Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 paź 2017, 14:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 01 paź 2014, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1674
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Możesz też dać, w normalnej wersji czyli, gimbal naciska na wibroizolatory, nad kamerę na niskich kołkach są tam otwory montażowe 45x45mm, do stabilizacji ci wystarczy miejsca nad kamerą

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 03 gru 2014, 07:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1492
Lokalizacja: Katowice
Kolejna wersja, a raczej wersja "brudnej" ramy Pronokoptera, trochę usztywniona, wzmocniona tu i tam no i z 2mm carbonu.
Cięta jak zwykle przez JR65:
Obrazek

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1492
Lokalizacja: Katowice
Udało się w miarę ogarnąć gimbal FeiyuTech Mini3D w kopterze.
Zamocowany z przodu, metoda montowania tzw. front mount.
Przy gwałtownych ruchach trochę się tyrpie ale to wina miękkich wibroizolatorów.
A już i tak mam wersję nowszą, z 6-cioma sztukami.
Tak to się sprawuje w locie:


Czekam jeszcze na wydrukowane mocowanie do gimbala 2 osiowego, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu z tym 3 osiowcem ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2180
Lokalizacja: Wejherowo


Gimbal elegancko działa. Lekkie wibracje ale zmien gumy i sprawdź. Jaka kamerka?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 00:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1492
Lokalizacja: Katowice
Niestety, wczoraj, jakieś 5 minut po północy Pronokopter V2 najprawdopodobniej zakończył swój żywot.
Filmowałem nocne strzelanie fajerwerkami na podwórzu za kamienicą w której mieszkam.
Wystartowałem po złapaniu 9 satelit, powiesiłem koptera na gps hold i alt hold na wysokości około 50m, paręnaście metrów od siebie i sobie filmowałem okolicę.
Sąsiedzi zaczęli strzelać rakietami pod dronem, więc profilaktycznie podleciałem jeszcze z 10-15m w górę, powisiałem tak koptera i dalej filmowałem.
Nagle ostry przechył koptera w bok, raczej wyglądało to na fikołek, śnieg w goglach (bo akurat "kadrowałem" przez gogle) i tyle go widziałem. Spadł gdzieś nieopodal ale go nie znalazłem... Wszędzie dookoła spadziste dachy, jedyny podejrzany to płaski dach pobliskiego szpitala. Może tam leży. Niestety nie było się tam jak dostać.
Tryb poszukiwania w eleresie milczał, pewnie jak sieknął to się rozpadł/rozłączył pakiet/rozwaliła antena.
Zacząłem ożywiać naprędce kopterka 250 żeby tam zaglądnąć ale chyba prościej będzie jutro wybrać się do szpitala i pogadać z dozorcą jak tam wejść na dach ;) Jak tam go nie będzie to nie mam już pomysłów, przepadł.
Obszedłem całą okolicę ale nigdzie nie ma nawet śladów, połamanych śmigieł, plastików, czegokolwiek.
Trudno, mam nauczkę, nie latać bez spottera, szczególnie nocą.
Wygląda na to że nie spadał jak kamień pionowo w dół... bo bym go znalazł.
Raczej nie został trafiony rakietą, bo wybuchały sporo niżej. No i byłby to pech na miarę... wygranej w totka ;)
Prawdopodobnie wysiadł regiel albo jakaś inna elektronika, bo wziąłem go z ciepłego domu na mróz.
Może coś się skropliło nie tam gdzie trzeba.
Może na mrozie pękło śmigło.
Może śmigło się odkręciło...
Pewnie się nie dowiem ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 00:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5454
Lokalizacja: Polska
Prono pisze:
Nagle ostry przechył koptera w bok, raczej wyglądało to na fikołek, śnieg w goglach (bo akurat "kadrowałem" przez gogle) i tyle go widziałem.

Teraz to juz raczej nie pomoze, ale rada na przyszlosc - pozycja GPS na OSD, nagrywarka w bazie (zeby mozna bylo odtworzyc trase upadku klatka po klatce + przyblizona lokalizacje), wyjec do lipo (jak sie wyczerpie bedzie mozna uslyszec), a gogli uzyc jako antene kierunkowa do poszukiwan (swojego po awarii ESC znalazlem wlasnie w ten sposob).

Plus obowiazkowo naklejka z adresem na modelu gdyby ktos znalazl :)

Udanych poszukiwan!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 00:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1492
Lokalizacja: Katowice
Jak ktoś znajdzie i zaglądnie na kartę pamięci z Gopro, to mnie znajdzie ;)
Po prostu nie pomyślałem, że latając sobie nad głową, tylko wspomagając się goglami, może się stać taki dramat.
Głupi ja, mam Fatszarki HD2 z wbudowaną nagrywarką ale nie włączyłem nagrywania.
Tyle ze to by i tak nic nie dało bo po fikołku od razu był śnieg w goglach.
Przybliżoną lokalizację to ja znam ale tam go nie ma ;)
Cóż, będę szukał dalej.
No i z plusów póki co nikt się nie zgłosił że ma okno wybite czy inną dziurę w dachu w samochodzie.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1034
Lokalizacja: Gliwice
Znalazł się?

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 22:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1492
Lokalizacja: Katowice
Nope, o ile leży na tym dachu o którym myślę, to znajdzie się po roztopach. Śniegu nawaliło u nas sporo i ciągle pada ;)
Nawet nie ma jak zerknąć na ten podejrzany dach z innego koptera bo mocno wieje, pada śnieg i duzy ruch w centrum Katowic na tej ulicy. Może w długi weekend coś się uda podglądnąć.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 23:05 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 23:49
Posty: 111
A nie da sie wyjsc na dach tego budynku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 00:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1492
Lokalizacja: Katowice
To szpital, czyli biurokracja... Kierownik administracji który mógłby załatwić wejście tam jest w tym tygodniu nieobecny ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1034
Lokalizacja: Gliwice
Odkopię... Jest?

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1492
Lokalizacja: Katowice
Nope, pogodziłem się ze stratą.
Chyba ktoś go pozbierał z ulicy i zwiał.

Tak czy owak latam już odkupionym używanym Transporterem 7.6 ;)
Przesiadłem się też w kopterze na Pixhawka. Stabilność zawisu miażdży!

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 23:43 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 400
Jaką wersję Pixhawka brałeś i z jakiego źródła? Mój albo wymaga nowego "piankowania" lub drugi baro się przyda. Chyba od 3.4 jest obsługa dual baro (po i2c wpinasz).

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 lip 2017, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1492
Lokalizacja: Katowice
Sorry za wolne odpowiadanie ale czasu brak ostatnio na hobby.
Pixhawka kupiłem z banggooda, wersja 2.4.8, ta biała.
Przykleiłem go do ramy na taśmę dwustronną piankową i tyle.
Wibracje mam w normie (wg Pixhawka) ale na Mobiusie straszne jello.
No ale maszyna wisi mega stabilnie.
Tylko co mi po tym, jak Mobiusem nic nagrać się nie da... tzn,. da się ale nie ma sensu :D

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.