Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 gru 2017, 19:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 06 gru 2017, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 40
Lokalizacja: Bydgoszcz
Witam wszystkich.

Tak jak w tytule, przyszedł czas na zbudowanie pierwszego quadcoptera, który posłuży do nauki latania,ale będzie miał możliwość późniejszych modyfikacji i rozbudowy.
Latam płatowcem Skycruiser 2400 FPV którego złożyłem z pomocą życzliwych Kolegów z tego forum, ale ze względu na odległość do najbliższego miejsca gdzie mogę nim wystartować i wylądować, chcę przesiąść się na quada.
Z założeń które chciałbym osiągnąć do w miarę możliwości długi lot, FPV i dystans ok 1km.

Posiadam aparaturę Turnigy 9XR z nadajnikiem Frsky DJT, odbiornik Frsky D8R-II plus z telemetrią, nadajnik eleres max, 2 pakiety li-po 3s 5000mah, 1 pakiet lipo 3s 2200mah, gogle Quantum v2 pro i bazę walizkową pod 1,2GHz.
Do filmowania mam mobiusa i na początek mi to wystarczy.

Nigdy nie miałem nic wspólnego z copterami, dlatego proszę Was o radę na czym najłatwiej nauczyć się latać ale mieć możliwość rozbudowy o FPV,
Czy na początek warto składać coś na ramie w rozmiarze 450, 500 czy coś mniejszego?

Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to ok 2000zł,

Za pomoc z góry dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10563
Lokalizacja: Mikoszewo
Troszkę nieładnie że nie chce ci się poszukać po dostępnych na forum buildach bo niektórzy włożyli naprawdę ogrom pracy żeby możliwie przystępnie opisać swoje rozwiązania ale cóż - twój wybór.
Proste do złożenia i opanowania w locie będą produkty DJI z czasów kiedy jeszcze bawili się w elementy do składaków - do dostania niedrogo z drugiej ręki lub w niektórych sklepach modelarskich ale wtedy przestaje być niedrogo.
Przykładowy setup:
Rama f330 (oryginał lub klon) lub f450 (bo f330) ciężko dostać
Czerwone silniki DJI 2212 ze śmigłami 1045 bo masz pakiety 3s i reglami 30A OPTO
Naza M V2 albo Lite z softem od V2
Bez gimbala i z posiadanym przez siebie eLeReS'em powinieneś wyciągnąć kilkanaście minut lotu na pakietach 5000mAh

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 40
Lokalizacja: Bydgoszcz
Nie o to chodzi, że mi się nie chce szukać, bo przejrzałem wiele setupów aktualnych i tych sprzed jakiegoś czasu poruszanych na tym forum, analizowałem dostępność części i ich aktualne ceny, czytałem całe wątki żeby poznać Wasze opinie i rady.
Moje pytanie dotyczy wyboru na początek, do nauki i bardziej chodziło mi o rozmiar ramy. Celowałbym w ramę 450-500 ze względu na posiadane lipole, ale chce poznać opinię bardziej doświadczonych, dopiero wtedy będę konfigurował setup i na pewno będę pytał o opinie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10563
Lokalizacja: Mikoszewo
paoloo1 pisze:
Celowałbym w ramę 450

I też bym tak robił. Zanim się przesiadłem na Mydelnicę drugiej generacji to latałem na wspomnianej f330 z osprzętem jak wymieniłem i chodziło to równiutko za rączką. Trochę krótko latało (ledwo 10-12 min) ale zważ że targało jeszcze GoPro gimbalem 3D. Z mobiusem bez gimbla na pewno zyskasz kilka minut.
f450 da ci trochę więcej miejsca na szpeje ale ze względu na masę może wpływać negatywnie na czas lotu (w odniesieniu do mniejszej f330)

A tak żeby zasiać ziarno niepokoju - a nie wyjdzie ci taniej zapolować na Ph2 z demobilu? Tak samo idiotycznie proste w obsłudze i daje się modować a przynajmniej kable nie są na wierzchu co ułatwia transport.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 23:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 122
Lokalizacja: Ostrów
paoloo1 pisze:
Celowałbym w ramę 450


Ale dlaczego 450 - jak latać legalnie w granicach miasta to sporo wymagań (świadectwo, badania, kurs, albo ograniczenia, zgłaszanie lotu i pilnowanie odleglosci).
250 spokojnie Polatasz kilkanaście minut nawet z gimbalem 3d i Masz mały praktyczny i tani kopter który legalnie lata prawie wszędzie.
I szybkość budowy pewnie 3 wieczory i lata (nawet w domu) :-)

http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=41355

A jak się znudzi to 4s, śmigła 5x5 i jest ostro :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10563
Lokalizacja: Mikoszewo
waldek72 pisze:
jak latać legalnie w granicach miasta to sporo wymagań

Nie truj bez sensu. Poza zorientowaniem się w strefach wymaganie dla hobbysty jest jedno - odległość i wcale nie jest ona jakaś dramatyczna.
waldek72 pisze:
250 spokojnie Polatasz kilkanaście minut nawet z gimbalem 3d i Masz mały praktyczny i tani kopter który legalnie lata prawie wszędzie.

