Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 lut 2018, 18:49

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 28 sty 2018, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1502
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, zdjęcie z powierzchni ziemi - wieża kościoła Mariackiego:
https://drive.google.com/open?id=1BZBuK ... UsAkjBo_Fw

Jeśli chodzi o nogi podwozia (fotka zrobiona także tym obiektywem, bez obróbki):
podwozie.jpg
podwozie.jpg [ 106.84 KiB | Przeglądany 496 razy ]

1. Długość dolnych płóz - 29cm,
2. Rozstaw między płozami - 28cm,
3. Wysokość od ziemi do dolnego centerplate - 30cm.

Natomiast jedyny ślad jeśli chodzi o gimbal znalazłem tu:
https://pl.aliexpress.com/item/3-Axis-A ... autifyAB=5

Jest to China-CNC ;) - ale teraz mam równie mało-firmowy, który sobie jednak radzi. Lubię dłubać, więc będzie materiał do prac.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sty 2018, 23:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1233
Lokalizacja: Warszawa
OT
kuczy pisze:
zdjęcie z powierzchni ziemi - wieża kościoła Mariackiego:

A nie ratusza? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 23:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1502
Lokalizacja: Gdynia
Ładziak, kurka, faktycznie - ale wtopa :D :D dzieks ;)

No to mała zmiana - przyszedł do mnie już gimbal 3-osiowy o którym pisałem - i zrobiłem małą przymiarkę:
DSC07298.JPG
DSC07298.JPG [ 108.9 KiB | Przeglądany 389 razy ]
DSC07296.JPG
DSC07296.JPG [ 95.12 KiB | Przeglądany 389 razy ]


Chciałbym zwrócić uwagę na montaż gimbala - otóż - jak widać - rurki są POMIĘDZY Plejtami - ich rozstaw jest na tyle szeroki, że silnik swobodnie się miedzy nimi buja bez obijania się o rurki, oraz jednocześnie średnica rurak jest o kilka mm mniejsza niż odstęp między plejtami, więc tu też jest swoboda.
Aby tak zamontować tą podstawę musiałem ją włożyć "w układzie +" zamiast standardowo "x" - i sam jestem ciekaw jak to się sprawdzi. częścią nieruchomą, do której są podczepione rurki to dolny pokład gimbala, górny leży na gumkach i do niego jest przykręcony silnik z całą konstrukcją - więc gumki są ściskane.

Z rzeczy do zrobienia - prawdopodobnie w piątek będę miał Storma32 z czujnikiem na i2c - myślałem o tej wersji NT z czujnikiem na UART... - ale w PL nigdzie nie ma, a na Chiny musiałbym czekać miesiąc - więc bez przesady ;) - za bardzo chcę go sprawdzić :D

Swojego drona chyba zacznę nazywać tak jak Pizzę: Carbonara :D :D - trochę tego węgla tam już jest ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 23:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 365
Lokalizacja: Kraków
No i super, właśnie wszyscy piszą, że na ściskanie działa lepiej, seryjny wibroizolator gimbala DYS do nex też tak działa. Jaka waga gimbala razem z wibroizolatorem? Dawaj znać jak ze stormem i kalibracją poszło ;)

O rozstaw i długość płóz pytałem bo skoro zdarzają się przewrotki przy lądowaniu to może warto coś większego zamontować? Szczególnie na tym zdjęciu z góry to widać :D Gimbal nie ma yaw 360st? Skoro jest ładnie do przodu wysunięty to może nawet stałe podwozie by było ok.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 23:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1502
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, Gimbal ma 360 st w Yaw - nawet go tak zamontowałem - tylko, że "od tyłu" i tak aparat nic nie zobaczy bo widok przysłoni bateria. wywrotka zdarzyła się raz jak próbowałem wylądować na niestabilnych PIDach... - odpukać. Tak, podwozie już ledwo zipie przy tej masie (a tego co próbowałem ważyć - dron z bateria i aparatem ma 4,5kg szacunkowo - więc kawał kloca.

Stałe podwozie spoko, ale nie mam go wtedy gdzie trzymac w domu :D hahah chyba musze więskze mieszkanie kupić - tak przy okazji - kupiłem auto (mazda premacy 2005) więc przynajmniej jest czym tego drona przewieźć.
w gimbalu Tarota do kamerki sportowej gumeczki są również ściskane - widac tak jest po prostu lepiej.

prawdopodobnie będę kupował nowe rurki na których wisi gimbal - muszę baterię dać do tyłu aby zachować jakąś podstawową symetrię wagi - teraz bardzo leci w dół a baterii już nie mam gdzie przesuwać.
Mówiąc szczerze... - to zaczyna być zabawne, bo powoli ta rama przestaje być odpowiednio duża na tego rodzaju konstrukcję którą tu powolutku tworzę :D - ale na razie nie chcę myśleś o nowej ramie, bo zaraz dojdzie pomysł octo w układzie X ... - musze jakoś kontrolować ten nałóg :D

