Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 paź 2018, 00:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 556 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 01:19 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1332
Lokalizacja: Lubelskie
To zalezy od czujnika, mój np. przy zerowym prądzie zapodaje 1,65V, a pomiar masz do 2.6V (piszę z pamięci więc mogę się mylić) prąd i do 1,6V napięcie. To znajdziesz w dokumentacji pixa bo tak jak mówię piszę z pamięci, a na tel. nie chce mi się szukać.
Tylko żeby nie bylo tak pięknie chińskie pixy często (albo zawsze?) mają gówniany przetwornik adc i nie zawsze to co pokazuje miernik pokaże pix. Do stabilnego pomiaru jest też potrzebne stabilne napięcie wzorcowe, a jak jest z tą stabilnością w pixach i APM'ach to wszyscy dobrze wiemy...
Wracając do pytania, nic się nie koryguje tylko bardziej bym powiedział że ustala stan faktyczny ;-) Czujnik może tez mierzyć prad wsteczny dlatego 0A nie jest równe 0V.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 07:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Cóż... ja tam kłócił się nie będę, ale.... - skoro mam źle to dlaczego mniej więcej zgadza mi się ilość wyliczonych mAh podczas lotu - widocznych na OSD a mAh jakie następnie wtłaczam do baterii znów ładując ją na full ? - oczywiście nie jest to 1:1 ale też ładowarka liczy mAh jakie poszły w ciepło np przy balansowaniu cel... - dlatego mówię "mniej więcej".

Jeśli chodzi o "nieliniowość czujników" pozwolę się nie zgodzić - tam nie ma co być nieliniowe - mówię o takim czujniku jak mam ja, czyli z rezystorem. Sam rezystor jest liniowy, następnie idzie to do wzmacniacza (najczęściej INA169), którego błąd pomiaru w nocie katalogowej to +/- 0,5% więc umówmy się - pomijalny patrząc na to jak my to kalibrujemy. Nieliniowość "chińskiego" przetwornika A/C pominę.. - akurat pracuję na prockach STM i w takie teorie że chińczyk robi nieliniowe A/C to nie uwierzę.

w każdym razie - jesli jest parametr odpowiadający za ofset (ja go nie ustawiałem) i można zrobić tak, aby 0 mA pokazywało jako np ( -2mA), a wstrzelimy się w dobre wskazanie np na poborze 30A - no to te dwie proste (jakby je sobie narysować) będą miały inne nachylenie i tylko w tym jednym miejscu pomiar będzie prawidłowy - i może o to chodzi ?

wracając do mojego czujnika - ja mam go wbudowanego w PDB a pobór prądu w dronie mam w granicach 20A - zalety zasilania 6S - mniejsze prądy ;)
Więc podejrzewam, że nieliniowość może być jedynie spowodowana

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 17:37 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1332
Lokalizacja: Lubelskie
Andrzeju, ale ja nie powiedziałem że Chińczyk robi nie liniowe przetworniki (tylko czujniki prądu), a że ogólnie elektronika w pixach jest gówniana bo to jest fakt niezaprzeczalny skoro pomiar napięcia potrafi pływać nawet czasem więcej jak 0,2V na rozbrojonym modelu.
Nie dokładne są tylko te najtańsze chińskie power module (a przynajmniej ja takie dwa miałem), po skalibrowaniu przy małym prądzie pokazują kompletne bzdury przy większych prądach i odwrotnie. Inna sprawa że większość tych tanich ma dzielnik napięcia do 5S, a piszą że do 6S, dlatego też dwa lata latałem bez PM robiąc jedynie pomiar napięcia przez zwykły dzielnik z małym kodziorem bo jak mam mieć "przybliżony" pomiar to wolę nie mieć wcale. Dopiero ten czujnik z droteka mierzący prónda na podstawie efektu halla jest dla mnie akceptowalny :-)

Wracając jeszcze do ustawień:
Cytuj:
-For voltage measurement: [min 0V - max 1.6V]
-For current measurement: [min 0V – max 3,3 V]

https://pixhawk.org/users/tutorials/pixhawk_6s_mod

*wcześniej źle napisałem, prąd nie do 2.6V tylko do 3,3V, bo tak jak mówiłem z pamięci ;-)

BATT_AMP_OFFSET
u mnie to 1,65V czyli połowa, wszystko co między 1,65, a 3,3V to pomiar od 0 do ~250A i analogicznie od 0 do 1,65 prąd wsteczny do ~-250A. Stąd Amper per volt = 151,5. Bo 151,5 x 1,65 = ~ 250A.
Dlatego zdziwiło mnie u Ciebie to ustawienie "18", no chyba że Twój czujnik mierzy do 60A, a BATT_AMP_OFFSET masz zero lub bliski zeru to by się zgadzało ;-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Głuś, być może mam do 60A - pomiar rezystorem, więc na pewno nie jest to duży zakres...

