Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 24 maja 2018, 11:14


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 491 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 10 lip 2017, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1594
Lokalizacja: Gdynia
przybora pisze:
Normalnie zamawiam czteropaka z dostawą do domu ;) . Niestety drony coraz częściej wykorzystywane są do tzw kontrabandy :( na granicy.


Hehe - czemu nie.
Amazon pracuje nad przesyłkami dostarczanymi dronami - a my już to mamy :D Poniżej jeszcze jeden filmik - tym razem sprawdzałem zasięg FPV na nadajniku 200mW i swoim nowym odbiorniku. Najciekawsze - i w dronie i w odbiorniku (diversity) - wszystkie antenki to typowe "baciki" 5,8GHz dostarczane w zestawie z urządzeniami.

jestem pod wrażeniem, dalej nie leciałem, ponieważ kończyła się łąka bez zabudowań - a tylko w takim terenie jestem skłonny zrobić taki test - ma być bezpiecznie:


żeby nie przynudzać - przyspieszyłem video 10x w miejscach w których właściwie nic się nie dzieje

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 lip 2017, 15:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 423
Lokalizacja: Kraków
Super wynik, aż ciężko uwierzyć... Gratuluję.
Napięcie czego pokazuje się w lewym dolnym rogu?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 lip 2017, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1594
Lokalizacja: Gdynia
Tanner pisze:
Super wynik, aż ciężko uwierzyć... Gratuluję.
Napięcie czego pokazuje się w lewym dolnym rogu?


Jest to napiecie lipo, tylko DVR mi obcina obraz. Na poczatku jest 2, wiec 3,0v to tak naprawde 23V.
Dopiero po tym locie zauwazylem, ze za bardzo przesunalem rozne czesci OSD - to jest do poprawki.
Co ciekawe, na monitorze widac wszystkie dane bez obcinania.
Ps ampery tez za odcięte, ale tu nie dam glowy ile pobieral - jesli chcesz sprawdze w logach pixhawka

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 lip 2017, 16:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 423
Lokalizacja: Kraków
O widzisz, pod koniec filmu obstawiałem celę, bo 3.xxx ale potem przewinąłem na początek a tam 5 :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 lip 2017, 22:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1594
Lokalizacja: Gdynia
Tanner,
1. Napięcie
2. Prąd
3. RSSI linku RC
dodam tylko, że właściwie non stop leciałem ze stałą prędkością (max dla loiter - u mnie 18km/h)

napiecie.JPG
napiecie.JPG [ 49.92 KiB | Przeglądany 1052 razy ]

prąd.JPG
prąd.JPG [ 50.71 KiB | Przeglądany 1052 razy ]

rssi.JPG
rssi.JPG [ 54.9 KiB | Przeglądany 1052 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 lip 2017, 17:32 
Offline

Rejestracja: środa 09 mar 2016, 16:37
Posty: 32
Lokalizacja: Polska Mazury
To może i ja się pochwale lotem swego Tarota 650 podobna konstrukcja, nadajnik TS351 (200mW) i odbiornik RC805, na najtańszych Chińskich koniczynkach, 2009m na foto już na powrocie

2009m!.jpg
2009m!.jpg [ 367.93 KiB | Przeglądany 1007 razy ]

_________________
_____________________________________________________________________
"Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć." -M.Maliński


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 lip 2017, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11317
Lokalizacja: Mikoszewo
Przybora - ale temat o rekordach odległości jest tu: viewtopic.php?t=2239
:mrgreen:

(ładnie, ładnie)

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 lip 2017, 05:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1594
Lokalizacja: Gdynia
Verid pisze:
Przybora - ale temat o rekordach odległości jest tu: viewtopic.php?t=2239
:mrgreen:

(ładnie, ładnie)


O! I widzisz Panie modzie? Teraz szybko muszę znaleźć przycisk "pomógł" (nie wiedzialem o istnieniu tego tematu) bo jeszcze ktoś pomyśli, ze tak bezinteresowanie się zlosliwisz :D :D ej... gdzie ten przycisk ???
A na serio, to z kolegą Przyborem rozmawialem wiele (via messenger) na temat zasięgu fpv. Zawsze mi.mówił, ze na 200mW zrobił takie odleglosci, a przy moim poprzednim skopanym monitorze troszkę niedowierzalem. Do czasu.
Nie wiem co na to Verid, ale chyba muszę w tamrym temacie tez posmamować :P

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 lip 2017, 05:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11317
Lokalizacja: Mikoszewo
kuczy pisze:
Nie wiem co na to Verid, ale chyba muszę w tamrym temacie tez posmamować :P

