Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 30 mar 2017, 23:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pronokopter V2
Post: czwartek 14 lis 2013, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1471
Lokalizacja: Katowice
Od jakiegoś czasu dłubałem sobie nową ramę, ponieważ budowa kotpera na kanapkę powoli zaczynała mnie wkurzać.
Teraz będzie trochę więcej miejsca na pokładzie na dodatkowe akcesoria.

Wykorzystany sprzęt:
-rama PX-9 zmodyfikowana na swoje potrzeby wycinana z laminatu przez JR65
-KFC32 + kanapka OSD
-silniki SunnySky 2216 900kv
-regle Hobbyking F30A wgrany soft SimonK
-mini prosta płytka rozdzielająca prąd własnego projektu
-mikro przetwornica z allegro do zasilania kanapki
-pakiet 4S4Ah
-śmigła 9 i 10" HQ Props
-FPV: nadajnik Fox800, kamera Keychain, Mobius lub Gopro3+BL


Maksymalny (jak do tej pory) czas lotu ze sprzętem FPV: 18 minut
Czas lotu z gimbalem 2 osiowym i składanym podwoziem: 12 minut.

Geneza powstania tego projektu jest prosta jak świński ogon.
Pierwowzór powstał na forum Open Pilot, nazywał się QX-9 zaprojektowany przez Quadromax.
Ramę QX-9 zmodyfikował dialfonzo i powstała wersja DX-9.
Ten projekt w końcu został zmodyfikowany i odelżony przez Petronio i tak powstała rama PX-9, którą to z kolei ja delikatnie przerobiłem na swoje potrzeby :lol:
Wszystko jasne? No.
Generalnie projekt otwarty i to bardzo międzynarodowy.
Rama przystosowana jest pod boomblocki Aidana i ramiona na rurkach carbonowych średnicy 12mm.
Takie kupiłem z zapasem, kiedy były dostępne:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... rbon%2012x
Ramiona nie są składane. Nie potrzebuję tego.
Dodatkowo zastosowano odseparowaną ramę czystą od brudnej.
Leży to na zawieszeniu skonstruowanym z takich "bobbinów" z abc-rc.
http://abc-rc.pl/p/19/3652/wibroizolato ... cyjne.html

Jesli będą za twarde, to zastosuję takie:
http://www.getfpv.com/multi-rotor-frame ... bbins.html

lub przeprojektuję ramę do zastosowania takich wibroizolatorów:
http://abc-rc.pl/damper-silikon-pusty-sredni

Tak to wygląda po wycięciu w laminacie 1,5 mm G10 (Wycinanki CNC oczywiście by JR65):
Obrazek

A tyle wazą wszystkie wycinanki, no około bo waga mało dokładna, średnio 153g:
Obrazek

Na razie czekam na śrubki M2,5x25, żeby poskręcać boomblocki na ramionach.
W lokalnych marketach budowlanych oczywiście nie ma takich, za to zamówiłem sobie z allegro ładne czarne
http://allegro.pl/sruba-imbusowa-czarna ... 48557.html

Po złożeniu zobaczymy czy nie będzie za bardzo elastyczne to wszystko i czy którejś płyty nie będzie trzeba wyciąć w carbonie.
Do spokojnego FPV na pewno wystarczy, do akrobacji pewnie będzie trzeba usztywnić.

Pronokopter V2 waży 1290g gotowy do lotu z całym sprzętem FPV.
Mniej niż Pronokopter V1.

Trochę ciasno upchane regle, do tego muszą być ułożone w poprzek ramy.
Obrazek
Sytuację powinien poprawić regiel 4w1 albo pozbycie się płytki rozdzielającej prąd ;)

Sprzęt prawie zmontowany, jeszcze tylko nadajnik video i kamerka z przodu:
Obrazek

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Ostatnio zmieniony piątek 26 wrz 2014, 13:57 przez Prono, łącznie zmieniany 10 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 13:07 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lut 2013, 12:21
Posty: 538
Lokalizacja: Lublin/Wrocław
Jaki hardware planujesz załadować do tego coptera?
Rozbierasz v1 czy nowe graty?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1471
Lokalizacja: Katowice
Póki co rozbieram V1, czyli:
-kanapka KFC+gps+baro
-regle F30A Hobbyking
-silniki Turnigy 2830 1000kv
-fox800
-keychain

