Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 15 paź 2018, 23:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 556 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 20 maja 2018, 07:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków
kuczy, no chyba nie ma się do czego przyczepić? :-) Jak dla mnie wygląda super, czy czegoś więcej potrzeba? ;)
Przysłonę daj na max (pomoże to też w ostrości, tzn im niższa wartość przysłony, tym większa głębia a tego nie potrzebujemy), w nagrywanym materialnie nie powinny żadne parametry gonić same. Jeśli pełnym słońcu nadal będzie za jasno to wtedy filtr ND. w moim aparacie mam wbudowany który mogę włączyć lub wyłączyć - taki prawdziwy, fizyczny, przydaje się.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 maja 2018, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Zacharius pisze:
Zacharius, jak ustawię, to mogę dać cały plik jaki sobie zaimportujesz - ale jak to z PIDami - to co zadziała u mnie to u Ciebie może szaleć ;) takie życie.

Zacharius, jak ustawię, to mogę dać cały plik jaki sobie zaimportujesz - ale jak to z PIDami - to co zadziała u mnie to u Ciebie może szaleć ;) takie życie.

Tanner pisze:
kuczy, no chyba nie ma się do czego przyczepić? Jak dla mnie wygląda super, czy czegoś więcej potrzeba? ;)
Przysłonę daj na max (pomoże to też w ostrości, tzn im niższa wartość przysłony, tym większa głębia a tego nie potrzebujemy), w nagrywanym materialnie nie powinny żadne parametry gonić same. Jeśli pełnym słońcu nadal będzie za jasno to wtedy filtr ND. w moim aparacie mam wbudowany który mogę włączyć lub wyłączyć - taki prawdziwy, fizyczny, przydaje się.


Przysłonę chciałem właśnie na Auto z myślą taką, że raz jestem ze słońcem raz pod... więc aparat powinien sobie samemu regulować ilość światła - ale może masz rację.
Czy czegoś więcej trzeba? - wydaje mi się, że już bardzo niewiele :D

Jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję, że w najbliższym czasie będę mógł się cieszyć pełnią dronowego szczęścia.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Fajny ten gimbal.
Jestem pod wrażenie, że na dwóch osiach i bez damperów wyszedł taki film.
Jak będzie 3 oś, dampery i wypidujesz go to powinno być tak jak napisałeś: "pełnia dronowego szczęścia" :D
Nie umiem się doczekać dalszych postępów pracy.
Kibicuję!

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Bo pełnia dronowego szczęścia wygląda tak:

serce.jpg
serce.jpg [ 30.06 KiB | Przeglądany 998 razy ]


:D :D :D :D
Wczoraj zmieniłem PIDy - wypidowałem go ręcznie - i dzisiaj miałem sprawdzać, ale... pojechałem po córkę, to jakaś baba przetarła mi auto (delikatnie, ale jednak się sprawa przedłużyła o czas wypisywania oświadczenia, później telefonu do PZU... - a następnie trzeba było drugiej córce pomóc w lekcjach... no więc prawie pełne LiPo czeka na jutro - (ostatnio ładuję do 4,10 V/ Celę, bo nie mam powodu aby pchać tam na maxa - chyba dzięki temu się powinna troszkę wydłużyć żywotność pakietu nie ?)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 maja 2018, 07:37 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 211
Wg. mnie gimbal OK ale wibracje jednak masz spore co widać po falujących brzegach obrazu. Powinieneś wyłączyć stabilizację w aparacie aby to ocenić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 maja 2018, 09:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków
W nexie nie ma stabilizacji na matrycy, jest w kitowym obiektywie - i nie ma opcji jej wyłączenia. Można założyć obiektyw bez stabilizacji. Kuczy jakie masz wibracje w logach pixa?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 maja 2018, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
zed, zamontuj gimbal bez gumek to porównamy :D :P (tylko się nie obrażaj - po prostu jak na brak gumek wg mnie jest zadowalająco nawet bardzo).
Tanner ma rację, stabilizacja jest w obiektywie i to jest stabilizacja mechaniczna bez opcji wyłączenia. Miałem inny obiektyw bez stabilizacji, ale sprzedałem aby nabyć gimbal ;) - coś za coś

wibracje - średnio 2-3, maxymalnie 8:
Dla tych co chcieliby poczytać dokumentację: http://ardupilot.org/planner/docs/commo ... ation.html
oraz cytat:
"normal levels which are below 15m/s/s but occasionally peak to 30m/s/s. Maximum acceptable values appear to be below 60m/s/s."
wibr.jpg
wibr.jpg [ 103.44 KiB | Przeglądany 899 razy ]


