Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 paź 2018, 17:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 556 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 07 lut 2018, 14:36 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 575
Lokalizacja: Kraków
I właśnie się zastanawiam, o ile z jednym imu rozumiem działanie trybu lock, to w jaki sposób może działać follow pan?
Kuczy, drążona oś, oprócz wygody puszczania kabli, oferuje jeszcze jedną dużo ważniejszą przy tego typu konstrukcji rzecz - dużo mniejsze luzy i wytrzymalsze łożysko :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky, Wiem o tym - w najbliższych planach mam zakup zewnętrznego IMU które będzie u góry - czyli tak jak pisałem - opcja "2" z rysunku:

Obrazek

Coś za coś - po prostu nie zmieszczą mi się wszystkie kable od silników oraz imu, sterowania LEDem do nexa i bóg wie co jeszcze - przez małą dziurkę w silniku YAW. IMU kosztuje grosze więc to znów nie taki problem. Tanner, nie wiem czy w ogóle działa - ew działa na zasadzie "pi razy oko mniej więcej tam" ;) - coś jak "return to home w najtańszych dronikach :D :D :D
- Ciekawostka jest taka, że jak miałem Storma przyczepionego trytytką prowizorycznie tak jak teraz (kilka postów wcześniej) to jakoś to działało (a miałem tylko włączone IMU1) - jak? nie pytaj - byc może twórca softu by dokłądnie opowiedział. Drugie IMU to wg mnie konieczność w takim mocowaniu. - Będzie ;)
PS - też się ciesze z drążonych osi :D

PS2 - Zastanawia mnie miejsce zamocowania IMU2. Na rysunku pokazne jest, aby montować go na płaszczyźnie silnika Yaw. I ok, dobra - ale rysunek nie bierze pod uwagę, ze ta płaszczyzna jest na dumperach, więc też się buja.
Co by było, jakbym IMU2 zamocowal do drugiego dumperplejtu na stałe przyczepionego do drona?
Ktoś sprawdzał ?
- moze glupie, ale jestem ciekaw reakcji gimbala ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Ostatnio zmieniony środa 07 lut 2018, 15:38 przez kuczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6561
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
- Ciekawostka jest taka, że jak miałem Storma przyczepionego trytytką prowizorycznie tak jak teraz (kilka postów wcześniej) to jakoś to działało (a miałem tylko włączone IMU1) - jak?

To ze dziala tylko z IMU1 to akurat nic nadzwyczajnego, wiele gimbali dziala tylko na jednym IMU. Z IMU2 po prostu dziala lepiej...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 15:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky, tak mi sie zdawalo ale wole nie pisac ze cos wiem jak nie jestem pewien na 100proc.
A co sadzisz o mocowaniu imu 2 do płaszczyzny drona a nie silnika yaw?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 15:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6561
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
A co sadzisz o mocowaniu imu 2 do płaszczyzny drona a nie silnika yaw?

To troche tak jakbys mial gimbala z gumy, choc prawde mowiac nie zauwazylem wielkich problemow przy takim mocowaniu.

Pewnie zalezy to od zastosowanej amortyzacji gimbala i poziomu wibracji Twojego latadla - pogadaj z Olliw co o tym sadzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lut 2018, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
OK - dzisiaj postanowiłem wyjść z Tarotem i puścić go po raz pierwszy od:

1. zmiany barometru na nowy
2. zmiany kompletu śmigieł na nowy
3. zmiany gimbala na 3-osiowy
4. zamontowania telemetrii

więc jakby to powiedzieć - trochę dużo zmian :P - więc efekt masakryczny jeśli chodzi o drgania:



Zdjęcia wychodzą trochę lepiej:
https://drive.google.com/open?id=19ta95 ... rvVrvpmW-8
No więc jest jak jest.

Nie spodziewałem się, że będzie dobrze, więc zaskoczenia nie ma.
Na 100% Tarot jest znowu do wypidowania - serio słychać nawet na filmie, że wpada w wibracje, poza tym widać po nim, że jest niestablilny (mam nadzieję, że to tylko zmiana wagi a nie coś poważniejszego, związanego z przewróceniem się). Jak wypiduję drona, to trzeba będzie zabrać się za gimbal - jutro powinien dojść drugi IMU. Nie wiem, czy na początek w ogóle nie wyrzucę dumperów - bo poprzedni gimbal działał o wiele wiele lepiej od tego będąc zamontowanym na sztywno. jak się nie poprawi albo pogorszy - to pod lupę pójdą PIDy gimbala (i oczywiście cały czas wibracje drona muszę sprawdzać).

ech.. tak to jest - aby zrobić krok do przodu (nowy gimbal) zrobiłem kilka kroków w tył ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lut 2018, 23:54 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 575
Lokalizacja: Kraków
No niestety tak jak mówisz, platforma działa, zachce się człowiekowi coś lepszego i znowu trzeba wszystko od nowa ;)
Ale nie ma źle, fakt wpada gimbal w wibracje, pytanie czy wibroizolator który masz poprawia czy pogarsza. Jak sterujesz gimbalem, bezpośrednio wpiąłeś się kanałem z odbiornika do storma? Kwestia pidowania koptera - poprawiałeś dużo standardowe ustawienia? Jest to zawsze konieczne? Nie robiłem u siebie nawet autotune i teraz się zastanawiam...

