Szper pisze:
Może nawet dobrze, że nie masz PCB. Ścieżki z tego co w tabelkach i kalkulatorach wychodzi przeniosą 15A na silnik. Nawet producent dał miejsce na gniazdo XT60 - czyżby sugestia, że to max?
Ja mam w budowie bardzo podobną maszynkę: x3508s 700kv i te silniki tak jak V zjadają do 23A. By nie mieć problemu z prądami zrobiłem równolegle przejście kablami odzyskanymi z zasilacza atx. Szybki wgląd w tabelkę kabli AWG i jest ok - sam kabel poradzi sobie czyli ze ścieżką jest duży zapas.
Pixhawk - ten sam problem. Na dobitkę mam tam plątaninę kabli. Pixa dałeś na taśmie 3M co była w zestawie i jak to weszło pomiędzy łby śrub imbusowych? Jeszcze trochę pokombinuję ze zwiększeniem dystansu pomiędzy płytkami.
UBEC/przetwornica - Zasilanie wzięte z ESC czy osobny UBEC? Ja mam do upchania 2 przetwornice 12V i 5V.
Jeden banał sobie zamów - przejściówka FUL-1. Wyprowadzisz z Pixa telemetrię przez S.PORT na apkę. 9XR PRO nie potrzebuje kabla futaby. Ja mam jeszcze FLVSS tyle, że nie mogę odczytać napięć Pixem. Będę musiał podpiąć baterię dodatkowo do Pixa by robić pomiar bezpośrednio.
Co do pomiaru napięcia i natężenia. Nie będę dawał power module od Pixa. Będę ściągał w marcu ten dynks:
http://www.mauch-electronic.com/50a-100a-200a-hall-sensor.
Pix jest zamontowany na samoprzylepnym rzepie Scotch 3M - wielokrotnego użytku - obie części są z tworzywa sztucznego wobec czego jest bardzo wytrzymały - Pixa bez użycia dużej siły nie da się odczepić od ramy :) - pozostał mi kawałek po montażu CB Radia i wykorzystałem - loty pokażą przenoszenie wibracji i skuteczność tego rozwiązania.
Ten sam rzep przytrzymuje skutecznie pakiet żeby się nie przesuwał - wystarczył niewielki kawałek.
Sama obudowa mieści się idealnie między śrubami, a w moim przypadku grubość rzepu podnosi go na taą wysokość, że nie ma żadnego kontaktu ze śrubami.
BEC mam z UBEC 5/6V, zamontowany pomięrzy płytami ramy zaraz obok dystrybucji zasilania.
ESC montowane na dolnej części ramion - póki co połączone z silnikami złączami bananowymi ale docelowo będize lut. Nie obawiam się o wypięcie babli bo wszystko jest dość skutecznie zabezpieczone trytytkami.
Co do telemetrii to bardzo dziękuję za info, własnie zastanawiałem się jak to ogarnąć z 9XR PRO, więc to bardzo przydatna informacja :)
Czy chodziło o taki dykns?
http://www.aliexpress.com/item/FrSky-FU ... 09d8c41773To śmiga bez problemu z 9XR PRO?
Ja zamontowałem Power Module, który znajduje się pomiędzy płytami ramy - zasila mi Pixa, ale będę zasilał go dodatkowo z UBECa - musze tylko zakupić diodę zenera żeby nie poszło zbyt duże napięcie - to tak profilaktycznie.
Jak będzie kamerka to do tego wykorzystam niezależny dodatkowy pakiet 3S żeby nie obciążać pakietu głównego.