Oczywiście opiszę wszystko po kolei jak ze Stormem będę walczył ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lut 2018, 00:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 283
Lokalizacja: Warszawa
Do Storma z czujnikiem na i2c o ile będzie w wersji 1.31 możesz dokupić sam czujnik na UART, wgrać firmware NT i będzie hulać. Przetestowane i działa.
Jak pozostaniesz przy i2c to proponuję od razu trzy pierścienie ferrytowe na przewody zasilające do silników. Osobiście to zamówiłem u majfriendów ze wschodu moduł komunikacji i2c który ma eliminować wszelkie zakłócenia. DJI takie coś stosuje w gimbalu Zenmuse Z15. Może w innych też ale tego nie wiem.

Nie myślałeś żeby zrobić jakiś pokład na baterie, a poniżej zamontować gimbal ? Wszystko w osi symetrii koptera ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lut 2018, 15:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1502
Lokalizacja: Gdynia
Nie wiedziałem, że mozna sobie tak latwo zmienic wersję na NT. Zobacze ile bedzie bledow i2c, jak za pomocą ferryrow nie da sie zlikwidowac to faktycznie moze zmienię.

Nad gimbalem centralnie w dół myslalem, tyle, ze wymagalo by to dosc mocnej przebudowy taka konstrukcja za to bylaby idealna, jakby ramiona skladaly się w dół, jak parasolka.
Na razie zostawię tak - tylko wywaze drona.

Dzis w Trójmieście piękna pogoda, wiec moze uda sie polatac niedlugo - yessssss

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 58
Lokalizacja: Toszek
analogowy, Dobrze mówi.
Miałem kuczy, tak jak Ty, że gimbal z przodu a bateria z tyłu.
Gimbal spadl (z mojej głupoty) środek ciężkości przeszedł bardzo do tyłu i taki efekt:
Obrazek
Ale to znasz tą historię. Przestroga dla innych.
Szkoda, że Tarot nie robi tych ram co mamy składanych jak parasolka.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 23:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1502
Lokalizacja: Gdynia
Saures, wiem, aczkolwiek po prostu fizycznie nie miał bym gdzie go zmieścić w domu - póki jest na przodzie, to i tak się ratuję jakimiś podpórkami na przednie ramiona, aby dron nie opierał się na silniku... - tu coś muszę wymyśleć - może jakąś osłonę na gimbala która by go od razu trzymała podczas transportu a i była osłoną przed zniszczeniem silnika podczas przechowywania.. - no zobaczym.

Póki co - dziś dotarł do mnie Storm32 więc zaczęła się zabawa w prowizoryczne uruchomienie. Storm bez pudełka, więc na razie przyczepiłem trytytką do ramienia YAW - czy tak będzie - nie sądzę - gdyż nie mogę wtedy stosować żyro na kontrolerze - powinienem doczepić jeszcze jedno osobne na ramie drona, ale teraz chodziło o uruchomienie.
Na początek problem z uaktualnieniem softu - za Chiny Ludowe procesor nie chciał mi wejść w bootloader, mimo prawidłowej sekwencji przycisków, sprawdzenia dwóch dongli (w tym jeden oryg FTDI)... w końcu z pomocą przyszedł mi ten film - czyli update poprzez gniazdka RC-INPUT:



Poszło od strzała - więc jakby ktoś miał podobny problem jak ja - to powyższa metoda działa ;)
no i tak.. - soft zaktualizowany, więc przyszedł czas na kalibrację - poszło gładko, PIDy zajęły mi wstępnie 20 min - ale to takie ogólne pidy że nic sie nie wzbudza a działa - wiadomo, że trzeba będzie doszlifować w locie.
Po zamontowaniu (prowizorycznie) Storm'a nadejszła pora rozliczyć się z baterią - i tu na razie też prowizorka - otóż wykorzystałem dwa uchwyty "V" na rurki 10mm - rurki przepchałem maksymalnie to tyłu, złączyłem trytytką z mocowaniem GPS i przeciągnąłem na szago rzepa.
Docelowo oba dodatkowe uchwyty "V" wyposaże we wspólną podstawę na dole - która raz, będzie podporą baterii a dwa - będzie tamtandy właśnie przechodził rzep. na zdjęciach moje przymiarki, oczywiście nie ma mowy o lataniu na takiej prowizorce - powiedzmy, że to są przymiarki część II ;)

DSC07299.JPG
DSC07299.JPG [ 132.11 KiB | Przeglądany 341 razy ]

DSC07300.JPG
DSC07300.JPG [ 133.68 KiB | Przeglądany 341 razy ]

DSC07301.JPG
DSC07301.JPG [ 104.9 KiB | Przeglądany 341 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 58
Lokalizacja: Toszek
O kurczę... taki obładowany "patyczak". Już wizualnie wygląda, że potrzebna będzie niedługo zmiana ramy :D
Ale pewnie wyciskasz z tej ile się da.
Widzę, że na antene GPS masz podobny paten na montaż :P

kuczy, jaki polecisz materiał instruktażowy odnośnie pidowania gimbala?