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
kuczy pisze:
Tanner, na razie jeszcze standardowo - z odbiornika.
Jutro przychodzą co mnie jak pisałem IMU i mięciutkie kable silikonowe - więc dopiero wtedy będę łączył wszystko - i chyba podczepię się pod wyjście PIXa - tak jak sugerowałeś, następnie mam zamiar zrobić sterowanie nexem itp...

Myślę, że to "WibroGENERATOR" a nie wibroizolator :D - bo jak spojrzę na to jak poprzedni gimbal był mocowany (w ogóle bez gumek) - i jaki dawał obraz (zero jello) to aż sam w to nie wierzę. Fakt - zmieniłem wszystkie śmigła, fakt była wywrotka, ale kurka, mam nadzieję, że Tarot-RC (firmowy sklep) ma dalej śmigła takiej samej fajnej jakości ;)

no PIDowanie owszem - robię zawsze - teraz przy zmianie wagi serio jest inaczej, sporo wagi doszło na przód - baterię sporo cofnąłem... - i widziałem w locie jak biedak się męczył trochę (gibało go z lekka). - więc spróbuję to poprawić.
Jak lata Tobie na domyślnych poprawnie, to lepiej zostaw bo można łatwo zepsuć :P - ale dziwne to trochę - firmowe PIDy są "poprawne" ale ja wolę sobie dopieścić je po swojemu ;)


Update 12.02.2018 - montaż IMU2, demontaż dumperów oraz przeciąganie wszelakiej maści kabli i kabelków :D
IMU2.jpg
IMU2.jpg [ 91.2 KiB | Przeglądany 687 razy ]


Tak to wygląda.
Mój fart - otwory w IMU pasują idelanie do śrub mocujących silnik YAW - więc mam pewność na 100%, że jest prosto lepiej nie mogli tego przygotować (albo fartem wyszło) :D
przez tuleję silnika YAW przechodzi:

2x silikonowy przewód zasilania Storm'a (+12V i masa)
4x przewody IMU2
4x silikonowe cieniutkie przewody do wykorzystania jako sterowanie - jeden na pewno jako pochylenie "pitch", drugi jako wyzwalacz migawki, trzeci i czwarty na razie zapas - masy chyba nie będę ciągnął bo masa będzie od zasilania, a szkoda cennej ilości przewodów się pozbywać.

Jak widzicie - nie ma dolnego plejta - przymocuję gimbal bez dumperów (na razie) i porównamy.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 00:16 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 575
Lokalizacja: Kraków
Imu nie ma nic od spodu, tzn wiszący na nim gimbal nie ukruszy nic? :D Pewnie pytanie retoryczne bo jakby źle siedziało to byś tak nie zrobił. Dawaj znać jak efekty po dodaniu imu i usunięciu wibroizolatora, ciekawy jestem.
Fajne są te kabelki 4-żyłowe z abc :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, Jeśli by śruby miały luz, to myślę, że płytka PCB IMU mogłaby się uszkodzić - jak mam być szczery - to po przymocowaniu i dokręceniu śrub / włączeniu gimbala bardzo szybko i mocno nim gimbałem w celu sprawdzenia - raczej nie ma się czego obawiać.

Trafiłem na ciekawe informacje dotyczące wibracji:
http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/Eva ... er_Systems

i ciekawe trzy stwierdzenia:
1. Tłumiki drgań, jak je nazywamy, w rzeczywistości nie tłumią wibracji.
2. Współczynnik tłumienia (większości) tłumików drgań jest stosunkowo niski.
3. Tłumik drgań nie zawsze redukuje wibracje. W pewnym zakresie częstotliwości wibracje są faktycznie znacznie wzmocnione.

No więc ta..... - jak to z wszystkim - nie ma jednoznacznej odpowiedzi co kiedy jak i jakie tłumiki zastosować. - na w.w stronie proponują zamocowanie IMU3 na kopterze i logowanie drgań... - jest to jakaś opcja, ale bardzo podobna do wyważania silników / śmigieł za pomocą analogowego IMU i karty dzwiękowej - jaka to metoda już dawno była tu opisana.
Na razie dokończę porządek z kablami - mam już zarobioną wtyczkę / gniazdko na te silikonowe kabelki z ABC-RC, oraz na zasilanie - chodzi mi głównie o to, aby w razie konieczności demontażu gimbala rozłączyć 2 wtyczki bez koniecznosci przeciągania lub lutowania kabli.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 10:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6561
Lokalizacja: Polska
A ta Twoja plytka mocujaca od gimbala to nie jest wlokno weglowe przypadkiem? Jesli tak to podloz sobie jakas izolacje pod IMU bo wegiel przewodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
A ta Twoja plytka mocujaca od gimbala to nie jest wlokno weglowe przypadkiem? Jesli tak to podloz sobie jakas izolacje pod IMU bo wegiel przewodzi.


