Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 25 lut 2018, 01:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1827 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 122  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 30 gru 2017, 12:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 02 sty 2014, 20:38
Posty: 14
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Witam dziś piękna słoneczna pogoda nad Śląskiem wiec mowie idę polatać. A więc było jest 2 stopnie na plusie a gdy po 2 minutach lotu pokazał mi się komunikat o barometrze ze za wysoka temperatura " barometr temperature to high " . Co jest przyczyną tego komunikatu? Jak temperatura na dworze nie jest wysoka wiec dziwi mnie ten komunikat który nie chciał zniknąć . Mówię trudno latam dalej co będzie to będzie...
Ale fajnie by wiedzieć co jest powodem tej informacji i jak to rozwiązać pozdrawiam. A i mam wrażenie ze ten dron ma dużo wad czytając ten wątek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zdrową praktyką jest wystawić sprzęt na działanie niskiej temp przez kilkanaście minut, aby się "oswoił" z otoczeniem. Oczywiście nie dotyczy to baterii którą trzymamy cały czas w cieple (samochód/dom/za pazuchą).
Oczywiście , jak w przypadku większości urządzeń elektronicznych - nie wnosimy zimnego sprzętu do ciepłego pomieszczenia a potem zaraz znowu na zimne bo skondensowana para wodna (podczas chwilowego pobytu w ciepłym) nie zdąży odparować.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 12:41 
Offline

Rejestracja: czwartek 02 sty 2014, 20:38
Posty: 14
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Wiem ze potrafi się skraplac para wodna przy zmianę temperatury z zimną na ciepło. Ale tu chodzi o temperaturę barometru ze jest ZA WYSOKA to dziwi czemu tak reaguje.


Ps jakim programem mogę otworzyć pliki czarnej skrzynki drona?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
wilk621 pisze:
Ale tu chodzi o temperaturę barometru ze jest ZA WYSOKA to dziwi czemu tak reaguje.
Napisałem wyżej - głupieje bo nagle się schładza w nienormalny sposób.


wilk621 pisze:
jakim programem mogę otworzyć pliki czarnej skrzynki drona?
Nie ma takiego programu dostępnego dla użytkownika. Te pliki się wysyła do supportu i oni to analizują.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 wrz 2015, 16:21
Posty: 16
Rurek pisze:
szampoon pisze:
Tylko raz podczas tych prób zareagował poprawnie i prawidłowo wszystko działało
Czyli problem jest czysto mechaniczny - brak kontaktu elektrycznego.
Obstawiam złączkę która siedzi w kadłubie, do której wpina się cąły gimbal z kamerą. Znajdź w tym wątku jak to opisałem, tak koło czerwca.

Edicao: dokładnie z 30 czerwca :-) ---> viewtopic.php?p=522450#p522450


Dzieki ale bardziej obstawiasz ta złączke czy moze sam gimbal? Zacząłem rozbierać drona i zatrzymałem sie na zielonej płytce pod IMU która nie wiem jak wyjąc. Dlatego zacząłem myślec czy nie wpiąć/wypiąć taśmę ktora jest w gimbalu w samym uchwycie z gumkami. A tutaj zatrzymałem sie na 2 gumkach z trzpieniem...trzeba zerwać zeby zdemontować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 gru 2017, 00:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Obstawiłem złączkę bo jeżeli masz tak jak u mnie to jest to najbardziej prawdopodobne (utleniony kontakt na tej małej płyteczce).
Zrób zdjęcie bo nie wiem o co chodzi z zieloną płytką? Może Ty masz wersję okej (bo o takich też ludzie pisali) czyli że płytka wystająca poza obudowę do której łączy się gimbal - jest przylutowana do płyty głównej.
U mnie nie było żadnych trzpieni tylko trzeba było wypiąć wtyczki od kompasów zalane klejem i wtedy płyta główna dawała się odchylić od przodu do góry.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 gru 2017, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 wrz 2015, 16:21
Posty: 16
Rurek pisze:
szampoon pisze:
Tylko raz podczas tych prób zareagował poprawnie i prawidłowo wszystko działało
Czyli problem jest czysto mechaniczny - brak kontaktu elektrycznego.
Obstawiam złączkę która siedzi w kadłubie, do której wpina się cąły gimbal z kamerą. Znajdź w tym wątku jak to opisałem, tak koło czerwca.