Prędkość:
predkosc.jpg
predkosc.jpg [ 59.13 KiB | Przeglądany 899 razy ]


Wysokość:
wysokosc.jpg
wysokosc.jpg [ 50.65 KiB | Przeglądany 899 razy ]


No i GoogleMaps:
mapa.jpg
mapa.jpg [ 155.87 KiB | Przeglądany 899 razy ]


i dzisiaj znów nie udało się polatać...ech :( :( :(

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 maja 2018, 21:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1236
Lokalizacja: Warszawa
Tanner pisze:
W nexie nie ma stabilizacji na matrycy, jest w kitowym obiektywie - i nie ma opcji jej wyłączenia.

Jest możliwość wyłączenia:
Menu -> Ustawienia -> SteadyShot -> WYŁ.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 maja 2018, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Ładziak pisze:
Tanner pisze:
W nexie nie ma stabilizacji na matrycy, jest w kitowym obiektywie - i nie ma opcji jej wyłączenia.

Jest możliwość wyłączenia:
Menu -> Ustawienia -> SteadyShot -> WYŁ.


OK. przepraszam - aż musiałem sprawdzić - faktycznie jest. może dla porównania zrobię test - przynajmniej się dowiem ile ta stabilizacja stabilizuje. Dzięki bo nie szukałem i myślałem że to jest na stałe.
I tylko dopiszę, ze pracuję nad zrobieniem dumperów... - ale trochę to zajmie, bo muszę dorobić części.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 maja 2018, 08:45 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 211
Mocowałem NEX-3 na sztywno do ramy i też dawał radę.
https://youtu.be/7XYVRflK0AQ?t=3m44s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
No to.... - nowe PIDy i całkiem niezła miejscówka na testy, nieprawdaż? :D
- od razu tłumaczę - jeszcze na ziemi siadł mi monitor FPV, więc strzelałem "na oślep" i coś potem skleiłem z tego... Oskara z tego nie będzie, ale jest radość, mimo niedoskonałości. - czasami trzęsie osią Pitch - chyba z ostro podjechałem z pidami dla niej ;)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 27.05.2018
--------------------------------------------------------------------------------------------------------


No to teraz uwaga - nowe wieści :D
- Wczorajszego dnia miałem zlecenie na kilka zdjęć... nie uwierzycie - ja do dziś nie mogę uwierzyć.... - tak się wczułem w robotę, że straciłem rachubę czasu:
time.jpg
time.jpg [ 69.25 KiB | Przeglądany 808 razy ]


TAK - sam przecierałem oczy....- nie wisiałem nieruchomo... latałem w koło pewnego obiektu, to tu to tam z prawej z lewej... - i......... bateria się skończyła po........ 28min !!! :shock: :shock: :shock:
- Wniosek 1... po 2 latach praktyki można zrobić taki durny błąd jak ja.... i nie sprawdzić czasu...
- Wniosek 2... stanowczo za nisko miałem ustawiony RTL..... dlatego lądowanie to było dość ostre przyziemienie.

W Wyniku mocnego przyziemienia (ze złożonym podwoziem) cały impet poszedł na podwozie które........... PRZEŻYŁO !
- mechanizm nóżek po prostu wyskoczył ze swoich prowadnic (nie wiem jak, serio) ale po rozłożeniu i złożeniu - działa bez zarzutu 8-) 8-) 8-)
- Gimbal i NEX też miały kontakt z betonem i....... - nic się nie stało :D serio. Gimbal zgłupiał, wymagał ponownej kalibracji, przy okazji której... włączyłem obsługę drugiego IMU :mrgreen: i zrobiłem AutoTunePid na odpowiednich mocach silników jakie miałem....

No więc dziś.... MUSIAŁEM sprawdzić, czy aby na pewno dron jest sprawny bo.... - serio byłby to cud.... - no więc wierzę w cuda ;) ;)

forum.jpg
forum.jpg [ 744.82 KiB | Przeglądany 808 razy ]


oraz film:
https://drive.google.com/file/d/15frwi1 ... ZW8pf/view


Możecie ściągnąć oryginalny plik MTS i odpalić w kompach... bo wiem już po sobie, że internet potrafi przyciąć...
Lot jest dość krótki, ponieważ ścigały mnie mewy - a po wczorajszych emocjach miałem już serio dość... - więc szybko wylądowałem - i co ciekawe - najczęściej najwięcej obraz drgał, właśnie przy schodzeniu w dół....

