Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 lis 2019, 20:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 06 kwie 2017, 09:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
Głuś pisze:
Funkcje kamerki spoko choć ja nie mam ciśnienia na włączanie nagrywania w locie. Jak to dla Ciebie nie kłopot to wrzuć gdzieś krótki film z tej kamerki, ale tak na żywca zgrany bez jakiejkolwiek obróbki, chodzi mi o plik, a nie vimeo itp. najlepiej w 60 klatkach :-) Przyznam szczerze że rawy nie rawy, robienie zdjęć z apki do mnie nie przemawia, ale brak rybiego łoka - tym mnie zagiąłeś że aż się przyjrzę tej kamerce :-)


Wszystko masz tu:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... lhHY3VGMTQ

w folderze SeaTower - film są fragmenty z drona - jeden z nich tylko przycięty jako fragment, zapisany z tym samym bitrate co plik źródłowy, drugi po "stabilizacji" programem. To miało być porównanie.
Ale w katalogu głównym jest kilka filmów wprost z karty, jak również pliki DNG. No raw nie raw - jeśli chodzi o zdjecia w formacie JPG - nie powalają, serio. wg mnie za dużo softowej kompresji - dlatego raw mam włączone na stałe. - dzięki czemu sam sobie ustawiam tak jak mi wygodnie (zwłaszcza chodzi o redukcję szumów matrycy) - np:

zwróć uwagę na szczegóły piasku na plaży po prawej stronie łodzi:
[JPG] https://drive.google.com/open?id=0B911u ... lNLTXI4b2M
[DNG] https://drive.google.com/open?id=0B911u ... FNnVkduRFU
w DNG oczywiście trzeba zmieniać balans bieli, więc tym się nie sugeruj.

a tu mój JPG stworzony z DNG:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... mRBeEtFTHM

oraz porównanie dwóch jpg: mój VS jpg z kamery - strzałką zaznaczyłem obszar gdzie widać jak Gitup masakruje zdjęcia
Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 kwie 2017, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki za pliki :-) Co to nagranie jakieś takie nie ostre - kontrast mały?

Porównywałeś może Wrapa do ProDRENALIN?

Generalnie jeśli chodzi o zdjęcia to sam fakt że są "kradwatowe" (zarówno w Twojej kamerze, mojej i chyba 99% tego typu kamer) mnie zniechęca, ale brak rybiego to ogromny plus.

Naprawiłem w końcu wagę wczoraj, znaczy się "naprawiłem" bo ona jest taka durna że jak baterie siadają to dostaje szalu zamiast się wyłączyć na amen, albo zasygnalizować co by człowiek wiedział o co chodzi :mrgreen: Zważyłem tarota i mnie trochę szczena opadła - równiutkie 2500g :lol: a liczyłem 2350 - 2400gram :oops: ale co ciekawe pobór prądu i czas lotu na podstawie obliczeń z prowizorycznej, domowej hamowni zgadza się z bardzo dużą dokładnością, więc to kolejny argument za tym żeby wywalić debilnego ecalca i samemu się pobawić w testy i wyliczenia:-)

Wyszło 41% maksymalnego ciągu silnika do zawisu, a i tak kopter jest żwawy i potrafi zasuwać. Na razie walczę ze stormem 32 :-?



i powoli już składam dwa kolejne drołny :lol:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
Głuś, tak - nagrywam na ustawieniu kamery wyostrzenie: niskie - aby potem ew. mieć z czego wyciągać w programie do obróbki - nie wiem, czy to dobra metoda, ale jak widać jeszcze troszkę minie zanim będę jakikolwiek film montował - zdjęcia są łatwiejsze w ogarnięciu, więc od tego zacznę.