Czekamy na efekty pracy gimbala :)

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1502
Lokalizacja: Gdynia
Saures pisze:
kuczy, jaki polecisz materiał instruktażowy odnośnie pidowania gimbala?


Ja już kiedyś zamieszczałem ten film, jednak warto znów, bo wydaje mi się, że jest najbardziej porządny z wszystkich jakie znalazłem. Co prawda opisuje kontroler Alexmos, ale przecież i w Storm'ie mamy siłę silników oraz standardowe P, I oraz D.



Ja będę się wzorował na nim - póki co muszę sobie wydrukować obudowę do Storm'a:
https://www.thingiverse.com/thing:2069975
UWAGA - zmieniłem oryginalny projekt z linku powyżej - usunąłem tylko "uszy" do mocowania - do pobrania albo obejrzenia:
http://multipartner.pl/FY650/pudelkoStorm32.stl

- zamocować ją i poprowadzić wszelkie przewody przewodziki.
Jako, że kontroler będzie na tyle ramienia YAW - chyba dokupię drugi czujnik - i montaż będzie w opcji "2" z poniższego rysunku:
Obrazek

Wpływ na to ma długość kabla MPU na podstawie kamery, oraz długości kabli od silników. A i jeszcze jedno spostrzeżenie. Moje silniki - zarówno Pitch, Roll jak i YAW - mają tuleje zamiast osiek. Kabel MPU od podstawy kamery przechodzi przez tuleję silnika Pitch, następnie przez tuleję silnika Roll - i nie zauważyłem żadnych błędów i2c - w poprzednim kontrolerze, gdzie kabel szedł obok musiałem stosować ferrytowy pierścień aby pozbyć się zakłóceń. Moja niesprawdzona teoria jest taka, że być może tujeja i całe mnóstwo metalu w silniku działa jak pierścionek tłumiący zakłócenia ??? - ale to taka tylko teoria.

Zastanawia mnie, czy nie nagrać materiału podczas pidowania Storma za pomocą tej metody ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 58
Lokalizacja: Toszek
kuczy, Dziękuję bardzo za film. Nie kojarzę go mimo, że dwa razy przeczytałem cały Twój wątek. Pewnie wtedy podświadomie tego nierejestrowałem, ponieważ interesowały mnie inne sprawy.
Spróbuje mój gimbal wypidować wg. tego filmu. Wcześniej korzystałem z innego.

Dziękuję również za plik do obudowy Storma, ponieważ też mam gołą wersję :P

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 08:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1502
Lokalizacja: Gdynia
Saures pisze:
Dziękuję również za plik do obudowy Storma, ponieważ też mam gołą wersję :P


Spoko - przecież to nie ja ją zaprojektowałem :D

### Panowie i Panie, mały update. ###
Pudełko mnie wkurzylo (za grube ścianki, za małe otworki na wtyczki żyro) więc zaprojektowalem i wydrukowalem bardzo lekki szkielet który nic nie zasłania - dziś zamocowałem sterownik - część przednia z tylną jest skręcona dwoma śrubami M2, tylna podkłądka dodatkowo przyklejona na taśmę 2-stronną:

IMG_20180207_082119.jpg
IMG_20180207_082119.jpg [ 178.83 KiB | Przeglądany 164 razy ]
IMG_20180207_082129.jpg
IMG_20180207_082129.jpg [ 130.27 KiB | Przeglądany 164 razy ]

IMG_20180207_082051.jpg
IMG_20180207_082051.jpg [ 158.81 KiB | Przeglądany 164 razy ]
IMG_20180207_082210.jpg
IMG_20180207_082210.jpg [ 148.15 KiB | Przeglądany 164 razy ]


Jestem zadowolony z tej konstrukcji :D - teraz jeszcze poskracać i poukładać kable, dołożyć sygnałowe i można jechać z koksem

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3102
Lokalizacja: Olsztyn
kuczy, jak obrałeś płytkę ze skórki to pomaluj ją lakierem PVB60, zabezpieczysz się przed zwarciami które mogą powstać przez nieuwagę oraz przed prądami błądzącymi.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5649
Lokalizacja: Polska
kuczy ale wiesz ze przy takim montazu IMU2 na plytce w zasadzie jest nieprzydatne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Marcin_bo, skazi i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.