Proszę o opinie ;) ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Ja piernicze co to się dzieje :D
Cieszę się, że nic wielkiego się nie stało i taka sytuacja spowoduje większą uwagę na przyszłość.
Mi raz podwozie też zamortyzowało upadek przez to że się rozłożyło. Nic tylko się cieszyć, że można dalej działać, tym bardziej że nowo zakupiony gimbal nie uległ uszkodzeniu :)

Jestem pod wrażeniem stabilizacji filmu. Jest coraz lepiej! Ale mimo wszystko coś jeszcze jest tam do poprawy. Z tego co pamiętam to chyba dan damperami musisz popracować.
Dajesz mi motywację, żebym swojego gimbala ogarnął :D Dzięki!

Jeszcze raz gratulacje że wszystko jest ok, bo jak pomyślę co mogło się stać to aż mam ciarki :P

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Saures pisze:
Jestem pod wrażeniem stabilizacji filmu. Jest coraz lepiej! Ale mimo wszystko coś jeszcze jest tam do poprawy. Z tego co pamiętam to chyba dan damperami musisz popracować.
Dajesz mi motywację, żebym swojego gimbala ogarnął :D Dzięki!


Dzięki... - tak.. - widok rozpłaszczonego tarota na betonowym podłożu to emocje których nie chcę już przeżywać.
Saures - dobrze pamiętasz - damperów nie ma wcale bo te gumki mocujące gimbala to rurek raczej tego celu nie spełniają. Więc takie wibracje są "na sztywno" - teraz będzie próba stworzenia dumperplejtów z tego co tam mam, ale........ zanim to -

Dziś..... - założyłem trzecią oś gimbala ;) ;) ;) Yeeeey :)
- denerwują mnie te mega sztywne ruchy w Yaw... - więc niedługo będzie oblot na trzech osiach... Powoli zaczyna mi brakować miejsca :D dolny pokład gimbala jest teraz ok 5cm nad ziemią.... więc nie wiem czy kiedyś tam nie trzeba będzie przedłużyć nóg podwozia :D :D :D - gimbal fabrycznie ma możliwość obrotu 360st, ale jeszcze tego nie mocuję - na razie trzecia oś... a potem dumperplejty - 360 sobie zostawiam na koniec jak już będzie cacy.

DSwC07353.jpg
DSwC07353.jpg [ 258.6 KiB | Przeglądany 671 razy ]
DSC0w7352.jpg
DSC0w7352.jpg [ 237.81 KiB | Przeglądany 671 razy ]
DSCa07351.jpg
DSCa07351.jpg [ 262.13 KiB | Przeglądany 671 razy ]
DSC07350.jpg
DSC07350.jpg [ 134.2 KiB | Przeglądany 671 razy ]


-----------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE 01.06.2018
-----------------------------------------------------------------------------------------


Dzisiaj Dzień Dziecka !!! - więc Wszystkiego Naaaaajlepszego !!!!! :D :D :D
Jednocześnie chciałbym przedstawić film z ostatniego (wczorajszego) lotu. Sam film i jego kolory są do kitu, wiem... - źle poustawiałem aparat, poza tym rozjeżdża się AutoFocus... - ale nie o to chodzi - chciałbym abyście jeszcze raz zwrócili uwagę na wibracje ;) - film już po dodaniu trzeciej osi gimbala ale co ważniejsze - przesiedziałem cały jeden wieczór nad PIDami dopieszczając je jak tylko mogłem:



Co wy na to ??? ;) ;) - zastanawiam się, czy jest sens zabawa w dumpery ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 cze 2018, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1324
Lokalizacja: Lubelskie
kuczy, zapodał byś linka do tego bimbala bo jakieś szkolenia UAVO wyskakują :-D

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 cze 2018, 14:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków
Przez "edit" nie widziałem updatu... :) No super wyglada! W 1/100s nagrywasz? Chyba faktycznie nie ma co kombinować w takim razie. Teraz tylko latać i zbierać materiał :) Ew może 360 YAW ogarnij i sterowanie mavlinkiem co by ROI było? :-D

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 556 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.