No i ten... - KUPIŁEM GIMBAAAAL !!!! :D :D
- tak, kolejny (w sumie mam już 3 gimbale w domu....) - kupiłem w bardzo okazyjnej cenie, najpierw myślałem, że kupuję 2-osiowy, a okazało się, że...... - jest i silnik na trzecią oś !!! ;) - więc wypas. Zdjęcia pokazują gimbal tak jak go otrzymałem - leżał zakurzony, i ogólnie jak widać służył jako gimbal ręczny.... - w "gratisie" więc mam uchwyt do gimbala ręcznego (może jakiś z pozostałych dwóch sobie przystosuję do Sony NEX?) uchwyt ma joystick do sterowania gimbalem, Lipo 3S coś ok 3000mAh - do zestawu oraz co ciekawe - uchwyt ręczny jest zrobiony z systemu obrotowych nóg - linki pod spodem.
Konstrukcja gimbala składa się z aluminiowych, form (w kształcie plastra miodu) rurki carbonowej, a kontroler jest zamknięty w aluminiowym pudełku. całość sprawia wrażenie porządnej konstrukcji.

DSC07335.jpg
DSC07335.jpg [ 205.7 KiB | Przeglądany 739 razy ]
DSC07337.JPG
DSC07337.JPG [ 203.79 KiB | Przeglądany 739 razy ]

DSC07338.jpg
DSC07338.jpg [ 238.98 KiB | Przeglądany 739 razy ]
DSC07339.JPG
DSC07339.JPG [ 178.08 KiB | Przeglądany 739 razy ]


Dzisiejszego wieczoru rozebrałem gimbal na części pierwsze i to co mogłem umyłem, resztę wyczyściłem, naoliwiłem wszystkie łożyska, a dwa silniki (Pitch oraz Yaw) rozebrałem i przeczyściłem środek - bowiem miały trochę syfu który sprawiał, że czasami był wyczuwalny opór - zwłaszcza w YAW... - no rozebranie tego silnika do najłatwiejszych nie należało :D - ale dało radę.
Całość chodzi pod AlexMosem 32 bit (DYSa). Wgrałem najnowsze oprogramowanie, pewnie niedługo będę się bawił w PIDowanie...

Ogólnie widzę, że większość z nas "aktywnie dłubiących" na forum zaczyna przygodę z dużymi gimbalami... - strasznie mnie to cieszy widząc piękne urządzenia a jednocześnie mając swoje i wiedząc, że jest okazja do wymiany doświadczeń :) ;)

A jeśli kogoś interesuje sam gimbal (model i producent) to:
1. To właśnie ten gimbal w wersji 2-osiowej (sprzedawany bez kontrolera)
http://www.perfecthobby.pl/5100-gimbal- ... anon-550-d
2. Silnik Yaw (czyli "trzecia oś"):
http://www.perfecthobby.pl/5124-gbm-520 ... lnik-3-osi
4. System "rotating legs":
http://www.perfecthobby.pl/5123-3-axis- ... -mechanism

do ew przemyślenia przeze mnie jest system dumperów:
http://www.perfecthobby.pl/5216-dampeni ... -quadframe

250zł bym jeszcze musiał uzbierać i kto wie.. - ale na początek uruchamiam to, co mam ;) ;) ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Ostatnio zmieniony czwartek 17 maja 2018, 13:28 przez kuczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 03:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 567
Lokalizacja: Kraków
Te obrotowe nogi to fajna sprawa, odpada zupełnie kwestia składanego podwozia :)
Zmieścisz bez problemu do koptera, nie będzie za wysoki?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 05:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, z obrotowymi nogami jeszcze nie myślę - to działa jak masz gimbal na środku ramy i np baterie po bokach - chociazby tak, jak ma Saures - u mnie jest ta wada, że bateria jest z tyłu jako przeciwwaga dla gimbala.
Wiele razy już myślałem aby to zmienić ale to przebudowa calego drona.

