Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 02:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 372 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
Post: wtorek 29 sie 2017, 08:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 312
Lokalizacja: Kraków
A w czym do kręcenia filmów jest lepsze lustro od bezlusterkowca? :)

kuczy, i jak, są już jakieś nagrania? :) ps. też mam alexmosa ale za radą bardziej doświadczonych przesiadam się na storma, czekam tylko na chwilę wolnego czasu i zdam relację.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 09:36 
Offline

Rejestracja: środa 09 mar 2016, 16:37
Posty: 32
Lokalizacja: Polska Mazury


Tanner pisze:
A w czym do kręcenia filmów jest lepsze lustro od bezlusterkowca? :)


Pewnie parę powodów by się znalazło, chociażby gama profesjonalnych obiektywów, matryca, często efekt końcowy...
Oczywiście nie mówię, że bezlusterkowce są złe.

_________________
_____________________________________________________________________
"Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć." -M.Maliński


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 13:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1433
Lokalizacja: Gdynia
Tanner pisze:
kuczy, i jak, są już jakieś nagrania? :) ps. też mam alexmosa ale za radą bardziej doświadczonych przesiadam się na storma, czekam tylko na chwilę wolnego czasu i zdam relację.


Tak, są nagrania - jako, że z kolegą przybora, rozmawiamy na Messengerze to on już widział a na forum pokazuję tutaj.....
Może mi napiszesz coś na temat tego dlaczego warto zrezygnować z alexmosa ? - dawno dawno temu miałem CNC-Gimbal z Chin do kamer goprowych na Srotmie i wiem, że nieźle z nim walczyłem - ale fakt - nie chodziło o kontroler ale o dumperki ;) Ten gimbal jest pożyczony (jak chyba pisałem) był po przejściach, musiałem go wyprostować, dokupić nowy czujnik położenia... - ale udało się go przywrócić do życia

Co do Alexmosa - zrobiłem tak jak na tym filmie na poprzedniej stronie wątku, później delikatna poprawka jeszcze w domu. jak spojrzycie na tamte zdjęcia - gimbal jest przyczepiony "na sztywno" - bo te 4 gumeczki trzymające rurki 10mm raczej wibracji nie niweluję. i proszę wziąć pod uwagę ten fakt przy ocenie filmu:


Od razu powiem - widać, że oś YAW koptera mam do poprawki jeśli chodzi o PIDy... gimbal tarota miał 3 osie i mi to niwelował w jakiś sposób - tutaj dokładnie to widać.
Było wideło - to teraz jedno zdjęcie, w trzech odsłonach:

miniaturka:
Pierwszy lot NEXa-small.jpg
Pierwszy lot NEXa-small.jpg [ 317.62 KiB | Przeglądany 854 razy ]


plik ARW, czyli "RAW" z matrycy bez jakiejkolwiek przeróbki lub kompresji:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... XBJbkNNLTA

plik JPG już po moim grzebaniu w LightRoomie - ale bez korekcji "beczkowatości" oraz winiety:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... lNqbTZIQjg

plik JPG taki sam jak powyżej, ale włączona automatyczna korekcja obiektywu - LightRoom ma gotowy profil tego szkła:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... kdLU1FHenc


No i tak to wygląda. Czekam na konwerter HDMI-AV, dlatego kamera patrzy "na wprost" i nią nie operuję w trakcie lotu bo strzelałem na ślepo - to miał być test czy i jak kopter w ogóle poleci. - Poleciał jak widzieliście ;)
Nie komentuję zdjęć i filmów, poczekam na Wasze reakcje - nie szczędzcie sobie wytykania tego co mogę poprawić bo to mi się przyda.

przybora, Wiesz.... - osobiście wydaje mi się, że jak na amatora który póki co na zdjęciach z drona zarobił raz (robiąc stronę www dla własnego szefa) - nie muszę mieć lepszego sprzętu od NEXa. W sensie- jak pisałeś - wymagało by to zmiany konstrukcji na Hexę albo X8. Wiem, mam 4 silniki, X8 jest w zasięgu ręki, ale póki co chyba spróbuję dojść do ładu z PIDami i nacieszyć się tym co mam.

14 Czerwca minął rok od mojego pierwszego wpisu w temacie Tarota.
Rozpoczynając tą budowę pojęcia nie miałem jakie ostatecznie będą silniki, śmigła, bateria, ba - zmienił się nawet FC :D :D kamerka, gimbal, teraz nex na innym gimbalu.... - szok w trampkach po prostu - ale działa ;)

Na koniec powiem, że robiąc te zdjęcia i filmy jakie widzicie miałem stanowczo za bliskie spotkania z wielkim Dzikiem i stadkiem małych przebiegających koło mnie jakieś 15m !!!! - dron w powietrzu, ja nieruchomo... ale w końcu popatrzał popatrzał i poszedł.... - może chciał zapytac o konfigurację drona ???? tego już się nie dowiem :D

czekam na wasze wrażenia z filmu i zdjęć !!!

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 41
Lokalizacja: Toszek
No Kuczy, ładne zmiany!