Oczywiscie, że to włókno węglowe ;)
Nie wiem czy sprawdzałeś miernikiem (ja kilka razy) - powierzchnia płaska płyt karbonowych jest pokryta chyba warstwą żywicy - aby zaczęło przewodzić, to albo musimy zmasakrować ją mechanicznie do włókien z węgla, - albo końcówki miernika przyłożyć do boków karbonowego kawałka - jedyne miejsce gdzie zwarcie jest ew możliwe to rządek przelotek na goldpiny - reszta PCB ma maskę lutowniczą, więc ok, dla świętego spokoju można - ale wg mnie niekoniecznie ;)
czujność widzę zachowana ;) super.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6561
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Nie wiem czy sprawdzałeś miernikiem (ja kilka razy) - powierzchnia płaska płyt karbonowych jest pokryta chyba warstwą żywicy - aby zaczęło przewodzić, to albo musimy zmasakrować ją mechanicznie do włókien z węgla, - albo końcówki miernika przyłożyć do boków karbonowego kawałka - jedyne miejsce gdzie zwarcie jest ew możliwe to rządek przelotek na goldpiny - reszta PCB ma maskę lutowniczą, więc ok, dla świętego spokoju można - ale wg mnie niekoniecznie ;)

IMU masz tak zamocowane ze bedzie pracowac razem ze srubami od silnika wiec z czasem moze przetrzec warstwe izolacji. Ale oczywiscie to Twoja konstrukcja i Twoja decyzja :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1723
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Ale oczywiscie to Twoja konstrukcja i Twoja decyzja


ale warto wziąć to pod uwagę ! zawsze doceniam Twoje uwagi - oraz innych też - bo wiadomo, że tam gdzie ja nie widze zagrożenia - ty spojrzysz "świeżym okiem" i okazuje się, że za jakiś czas mógłby mi zacząć szaleć gimbal ;) - serdeczne dzięki, właśnie za to doceniam to forum (w przeciwieństwie do Facebooka, gdzie wiadomość "żyje" średnio 1-2 dni a potem ginie w odmętach i czesto jest nie do odnalezienia.


No to EDIT - kolejna próba - tym razem W OGÓLE BEZ DUMPERÓW - tyle, co plate jest przymocowany na trytytki.
No i tak:

1. Jest lepiej niż z dumperami, ale gorzej, niż na poprzednim gimbalu.
2. Niestety coś mam nie tak, (juz pomijając drgania) bo równo w 3 minucue filmu Storm się "zwiesza" - przestaje reagować, nie mogę już wtedy go pochylać, kamera jest trzymana przez niego "na sztywno" - tzn jak się dron przechyla tak samo przechyla się kamera :( (film niestety pod wieczór)



No i teraz mam kilka opcji do sprawdzenia:

a) Być może przetwornica zasilająca Storm'a daje za mało prądu - niestety Storma można zasilać tylko 3-4S a nie 6S
- sprawdziłem w internecie - mosfety są na max 18V
b) Sprawdziłem rezystancję uzwojenia silników = 11 Ohm - na stronie Olliw napisano, że minimalna rezystancja powinna wynosić 12 Ohm.. - więc może po prostu Storm jest przeciążony ?? :(
c) PIDY - nie wiem, już zjechałem z mocą silników.....

Jeśli chodzi wibracje - różnica pomiędzy poprzednim gimbalem a obecnym była w gumkach na jakich wisiał plejt - ciekawe, czy takie mocowanie wpływa na redukcję wibracji - to także chcę sprawdzić. ;)
Druga różnica to kąt obiektywu - tu mam jaśniejszy, ale dośc wąski - co nie pomaga.
Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 22:45 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 575
Lokalizacja: Kraków
No wgląda w sam raz jak na brak wibracji :D nie szaleje, wibruje jak kopter, teraz czas na różne opcje z mocowaniem itd :)
Ciekawe to zawieszanie, czyli on nie wyłącza się tak po prostu jakbyś mu odciął zasilanie, tylko blokuje, że silniki trzymają aparat w jednej pozycji?

EDIT zobacz tutaj post 1666 i poniżej odpowiedź OlliW'a - autora storma - https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... st29530992


Zrzut ekranu 2018-02-18 o 23.24.14.png
Zrzut ekranu 2018-02-18 o 23.24.14.png [ 68.43 KiB | Przeglądany 605 razy ]

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 556 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.