Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 lip 2017, 13:34


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 03 lis 2016, 12:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
jak zaprogramujesz to daj znać bo ja po zmianie firmware nie potrafię unieść mikrusa... coś jest nie tak, odrazu go ściąga...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 10:23 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 375
W ciągu tego miesiąca dostanę silniki Chaoli 1020. Ramę mam która pomieści te silniki.
Czy będzie zainteresowanie prostym testem ciągu statycznego na śmigłach? :
65mm gemfan
55mm ladybird
55mm hubsan
3blade Eachine

Procedura - szczotek zamocowany do ciężkiego przedmiotu i całość na wagę.
Zasilanie z pojedynczej celi lipola 5ah.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 14:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 wrz 2015, 09:27
Posty: 60
Lokalizacja: Rzeszów
Ja do mikroFPV zamówiłem sobie eachine e010 i małą kamerkę z nadajnikiem i anteną.
Będę robił wg tego poradnika - http://zrobsobiedrona.blogspot.com/2016 ... op-na.html
Zobaczymy jak wyjdzie latanie po domu :)

_________________
s500 - naza lite V1, emax mt3506 4S, osd, fpv, gimbal + fireflay 6S
x210 - w budowie
mjx x600, eachine e010 fpv, Wltoys F959 Sky King


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 lis 2016, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 paź 2014, 05:55
Posty: 161
Lokalizacja: Skalmierzyce / Kalisz / Ostrów
Udalo sie zainstalowac firmware acro H8 mini, miazga, mozna popitalac jak "duzym" :) jedynie trzeba wydluzyc drazki z oryginalnej apki bo zero precyzji:)

_________________
FPV : X-Alien 500 / BadCat / ZMR250 / Delta 120 / Phantom 1.1.1 / Quadro S500 / Pioneer 1400 eleres AP
Classic: Delta 120 EDF / STS Awionetka / B737 / Lama v3 / CX10 / Hubsan i inne badziewie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 01:16 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 375
Nie wiem czy jeszcze mój quad to kategoria "Eachine na sterydach".

Dzisiaj dotarła paczka z kompletem części do dość mocnego upgrade.
4x Chaoli 1020 - totalny eksperyment. Brak recenzji silników w necie.
F3 EVO - w końcu sensowny FC
Frsky mini - niestety bez softu z telemetrią (nie udało się wgrać). Antena dipol. Zamocowana na śrubie.
65mm Gemfan

Jak widać dodanie FPV polegało tylko na przeniesieniu modułu. Scisky może robić teraz za vlos acro.
Obrazek
A tutaj po złożeniu.
Obrazek
Czuć, że jest cięższy ale moment obrotowy silników deklasuje poprzednią konfigurację. O wiele lepsza reakcja. Quad zachowuje się pewniej i stabilniej.

Po dopracowaniu rxrange dryf na yaw ustąpił - równo pracuje FC od 1000-2000.

-- Edit --
Nowa funkcja doszła. Praktycznie wymiana softu na RXie.
Obrazek
Po zamontowaniu na F3 EVO i konfiguracji mam podawane napięcie na pakiecie. A1 i A2 próbowałem podpiąć pod pakiet ale nic nie zwracało na apce.
Ctot przechodzi prawidłowo.
UART2 podaje telemetrię na RX, UART3 zbiera to co idzie z odbiornika.

-- Edit 2 --
Konfiguracja na silnikach 1020 agresywnie drenuje lipole 1s. Lipo które rok temu kupiłem do symy (800mah) nie wyrabiają prądowo - quad lata jakby brną w galarecie. Mają też tendencję do zejścia poniżej 3v podczas lotu.
Jedyne jakie mi wyrabiają to:
1. 1s 750mah graphene - ciężkawy ale jest dobrze (pakiet na rozgrzewkę przez czas lotu jaki daje)
2. 1s 600mah graphene - ten mi się sprawdza ale potrafi oberwać gdyż czuć temperaturę po wylądowaniu
3. 1s 500mah LiHV Bolt - sprawdzały się dobrze na lżejszej konfiguracji. W tym przypadku pakiet jest ewidentnie za mały. Początek jest super ale bardzo mocno "mięknie" przy późniejszym locie.

Podczas lotu na ile mogłem sprawdzałem dane telemetrii poziom 3.1-3.6v najdłużej się utrzymywał. Napięcie nominalne silników podawane przez Chaoli to 4.5v.
Zastanawiam się czy nie przejść na 2s i przeskalować tak THR by dawał max 5v na silniki. W teorii powinno to mniej męczyć pakiety.

Wgrywanie telemetrii (przyda się też posiadaczom QXów)
Zaznaczam, że mod wymaga wprawy w lutowaniu (małe pady) i względne podstawy z wrzucania oprogramowania na atmegę.
Potrzebny będzie programator typu ISP pracujący na napięciu 3.3v.