Koniecznie, koniecznie - jak na kopter i w warunkach, było nie było, miejskich wynik całkiem zacny.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 lip 2017, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1220
Lokalizacja: Lubelskie
kuczy pisze:
Tak... - można by pokusić się o aparat kompaktowy - jakiś Sony NEX mi się marzy..... - ale na razie deczka wydałem kasy i trzeba powstrzymać ten nałóg, aby mną nie zawładnął całkowicie :D - ale plany są.
-Racerowe regle są super..... i chyba po prawie dwóch latach korzystania (poprzedni quad też latał na racerowych) mogę powiedzieć, że polecam taki mix - są małe, lekkie, wytrzymałe. Jak się decydowałem na regle, wyszedłem z założenia, że Volt to Volt, Amper to Amper, a w racerach prędkości przełączania uzwojeń silnika są kilka razy większe, prądy są takie same... - więc spróbujmy ;) - działa jak widać.

Dzięki Głuś za miłe słowa :) pozdrawiam.


Sorki że dopiero teraz, wiesz jak jest ;)

Co do Nexa, starsze N5 czy N5N chodzą na alledrogo za 500-1000zł używki, czasem można dorwać spoko używkę już z obiektywem - niestety trzeba polować jakiś czas :) Więc kwota nie jest astronomiczna w porównaniu do klonów GoPro, a jakość zdjęć wydaje mi się że nie podlega nawet porównaniu. Co do wideo hmm no taki stary aparat nie ma 4K, ale ja osobiście wolę lepsze FullHD niż słabe 4K. Zostaje jeszcze bimbal, a jak wiadomo to nie są tanie rzeczy :-D Chyba najtańsze i najprostsze rozwiązanie https://www.aliexpress.com/item/DYS-Alu ... 0.0.7999La co o tym sądzisz?

Co do regli, wsadziłem ostatnio dla hecy Pixhacka 2.8.4 do racera z reglami Xrotor micro i też lata jak durny - zero problemów pixa z reglami :-) Robiłem nawet autotune dla jaj :-)
Niby amper to amper, ale wiesz jak chińczyk do regla 40A pcha przewód 16AWG to to już daje do myślenia, a w tych micro to zaledwie AWG18 fabrycznie siedzi, małe to to takie że ciężko większy przylutować :-P Troszkę mnie martwi takie rozwiązanie że tam wszytko przeciążone jest. Racer to racer spadnie odbije się jak piłka od trawy w 90% przypadków nawet się śmigło nie złamie, a taka kosiarka jak przykreci z kilku metrów to sam wiesz...

Powiedz mi proszę jak z perspektywy czasu oceniasz ten gimbal Tarota? Nadal jesteś zadowolony? Z sąsiedniego wątku wnioskuję że GiTup wlazł Ci do koszyka bez przeróbek?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 lip 2017, 18:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1594
Lokalizacja: Gdynia
Głuś, Dzięki za info... - tak nexy nie mają "4K" ale akurat mam takie samo podejście - dobre 1080 wystarcza w zupełności. Dzięki za linka do gimbala - no jest się nad czym zastanawiać. póki co zbieram i oddaję pieniążki rodzicom za baterie (nagły wydatek na który nie byłem przygotowany) ale potem zbieramy na lepszą kamerę.

Jeśli chodzi o gimbal - to jestem bardzo zadowolony - właściwie jest to naj mniej problematyczna część drona. jak miałbym szukać minusów - myślałem, że dumperki będą lepiej stabilizowały, a przy śmigłach 2 łopatowych carbonowych właziło mi jello.... - ok wiem z drganiami powinienem walczyć itp... ale wg mnie dobry gimbal powinien sobie poradzić, z tu troszkę nie domagał.
Jeśli chodzi o sterowanie - zrobiłem sobie ograniczenie kąta kamery od 0st (na wprost) do -90st (pionowo w dół). W górę nie ma potrzeby bo widać śmigła, a większy kąt niż pionowo w dół to problem aby zrobić zdjęcie właśnie dokładnie pionowo.
Pod potencjometrem mam ustaioną prędkosć opadania/podnoszenia - więc jest płynnie.