Gimbala jeszcze nie przymierzałem do maszyny - zobaczę ile mi cm zostanie i czy w ogóle. Na pewno jest szerszy.
Wczoraj wieczorem otrzymalem jeszcze info od kolegi, ze znalazł czesc zawieszenia do tego gimbala, więc juz sie cieszę

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 maja 2018, 11:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
kuczy, Ciekawego gimbala udało Ci się kupić. Przede wszystkim super, że okazał się 3-osiowy.
Juz nie umiem się doczekać efektu końcowego. Życzę Ci byś uzyskał płynne wideo na tym sprzęcie. Tyle pracy i czasu poświęcone w to wszystko. Należy Ci się już :)

Podaj proszę ile waży ten gimbal.

Ja Ci radze byś baterie dał na środek ramy.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 268
Lokalizacja: Tychy
kuczy pisze:
wrzech co ci się stało z Pixhawkiem ???

Głuś pisze:
Ehhh mam coraz bardziej dość tych open source projektów i coraz bardziej zaczynam rozumieć ludzi, którzy kupują mydelniczki...


Miałem ten sam etap - pójście do sklepu, albo kupienie używki Phantoma4 Pro i sprawa rozwiązana - masz pięknie ustawiony kopter ze znakomitymi obrazkami od strzała.......
Jest to prawda, ale każdy musi sobie sam odpowiedzieć co go bardziej kręci.... - Budowa DIY jest często frustrująca, (...) Grzebanie w DIY daje oprócz frustracji mega frajdę (...)


Mój problem z pixem, który omal nie spowodował, że nie rzuciłem tego cacuszka w kąt, przy okazji rozbierając go na drobne, opisuje temat kilka rzędów niżej :) viewtopic.php?f=60&t=44139
Masz racje DIY to coś co tutejszych czytelników trzyma mocniej, niż produkt z gazetki. Coś co zrobimy sami, to coś czego nie ma nikt, motywujące, indywidualne ale i często frustrucjące. Rzadko kiedy mi jest przykro :D ale jak widziałem jak ta moja mała maszynka wypieszczona, wypudrowana, rozbraja się w locie i z nowym gopro i gimbalem tarotwa wali w ziemię, to kurde było mi przykro ;)

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
wrzech, Jak miałem APMa... - zaczął mi uciekać w środku miasta... zero reakcji na aparaturę - skończyło się wielkim fartem bo wylądował na dachu budynku i ani draśnięcia... - ale serce w gardle i widziałem się już za kratami za spowodowanie katastrofy w ruchu powietrznym/lądowym.... :/ :/
Przejrzałem temat.. - bardzo nietypowo faktycznie :(

No ale..... - my tu gadu-gadu a mam dla Was nowe zdjęcia gimbala :D
już po wyczyszczeniu i WSTĘPNEJ przymiarce do Tarota - na razie bez osi YAW, oraz bez dumperplejtów (jeszcze ich nie odebrałem) ale za to postanowiłem przyczepić do tego co można aby zobaczyć jak wygląda... no więc tak:

DSC07342.jpg
DSC07342.jpg [ 140.01 KiB | Przeglądany 711 razy ]
DSC07343.JPG
DSC07343.JPG [ 183.49 KiB | Przeglądany 711 razy ]

DSC07344.JPG
DSC07344.JPG [ 212.35 KiB | Przeglądany 711 razy ]
DSC07345.JPG
DSC07345.JPG [ 199.52 KiB | Przeglądany 711 razy ]


Jak widzicie mocowanie na sztywno - ale wcale nie przejmuje się tym, chcę jutro (jak żona pozwoli) wyskoczyś na test.
Zaskoczyła mnie waga drona - (sorki, że nie zważyłem samego gimbala). wydawało mi się, że przekroczę 5kg, a mam 4,6 bodajże.... - no dojdzie jeszcze YAW.. ale na razie waga włąściwie się nie zmieniła, a jednak kawal kloca doszedł.
Wyczyściłem pamięć EEPROM, skalibrowałem żyro i akcelerometr i uwaga - zająłem się funkcją "AUTO TUNING PID"
- po kilku próbach już wiem, że gimbal musi być kompletnie nieruchomy podczas autopidowania - trzymanie w ręku odpada - na kopterze pewnie by się trząsł - przymocowałem go do ciężkiego mebla i zrobiłem pidowanie dla Pitch i Roll.
- wcześniej zwiększyłem siłę silników: 80 dla Pitch a 100 dla Roll.
jestem zaskoczony wynikami - w przeciwieństwie do Storma kręcę gimbalem w każdą stronę i nie czuję wibracji....