Zdjęcia wyśmienite :) Dobra robota!
Czekam, aż przerobisz maszynkę na X8

Trzymam kciuki! Powodzenia :)

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 wrz 2017, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1433
Lokalizacja: Gdynia
Saures, dzięki dzięki.... - w sobotę przejechałem się koło Teatru Muzycznego w Gdyni - i niestety zauwazyłem, że mój tarot trochę myszkuje w YAW więc postaram się go dokładniej wypidować... - przez to, że gimbal ma 2 osie - niestety niszczy to film, no natomiast do zjęć nie mam pretensji:

TeatrSmall.jpg
TeatrSmall.jpg [ 308.21 KiB | Przeglądany 702 razy ]


Oryginał (1:1)
https://drive.google.com/file/d/0B911u0 ... 05bEE/view


Idąć za poradą ludzi mądrzejszych ode mnie w kwestii fotografii - ustawiłem program "priorytet przysłony" i samą przysłonę na wartość 8 - dzięki czemu cała klatka jest ostra.
Konwerter HDMI jest już zamocowany, wyzwalanie działa. Mam podgląd, aczkolwiek Nex oprócz podglądu obrazu dodaje jeszcze po prawej stronie czarny pas z namalowanym przyciskiem "menu" - ten pas wykorzystałem i zamieściłem tam większość informacji OSD drona

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 wrz 2017, 08:15 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 572
właśnie, że zdjęcia są nie ostre
jakby blurem pociągnięte, może to wina wiatru albo drgań...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 wrz 2017, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1433
Lokalizacja: Gdynia
tombstone, tylko tak podpytam bo dla mnie to wazne:
Mówisz o zdjeciu - ktore klikasz na forum (to, które widac w poście), czy o zdjeciu z linka, który jest odnośnikiem do GoogleDrive?

- plik widoczny w poście, z racji ograniczeń administracji forum ma tylko 1000px szerokosci.
- link z googleDrive na PC otwiera mi sie ok, na wbudowanej przegladarce Huawei beznadziejnie, a na Chromie na Androida znow OK....

Także jeśli byłbyś skłonny napisać mi co oceniasz to bardzo by mi to pomogło

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 13:42 
Offline

Rejestracja: środa 09 mar 2016, 16:37
Posty: 32
Lokalizacja: Polska Mazury


A według mnie jest OK, można je bardziej wyostrzyć ale wg mojej oceny tak wychodzi z puszki. Andrzeju czym bardziej przymykasz przesłonę tym bardziej wszystko będzie ostre.

_________________
_____________________________________________________________________
"Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć." -M.Maliński


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 22:54
Posty: 1704
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Moim zdaniem też są OK. Wystarczy obejrzeń oryginalne pliki w pełnej rozdzielczości i zwrócić uwagę na szczegóły - np. znaki drogowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 18:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1433
Lokalizacja: Gdynia
przybora, fragles, Dzięki Panowie bo już zacząłem się umawiać do okulisty :D
a na serio - tak obraz jest rozmazany na brzegach - to wina...... dość widocznego "rybiego oka". taki mam obiektyw jaki był sprzedany w kicie i wprowadza on pewne zniekształcenia:

teatr1.JPG
teatr1.JPG [ 231.22 KiB | Przeglądany 508 razy ]
teatr2.JPG
teatr2.JPG [ 236.49 KiB | Przeglądany 508 razy ]


LightRoom ma swój preset na ten obiektyw i łądnie prostuje, ale nie ma siły - rogi obrazu tracą.
Natomiast nie mogę się zgodzić z tym że jest pociągnięte blurem - chyba, że porównany z droższym sprzętem - zależy kto do czego przyzwyczajony.

przybora, właśnie pierwsze zdjęcia jakie w ogóle robiłem były z przysłoną maxymalnie otwartą, co skutkowało rozmyciami tła a tutaj specjalnie dla przetestowania ustawiłem f=8 (priorytet przysłony) - ISO i czas migawki pozostawiłem automatyce

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 17:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 312
Lokalizacja: Kraków
kuczy, jeszcze nie odpaliłem storma32 u siebie ale po wstępnych zabawach z konfiguracją widzę już plusy względem alexmosa :D

1. wyjście IR - lutujesz leda IR, w gui wybierasz jaki masz aparat i już sterowanie z głowy - nie trzeba mieć tego bajeru w konwerterze av
2. można podłaczyć sbus i w gui ustawić który kanał co ma robić - więc nie trzeba ciągnąć X przewodów
3. wyjście pwm - podłaczasz SBUS, 3 albo 4 kanały używasz na sterowanie, a jeszcze jeden wyciągasz z płytki jako pwm i możesz użyć do migawki aparatu (o ile nie użyłeś jeszcze IR)
4. komunikacja z pixem przez MAVLink - znowu - lecą tylko 2 kabelki tx/rx i całe sterowanie jest już obsługiwane przez pixa, mapujesz kanały i działa. Dodatkowo masz do dyspozycji patrzenie w jeden punkt, śledzenie itd.

Póki co to te elementy bardzo mi się spodobały, zobaczymy jak będzie jak odpalę go w końcu ;)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 paź 2017, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1433
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, Bardzo ciekawe to co piszesz... na pewno rozważę opcję Storma podczas zakupu gimbala. Na razie sezon na latanie chyba na dobre się kończy, więc jest czas na zbieranie pomysłów i funduszy :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 372 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.