Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 24 lut 2018, 22:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 22 lut 2018, 15:41 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 20:50
Posty: 91
No i dzisiaj poszło coś nie tak. Chciałem dalej szkolić syna na ATG z Nazą i sobie dro poleciał w siną dal. Bez określonego powodu, nie zadziałał Failsafe, nic chwile po starcie nie reagował. Kierunek wybrał na tereny jednostki wojskowej, poligony, ale znając czas lotu ok20 minut, to sobie mógł dolecieć ho, ho... Trudno. Może ktoś znajdzie-dane właściciela są na dronie.

_________________
Zawsze są lepsi, mądrzejsi mistrzowie od rozdawania złotych łopat, którzy tylko krytykują i mało wnoszą do tego co robisz. Ot taka nasza cecha narodowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2245
Lokalizacja: Jasienica
Gdybyś poczytał trochę Forum i tematy związane z NAZA, nie pisałbyś że TEŻ ucieka bez powodu.

Napisz chociaż która wersja, w jakiej konfiguracji latała...co miałeś na pokładzie...

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1510
Lokalizacja: Gdynia
Rawen 75, jeśli trafił na teren jednostki to chyba wiem co będzie niedługo w TVN ;)
Każdy FC potrafi uciec - równie dobrze FC było sprawne, a cos poszło w odbiorniku / apce. Miałeś poprawnie zaprogramowany FailSafe na wypadek utraty sygnału z apki (w sensie sprawdzenia, czy rzeczywiscie działa, a nie tylko ustawienia i przekonania, że "będzie ok")?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 19:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 20:50
Posty: 91
Sterownik to Naza Mlite. Funkcja Failsafe działająca, sprawdzana-przechodzi w tryb RTL i wysuwa podwozie-nie zadzaiłało ani manualne przełączenie w RTL, ani wyłączenie zasilania aparatury. dron oszalał po jakieś 20 sekundach od chwili startu, przez trzy lata wszystkie loty bezproblemowe.

_________________
Zawsze są lepsi, mądrzejsi mistrzowie od rozdawania złotych łopat, którzy tylko krytykują i mało wnoszą do tego co robisz. Ot taka nasza cecha narodowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 19:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4167
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Nie ma nie zawodnej "elektroniki"... niestety :-/

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5680
Lokalizacja: Polska
Rawen 75 pisze:
Funkcja Failsafe działająca, sprawdzana-przechodzi w tryb RTL

Sprawdzana manualnie czy przy utracie sygnalu/wylaczeniu radia? Tak przy okazji jaki odbiornik i jak polaczony z Naza?

GPS zlapal fixa przed lotem? Kompas skalibrowany? IMU wygrzane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 20:50
Posty: 91
Proszę Ciebie-dron latał trzy lata bez problemu. GPS załapał fixa, wszystko z dronem ok.Wszystko grało-rozmawiałem z Maxiiim, który o tej godzinie też latał, i o dziwo również stracił zasięg w apce. Powtarzam-trzy lata latania bez problemu na takim ustawieniu, na takim podłączeniu. Stało się co się stało-zakłócony sygnał, brak jakiejkolwiek kontroli radiowej.
Co ważniejsze dron przeleciał łukiem w stronę jednostki wojskowej, tam prawdopodobnie załączył się Failsafe, wypuścił podwozie, ale wyciął w drzewo i spadł. Dron zabrany do ekspertyzy pod względem sprawdzenia czy nie był to lot typu AUTOMISJA, oraz to co nagrała kamera. Z punktu startu przeleciał około 600 metrów.

_________________
Zawsze są lepsi, mądrzejsi mistrzowie od rozdawania złotych łopat, którzy tylko krytykują i mało wnoszą do tego co robisz. Ot taka nasza cecha narodowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5680
Lokalizacja: Polska
Rawen 75 pisze:
Stało się co się stało-zakłócony sygnał, brak jakiejkolwiek kontroli radiowej.

Brak kontroli radiowej nie tlumaczy dlaczego nie zadzialal RTH. No ale spoko, nie chcesz dochodzic dlaczego to nie bedziemy sie nad tym rozwodzic.