Edicao: dokładnie z 30 czerwca :-) ---> viewtopic.php?p=522450#p522450


Jeśli moge zapytać; w jaki sposób zdjąłes ta płytkę z gniazdem pod gimbal? Ona jest jakos przyklejona, przykręcona? Przelutowywakes ja bo ona jest bardzo mała i cieżko będzie to zrobic?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 gru 2017, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Płytka siedzi "luzem" w plastikowym kołnierzu kadłuba. Po podniesieniu płytki głównej FC, ta mała zostaje w obudowie bo u mnie nie była przylutowana tylko idzie na styk z płytą główną, widać to na zdjęciach. I tę małą po prostu wydłubujesz z kadłuba.
Ja z tym nic nie robiłem. Kupiłem drugiego MiDronka :-) a ten czeka na kolejny sezon, podwieszę tam DYI gimbal i kamerkę z transmisją na 5,8.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 gru 2017, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 wrz 2015, 16:21
Posty: 16
Rurek pisze:
Płytka siedzi "luzem" w plastikowym kołnierzu kadłuba. Po podniesieniu płytki głównej FC, ta mała zostaje w obudowie bo u mnie nie była przylutowana tylko idzie na styk z płytą główną, widać to na zdjęciach. I tę małą po prostu wydłubujesz z kadłuba.
Ja z tym nic nie robiłem. Kupiłem drugiego MiDronka :-) a ten czeka na kolejny sezon, podwieszę tam DYI gimbal i kamerkę z transmisją na 5,8.


U mnie jest zintegrowana z plyta glowna FC wiec male prawdopodobieństwo ze tam brak styku. Myslisz ze to moze byc wina gimbala czy czegos innego bo juz teraz nie wiem?

rozwiniesz temat z nowym osprzetem? Czyli gimbal spisales juz na straty? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 18:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 312


Mnie obecnie denerwuje komunikat o kompasie, co lot to komunikat. Kalibracji robiłem już tyle że postanowiłem to ignorować...

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 wrz 2015, 16:21
Posty: 16
Powitać!

Czy ktos z forumowiczów mieszka w Lodzi lub w okolicach i bylby tak pomocny aby sprawdził czy moj gimbal działa z jego dronem bo muszę ostatecznie zlokalizować miejsce usterki (u mnie brak komunikacji gimbala z dronem)?

Z gory dziekuje :lol:
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 gru 2017, 11:43
Posty: 25
Lokalizacja: Freren (De)
Ja zwracam się do posiadaczy Mi Dron . Jaki największy tablet da się zamocować na fabrycznym uchwycie . Jest szansa na a podpięcie 10"?

_________________
JJRC H36 / cekam na Xiaomi Mi DRON


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 17:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 11:42
Posty: 64
Lokalizacja: Gliwice
W fabrycznym to nawet 7" nie zamontujesz bo uchwyt jest przewidziany do montażu telefonu.
Jak chcesz tablet to trzeba dokupić uchwyt i problem się rozwiązuje ;-) ja używam takiego:

https://www.aliexpress.com/item/Remote- ... 92213.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 gru 2017, 11:43
Posty: 25
Lokalizacja: Freren (De)
A jak ci się spisuje sam kopter? Jestem w trakcie przygotowań do jego kupna .

_________________
JJRC H36 / cekam na Xiaomi Mi DRON


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 19:57 
Offline

Rejestracja: piątek 28 lip 2017, 16:28
Posty: 7
AdamG pisze:
dechaaa pisze:

Ja mam dokładnie to samo - przedwczoraj przestał latać - poleciałem, wylądowałem i już drugi raz nie chciał odpalić silników. Kalibracje restarty nic nie pomogły.
Napisałem do Supportu ale na razie cisza.
Coraz bardziej wkurza mnie ten model.

Jak tylko uda mi się go uruchomic to pójdzie na sprzedaż za dużo takich "wpadek" nie bede sie siłował, najpierw problem z jakością video ale przynajmniej latał a teraz to. Szkoda kasy może za 2 lata bedzie już na tyle dopracowany że będzie nadawał się do użytku.

No to mój problem (chyba?) rozwiązany. Dostałem dziś kolejna aktualizacje, oczywiście ja zainstalowałem i silniki odpaliły :) Było ciemno więc już nie polatałem. Jutro sprawdzę i dam znać czy wszystko ok. Przyznam że suport zadziałał błyskawicznie. Ale nie pisałem na ogólnego maila tylko znalazłem maila bezpośrednio do gościa który się zajmuję tym problemem: kuangjinfang@fimi.cn. Adam pisz na tego maila


Dostałem odpowiedź z supprtu i tak samo jak u Ciebie "System failed to inicialize....." czyli czekam na kolejną paczkę softu

Adam


I tak jak inni koledzy dostałem drugą wersję softu i silniki zadziałały. ciekawe czy pierwsza paczka Firmware to nie jest jakiś debuger i dopiero po ściągnięciu danych do Chin przygotowywana jest wersja naprawcza.

Jak się uda to jutro przetestuje czy lata.

Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1827 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 122  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.