Pod warunkiem spełnienia warunku masy (co z gimbalem 3D nie jest takie oczywiste) inaczej nie ma rozróżnienia między 250 a 450.
Poza tym "spokojnie kilkanaście minut" to żeś zdrowo przesadził.

I wreszcie - miało być proste i przyjemne w obsłudze. NAZA nie lubi 250tek (kilka osób próbowało z marnym skutkiem) a ustawianie beta- clean- czy co tam flighta albo iNAV'a z prostym i przyjemnym nie ma nic wspólnego - przynajmniej dla początkującego w temacie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 12:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 122
Lokalizacja: Ostrów
Verid pisze:
Poza zorientowaniem się w strefach wymaganie dla hobbysty jest jedno - odległość i wcale nie jest ona jakaś dramatyczna.

Pewnie, 100m to nie dramat ale Bydgoszcz ma powyżej 25k mieszkańców czyli jest wymagane zgłoszenie lotu - a po co sobie robić kłopot albo narażać się na sankcje jak można latać <600g.

waldek72 pisze:
250 spokojnie Polatasz kilkanaście minut nawet z gimbalem 3d i Masz mały praktyczny i tani kopter który legalnie lata prawie wszędzie.
Verid pisze:
Pod warunkiem spełnienia warunku masy (co z gimbalem 3D nie jest takie oczywiste) inaczej nie ma rozróżnienia między 250 a 450.

Podstawowa różnica jest w możliwej do uzyskania wadze i wynikających z tego ograniczeniach prawnych (wymagane odległości,strefy,zgłoszenia lotu).

Verid pisze:
Poza tym "spokojnie kilkanaście minut" to żeś zdrowo przesadził.

Wyżej był link do 250 latającej 46 min z gimbalem 3d i tak polata ~25 (bez stosowania wyszukanych technologii).

Verid pisze:
I wreszcie - miało być proste i przyjemne w obsłudze. NAZA nie lubi 250tek (kilka osób próbowało z marnym skutkiem) a ustawianie beta- clean- czy co tam flighta albo iNAV'a z prostym i przyjemnym nie ma nic wspólnego - przynajmniej dla początkującego w temacie.


Naza32 to był mój 2 FC po CC3D i pozwolę się nie zgodzić (mam 2x250, 1x210 i 1x150 i wszystkie latają ok z gps i bez). Pierwsze ustawienie naza32 to 1 popołudnie. Po wgraniu inav można zmieniać ustawienia,tryby, wgrywać WP z komórki dla mnie to jest proste i przyjemne.
W razie czego chętnie pomoge.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 12:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7387
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ja również, nie wiem co jest trudnego w ustawieniu beta/inav/cleanflight.
Naze32 była moim pierwszym fc i ustawienia baseflight, czy cleanflight nie nastręczała żadnych większych problemów.
Trzeba było tylko zajrzeć do wiki, ewentualnie yt, bo takie mamy czasy.
Kwestia przyzwyczajenia.

Chyba, że napotkasz niestandardowe problemy, jak np w moim przypadku, ale to inna sprawa. Z naze to samo się może zdarzyć. Po za tym jak jest dobrze opisany fc, to nie taki diabeł straszny i ustawienie do ulotnienia to chwila.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 13:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 40
Lokalizacja: Bydgoszcz
waldek72 pisze:
Pewnie, 100m to nie dramat ale Bydgoszcz ma powyżej 25k mieszkańców czyli jest wymagane zgłoszenie lotu - a po co sobie robić kłopot albo narażać się na sankcje jak można latać <600g.

Nie mieszkam w samej Bydgoszczy, mieszkam na pograniczu strefy CTR czyli ok 6km od ogrodzenia lotniska.
Pomijając aspekty prawne, czyli zakazy i nakazy bo wiadomo że na początku nie będę latał blisko ludzi ani zabudowań, to czym łatwiej będzie zacząć? 450 czy 250?. A biorąc pod uwagę posiadane sprzęty z pierwszego posta to chyba jednak 450.
Verid pisze:
NAZA nie lubi 250tek (kilka osób próbowało z marnym skutkiem) a ustawianie beta- clean- czy co tam flighta albo iNAV'a z prostym i przyjemnym nie ma nic wspólnego - przynajmniej dla początkującego w temacie.

