Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 sie 2019, 14:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 02 cze 2019, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 395
Lokalizacja: Warszawa
Witam,

Jako, że hexa była duża, kłopotliwa w transporcie i trochę nieprzemyślana, stała się dawcą do zbudowania tego oto wielowirnikowca.

IMG_20190511_135503.jpg
IMG_20190511_135503.jpg [ 135.87 KiB | Przeglądany 1352 razy ]


Dzisiaj jest to Quad X docelowo dostanie jeszcze 4 silniki i będzie X8.
Trochę danych technicznych:
Rama własnego projektu wycinana z laminatu FR4 grubości 2 i 2,4 mm, ramiona składane,
Odległość pomiędzy skrajnymi silnikami: 850 mm,
Silniki SunnySky 5312 390kV,
Śmigła: 17/5,5",
Zasilanie: 2 x 6S 10000mAh,
Kontroler: Pixhawk,
Link RC: eLeReS,
OSD: Zbig&Pitlab,
Podwozie składane Tarot,
Video: 5,8GHz 600mW plus RunCam Eagle (docelowo link HD na 2,4GHz).

Na zdjęciu pakiety zamontowane zostały pod spodem tylko do pierwszych lotów. Docelowo trafią na górę na dwie przygotowane dla nich podstawy.
W miejscu obecnie zamontowanych pakietów trafi gimbal 3-osiowy i bezlusterkowiec. Na początek Sony NEX5.

Wczoraj i dzisiaj odbyły się jedne z pierwszych lotów. W miejsce widocznych na zdjęciu śmigieł składanych trzy-łopatowych 17" trafiły śmigła węglowe stałe 17/5,5". Efekt - mniejsze drgania.
Do przetestowania będą jeszcze śmigła węglowe składane Tarot 17/5" (dwułopatowe) oraz APC stałe 16"

W dniu dzisiejszym ostatni lot miał na celu sprawdzenia długości lotu. Na śmigłach węglowych stałych 17/5,5" i przy wadze koptera 6,5kg czas lotu wyniósł ok. 36 min. Baterie zostały rozładowane do napięcia 21,4V.

Komentarz: Statystyka po locie.
IMG_20190602_171941.jpg
IMG_20190602_171941.jpg [ 210.52 KiB | Przeglądany 1352 razy ]


Tak kopter wygląda w powietrzu.
IMG_20190601_181708c.jpg
IMG_20190601_181708c.jpg [ 620 KiB | Przeglądany 1352 razy ]


W najbliższym czasie do zamontowania gimbal z kamerą (bezlusterkowiec) i kolejne testy.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 cze 2019, 09:18 przez analogowy, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 cze 2019, 21:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 763
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Długo się zastanawiałem co tam budujesz! kv popraw w opisie :-)
Czas lotu super, w ile celujesz z gimbalem i aparatem? Chyba ok 1000-1500g dojdzie wtedy?
Jaki jest całkowity rozmiar, tzn przekątna?

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/2060@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 07:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 157
Lokalizacja: Gdańsk
pewnie ok 1000-1200g, Analogowy, nie uwazasz ze to moze byc troche za malo i bedziesz miec srodek ciezkosci powyzej lini silnikow?

a jak ten laminat wzgledem wegla lub g10? wazyles moze sama rame przed zlozeniem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 07:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 395
Lokalizacja: Warszawa
Wania pisze:
pewnie ok 1000-1200g, Analogowy, nie uwazasz ze to moze byc troche za malo i bedziesz miec srodek ciezkosci powyzej lini silnikow?


Dobrze zrobiony i wypidowany kopter będzie latał dobrze nawet jeżeli środek ciężkości będzie powyżej linii silników. Poza tym oprócz samej wagi gimbala z aparatem ważne jest ramię na którym działa dana siła. 1000-1200g będzie działać na kopter na dłuższym ramieniu niż dwa pakiety zamontowane powyżej linii silników.

Wania pisze:
a jak ten laminat wzgledem wegla lub g10? wazyles moze sama rame przed zlozeniem?

