Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 lut 2017, 17:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 15 lis 2013, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Nie, nie, wole mieć jak najwięcej kabelków na fest przylutowanych.
Jedynie goldy mam między reglami a silnikami, żeby łatwiej silniki serwisować ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 15 lis 2013, 13:12 
ideatb pisze:
Do rozdzielenia zasilania regli dobry jest jeszcze ten patent...

Ten "patent" jest zdecydowanie lżejszy :mrgreen: :

http://www.rcmovie.de/flvideo/player/fl ... =10515.flv


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lis 2013, 02:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 396
Lokalizacja: Kraków
Fakt ze im prościej tym lepiej.
Dzięki Artu za link, przyda się... może nawet jutro :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 lis 2013, 07:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 17:15
Posty: 742
Lokalizacja: Gołdap
Ramka fajna, ale co z tego, jest za bardzo chuda w tali, będzie wykręcać się pod własnym ciężarem, tych dużych dziur na środku nie powinno być ... pierwszy poważniejszy kret i rama złamana na pół ...

_________________
Składana Heksa-Omega R8
Koliber
Transporter Q7-Q7.6

http://www.moje-modele-rc.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 lis 2013, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Pronokopter V2 gotowy do lotu z pakietem 3S 3600mAh, sprzętem FPV i kamerką Keychain
waży 1290g, czyli mniej niż Pronokopter V1 o jakieś 60g.
Kopter trochę jest źle wyważony z takim pakietem, cięższy na tyłek ale da się latać.

Po skręceniu wszystkiego na fest, kopter sprawia wrażenie raczej solidnego.
Tak czy owak mam zamiar górną płytę wyciąć z carbonu i trochę ją przeprojektować, żeby użyć standardowych wibroizolatorów takich jak np. w gimbalach.
Te co mam są za sztywne, gumowe i raczej słabo izolują ;)

A w razie kreta... się zobaczy.
Dzisiaj o mały włos bym się dowiedział :mrgreen:
Co ten skubaniec mi dzisiaj zrobił... a czego ja nie zrobiłem...

Zobaczcie to na filmie:


Powód jak zwykle, brak loctite na śrubkach trzymających silnik.
Fart, że silnik który się poluzował, zgubił tylko jedną śrubkę, obrócił się na tej jednej jeszcze trzymającej i zblokował się na kablach.
Straty:
-śrubka trzymająca silnik 1szt
-pogięta Vee z eleresa

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 lis 2013, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 396
Lokalizacja: Kraków
Niezłe kino akcji, aż się spociłem podczas oglądania :)
A tak na poważnie to miałeś niezłego fuksa, i cud ze wylądował na ulicy a nie gdzieś hen daleko czy na jakimś samochodzie bo z tego co pisałeś na filmie nie miałeś żadnej kontroli oprócz wysokości.
Tak czy inaczej gratuluje lądowania :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 lis 2013, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Dokładnie, kontroli zero, oprócz wysokości.
Próby kręcenia w osi yaw obojętnie w którą stronę, powodowały oscylacje koptera, co pewnie doprowadziłoby do niekontrolowanego przyziemienia.
Dotknięcie roll i pitch powodowało, że kopter zaczynał kręcić kółka, a oprócz tego kręcił bączki.
KFC się spisało nawet, bo kopter kręcił się w trybie STAB cały czas.
Planowałem go przyziemić tak czy owak jak by wleciał nad pola pod lasem ale udało się jak widać całkiem ładnie wcyrklować wcześniej :roll:
Nie wiedziałem też na ile jeszcze wystarczy mu baterii.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 gru 2013, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Znowu post pod postem ale co zrobić ;-)

Na święta będzie gimbal w Pronokopterze. Żona dofinansowała i dała zielone światło :]
Jest sobie taki gimbal (a raczej seria gimbali w różnych wersjach) wycinany z laminatu przez JR65:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=222920#222920

Podwieszenie gimbala pod Pronokopterem wymagałoby sporo przeróbek projektu ramy lub gimbala. Dodatkowo musiałbym zamontować jakieś nogi, żeby nie lądować na gimbalu ;)

Wymyśliłem, czy taki gimbal nie mógłby stać od góry na kopterze, a nie wisieć pod kopterem. Wymagało by to odwrotnego zamontowania płytki montażowej i samego gimbala do takiej płytki.
Gimbalowi to chyba nie zrobi różnicy czy wisi czy stoi :lol:
Jak myślicie?

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 gru 2013, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1120
Lokalizacja: z krainy wiatrow
Prono pisze:
Wymyśliłem, czy taki gimbal nie mógłby stać od góry na kopterze, a nie wisieć pod kopterem.


...do filmowania nieba, chmurek i gwiazd to tak najlepiej. :-D ...ale ziemie to moglbys zlapac tylko chwilowo przy flipie :lol:

.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 gru 2013, 11:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Nie no, aż tak źle nie będzie, gimbal będzie stał na tej półce z przodu Pronokoptera, a kamera będzie już poza ramą koptera, np. na tym gimbalu:
Obrazek

Tylko to główne mocowanie będzie odwrócone o 180 stopni, oczywiście bez tego mocowania na kamerę płytkową, bo będzie przeszkadzało.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 09 gru 2013, 11:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Przyszła paczuszka z abc z kolejnymi elementami układanki...
Wiadomo o co chodzi ;-)
Obrazek

A co do śmigieł, maksymalnie wejdą 12", jest wtedy jakiś 1cm luzu między śmigłami przód-tył.
Na boki jest jeszcze sporo miejsca.
Za to nawet 12" śmigieł nie widać w kadrze keychaina z szerokim obiektywem.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 lut 2014, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Pronokopter dostał właśnie silniczki nowe, Sunnysky V2216 900kv.
Nic teraz nie chrobocze i nie wibruje.
No i w końcu proste piasty :mrgreen:
Idę zaraz przetestować na dworze.
Raczej zastosuję do tych silników 11" śmigła.
Na 10" startuje przy 50% "gazu".
Jak zapnę gimbal to już może być za ciężko.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 mar 2014, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Przyszła dzisiaj wyważara Dubro.
6 marca zamówiona na ebay, sprzedawca Omnimodel z USA, wczoraj awizo, dzisiaj odebrana. 12 dni, w miarę OK.
Wygląda na to ,że wszystko jest proste i mogę teraz spędzać godziny na wyważaniu śmigieł ;)

Przyszły też dzisiaj śmigła HQ Props 11x5.
Zamówione z flyduino.net 10 marca, wczoraj awizo, dzisiaj odebrane.
Oczywiście w ramach testu wrzuciłem je na wyważarkę i trochę trzeba nad nimi popracować, każde z 4 szt jest do wyważenia.

Obrazek

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 kwie 2014, 06:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Czy taka przetwornica będzie OK do zasilenia elektroniki koptera z pakietu 4S?
Bo przechodzę na 4S właśnie :P

http://allegro.pl/przetwornica-boost-up ... 08818.html

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 maja 2014, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1465
Lokalizacja: Katowice
Tak, ta przetwornica jest OK, działa jak należy :mrgreen:

Kopter na pakiecie 4S zyskał wigoru, że tak powiem.
Na śmigłach 9x5 HQ Props jest szybki i ma spory udźwig.
Kiedy na 3S kopter zabierał się do lotu, na 4S jest już na miejscu ;)

Teraz mogę skrócić ramiona z 25cm do 17-18cm.
Kopter będzie przez to bardziej kompaktowy i odrobinę lżejszy.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bialy i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.