Spróbuje jutro coś nagrać... - póki co czekam na Wasze opinie o tym co widzicie

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11845
Lokalizacja: Mikoszewo
kuczy pisze:
po kilku próbach już wiem, że gimbal musi być kompletnie nieruchomy podczas autopidowania - trzymanie w ręku odpada

Tam Alexmos siedzi, dobrze pamiętam? On lubi być nieruchomo. Jak mi kiedyś Kefir pokazywał jak się Alex'a autopiduje to miał do tego taki cwany składany statywik na którym gimbal został powieszony i tam się cała procedura odbywała...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 maja 2018, 01:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 567
Lokalizacja: Kraków
Te 4.6kg to z jakim pakietem? Nieźle, dawaj znać od razu jak zrobisz pierwsze testy w powietrzu :)
U mnie auto-tune na alexmosie był niby ok ale przy większym trzepaniu gimbalem w rękach wpadało w wibracje, ale miałem lekki aparat, może zbyt lekki. Daj znać jak u Ciebie poszło.

A z ciekawości - jak mocno masz skręcone łopaty śmigieł, luźno mogą się ruszać czy z oporem? I czy masz klej na gwintach? Czy jest możliwa sytuacja, że łopaty nie rozłożą się idealnie przy starcie i zwisie, a dopiero przy "daniu w palnik"?
Jak robiłem testy składanego śmigła (miałem jedną sztukę) to przy 10% a nawet 20% przepustnicy nie rozkładało się idealnie i cała maszynka do pomiarów wibrowała, dopiero jak dałem na 30-40% na chwilę i zwolniłem to było ok. Rozumiem, że to przez zbyt mocne skręcenie śrubek łopat, więc jak lekko mogą/muszą być skręcone?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 maja 2018, 06:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Verid pisze:
Tam Alexmos siedzi, dobrze pamiętam? On lubi być nieruchomo. Jak mi kiedyś Kefir pokazywał jak się Alex'a autopiduje to miał do tego taki cwany składany statywik na którym gimbal został powieszony i tam się cała procedura odbywała...


O i Verid się pojawił :D jeeeej :D
- no tak - PIDowanie jest śmieszne, bo pidowana oś dość nieznacznie tylko się porusza - ale na Interfejsie widać jak co raz pokazuje jaką ma odchyłkę "błąd" i jednocześnie za każdym razem zmienia PIDy - więc każda siła z zewnątrz to wprowadzenie go w błąd skutkiem czego potem albo drga albo nim rzuca na prawo i lewo ;) - w sumie logiczna logiczność.
Jest też suwak "better stability - better precision" tu pewnie trza będzie jeszcze nad tym popracować ;)
na razie mam wynikowo tak:
pid1.jpg
pid1.jpg [ 20.39 KiB | Przeglądany 624 razy ]

oczywiście YAW nie ma więc nie patrzymy na niego. W Autopidzie, też sam stroi filtr dolnoprzepustowy LPF - to to poniżej.
Dzisiaj podłączam sterowanie osią Pitch.


Tanner, mam pakiet 6S 10000mAh 15C
http://www.gensace.de/tattu-10000mah-22 ... -pack.html
Waga na stronie prawie się zgadza bo w realu jest 1,265kg

Jeśli chodzi o łopaty - mają opór, nie latają ciężko ocenić jaki - śruby piast dokręcałem ale nie na siłę. natomiast nigdy nie odpalam silników ze złożonymi łopatami - zrobiłem to raz i tak nim zatrzęsło zanim się rozłożyły, że wolę nie ryzykować przewrotki. Przed lotem rozkładam aby były symetrycznie i nie badałem nigdy przy ilu% jakie kopter ma drgania. :/ nie wpadłem na to ;)
- ale może inaczej: Gdy testuję silniki w zakładce "Motor Test" (chyba kiedyś coś miałem sprawdzić i tego użyłem) - silniki zatrzymują się bardzo gwałtownie - łopaty wtedy się oczywiście przekręcą siłą bezwładności, ale nie uderzają "przodem śmigła" w piastę trzymającą "następną z kolei" łopatę :D :D - ale zamieszałem........