Ale będę chciał się pozbyć 4 regli na rzecz 4w1 ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 13:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lut 2013, 12:21
Posty: 538
Lokalizacja: Lublin/Wrocław
QBrain i do mnie już jedzie :)
Silniki te same póki co, czyli nadal 10-11" śmigiełka?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 13:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1471
Lokalizacja: Katowice
Tak, 11". Póki co wystarczają do polatania.
Zobaczymy jak kiedyś dojdzie gimbal.
Będe też chciał zmienić silniki na Sunnysky 3508

W "dziobowej" części płyty są otwory 35x35 do zamontowania gimbala projektu JR65.
Tak przyszłościowo.
Jest też rządek otworków, żeby ew. przedłużyć górną płytę i wstawić tam pionową ściankę do której można by bezpośrednio zamontować silnik osi roll gimbala.

Poskładam, zobaczymy jak wyjdzie w praniu, nie wykluczam wersji 2.1 itp Pronokoptera :mrgreen:

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2307
Lokalizacja: Chorzów
Prono! Prono :( Wydziergaj mi fajną ramę do Tri Plis?

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 15:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1471
Lokalizacja: Katowice
Po co, są fajne gotowce :-P
http://wiki.openpilot.org/display/Doc/E ... FC19787D48

Ten jest ciekawy:
http://forums.openpilot.org/topic/16508 ... ter-frame/

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2307
Lokalizacja: Chorzów
Prono ,a masz możliwość wycięcia, jakiegoś takiego? Bo nie ukrywam, chciałbym na początku grudnia zacząć robić Tri pod FPV :>

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 17:28 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lut 2013, 12:21
Posty: 538
Lokalizacja: Lublin/Wrocław
@Mateusz, uderzaj do JR65.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 17:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2307
Lokalizacja: Chorzów
No w sumie... Kurde, patrz . Andrzej"pod ręką" :P

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 17:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1471
Lokalizacja: Katowice
No mi własnie JR65 ciął, doradzał i poprawiał od strony technicznej projekt powiedzmy CADowy, bo to moja pierwsza taka robota "projektowa" ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 maja 2011, 12:57
Posty: 1022
Lokalizacja: Szczecin
No proszę :) Może to fajnie wyjść zobaczymy. Też się zastanawiałem na takimi dumperami. Niestety w ABC są dostępne tylko jednej średniej twardości a produkowane są bodajże trzy różne :)

No nic tak z ciekawości drogo kosztuje wycięcie takiej ramy? Kiedyś orientowałem się na rynku bo chciałem coś wyciąć to wołali od 170zł - 900 zł za jedną i tą samą ramę i to ze zwykłego laminatu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 14 lis 2013, 22:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lut 2013, 12:21
Posty: 538
Lokalizacja: Lublin/Wrocław
Odmówisz sobie Ballantinesa 1l i będziesz miał na ramę :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 15 lis 2013, 00:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1471
Lokalizacja: Katowice
StoQ, ta dolna kwota wystarczy ;)
Na razie babram się z lutowaniem. Póki mam 4 osobne regle i to dosyć sporych rozmiarów (30A), to będzie kaszana z kablami.
Musiałem zostawić płytkę rozdzielającą prąd i regle dać w poprzek płyty.
Raczej konieczny będzie regiel 4w1 do tej ramy.
Albo 4 osobne ale mniejsze... albo wywalić płytkę rozdzielającą prąd bo zajmuje potrzebne miejsce i użyć:
http://abc-rc.pl/XT60-4-GOLD-3-5mm

ALBO przeprojektować trochę dolną płytę i zmniejszyć o połowę płytkę rozdzielającą prąd, żeby miała wymiar np. 50x25mm zamiast 50x50, a otwory montażowe np. 45x20mm.

No nic, najpierw to ulotnię tak jak jest, potem będę myślał jak to latadło ulepszyć ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 15 lis 2013, 11:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 396
Lokalizacja: Kraków
Do rozdzielenia zasilania regli dobry jest jeszcze ten patent rozdzielacz tarot
Sam chce go zastosować w nowym quadzie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.