"kwadratowość" zdjęć akurat uważam za zaletę - zawsze (lub prawie) można przyciąć do 16:9
Gitup ma opcję robienia zdjęć w 16:9, ale zgodnie z prawdą - informuje, że z 16Mpix używa 12Mpix - czyli po prostu obcina górę i dół - wolę to zrobić samemu, i przy okazji jeszcze coś wykadrować.
porównywałem prodrenalin do wrapa - żaden właściwie nie eliminuje takich drgań, co gorsza - prodrenalin działa szybciej, ale zabiera więcej materiału z każdego rogu, zupełnie niepotrzebnie.

no a przy okazji.... zmiany :)
Zamontowałem Pixhawka 2.8.3, skonfigurowałem podłączyłem, zrobiłem kalibracje.... być może jak dziś się uda - będzie pierwszy odlot :D
Głuś - widziałem, ze w Twoim temacie pisałeś (chyba ty) o tym, że regle LittleBee działają z opóźnieniem - wstępnie potwierdzam - obojętnie co się ustawi w pixie (czy regle są "normal" czy "OneShot125" - również zmieniając częstotliwość przesyłania pix-regiel (50-450Hz)) - regle nie zatrzymują się w miejscu od razu - tylko, że na razie bez testu "w locie" nic więcej nie mogę napisać.

Natomiast poniżej zdjęcie z kalibracji kompasów:
kkompas.jpg
kkompas.jpg [ 616.16 KiB | Przeglądany 1511 razy ]


Kalibracja przeprowadzona w..... tak - w lesie :D
- jedyna rzecz, jaka mogła przeszkadzać polu magnetycznemu to laptop.
Oczywiście kalibracja zrobiona "po mojemu" :D - czyli za pomocą łapania punkcików w kulach.... - ale Odznaczyłem "Auto accepted cośtam cośtam" - dzięki czemu nie ma ograniczonego czasu - i postarałem się, aby wypełnić całe "kule" - i dopiero potem zaakceptowałem.
szybka kontrola z kompasem - na razie idealnie, żadnych komunikatów o błędach kompasu - a na razie mam włączone oba.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 15:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
kuczy pisze:
regle nie zatrzymują się w miejscu od razu

To jest akurat damped light wyłączone - mam racje?, ten filmik co wklejałem to tam się kopter trzęsie jak galareta i nie chce pofrunąć (stąd moje obawy), ale faktycznie w nowym sofcie pixa można włączyć OneShot więc to może być rozwiązanie. Damped light w tak dużej maszynie raczej nie jest potrzebny, w 250 czy akrobatach super sprawa, ale tutaj myślę że tylko by grzał silnik i zmniejszył Ci czas lotu niepotrzebnie. Ważne żeby synchronizacja śmigała płynnie.
Możesz go jakoś uwiązać do ziemi i pogazować w stabilize jeśli boisz się od razu autotune.

Czekam z niecierpliwością na testy w locie z tymi reglami :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 15:26 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
kuczy pisze:
"Auto accepted cośtam cośtam"

akurat to coś tam, coś tam po Auto accepted w kalibracji jest ważne, bo to jest offset
dwie pierwsze wartości muszą być poniżej 100, a ostatnia poniżej 20
wartości wyższe oznaczają złą kalibrację, a jakie kolega miał ?
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Gdzie tak wyczytałeś?

Cytuj:
In Copter-3.2.1 and later offsets are considered acceptable

provided their combined “length” is less than 600 (i.e. sqrt(offset_x^2+offset_y^2+offset_Z^2) < 600). Prior to Copter 3.2.1 the recommendation was that the absolute value of each offset be less than 150 (i.e. -150 < offset < 150).


http://ardupilot.org/copter/docs/common ... anced.html

Właśnie jak odznaczysz auto coś tam coś tam to jest szansa że lepiej wyjdzie bo możesz zrobić więcej obrotów w każdej osi - choć nie zawsze tak jest. Przy auto akceptacji potrafi po 2-3 obrotach już zakończyć.

