Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lis 2017, 19:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 21 lis 2015, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
Valec75 - dziękuję za film, faktycznie twoje córki nie ulatwialy zadania :), ale pozwol, że spróbuję zgadnąć, za duży parametr P ? Ja osobiscie naj mniej rozumiem te "magiczne" PIDy, zwlaszcza D... z matmy zawsze bylem "noga" wiec jak zobaczyłem kilometrowy wzór to ogarnela mnie radość ;), ale jakoś to ustawilem na "czuja".

Za to dla Ciebie szacunek za wytrwałość w próbach i.. mocne śmigła :)
A co do Twoich problemow z rozbrajanirm sie silnikow - moze ustawic zazbrajanie/rozbrajanie z przelacznika aparatury zamiast z kombinacji drążków ?

-----------------------
i przy okazji :) - chyba znalazłem sposób wykorzystania kamery z mojej Symy:
http://imgur.com/a/enN8J

kamerka ma dla mnie podstawową zaletę - już ją mam :D - ale poza tym jest bardzo lekka, obsługuje duże karty microSD, więc puki co koszty zerowe (mogę kupić coś bardziej potrzebnego), a przy okazji można pokazać coś ciekawszego niż moją brodatą postać :D.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 lis 2015, 21:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 wrz 2015, 07:35
Posty: 22
Lokalizacja: Morąg
kuczy pisze:
Valec75 - dziękuję za film, faktycznie twoje córki nie ulatwialy zadania :)

Tak, do tego w życiu nie mając radia w ręku do sterowania czymś, co lata, stawiać pierwsze kroki w takiej ciasnocie, zaiste, genialne :-P
kuczy pisze:
ale pozwol, że spróbuję zgadnąć, za duży parametr P ? Ja osobiscie naj mniej rozumiem te "magiczne" PIDy, zwlaszcza D... z matmy zawsze bylem "noga" wiec jak zobaczyłem kilometrowy wzór to ogarnela mnie radość ;), ale jakoś to ustawilem na "czuja".

Do takich tajników wiedzy jeszcze nie dotarłem ;)
kuczy pisze:
Za to dla Ciebie szacunek za wytrwałość w próbach i.. mocne śmigła :)
A co do Twoich problemow z rozbrajanirm sie silnikow - moze ustawic zazbrajanie/rozbrajanie z przelacznika aparatury zamiast z kombinacji drążków ?

Do tej pory połamałem tylko 10 śmigieł i 3 nogi, raz urwałem przewód od gps, usmażyłem przez źle przylutowany przewód 2 regulatory, więc straty nieduże. Raz ściągałem kopter z kasztana, 3 razy spadł mi z nieba, 2 razy przystrzygłem drzewa, kretów kilkanaście ;-) Ogólnie fajna zabawa :mrgreen: A co do rozbrajania, muszę się nauczyć i tyle, póki co latam tylko w trybie stabilize (mam APM2.6)
kuczy pisze:
i przy okazji :) - chyba znalazłem sposób wykorzystania kamery z mojej Symy:
http://imgur.com/a/enN8J
kamerka ma dla mnie podstawową zaletę - już ją mam :D - ale poza tym jest bardzo lekka, obsługuje duże karty microSD, więc puki co koszty zerowe (mogę kupić coś bardziej potrzebnego), a przy okazji można pokazać coś ciekawszego niż moją brodatą postać :D.

Jak już masz i niedrogie - to do nauki doskonałe. Jak coś pójdzie nie tak, mniej szkoda. Najpierw nauka latania, potem podczepiamy drogie zabawki ;-)

Pozdrawiam i powodzenia, wrzucaj zdjęcia i filmy, fajnie popatrzeć na postępy, gdy ktoś ma podobną zabawkę :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 lis 2015, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
Valec75 pisze:
Pozdrawiam i powodzenia, wrzucaj zdjęcia i filmy, fajnie popatrzeć na postępy, gdy ktoś ma podobną zabawkę


Dzięki - :D - możesz się pośmiać z mojego pierwszego lotu Symą - dzień po jej kupnie... nie powiem gdzie wylądowała bo zabrałbym ubaw - wszystko na filmie:



Nieźle nie? :D - dlatego teraz bardzo spokojnie i delikatnie latam.
Będę umieszczał i liczę też na twoje :)
Dobrej Niedzieli !