No, to ładuję mój kilogram LiPola trzymajcie kciuki :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 maja 2018, 08:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 567
Lokalizacja: Kraków
Nie no, jasne, że do startu rozkładałem śmigła - ale wiadomo też że idealnie równo to nie było. W takim razie miałem je za mocno skręcone skoro nawet na 20% przepustnicy zdarzały się wibracje (nie-idealnie rozłożone łopaty), dopiero po zwiększeniu prędkości siła odśrodkowa je centrowała. No nic, to nie może być trudne, będzie ok.
Daj znać jak po lotach!

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 maja 2018, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1722
Lokalizacja: Gdynia
Ahtung Ahtung - po pierwsze pochwale się tym, że dostałem jeszcze kilka gadżetów do gimbala, albowiem kolega znalazł w szpagałach:

1: Kompletny zestaw trzeciej osi - właściwie dostałem go z uchwytem ręcznym, ale teraz został uzupełniony o przejściówkę umożliwiającą obroty 360st i więcej w osi YAW a także plejt do dumperków:
33043204_1848706238515490_7535380092013248512_n.jpg
33043204_1848706238515490_7535380092013248512_n.jpg [ 30.45 KiB | Przeglądany 564 razy ]


2. przerabiając tą trzecią oś - mogę sobie wykonać potrójne nogi do drona które są obracane razem z gimbalem - czyli ustrojstwo powyżej montujemy na czymś takim (niestety nie ma reszty nóg, ale to się da zmodzić):
32945207_1848706811848766_2274193077381890048_n.jpg
32945207_1848706811848766_2274193077381890048_n.jpg [ 23.06 KiB | Przeglądany 564 razy ]


3. na koniec przykry widok - ale małe plejciki z gumkami, a raczej ich pozostałościami:
32941420_1848708905181890_2743340043115429888_n.jpg
32941420_1848708905181890_2743340043115429888_n.jpg [ 29.05 KiB | Przeglądany 564 razy ]



Dobra.... to by było z rzeczy, jakie sobie leżą w szafie. Zanim obejrzycie film - przypomnę w jaki sposób jest zamontowany gimbal:
DSC07345.JPG
DSC07345.JPG [ 199.52 KiB | Przeglądany 564 razy ]

- nie ma dumperów, i są tylko dwie osie..... Film poniżej został troche obcięty oraz przerobiony z formatu MTS (1,31GB) na MP4 (705MB). nie użyłem żadnej przeróbki softowej jaka miałaby zniwelować drgania. Jedyna stabilizacja jaka jest (na którą de facto nie mam wpływu, ale z której się cieszę - to stabilizacja wbudowana w obiektyw Sony) - film umieściłem na dysku Google, aby już bardziej nie ograniczać jego jakości. kompresja wynika przez dupowaty Upload jaki mam w domu... te 700MB szło mi 2,5h.. więc sami rozumiecie. Mam nadzieję, że do jutra będzie dostępne 1080p - pisząc tego posta na razie mam 720pix...

Proszę o opinie:
http://drive.google.com/file/d/1psY1Bmh ... sp=sharing


Od razu powiem, że zauważyłem, że od czasu do czasu jest problem z osią Pitch - pidy (chyba za duże D). Podczas lotu zdarzyło mi się, że gimbal się zgubił... no ale pierwsze koty za płoty.

Nagrywane 50fps czas migawki zablokowany na 1/100s, ISO zablokowane na 100, jedynie przesłona na Auto. mam wrażenie, że i tak czasami przepala jasne obszary i nie wiem czy nie czeka mnie zakup filtra ND ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 maja 2018, 07:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 25 sty 2018, 20:15
Posty: 46
Lokalizacja: Kraków


Andrzej, jak już go ustawisz na cacy, jeśli to nie problem dałbyś screena z ustawień gimbala?
jak będę podpinać swój to porównam z tym co poprzedni właściciel ustawił

_________________
Biegnący po grabiach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 556 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.