A tak w ogóle to dlaczego nie korzystacie z nowej funkcji kalibracji kompasów? :oops:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 19:23 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 223
kuczy pisze:
i postarałem się, aby wypełnić całe "kule"

I kabla nie ukręciłeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 20:41 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
a jaka jest ta nowa kalibracja kompasu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Lech55, też się dziwię Kuczemu że się z kablem męczy zamiast uczepić BT za 10zł :-P

tombstone,

Obrazek

Na dole: "Onboard Mag Calibration"
Po kalibracji trzeba zrobić restart o czym MP Cię poinformuje. Jak masz buzer będzie popierdywał, a na końcu zagra, jeśli coś się powiedzie to zrobi buuuu :-P

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 06:53 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
spróbuję "nowej metody"
będę się trzymał porad mojego guru z YT w sprawach kalibracji,
bo do tej pory też wypełniałem kule punktami
https://www.youtube.com/watch?v=DwbILQgF_GQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
jo tam :)
Blututka owszem mam - ale zamysł był taki (może i głupi) żeby zrobić kalibrację przy podłączonej minimalnej ilości zakłócaczy.

jeśli chodzi o kompasy:
kompasy.JPG
kompasy.JPG [ 60.9 KiB | Przeglądany 1391 razy ]

Ciekawe, że #1 to chyba zewnętrzny - i z niego korzysta pix ?
#2 ma raczej spore offsety :/

a na koniec nudny film z rozdziewiczenia tarota:


Niestety wiatr był i troszkę musiał walczyć, czeka mnie pidowanie bo na razie to takie tam tylko.
w każdym razie - nie zauważyłem niczego złego w pracy regli Favoutite Little Bee 30A - może oprócz tego, że po włączeniu przycisku "ready to arm" pixa - regle dość długo się "zgłaszają" - więc chyba aktywuję przycisk na stałe (BRD_SAFETYENABLE trzeba ustawić na 0) - wtedy po włączeniu mamy przycisk świecący na sytałe (ready to arm) - ale przycisk działa - można go deaktywowac i aktywować. różnica jest tylko w stanie po włączeniu pixa

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 23:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
kuczy pisze:
Ciekawe, że #1 to chyba zewnętrzny - i z niego korzysta pix ?

Zewnętrzny, może korzystać z którego chcesz, domyślnie z tego.

kuczy pisze:
#2 ma raczej spore offsety :/

Jaka cena pixa takie offsety :-P

kuczy pisze:
więc chyba aktywuję przycisk na stałe


W tym układzie możesz go całkiem wymontować i wywalić - będzie działać jak APM czy Naza czyli uzbrajanie tylko z apki. W jakim sensie długo się zgłaszają?
Włączyłeś OneShort czy tradycyjnie?
Zrób autotune, regle jeśli maja wymięknąć to najszybciej zauważysz to przy autotune. Lepiej niech spadnie z 2 metrów na trawę niż żeby wada ukryta dała o sobie znać 100m na ziemią, a Ty masz takiego tarana że z 2m kret nic mu nie zrobi :-D
Czekam z niecierpliwością na wieści donośnie autotune, a sam przygotowuję się do testu mini Xrotor 40A - tyż takie do racerka :-D

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 kwie 2017, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 357
Lokalizacja: Ustroń
A nie rzuca ci przypadkiem PreArm: inconsistent compasses przy takich offsetach na drugim kompasie?

Jeśli tak jest to i tak zmusi Cię do wyłączenia tego drugiego kompasu. Pixhawk korzysta do nawigacji tylko z jednego kompasu więc...

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 kwie 2017, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
Głuś, na razie zacząłem coś, z czym zwlekałem dłuuugo za długo - czyli wyważanie silników (i poprawa wyważania śmigieł).
lgojniczek, nie, nie wyrzuca, aczkolwiek od tego czasu też kalibrowałem mag jeszcze kilka razy.