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 lis 2015, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 318
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Niezły pierwszy lot. Ja tak tylko będę miał uwagę, że odpuść sobie Horizon. To bardzo niebezpieczny tryb. Bardzo ciężko wyczuć kiedy kończy się self-leveling a zaczyna acro

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 00:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
DzikuVx pisze:
Niezły pierwszy lot. Ja tak tylko będę miał uwagę, że odpuść sobie Horizon. To bardzo niebezpieczny tryb. Bardzo ciężko wyczuć kiedy kończy się self-leveling a zaczyna acro

dzięki - dobra rada :)

A tak w ogóle - wykupiłem ecalca na 1 miesiąc, i wprowadziłem dane (rzeczywista waga) dla pakietów 3S oraz 4S i dwóch rodzajów śmigieł 11x4,5 oraz 12x3,2.

Trochę zgłupiałem bo wg ecalca najmniejsza temperatura (silnik max) jest przy 3S i śmigłach 12" (skok 3,2).
tak samo jeśli chodzi o efektywność (silnik zawis i silnik max).
Oczywiście o wiele większy udźwig na 4S, a czasu lotu nie można porównywać, bo 3S dałem 8000mAh a 4S 5000mAh, no ale jakbym kupował to coś właśnie koło tego...
proszę o komentarze - niczego nie chcę udowadniać, ale obiektywnie przedstawiam wyniki takie jak wyszły.
zastanawiam się czy z czasem nie będę musiał wymienić ramy na lżejszą / silniki na mocniejsze...
ciekawe, że przy (silnik @ optymalna efektywność) są identyczne dane dla danej wielkości pakietu bez względu na rozmiar śmigła :?

Poniżej tabelka jaką zrobiłem (łatwiej porównać) oraz poszczególne screeny:

Obrazek

3S 11x4,7:
Obrazek

4S 11x4,7:
Obrazek

3S 12x3,2:
Obrazek

4S 12x3,2:
Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 09:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 wrz 2015, 07:35
Posty: 22
Lokalizacja: Morąg
kuczy pisze:
Nieźle nie? :D - dlatego teraz bardzo spokojnie i delikatnie latam.

No cóż mogę napisać... Też używam takiej drabiny :-P Trzyczęściowa drabina aluminiowa najlepszym przyjacielem początkującego modelarza ;-)
kuczy pisze:
zastanawiam się czy z czasem nie będę musiał wymienić ramy na lżejszą / silniki na mocniejsze...

A co chcesz kopterem dźwigać? Czy zależy Ci na prędkości? Najpierw pokombinuj w praktyce z różnymi śmigłami, najtaniej wychodzi ;-)

Jeszcze jeden film, tym razem nudny, nic się nie stało ;-) Stanowisko testowe, na nim 1275g ze śmigłami 10x4.5, zasilane 3S 4200 mAh, przywiązane sznurkiem do snopowiązałki:



Po skończeniu nagrywania zwiększyłem mocno obroty, ale wolałem schować się w drugim pokoju ;-) Miejsce testów też muszę zmienić, bo jak pęknie sznurek, to szkoda telewizora :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 10:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
Valec75 pisze:
A co chcesz kopterem dźwigać? Czy zależy Ci na prędkości? Najpierw pokombinuj w praktyce z różnymi śmigłami, najtaniej wychodzi ;-)


Oczywiście, że kupię nowe śmigiełka i popróbuję bo obliczenia swoją drogą, a praktyka jest bezcenna.
co chcę dźwigać - standardowo jakaś kamera może GPS - ale jak już to też z glonass

odn, kamery:
http://www.banggood.com/Original-XiaoYi ... 69228.html

Jakość naprawdę mnie zadowala.
A co do przyczepiania do sznurka - odważny jesteś :D - ja swojego miałem na uwięzi podczas ustawiania PID - ale wykorzystałem linkę do suszenia bielizny (w środku stalowa linka, pokryta tworzywem) i przewlokłem ją przez otwory w górnej płycie - także kopter wisiał nawet z wyłączonymi silnikami. Najpierw mu ustawiłem P, tak, ażeby nic nie drgało nawet przy gazie na max. a później włączyłem tryb acro i starałem się dobrać tak I, aby po puszczeniu drążków został w takiej pozycji jaką mu zadałem - bez dryfowania. w każdym razie tak - strach też był bo z jednej strony linka była przymocowana do grzejnika, więc spoko - natomiast druga strona to był stół i tutaj zawsze istaniała obawa, że kopter to pociągnie (stoi na panelach, więc dośc ślisko) - ale obyło się bez kłopotu :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 11:07 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 wrz 2015, 07:35
Posty: 22
Lokalizacja: Morąg
kuczy pisze:
odn, kamery:
http://www.banggood.com/Original-XiaoYi ... 69228.html
Jakość naprawdę mnie zadowala.