Laminat szklano-epoksydowy FR4 to następca laminatu G10 z tą różnicą, że jest niepalny. No i nie jest czarny ;-)
Co do węgla to sprawa jest trochę bardziej skomplikowana:
Po pierwsze węgiel przewodzi prąd i odbija fale elektromagnetyczne więc pomiędzy dwoma centerplate'ami z węgla robi się niezły śmietnik elektromagnetyczny,
Po drugie przy uderzeniu węgiel się łamie, a lamiant szklano-epoksydowy w pewnym zakresie się ugina i wraca do poprzedniej pozycji,
Laminat węglowy 3K na pewno jest ładniejszy w swoim wyglądzie, (FR4 pomalowane spray'em wygląda całkiem znośnie i malowanie jest bardzo odporne, farba wnika w laminat)
Na koniec pozostaje cena która dla węgla jest sporo wyższa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 157
Lokalizacja: Gdańsk
Analogowy, podzielisz sie zrodlem na FR4? Bo wlasnie skonczylem projektowac nowy CP ktory chcialem wycinac z wegla ale moze warto sie jeszcze nad tym zastanowic


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 09:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 395
Lokalizacja: Warszawa
Portal alledrogo i w wyszukiwarce wpisz "laminat bez miedzi" ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 10:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 157
Lokalizacja: Gdańsk
;) :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 21:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 kwie 2017, 08:27
Posty: 70
Lokalizacja: Bydgoszcz
Ładna konstrukcja. Widać,że wyciągnąłeś wnioski z hexy :)
Tylko dla czego przy tak lekkiej ca.6/7kg i sztywno skręconej ramie laminat aż 2mm i 2.4mm. Nie szkoda masy ? Wystarczyło by 1mm + 1.5mm i 50% masy płyt w "suchym".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 cze 2019, 05:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
analogowy pisze:
Wczoraj i dzisiaj odbyły się jedne z pierwszych lotów. W miejsce widocznych na zdjęciu śmigieł składanych trzy-łopatowych 17" trafiły śmigła węglowe stałe 17/5,5". Efekt - mniejsze drgania.


Drgania na składanych wynikały z ??
Sprawdziłeś to może? Wypidowałeś drona z tymi śmigłami?

Broń boże nie chcę krytykować, ale składane same rozkładają sobie masę i dziwią mnie drgania. Co do samych rodzajów Śmigiel - jak masz juz zamontowane silniki, to sprawdził bym prąd w zawisie dla kazdego rodzaju śmigła (odczyt z logów).

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 cze 2019, 10:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 395
Lokalizacja: Warszawa
Ciągły brak czasu i budowa koptera nie idzie tak jak bym tego chciał ;-)
Ale do rzeczy ...

michal319 pisze:
Tylko dla czego przy tak lekkiej ca.6/7kg i sztywno skręconej ramie laminat aż 2mm i 2.4mm. Nie szkoda masy ? Wystarczyło by 1mm + 1.5mm i 50% masy płyt w "suchym".


Laminat 2 i 2.4 z dwóch powodów: nie mam przekonania do lamiantów grubości 1-1,5 mm przy takich konstrukcjach. Jak dla mnie trochę za cienkie i za giętkie. Drugi powód był taki, że laminat 2 i 2,4 zalegał na "warsztacie" więc poszedł do koptera. W głowie mam już pewne modyfikacje do zrobienia więc może zrobię je z cieńszego laminatu. Zobaczymy.

kuczy pisze:
Drgania na składanych wynikały z ??
Sprawdziłeś to może? Wypidowałeś drona z tymi śmigłami?

Broń boże nie chcę krytykować, ale składane same rozkładają sobie masę i dziwią mnie drgania. Co do samych rodzajów Śmigiel - jak masz juz zamontowane silniki, to sprawdził bym prąd w zawisie dla kazdego rodzaju śmigła (odczyt z logów).