No a teraz po kolei - na Pixhawku podczas normlanego podłączania do komputera itp pojawił się Error:
Check BRD_TYPE: no ms5611 found
Opisałem już to w innym wątku - ogólnie okazuje się, że barometry nie są niezniszczalne i czasami po prostu siadają. Rozwiązanie problemu jest teoretycznie bardzo łatwe, ale w praktyce wymaga wprawy w lutowaniu Hot-Airem - wymianiamy barometr na nowy:


Jak pewnie się domyślacie pix został wymontowany, zamin wpadłem na wymianę baro, to oczywiście zmieniałem firmware na cuda wianki - niestety to typowo hardwerowy problem. Po wymianie wszystko działa - już nim latałem próbując poprawić PIDy (ręcznie). No ale żeby PIDy działały to zabrałem się za coś do czego mam zawsze długie zęby.... czyli wyważanie silników.
Postanowiłem pójść na całość i wykonać to opisaną na tym forum metodą - za pomocą akcelerometru analogowego oraz karty dzwiękowej (w moim przypadku interface audio - o wiele lepszy niż jakaś zintegrowana karta).

Wykorzystałem czujnik ADXL335. Zasilanie +5V wziałem z lipo 3S oraz przetworniczki jaka mi się pałętała w szufladzie, wyjście jednej osi (X) podłączyłem do Interfejsu Audio i w komputerze odpaliłem Presonus Studio One (kiedyś pasjonowałem się nagrywaniem dzwięku).:
Obrazek
1.jpg
1.jpg [ 741.49 KiB | Przeglądany 1119 razy ]
x.jpg
x.jpg [ 182.76 KiB | Przeglądany 1119 razy ]



w kazdym razie - silnik bez żadnego wyważenia i z naklejoną taśmą (zwiększyły się drgania w okolicach 40 - 50 Hz):
1a.jpg
1a.jpg [ 172.16 KiB | Przeglądany 1175 razy ]
1b.jpg
1b.jpg [ 173.22 KiB | Przeglądany 1175 razy ]


tą metodą najpierw znalazłem miejsce, gdzie drgania są najmniejsze, a następnie doklejając mniejsze i większe kawałki - porównywałem poziom sygnału na tej częstotliwości - w sumie uzyskując drgania mniejsze niż bez taśmy.
co ciekawe, po założeniu śmigła oczywiście pojawiły się kolejne drgania - co jest o tyle krępujące, że śmigła wyważałem naprawdę dokładnie za pomocą Du-Bro.
No nic... - kupę czasu zajmuje takie wyważanie, ale chyba trzeba to w końcu zrobić bo to wpływa i na pracę Pixhawka i na filmy z kamery.

kończąc mój przydługaśny wywód.... - mam nadzieję, że rozpocznę pewną dyskusję ponieważ......- zamówiłem z Tarot-Rc.com takie oto śmigła 15x5,2:
Obrazek

No i wiem co powiecie - jak 2 płatowe mam 15" to 3 płatowe powinny być co najwyżej 14".... - ale nie ma niestety takich łopat tarota - w każdym razie.... są też piasty 2-łopatowe więc w razie jakby okazał się kompletny niewypał - da się z tego zrobić składane 2-łopaty :) :) :)
no co mam powiedzieć..... - lubię eksperymenty :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 maja 2017, 19:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2038
Lokalizacja: Gdynia
Mam nadzieję, że Administacja mnie nie zje, za pisanie posta pod postem - ale poprzedni jest tak długi, że chyba mogę to zrobić ;)

Poniżej film - strasznie brzydki, nudny, bez żadnego celu ładu i składu - ale pokazujący wynik wyważenia zespołów napędowych silnik-śmigło. Najpierw wyważałem sam silnik, później zakładałem carbonowe śmigło - śmigła Tarota jeszcze nie doszły - i wyważałem śmigło. Efekt:



Fakt - wiatr zatrząsł gimbalem - więc mu zmienię jego ustawienia na mocniejsze - jednak jestem b. zadowolony.
ps - czy u was w przeglądarkach też tak czasami rwie video na 1080p ??? - film w oryginale jest płynny... :/.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 616 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.