No właśnie, a ja na początek potrzebuję coś z czym sobie poradzę.
Verid pisze:
Bez gimbala i z posiadanym przez siebie eLeReS'em powinieneś wyciągnąć kilkanaście minut lotu na pakietach 5000mAh

Odbiornik eLeReSa musiałbym dokupić bo nie chcę wyciągać z skycruisera, a na Frsky D8R-II plus nie warto?

Adrián pisze:
Chyba, że napotkasz niestandardowe problemy, jak np w moim przypadku, ale to inna sprawa. Z naze to samo się może zdarzyć. Po za tym jak jest dobrze opisany fc, to nie taki diabeł straszny i ustawienie do ulotnienia to chwila.


I tego też się trochę obawiam, bo niestandardowe problemy i teksty typu "pierwszy raz się z czymś takim spotykam" to moja specjalność :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7387
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
paoloo1 pisze:
I tego też się trochę obawiam, bo niestandardowe problemy i teksty typu "pierwszy raz się z czymś takim spotykam" to moja specjalność

Ja też mam takie "skłonności".. ale zwykle udaje się znaleźć rozwiązanie ;-)
Chyba, że sprzęt wadliwy, to już niewiele poradzę.

Jak chcesz składać, to jest jeden z punktów, jakie zawsze trzeba przejść. Więc to jest niejako wpisane w samo składanie od zera. Jak nie lubisz, weź gotowca i będziesz mógł zrzucić winę na twórcę zabawki ;-)
Ja lubię, to dodatkowa zaleta składania, przy okazji uczysz się czegoś nowego i w moim przypadku oszczędności. Też robię kopterka, ale dobierałem tak rozmiar i resztę rzeczy, żeby pasowały do tego co mam i co chcę osiągnąć.
Dlatego wyjdzie dużo taniej niż jakikolwiek gotowiec :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10563
Lokalizacja: Mikoszewo
waldek72 pisze:
Pewnie, 100m to nie dramat ale Bydgoszcz ma powyżej 25k mieszkańców czyli jest wymagane zgłoszenie lotu

viewtopic.php?f=53&t=39540
pawelsky pisze:
Z ciekawostek nowe rozporzadzenie:
...
znosi ograniczenia wynikajace ze stref R nad miastami powyzej 25 tys. mieszkancow
ML i BSP - paragraf 1.2).a) + 1.2).b)
...

Dobrze doczytać zanim zacznie się straszyć.

waldek72 pisze:
Wyżej był link do 250 latającej 46 min z gimbalem 3d i tak polata ~25 (bez stosowania wyszukanych technologii).

Wyżej był link nie zawierający żadnego dowodu na to że 250 lata 25 z gimbalem 3D tylko 46 goła i wesoła. A spadek czasu lotu wraz ze wzrostem masy nie jest liniowy. Poleć (i mówię tu o lataniu a nie wiszeniu) tą 250 20 minut z pełnym FPV i gimbalem 3D z Mobiusem czy inna gabarytowo podobna kamerą to jak bum cyk cyk sam sobie takie cudo złożę wg twojej specyfikacji.

waldek72 pisze:
Naza32 to był mój 2 FC po CC3D i pozwolę się nie zgodzić (mam 2x250, 1x210 i 1x150 i wszystkie latają ok z gps i bez). Pierwsze ustawienie naza32 to 1 popołudnie.

A Naza to 15minut po obaczeniu pierwszy raz na oczy bez grzebania po wiki czy yt. Do wynalazków betaflightowo-inavowych podchodziłem po doświadczeniach z Nazą M, MultiWii na AIO i eleresem AP w samolocie i ciągle żyję w przeświadczeniu ze ten kto to robił serdecznie nie lubi nowicjuszy w temacie. Owszem, można się tego nauczyć i wtedy wszystko wydaje się proste ale moje doświadczenia z tym tałatajstwem są jak najgorsze i to jedyne co mnie trzyma przed ukończeniem Herona.

paoloo1 pisze:
Odbiornik eLeReSa musiałbym dokupić bo nie chcę wyciągać z skycruisera, a na Frsky D8R-II plus nie warto?

Nie znam tego konkretnie odbiornika ale FrSky to generalnie dobry sprzęt więc jak nie zrobisz głupoty typu otulenie antenek węglem to też powinien dać radę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 15:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 122
Lokalizacja: Ostrów
paoloo1 pisze:
waldek72 pisze:
Pewnie, 100m to nie dramat ale Bydgoszcz ma powyżej 25k mieszkańców czyli jest wymagane zgłoszenie lotu - a po co sobie robić kłopot albo narażać się na sankcje jak można latać <600g.