Lutowanie. najpierw pocynowałem pady złącza ISP na RXie tak by były małe "kuleczki". Podszykowałem cienkie kable lekko pocynowane na końcówkach i docięte tak by wystawał 1mm z izolacji.
Tak przygotowane kabelki po kolei lutujecie czystą lutownicą wykorzystując wcześniej zrobione "kuleczki".

Wyszło, że ten RX (wersja FrSky) to ogólnie mówiąc miniatura F801. Midelic twórca oprogramowania dla F801/F802 podawał na forum, że nie wspiera tego modelu RX'a (klon itd).

Soft wgrywałem najnowszy z telemetrią dla F801 - https://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=32959023&postcount=1147
Opis połączeń włącznie z instrukcją zrobienia prostego programatora z arduino - https://imgur.com/a/iBW2Z .
Przy programowaniu miałem lekką partyzantkę. W Avrdudess wykrycie procesora powiodło się czyli programator gada z atmegą. Fuses przeczytał też. Backupu starego FW nie szło zrobić - Lock Bit ustawiony na 0x00. Jak programator nie komunikuje się z odbiornikiem to pokombinujcie z ustawieniem DIPów. Mi zadziałał po przestawieniu na tryb PPM.

Lekki strach co będzie dalej i dałem programowanie RXa. Po weryfikacji softu odbiornik wstał i LED zaczął mrugać.
Ponowne bindowanie i jest.
Przywrócić SBUS (jeśli go używacie) i można dalej działać.

Po stronie F3 EVO nie zapomnijcie:
- włączyć monitorowania napięcia,
- w tej samej zakładce aktywować telemetrię (20min tłukłem się czemu mi telemetria nie działa),
- przekonfigurować UART

Soft poprawia też zachowanie się tego co idzie na kanałach do FC. W zakładce limits sprawdziłem na 9xr pro jakie mam zakresy wartości. Wyszło 988 - 2012.
W betaflight wpisałem takie komendy:
Kod:
rxrange 0 988 2012
rxrange 1 988 2012
rxrange 2 988 2012
rxrange 3 988 2012
save

Po tym zabiegu drążki pracują od 1000-2000.

W kwestii kanałów. Kanały 1-8 były aktywne na podglądzie betaflight. Zaskoczyło mnie czemu CH9 pracuje i nie trzyma się stabilnie na jakiejś wartości. Oddalam apkę i maleje odczyt... wszystko jasne... RSSI :) .

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 lis 2016, 14:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 280
Lokalizacja: Kraków
super_oko Wgrywałeś może mod, żeby latać w trybie acro?
Btw jakie utwory są w podkładzie Twoich filmów? :-P

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 lis 2016, 10:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 sie 2016, 08:42
Posty: 10
Lokalizacja: Opole
Czy ktoś z was próbował bindować juz h8 z wgranym softem do acro lub jego odpowiedniki pod taranisa/turnigy?

_________________
M.I.A. ZMR250


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 22:38 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:05
Posty: 21
Lokalizacja: Warszawa
Witam!

Podepnę się pod temat czy Eachine QX95 z frsky ma upgrade Rx do EU-LBT ??

Pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 23:29 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 375
Od drugiej strony.
Sprawdź czy TX ma obsługę D8 - jak tak to jesteś w domu. Z tego co wiem problem miewają Taranisy co jest zależne od wersji softu.
Na turnigy 9xr pro + XJT nie miałem problemu - soft ersky9xr.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 23:43 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:05
Posty: 21
Lokalizacja: Warszawa
I właśnie z tym problem że mam Taranisa :-) :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 00:08 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 375
Masz jakiś RX typu X8R?
Sprawdź na Taranie czy możesz zrobić profil z ustawieniem TX na D8 a nie D16 jak zapewne masz w standardzie.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 gru 2016, 15:15 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 120
Lokalizacja: Przechlewo
Panowie a da się zbindowac QX95 frsky z modułem frsky XJT EU-LBT ?

Udało się połączyć jednak jest pewien problem, spore opóźnienia w reakcjach na ruch drążków 1-2 sec. Z modułem nadawczym DJT działa dobrze a z XJT praktycznie nie da się latać maluchem.
Nie wiem, może trzeba coś dodatkowo skonfigurować ?

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 gru 2016, 09:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
Panowie a wgrywał ktoś z was soft Acro do płytki od HUBSAN H107D? ja wgrałem lecz nie chce mi się zbindować z aparaturą(tą z wyświetlaczem). Z apką Od zwykłego Hubsan X4 binduje się normalnie... Wie ktoś może co może być nie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 gru 2016, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 280
Lokalizacja: Kraków
maxxxior Uzywałeś wspomnianego w tym watku ST link_v2 czy jakiegoś innego programatora czy interfaceu ?

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 gru 2016, 14:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
tak używałem st-linka tylko wbudowanego w STM32F4 Discovery...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.