Waham się pomiędzy XiaoMi Yi a http://shop.runcam.com/runcam-hd/
Ciekawi mnie jednak co runcam szykuje pod postacią kamery RunCam 2, jeszcze nie ma szczegółów. Na pewno XiaoMi będzie łatwiej zamocować na standardowym gimbalu...

A co do sznurków - moje poczynania cechuje niecierpliwość, co często się źle kończy. Akurat innego sznurka nie miałem, a po krecie bałem się latać na dworze. A że NATYCHMIAST musiałem sprawdzić, na ile lotu starczają nowe baterie, stąd kolejny głupi pomysł ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7319
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Odnośnie gps'a, mogę śmiało polecić takiego http://www.banggood.com/UBLOX-NEO-M8N-B ... 71082.html
Ostatnio doszedł, jest świetny i stosunkowo mały z kompasem. Jak potwierdził Pavelsky, siedzi tam ublox m8n i kosztuje tyle, co neo-6m

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
Adrián pisze:
Odnośnie gps'a, mogę śmiało polecić takiego http://www.banggood.com/UBLOX-NEO-M8N-B ... 71082.html
Ostatnio doszedł, jest świetny i stosunkowo mały z kompasem. Jak potwierdził Pavelsky, siedzi tam ublox m8n i kosztuje tyle, co neo-6m


A właśnie się nawet zastanawiałem nad tym konkretnym modelem :) :) - warto wiedzieć, że dobrze działa :)

Valec75 - a ile czasu lata twój quad? - ja swojego też muszę sprawdzić, ale to w jakiejś hali czy dużym pomieszczeniu

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 22:54
Posty: 1706
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Adrián pisze:
Odnośnie gps'a, mogę śmiało polecić takiego http://www.banggood.com/UBLOX-NEO-M8N-B ... 71082.html
Ostatnio doszedł, jest świetny i stosunkowo mały z kompasem. Jak potwierdził Pavelsky, siedzi tam ublox m8n i kosztuje tyle, co neo-6m


Też go mam, w wersji z obudową: http://www.banggood.com/NEO-M8N-GPS-Mod ... 74360.html
W pochmurny dzień łapie ok. 17 satelit a kopter wisi jak zamurowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7319
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dokładnie, jest świetny. Dzięki Pavelskiemu, który go kiedyś pokazał i sprawdził co siedzi w środku, chociaż wiaodmo było co się kupuje :-)
Mój też po testach, na razie na sucho z tabletem w ręku, ale szybkość i ilość złapanych satelitów jest bardzo dobra.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lis 2015, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
W czasie deszczu dzieci się nudzą, a Andrzej wymyśla i buduje:

Kamera do quadrocoptera za jedyne...... 58 zł !!! (koszt razem z kartą 2GB):
http://www.banggood.com/Syma-X5C-Camera ... 26800.html

Poniżej krótka foto relacja z przeróbki mini kamery HD (no, dużo powiedziane, ale mniejsza) Symy X5c do mojego koptera - zapraszam do oglądania i komentowania.

Jeśli ktoś by chciał naśladować to tylko powiem, że jedynym elementem elektronicznym jaki dodałem jest zwykła dioda 1N4148 (ja akurat miałem w szufladzie SMD, ale może być i standardowa) - jej jedyna funkcja to bardzo prosty sposób na obniżenie napięcia z 5V na 4,3 - bo mniej więcej takie napięcie dostaje z SYMY - gdzieś czytałem, że chodzi bezpośrednio na 5V, ale..... przezorny zawsze ubezpieczony).