EDIT: A przelot lukiem zazwyczaj oznacza problemy z kompasem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1277
Lokalizacja: Amsterdam
Naza lite z softem v2? Lite jest strasznie upośledzony jeżeli chodzi o korekcję błędów GPSa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 20:50
Posty: 91
A to fajnie. Odległość po prostej wg. Google maps to 781 metrów, ale wiedząc, że leciał najpierw w stronę miasta Międzyrzecz będzie większa, raczej coś koło kilometra.

Edytuj posty

Tak a brak, utrata zasięgu 20 metrów od Ciebie to co to jest? Piszę o nagłej fiksacji ni z gruchy ni z pietruchy, bez jakiejkolwiek kontroli nad dronem-ani radiowej ( zanik i brak reakcji-brak FS), ani automatycznej FC, czyli automatycznym Failsafe.
Ten sterownik raczej u mnie już nie zagości.

_________________
Zawsze są lepsi, mądrzejsi mistrzowie od rozdawania złotych łopat, którzy tylko krytykują i mało wnoszą do tego co robisz. Ot taka nasza cecha narodowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1603
Lokalizacja: Schwerin
Dokładnie przed 15 też latałem samolotem ale po drugiej stronie miasta. Wielce się zdziwiłem jak przy 300m utraciłem łączność. Samolot przeszedł w circle i rtl. Co dziwne odzyskałem ją dopiero nad głową może 70 metrów ode mnie. Na tym linku i samolocie robiłem 1500m z rssi rzędu 95%. W logu potwierdzenie utraty łączności. W aucie byłem o 15.03 więc utrata łączności mogła być o 14.55.

Na pierwszym zdjęciu jest miejsce odzyskania łączności na drugim utrata.


Snap2.jpg
Snap2.jpg [ 133.54 KiB | Przeglądany 209 razy ]


Snap1.jpg
Snap1.jpg [ 191 KiB | Przeglądany 213 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1277
Lokalizacja: Amsterdam
Rawen 75 pisze:
...
Tak a brak, utrata zasięgu 20 metrów od Ciebie to co to jest? Piszę o nagłej fiksacji ni z gruchy ni z pietruchy, bez jakiejkolwiek kontroli nad dronem-ani radiowej ( zanik i brak reakcji-brak FS), ani automatycznej FC, czyli automatycznym Failsafe.
Ten sterownik raczej u mnie już nie zagości.


Piszesz że trzy lata latał okej a nagle masz pierwszą przygodę i całą winę zwalasz na nazę, myślisz ze pixhawk by nie odleciał? Nie ogarniasz nazy nie ogarniesz innego kontrolera. Zawsze zakładaj że model kiedyś da dyla i rób tak aby zminimalizować to ryzyko a jak wystąpi to abyś szybko mógł go odnaleźć (np, nadajnik video + osd i dvr na ziemi lub tk102).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5680
Lokalizacja: Polska
Rawen 75 pisze:
Tak a brak, utrata zasięgu 20 metrów od Ciebie to co to jest?

Nie wiem co to jest bo niespecjalnie chcesz sie podzielic szczegolami. Umysliles sobie teze ze to wina sterownika i basta wiec ciezko sie podjac jakiejkolwiek sensownej analizy.

Powodow moze byc wiele, chociazby niezbyt dobrze stykajacy kabel od odbiornika polaczony z nie do konca poprawnie skonfigurowanym failsafe, zaklocenia, burza na sloncu, etc...

I badz laskaw na mnie nie warczec bo probuje wyciagnac z sytuacji jakies sensowne wnioski zeby byl z Twojego posta jakis pozytek dla forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 21:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 20:50
Posty: 91
Czytajcie ze zrozumieniem. O tej samej porze kolega również miał problemy. Dziwne?

_________________
Zawsze są lepsi, mądrzejsi mistrzowie od rozdawania złotych łopat, którzy tylko krytykują i mało wnoszą do tego co robisz. Ot taka nasza cecha narodowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7718
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Znajomi też mieli problemy z zasięgiem, gps a raczej jej utratą tego dnia. Więc nie zrzucałbym od razu winy na fc

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.