Nie mieszkam w samej Bydgoszczy, mieszkam na pograniczu strefy CTR czyli ok 6km od ogrodzenia lotniska.
Pomijając aspekty prawne, czyli zakazy i nakazy bo wiadomo że na początku nie będę latał blisko ludzi ani zabudowań, to czym łatwiej będzie zacząć? 450 czy 250?. A biorąc pod uwagę posiadane sprzęty z pierwszego posta to chyba jednak 450.


Poprawnie zbudowana 250 lata naprawdę spoko i świetnie nadaje się do nauki a jest mała lekka odporna na uszkodzenia i można nią latać w ograniczonych przestrzeniach. A Twój budżet pozwoli na wyposażenie bardzo dobrej jakości i zapas na wypadek kolizji (ale raczej nie będzie to potrzebne).
A jak zwykły lot się znudzi to 4s1300 i Masz ostrego racera.

paoloo1 pisze:
Verid pisze:
NAZA nie lubi 250tek (kilka osób próbowało z marnym skutkiem) a ustawianie beta- clean- czy co tam flighta albo iNAV'a z prostym i przyjemnym nie ma nic wspólnego - przynajmniej dla początkującego w temacie.

No właśnie, a ja na początek potrzebuję coś z czym sobie poradzę.

Poradzisz a jakby co to pisz.

paoloo1 pisze:
Verid pisze:
Bez gimbala i z posiadanym przez siebie eLeReS'em powinieneś wyciągnąć kilkanaście minut lotu na pakietach 5000mAh

Odbiornik eLeReSa musiałbym dokupić bo nie chcę wyciągać z skycruisera, a na Frsky D8R-II plus nie warto?

Szału nie ma ale ujdzie

paoloo1 pisze:
Adrián pisze:
Chyba, że napotkasz niestandardowe problemy, jak np w moim przypadku, ale to inna sprawa. Z naze to samo się może zdarzyć. Po za tym jak jest dobrze opisany fc, to nie taki diabeł straszny i ustawienie do ulotnienia to chwila.

I tego też się trochę obawiam, bo niestandardowe problemy i teksty typu "pierwszy raz się z czymś takim spotykam" to moja specjalność :-)


Jakieś problemy są zawsze ale w popularnych FC wszystko jest zwykle nieźle opisane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 07:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 40
Lokalizacja: Bydgoszcz
Zacząłem się rozglądać za gratami i znalazłem coś takiego:

Rama f450
https://pl.aliexpress.com/store/product ... 23625.html
lub
Rama Reptile-500-v3
https://abc-rc.pl/rama-reptile-500-v3-p ... acyjna-pcb
lub
https://abc-rc.pl/Tarot-FY-550

silniki
https://www.banggood.com/es/EMAX-MT2216 ... 25679.html

regle
https://www.banggood.com/Emax-EMX-SC-17 ... 15126.html

PBD
https://avifly.pl/pl/elektronika-copter ... sMQAvD_BwE
lub
https://rcmplanet.eu/plytka-dystrybucji ... d3711.html

Jeżeli chodzi o NAZE M V2 to nie spodziewałem się takiej ceny i ograniczonej dostępności, występuje też w kilku wersjach i trochę się pogubiłem, możecie polecić jakieś źródło?
Jeżeli chodzi o FPV to szukałem kamery, OSD i nadajnika, ale jest tego tyle że można dostać oczopląsu, a i tak nie wiem czy to by pasowało do reszty.Proszę o pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 07:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10563
Lokalizacja: Mikoszewo
NAZA M V2 to wycofany sprzęt więc o pewne źródło ze znośną ceną będzie ciężko - musisz polować, aukcje albo forumowa giełda. Przewija się czasami.
Jak chcesz taniej to możesz się rozejrzeć za NAZA Lite (na Aliexpress było kilka źródeł) i wgrać jej soft od V2 (jest na forum temat Pawelsky'ego o tym) albo skorzystać z propozycji chłopaków i wziąć coś pod iNAV. Tu wybór jest bardzo szeroki, z rodzimym kombajnem KFC32F3 od Marbalona włącznie (ma już wbudowanego eLeReSa więc odpada zakup dodatkowego odbiornika). Troszkę się z tym ubabrzesz w doczytywanie, przynajmniej na początku, ale skoro chłopaki zadeklarowali wsparcie to chyba nie ma się czego bać...?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 40
Lokalizacja: Bydgoszcz
Chyba faktycznie warto zainwestować w KFC32F3. Jeżeli chodzi o resztę gratów, to te które znalazłem warte są zakupu?, czy lepiej szukać czegoś innego? i co jeszcze muszę dokupić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.