Obsługa:
Kamera włączona bezpośrednio pod wyjście 5V przetwornicy, więc włącza się po podłączeniu głównego akumulatora. (kilka mignięć na czerwono, a potem świeci zielona dioda (czeka na komendy)
Microswitch służy do obsługi naziemnej ;)
1. nacśnięcie ok 0,5s i zwolnienie przycisku - kamera wykonuje zdjęcie. (led zmienia kiolor na czerwony, potem wraca do zielonego)
bardzo krótkie naciśnięcie - nic się nie dzieje - trzeba wyczuć, ale to dość łatwe.
2. naciśnięcie ok 3s i puszczenie - rozpoczyna nagrywanie Video na kartę micro SD (świeci ciągle czerwona dioda)
3. ponowne (nawet krótkie) naciśnięcie podczas nagrywania Video - koniec nagrywania (dioda wraca do koloru zielonego)

Kamerę przymocowałem za pomocą jakiejś grubszej gumki, spiętej obustronnie opaskami zaciskowymi tyry-cośtam ;)
kamera siedzi dość ciasno, przesuwając ustawienie gumek mogę ją delikatnie podnosić / opuszczać / przekręcać.
I najlepsze na koniec - testowe video: kamera skierowana na ścianę, i ręcznie obracałem śmigła - mimo swojego rozmiaru NIE WCHODZĄ W POLE WIDZENIA KAMERY - jupiiiiii :D
Jak pisałem wcześniej koszt dla mnie zerowy, bo już wcześniej zakupiłem Symę, ale linka podałem jakby ktoś chciał zrobić podobny patent. Troszkę wolnego pewnie dopiero w weekend - mam nadzieję, że już coś uda się zarejestrować z pokładu (ciekaw jestem czy ta gumka zredukuje drgania, czy też je spotęguje - zobaczymy)

Zdjęcia:

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lis 2015, 07:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 wrz 2015, 07:35
Posty: 22
Lokalizacja: Morąg
kuczy pisze:
Valec75 - a ile czasu lata twój quad?

Na 3S 2200 mAh około 6 minut (w terenie), na 3S 4200 mAh około 13 minut (na sznurku, w terenie jeszcze nie sprawdzałem).

Nie mogę się napatrzeć na Twojego quada, taki ładny ;-) Muszę jakoś poprzerabiać wszystko, żeby pochować makaron. Najgorsze, że kupiłem APM2.6 z pinami od góry, a nie po bokach. Nie mogę więc zamocować go pomiędzy płytami centralnymi, bo się zwyczajnie nie mieści z podłączonymi przewodami... No nic, zima długa, będzie czas na prace koncepcyjne ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lis 2015, 08:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
Valec75 pisze:
Najgorsze, że kupiłem APM2.6 z pinami od góry, a nie po bokach. Nie mogę więc zamocować go pomiędzy płytami centralnymi, bo się zwyczajnie nie mieści z podłączonymi przewodami...


Dzieki za mile slowa, moj kontroler tez ma piny do gory, dlatego wylądował ponizej dolnej plyty - odwrócony do gory nogami - tylko wtedy musialem zaznaczyc w konfiguracji, ze tak dziwnie jest zamocowany. Zaleta jest taka, ze mam caly czas dostep do wszystkich pinow plytki (a czesto podlaczam go do komputera wiec milo) - gdzies na moich zdjeciach na 1 stronie powinienes to zobaczyc

edit: dokłądnie to (widok od dołu):
Obrazek

----------------------------------------------------------

Valec75, znalazłem, że masz silniki SunnySky Angel 2212, powiedz mi, dobrze się sprawują?
Ja ogólnie biorę do serca wszystkie rady i smuci mnie to, że przy pierwszej konfiguracji jednak poszedłem na żywioł.....
- postanowiłem poszperać w ecalcu, i wychodzi mi, że jakbym (przyszłościowo) zmienił silniki na SunnySky A2814-900KV, to byłaby bajka:

przy silniku na max temperatura 37st,
ciąg do wagi: 3,2, dodatkowe obciążenie 2,2kg
czas lotu mieszanego 20,9min, zawisu 34,9min
- i to tylko przez zmianę silników (chociaż uzbierać na nie to inna bajka...) ale nie wiem, czy sobie nie założyć takiego celu na przyszłość. Co o tym sądzisz ???

Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: viper26 i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.