Co do śmigieł, to testy robione były na domyślnych pid'ach tylko po to aby "podnieść" kopter z ziemi i sprawdzić czy lata. Po próbie z trzy-łopatowymi śmigłami 17" zachciało mi się sprawdzić śmigła stałe 17/5,5 które kiedyś latały w innym kopterze i były przeze mnie wyważane. O dziwo logi pokazały, że śmigła stałe mają mniejsze drgania. Kto szukał dobrych śmigieł w rozmiarze 17" ten wie, że ciężko takie znaleźć. Dodatkowo usłyszałem opinię, że śmigła składane które mam są chińskimi podróbkami DJI E1200 i potrafią pękać w locie.

W zeszłym tygodniu kopter dostał gimbał DYS z NEX'em 5. Na śmigłach stałych w zawisie prąd podskoczył o ok. 7-8A.
Pid'y które były ustawione okazały się być za wysokie dla wersji z gimbalem i kopter przy starcie wpadał w wibracje.
Wczoraj trafiły do niego docelowe śmigła składane 17,5/6,5 Tarot. Wnioski: kopter lata "spokojniej" i ciszej. Prąd w zawisie nie zmienił się. Kopter potrzebuje ok. 38A do zawisu.

IMG_20190621_174439s.jpg
IMG_20190621_174439s.jpg [ 107.88 KiB | Przeglądany 773 razy ]


IMG_20190621_174508s.jpg
IMG_20190621_174508s.jpg [ 109.87 KiB | Przeglądany 773 razy ]


W najbliższym czasie regulacja pid'ów koptera, gimbala oraz podłączenie kontrolera gimbala (AlexMos 32) do pixhawk'a via serial.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 cze 2019, 11:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
analogowy pisze:
W zeszłym tygodniu kopter dostał gimbał DYS z NEX'em 5

Jej, nie jestem sam na tej ziemi !!! :D

kuczy pisze:
W najbliższym czasie regulacja pid'ów koptera, gimbala oraz podłączenie kontrolera gimbala (AlexMos 32) do pixhawk'a via serial.

PIDowanie przez potencjometr np, czy stawiasz na autotune ?


Mega się cieszę jak widzę Twoją konstrukcję !
Mam nadzieję, ze jeszcze kiedyś uda sie wspólnie polatać. Jestem w troszkę podobnej sytuacji (nowy gimbal). Jeśli masz możliwość wgraj najnowszy soft, o dziwo jak puściłem AutoTune na gimbalu to dość dobrze dobrał wartośći...

Super dronik !

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 395
Lokalizacja: Warszawa
W tak zwanym między czasie kiedy nie ma roboty, pojawiła się nowa "zabawka" do zamontowania ;-)

IMG_20190707_124212.jpg
IMG_20190707_124212.jpg [ 96.4 KiB | Przeglądany 522 razy ]


Dotarły również encodery do gimbala na kontrolerze SimpleBGC32.
Przyszedł czas na wyjazdowy urlop więc do encoder'ów usiądę po powrocie. Pixhawk'a ogarnę w kopterze pewnie we wrześniu. Teraz lata więc po sezonie letnim zabiorę się za zmianę pixhawk'a.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 157
Lokalizacja: Gdańsk
Pinkny CUBE. Bedziesz zasilac przez dwa powermodule?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
analogowy, jeśli być coś chciał wiedzieć o kalibracji enkoderów to pisz śmiało.

Uaktualnij AlexMosa do najnowszej wersji - autotuning enkoderów i PIDów działa na prawdę świetnie (a pewnie wiesz, że nie lubię automatów ;) ). Ja w swoim zmieniłem IMU, możesz ale nie musisz, różnicy ci nie wskażę na filmie, bo jej nie widzę :D

- jakby jednak - całość masz opisaną w moim poście - adres w stopce

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 395
Lokalizacja: Warszawa
Widziałem to Imu które kupiłeś. Już miałem kliknąć ale...
Soft w AlexMosie mam najnowszy. Czeka mnie jeszcze wydatek 40 eurów za licencję do obsługi encoderów. Bez licencji gimbal na encoderach działa tylko 3 minuty ;-)

Wania pisze:
Pinkny CUBE. Bedziesz zasilac przez dwa powermodule?

Tak, będę zasilał pixa z dwóch źródeł. Najprawdopodobniej zrobię swój power moduł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: gurcik i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.