neguję Twojego zdania, ale też nie wydaje mi się aby przyniosło to jakaś korzyść.
- Jeśli ma wzbudzać "wow" w ludziach - szczerze mówiąc i tak wzbudza. Sporo ludzi podchodzi robi zdjecia, pyta "ile taki PROFESJONALNY" dron kosztuje itp... - a potem opada im szczęka jak się dowiadują, ze samorobka ;)

Działa, robi swoje, daje radość ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 07:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Fajna ta konstrukcja może kiedyś zbuduje jakiegoś drona racingowego pod x klase ale nie wiem czy to ma większy sens bo spore koszty.
A masz jakiś filmik nie z drona tylko z ziemi jak fruwa ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
Rook FPV pisze:
Fajna ta konstrukcja może kiedyś zbuduje jakiegoś drona racingowego pod x klase ale nie wiem czy to ma większy sens bo spore koszty.
A masz jakiś filmik nie z drona tylko z ziemi jak fruwa ?


Mam zdjęcie:
trt.jpg
trt.jpg [ 62.51 KiB | Przeglądany 875 razy ]


Wiem, że nie o to chodzi, kojarzę co to jest X-Class.... - ale jak będziesz budował to chyba nie na tej ramie ;) - ona jest składana :O a przy takich przeciążeniach to słabo by było jeśliby się złożyła :D :D (Sam sobie składanie zablokowałem ale tak na tyle aby było - rzadko nim pomykam tak szybko). Jeśli kiedyś namówię kogoś na zrobienie filmu z ziemi to umieszczę.

Korzystając z okazji - pochwale się - zgodnie z obietnicami WYMIENIŁEM IMU - z MPU6050 na ICM20608.
I teraz coś, co mnie bardzo zaskoczyło. Jakość wykonania MPU6050 (zapewne Chińczyk, jak wszystko, co elektroniczne):
MPU.jpg
MPU.jpg [ 331.39 KiB | Przeglądany 875 razy ]


Jeśli ktoś nie wie - to szare miejsca - widoczne zwłaszcza przy nóżkach złącza z prawej strony - to nie roztopiona pasta lutownicza - kuleczki cyny, zlepione ze sobą topnikiem - całą płytka była niewystarczająco dogrzana w piecu SMT. Szkoda, że nie zrobiłem drugiego zdjęcia - pełno kulek znajduje się pomiędzy nóżkami układu MPU. Cud, że to działało - serio.
Podkreślę, że nie mam tu żadnych pretensji do HD Air Studio - gimbal jest genialny... - jednak chcę wspomnieć o tym po to, aby kupując sprzęt nie bać się zajrzeć do środka. każdemu może się zdarzyć, że poszczególne komponenty są zrobione kiepsko - ja akurat pracuję z elektroniką i mam fajny mikroskop pod którym to widać...



No ale wracając:
- ICM20608 może się komunikować poprzez I2C tak jak u mnie albo przez SPI.
W przypadku I2C musimy ustawić adres naszego IMU - ustawiając pin nazwany AD0:
ICM2.jpg
ICM2.jpg [ 33.65 KiB | Przeglądany 875 razy ]

Zwarcie AD0 do masy ustawia wartość adres (BIN) 1101000
Podciągnięcie AD0 do zasilania ustawia adres (BIN) 1101001
Po co to potrzebne ??? - ano po to, że możemy mieć dwa identyczne IMU (na kamerze i na ramie) - muszą mieć inne adresy jeśli są podłączone do tej samej szyny I2C.
Zdjęcia nie mam, ale podłączyłem pin AD0 do masy kawałkiem drucika emaliowanego, oczywiście po stronie elementów.

Płytkę IMU zabezpieczyłem lakierem PVB60 przed wilgocią. od strony spodniej, tam gdzie PCB jest płaskie i dotyka metalowej części gimbala - nakleiłem warstwę taśmy kaptonowej.
Tak przygotowaną płytkę (już polutowaną - tak, aby cyna ani przewody nie przechodziły przez otwory) - skalibrowałem - przyklejając IMU do kostki sześciennej, poziomując stół oczywiście.

Po kalibracji konieczna była zmiana osi, ponieważ MPU miał je inaczej ustawione nić ICM, konieczna okazała się ponowna kalibracja enkoderów oraz pozycji startowej - bo to też jest ustawiane na enkoderach.
PID'y - z PIDami byłem bardzo ciekawy, ponieważ przecież waga się nie zmieniła. Jednak w instrukcji AlexMosa napisano, że być może będą musiały być dostrojone LPF (filtry). Puściłem więc AutoTuna aby zaczął od moich dopieszczonych PIDów - zmiany są serio tylko kosmetyczne - filtry o dziwo się też nie zmieniły.