Wracając do ESC - no może na wyrost napisałem "Amper to amper" - chodziło mi o to, że owszem prąd prądem, ale dobór amperażu powinien być z zapasem - czy te esc sa bardziej niebezpieczne ? nie wiem... mi jeszcze w locie (odpukać) nie poszedł żaden. są bardziej upakowane to owszem. Z kablami masz rację - dlatego po pierwsze wszystko lutuję a po drugie mam dość grube żyły - faktycznie mieszczą się do ESC "na styk" ;)

Okiejos.... to żeby nie było samo blablabla...... - to mam znów test........ tym razem najnudniejszy test świata..... - czyli czas zawisu.
włączyłem tryb Loiter - pogoda była właściwie bezwietrzna, lataliśmy przy lesie a satelit było 13-17 w czasie testu, więc po prostu puściłem go 6m nad ziemią i czekałem - raz przejeżdżali rowerzysci, to musiałem delikatnie przesunąć - więc chyba można przyjąć że to typowy test zawisu.
aaa i jeszcze jedno - zmieniłem soft OSD i poprzesuwałem - więc teraz widac na nagraniu z monitora pełne parametry

ps. Przy okazji BARDZO DZIĘKIUJĘ koledze analogowy za to że przyjechał z daleka (wakacje) i znalazł troszkę czasu, żeby się spotkać na wspólnym lataniu :) :). Zapraszam na film (najnudniejsze przyspieszyłem 10x):


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 lip 2017, 20:28 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 423
Lokalizacja: Kraków
O kurde, ponad pół godziny, grubo :) To z gimbalem i gopro, tak?
Odnośnie nexa, długo szukałem swojego, "stary" nex-5 ma mniejsza matrycę, potem zrobili nex-5n i on ma już nowszą z wyższą rozdzielczością. Każdy kolejny (5R, 5T) itd to już tylko pierdoły typu wifi itd. Bodajże od T kitowy obiektyw jest mniejszy, lżejszy z ogniskową 16-50. Do generacji R był większy 18-55mm. Ogólnie dużo ludzi na świecie z nimi lata, dużo opcji ustawień, czasem tylko się przegrzeje, stabilizacja w kitowym obiektywie jest całkiem ok. No i w prawdziwym aparacie nie ma już jelo więc miałbyś to z głowy, za to dojdzie Ci zabawa ze strojeniem gimbala a potrafią to być długie wieczory :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 lip 2017, 20:40 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 599
ale czy RTL jest dobrze ustawiony ?
maszyna latała na 6-7 metrach, włączył się RTL
obróciła się, wróciła na tej samej wysokości i wylądowała
a powinna być ustawiona bezpieczna wysokość np.20 metrów i wtedy RTL
jeżeli jesteś poniżej, to unosi model na zadaną wartość 20 m i wraca/ląduje
a jeżeli jesteś powyżej, to obniża lot do tej wartości 20 m wraca i ląduje
ale czas lotu - szacun ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 lip 2017, 20:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 423
Lokalizacja: Kraków
Myślę, że to kwestia indywidualna, zależy kto w jakich warunkach lata, nie zawsze potrzeba wracać na wysokość. Mnie np raz padł odbiornik podczas lądowania i włączył się FS, maszyna poleciała na 30m do góry i wylądowała. Gdybym lądował na końcu baterii i stałoby się to samo, to mogłoby zabraknąć prądu na uniesienie się na 30m i wolne lądowanie. Po tej akcji zmieniłem tryb na FS bez wznoszenia się, w sumie to 90% lotów wygląda tak, że można wrócić na tej samej wysokości, tzn nie lata się np za drzewa i schodzi poniżej ich poziomu. No ale oczywiście to zależy od operatora i w takich chwilach trzeba mieć na uwadze, że FS nie będzie szczęśliwe.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 lip 2017, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1594
Lokalizacja: Gdynia
tombstone, Tanner,

Ja mam z rozmyslem i swiadomie ustawione RTL na wartosc "0" czyli wraca na wysokosci na jakiej sie znajduje. Wlasnie po to, aby nie bylo strzalu w gore na np. 30m i znow opadania. Kazda wartosc wysokosci rtl ma swoje zalety i wady, albo mozna sie rozbic o cos, albo niepotrzebnie tracimy energie na lot w górę.
Ja ustawilem powrot tak jak napisalem. Sam obrot drona to "bajer" ale tez wlasnie wracajac wole na monitorze widziec co mam przed sobą, aby ew skorygowac tor lotu, co przeciez mozna.

Dzieki za mile slowa, strasznie nudny ten test, ale jest radość.
Moze bede nieskromny, ale dla mnie dronik jest "w sam raz" i prędkość i udźwig i czas... ani najlepiej, ani najgorzej, wiec wracam do określenia "w miarę uniwersalny" - tylko duzy :D

FS baterii mam wyjatkowo nisko, musze podnieść bo wraca na oparach.
Fajnie, ze OSD krzyczy wczesniej.

Ps. Nie wiedzialem, ze jest az tyle wersji NEXow :O musze sie wgryzc w temat. Dzieki za uswiadomienie bo moglbym kupic nie to co chcialem

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 491 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.