Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 kwie 2018, 23:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2033 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 31 mar 2018, 18:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11137
Lokalizacja: Mikoszewo
lukasz_lu pisze:
Mam nadzieję że za później na kąpiel nie będzie.

Możesz pomóc podczas kąpieli miękkim pędzelkiem żeby rozruszać ewentualne osady. Tylko, na litość, MIĘKKIM - żebyś elementów z płytki nie wydrapał.
lukasz_lu pisze:
To złącze odpowiada za gimbal?

Skoro kopter najpierw nie widział gimbala a teraz widzi ale świruje to może znaczyć że coś ci się tam nabrudziło i przeszkadza. Oczywiście to może nie być jedyna przyczyna takiego zachowania ale zdecydowanie możliwa i warta dokładnej weryfikacji.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 mar 2018, 19:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 19 lut 2018, 07:39
Posty: 7
Miałem tez problem z urwana taśma x - driver i urwane ramie gimbala pozamawialem części z Ali ale niestety reanimacja gimbala się nie powiodło. Podpowiem dla tych co odkręcając gimbala każda sirubeczka jest inna, mimo ze wyglądają tak samo! Należy zapamiętać,porobić zdjęcia lub powrzucać gdzieś do kieliszków dane sirubki które w danej chwili się odkręciło. Co do wymiany taśmy x driver ciężka sprawa trzeba mieć zwinne raczki i wypinając taśmę nie uszkodzić takiego plastikowego zaczepu.
Z tego co odkręciłem wiem jedno BARDZO DELIKATNY JEST GIMBAL!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 mar 2018, 19:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 383


Tak dokładnie jest tak jak piszesz. Łatwo uszkodzić, zła sruba będzie śmiercią!

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 mar 2018, 19:42 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2018, 21:15
Posty: 17
Lokalizacja: Płoniawy-Bramura
Okazało się że nie wkręciłem 3 srebrnych śrubek w gimbal, ramieniu który trzyma kamerkę. Zauważyłem że osłona odstaje i kamerka lata luźno. Wkręciłem, podłączyłem i kopter widzi gimbal, no i co się okazało, po włączeniu drona gimbal zachowuje się normalnie, ustawia się w lewo prawo góra dół. Oczywiście rozebrałem kopter, gimbal i schnie dalej na parapecie.

Sprawdziłem również nagrywanie, nie ma dziś odpowiedniej aury, w domu nagranie ma szumy, ziarno ale to myślę że przez pogode. Jak wiadomo każda kamera w słabych warunkach mą takie nagranie. Przy dobrym świetle, w słoneczny dzień powinno być oki.

Rozebrałem baterię, która myślę że już padła na amen, no i tam na płytce widać zmiany zalania. Co dziwne w dronie na płytkach, do których podłączone są silniki nie widać żadnych zmian. Być może za wcześnie, ale porównując z baterią jest różnica. Możliwe że szybko rozebrałem i przedmuchalem. Na tych płytkach widać jakby nałożony jakiś lakier na stykach lutowniczych więc być może to trochę chroni.

Pozostaje tylko kupić silnik, zamontować, zrobić kąpiel i testować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 kwie 2018, 15:48 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2018, 21:15
Posty: 17
Lokalizacja: Płoniawy-Bramura
Ja nie świętuję dlatego piszę. Dajcie znać co myślicie


Otóż jednak dziś zauważyłem na płytkach od śmigieł że na lutowanych "spawach" widać ciemne place czyli jednak woda nie oszczędziła i ich. Mam znajomego elektronika, pójdę zobaczę co powie. Możliwe, że ma też ten alkohol do kąpieli. Ale moje pytanie do Was brzmi: Czy wystarczy kąpiel i delikatne przemycie pędzelkiem i będzie oki, nie będzie dalej wyłazić korozja, czy można np rozgrzać lutownicą, poprawić lut lub też dać nowy i wtedy kąpiel? Jak myślicie? Poniżej zdjęcie, choć zapewne wiecie jak wygląda korozja.

https://drive.google.com/uc?id=1inNnGbL ... t=download


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 kwie 2018, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11137
Lokalizacja: Mikoszewo
Na to niestety nikt ci ze 100% pewnością nie odpowie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 kwie 2018, 18:22 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 422
To żadna korozja. Po prostu taki lut zrobił chińczyk. Zostało trochę spalonego topiku/kalafonii. Widać też zasmarkany powyżej pin oraz na białym kleju pod kondkiem "przygrzanie".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 kwie 2018, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11137
Lokalizacja: Mikoszewo
Po kolei - korozja, zaśniedzenie i inne tego typu przykrości związane z obecnością wody tam gdzie jej zdecydowanie być nie powinno jak najbardziej mogą wystąpić i jak napisałem, nikt ci nie zagwarantuje że coś tam w ścieżkach czy na lutowaniu nie zostało podżarte. Kąpiel alkoholowa ma za zadanie usunąć wilgoć ale nie usunie ci automagicznie szkód wyrządzonych przez wodę. Jeżeli coś zostało podżarte to maczanie w IPA owszem usunie śniedź (jak pomożesz pędzelkiem) i wyprze ewentualną wilgoć hamując ten proces ale nie naprawi już wyżartej ścieżki bądź lutu.
Co do fotki to piwko słusznie zauważył że jest to tylko kiepskiej jakości lut który jak najbardziej możesz sobie wyrównać lutownicą i niewielką ilością świeżego topnika.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 19:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 19 lut 2018, 07:39
Posty: 7
Ja mam pytanie jak zwiększyć wysokość lotu mój dron maxleci 120m a mam wyłączony beginer mode a widziałem filmy po 500m


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 20:00 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2018, 21:15
Posty: 17
Lokalizacja: Płoniawy-Bramura
Pod beginer mode masz GPS Mode i tam masz wysokość, szybkość.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 kwie 2018, 09:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 mar 2018, 09:44
Posty: 12
Sawik pisze:
taśma x - driver

czy to jest ta 17 cm tasma? czy calym zapieciem jest ten maniuni jasny plasticzek?? on jakby luzem bardziej byl niz za zapiecie robil.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 kwie 2018, 13:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lis 2017, 13:20
Posty: 10
Lokalizacja: Olsztyn
Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Czy ktoś z Was zetknął się może z profilem kamery z Xiaomi Mi Drone do Adobe Lightroom/Camera Raw?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 kwie 2018, 13:10 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2018, 21:15
Posty: 17
Lokalizacja: Płoniawy-Bramura
Złożyłem dziś mi drona po wymianie silnika. Lata, ale po 10 metrach obraz się krzaczy, potem im dalej komunikat że kopter odłączony, znika obraz z kamery, itp. Ale dalej mam nad nim kontrolę. Gdy wracam obraz również się pojawia i wszystko jest oki. Czy to coś z anteną? Jak myślicie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 kwie 2018, 13:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 383


Z antena w gimbalu

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 kwie 2018, 17:00 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2018, 21:15
Posty: 17
Lokalizacja: Płoniawy-Bramura
Oki tylko gdzie ona się znajduje, czy w tym uchwycie gdzie przypina się do drona czy w kamerze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2033 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kaczmarsky i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.