Poszedłem sprawdzić działanie gimbala i efekt jest doskonały, tak samo jak był - filmu już nie wrzucam jest serio Super. ;) - faktycznie chyba ciężko będzie mi wskazać jakąkolwiek różnicę na plus - ale dla mnie różnica jest: mam lepsze IMU, które jest porządnie zlutowane, żadna kulka cyny nie narobi problemów, no i oczywiście mam radość, że coś od siebie dodałem do i tak genialnego gimbala.

Podsumowując - szybkie co i jak:
- AlexMos wspiera oba IMU.
- Można się pokusić o wymianę na lepsze - ale nie jest to "must have".
- Należy pamiętać o ustawieniu adresu I2C: albo +, albo masa, pin nie powinien wisieć w powietrzu
- Należy zaizolować spodnią część płytki IMU.
- Należy przeprowadzić wszelkie zmiany - najpierw kalibracja, potem osie, enkodery (jeśli są) i PIDy.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 18:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Fajna fotka a co do ramy x class i latania freestyle to najlepiej samemu zaprojektować rame i dać do wycięcia z karbonu tylko to trochę drogie jest, chciałem tak zrobić do racerka 215mm i okazało się ze jak kupię lepszą rame za 200 +-50 zł to i tak wyjdzie mnie ona o wiele taniej nawet gdybym kupił płyte karbonową i sam wycinał;p to już nawet nie wspominam o 780mm no ale w każdym bądź razie opcjonalnie gimbal gps i podwozie. Jedynie sporo by poszło na pakiety i silniki bo tutaj 12s musi być na takie silniczki jak np. Polar XC5000 ponad 90$ sztuka to same pakiety i silniczki i mamy prawie 2K+ elektronika z fpv i kamerką niech będzie 800 no i rama na zamówienie jak za 1k by zrobili to już fajnie zwykły racer x class i szybko rosnie do 4k hmmm chyba zacznę napełniać zaskórniaka ;p podwozie gimbala i gps zawsze można dołożyć rok później ;p


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 paź 2019, 08:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
Tak aby mieć jakiś ślad co i kiedy w moim dronie, to przymocowałem do mojego drona czujnik zanieczyszczeń powietrza.

Temat dotyczący tego czujnika: viewtopic.php?f=10&t=46632

Tutaj (w tym temacie) skupiam się na samym dronie jako takim, więc tylko kilka info, a na dyskusję o czujniku zapraszam na adres powyżej. Jednak jako zachętę do dyskusji (i ślad w historii drona) umieszczam film:

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 paź 2019, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
Hej....

Dziś postanowiłem zrobić kilka fotek w swoim mieście - a jako, że nie wiem co - no powiedzmy, ze mam dobry humor :D
- to chciałem Wam pokazać je w jakości takiej jaka mi wychodzi z kompa po obróbce. ot taka ciekawostka - bo tutaj nie można wrzucać wielkich plików (zrozumiałe) a fb kosi na jakości - no to miłego oglądania.
ps - można sobie przybliżać kółkiem myszki ;)

https://drive.google.com/open?id=1fTFaG ... BUtnGUq6Ai

Tematem zdjęć jest nowo budowana scena na tzw. "Kamiennej Górze" - wcześniej odbywały się tam różne koncerty, m in. Gdyńskiej Orkiestry Symfonicznej... - teraz wygląda to na prawdę zacnie, czyż nie ?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 paź 2019, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12375
Lokalizacja: Mikoszewo
No co tu mówić - ładnie ci to wychodzi. Jedyne czego mógłbym się czepić to fakt że ciut za mocno poleciałeś w cukierki z nasyceniem. Taka zieleń o tej porze roku nie występuje. No ale to moje osobiste odczucie, wiem że niektórzy lubią jeszcze mocniej wysycone kolory.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 paź 2019, 05:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdynia
Verid pisze:
Jedyne czego mógłbym się czepić to fakt że ciut za mocno poleciałeś w cukierki z nasyceniem.


No i masz wiele racji.....
przed-po.jpg
przed-po.jpg [ 134.94 KiB | Przeglądany 102 razy ]


Po lewej RAW bez obróbki (z wszystkimi zniekształceniami i cieniami obiektywu), po prawej efekt końcowy. Czasami jak się zacznie bawić suwakami, to ciężko nie zasłodzić zdjęcia - dziękuję za konstruktywną opinię.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.