Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 lis 2017, 10:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 13 maja 2017, 16:36 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 178
Uriel pisze:
tripod controller TL8X002

A silniki masz te TL65B43, one nie potrzebują tego sterownika, a tylko sygnału PWM do sterowania.
Ten sterownik jest do podwozia z dużych kopterów do sterowania bezpośrednio silników, pewnie odwraca zasilanie +- na -+.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 maja 2017, 05:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 cze 2015, 21:38
Posty: 57
Lokalizacja: Narvik
Witaj Lech55 :), już rozwiązałem swój problem. Silniki mam TL65B45 , do tych silników według strony Tarot-rc.com sugerują ten kontroler TL8X002. Jak już pisałem problem rozwiązany przekopałem połowę Google zmarnowałem całe popołudnie przed kompem ale jest, jest to bardzo prosty zabieg szkoda tylko że tarot nie załącza żadnej instrukcji . Tu jest link dla potomnych jeżeli będzie ktoś miał takie problemy jak ja :
https://www.youtube.com/watch?v=8rWmsYVpVe4
Gość wyczerpująco omawia problem failsafe, tutaj na forum jest naprawdę fontanna wiedzy...
Dzisiaj będę chciał polecieć próbnie. :-D
Jeszcze mam takie pytanie co do naza v2 , Thrttle bardzo mnie martwi silniki reagują po połowie potencjometru i tylko dwie kreski podnoszę do góry i już jest max obrotów podobnie na dół, silniki się zatrzymują jak chcę lecieć pitch i roll to dość za mało chyba, w cc3d miałem większe pole do popisu z przepustnicą, czy tak ma być?, małe mam doświadczenie ale na moje oko to tak nie może działać.

P.S
Czy ktoś mi może pomóc ?, kalibrowałem na polu kompas pozycja w poziomie zakończyła się powodzeniem ale w pionie cały czas pali się czerwone światło po zatoczeniu okręgu nie wiem co jest przyczyną może ktoś miał podobny problem z naza, wcześniej robiłem próby w domu z kalibracją i było to samo myślałem że to może w budynku jest słaby sygnał , ale wyszedłem na zewnątrz i to samo :/

Tutaj jest filmik z tym co mi się dzieje , raz miga czerwone trzy razy , a czasami robi sie takie coś :/
https://youtu.be/kN81SJm_sSU
Na tym filmie mam podobne problemy z kalibracją
https://www.youtube.com/watch?v=TbkLUQ_CgRE

_________________
Speed Racer QAV250, Turnigy TGY9x Fr SKY XJT, Hubsan , 650 w budowie , Phantom2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 13:13 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 183
NAZA ma być nosem do ziemi a nie bokiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 16:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
Uriel pisze:
Jeszcze mam takie pytanie co do naza v2 , Thrttle bardzo mnie martwi silniki reagują po połowie potencjometru

Oj nie lubisz instrukcji, co? Oczywiście że będą reagowały dopiero w połowie zakresu bo w Atti i GPS tak właśnie mają reagować a o Manual cię nie podejrzewam.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 16:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 298
Lokalizacja: Kraków
Przestań, dużo ludzi jest szczęśliwych bo mają zwis na 50% throttle :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 cze 2015, 21:38
Posty: 57
Lokalizacja: Narvik
Tanner pisze:
Przestań, dużo ludzi jest szczęśliwych bo mają zwis na 50% throttle :)

No jeżeli tak ma być to oki :)
Gotowy do próbnego lotu :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Speed Racer QAV250, Turnigy TGY9x Fr SKY XJT, Hubsan , 650 w budowie , Phantom2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 05:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 cze 2015, 21:38
Posty: 57
Lokalizacja: Narvik
Mój pierwszy lot :)

Dzisiaj pierwsze kadry filmu :), trochę żelek jest nie wiem czy to wina śmigieł.

Mam pytanie do was po oddaleniu się kopter-a FPv traci sygnał ciężko coś zobaczyć, co byście radzili czy lepiej oddzielne zasilanie czy coś innego wymyślić

_________________
Speed Racer QAV250, Turnigy TGY9x Fr SKY XJT, Hubsan , 650 w budowie , Phantom2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 maja 2017, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 cze 2015, 21:38
Posty: 57
Lokalizacja: Narvik
Po wyważeniu śmigieł obraz tak jak by się uspokoił, wyważenie robiłem przeźroczystą taśmą klejącą.

_________________
Speed Racer QAV250, Turnigy TGY9x Fr SKY XJT, Hubsan , 650 w budowie , Phantom2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 maja 2017, 18:53 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1080
Lokalizacja: Cieszyn
Jak dla mnie nadal jest spore jello.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 maja 2017, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 143
Lokalizacja: Ustroń
Jello potężne, popracuj nad tym i nie martw się inni też z tym walczą ;)

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 maja 2017, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
Uriel, jakbym swojego widział - tylko z mniejszymi ramionkami :)

bardzo fajna konstrukcja - też dołączam się do osób śledzących wątek..... z tym jello to niestety walka niesamowita - ja swoje dwu-płatowce wyważałem w końcu karta dzwiękową a i tak jello się pojawiało.
Brawo jeszcze raz i nie poddawaj się - kiedyś będzie obraz żyleta, zobaczysz. PS - co to za gimbal ?

OK mam: SJ2D 2-AXIS FPV Brushless Gimbal dla SJ4000/SJ6000 i Go Pro - idę sobie o nim poczytać.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 maja 2017, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 cze 2015, 21:38
Posty: 57
Lokalizacja: Narvik
Kuczy ja czekam na twoją recenzję z tymi śmigłami co zamówiłeś, no z tym żelkiem troszkę lepiej pierwszy film jest okropny. Ale właściciel lunaparku był szczęśliwy :P, chciał żebym latał jak jest otwarte ale się nie zgodziłem z uwagi że nie jestem jeszcze w 100% pewny mojego quad-a , po drugie zawsze może coś pójść nie tak.

_________________
Speed Racer QAV250, Turnigy TGY9x Fr SKY XJT, Hubsan , 650 w budowie , Phantom2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 maja 2017, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Gdynia
Uriel, Po pierwsze gratuluję odpowiedzialnej postawy ;) - myślę, że z lotu na lot będziesz coraz bardziej ufał maszynie - i to jest wg mnie odpowiednia droga rozwoju.

śmigiełka? - jeśli chodzi o 3-łopatowe Tarota - już je gdzieś tam opisałem - jestem w nich zakochany bo nie ma żadnego jello - film może nie powala (łąka i nic więcej) bez żadnej obróbki, ale nie o to chodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=WlqsN2Y9uy0

Ale śmigła są za duże na silniki 4008 tarota - nagrzewają się. więc zamówiłem piasty też tarota na dwa płaty również składane - i teraz silniki się nie grzeją, ale jello się pojawia:
https://www.youtube.com/watch?v=_6xDQfU5CsI

Niestety filmik bardzo krótki, ale widać że jednak drży - może nie wiele, ale bez porónania się pogorszyło w porównaniu z trzema łopatami. Jako, że jestem uparte zwierze - zamówiłem już większe silniki 5008 - aby jednak latac na trzech łopatach i móc się cieszyć ze stabilizacji. ;)
jesli nie chcesz zmieniać silników nalezy przyjąć, że dla śmigieł 2-łopatowych np 15 cali jak masz - trzy łopaty pewnie powinny miec z 12-13" żeby nie spalić silników (czyli trzeba by zrobić jakąś kombinację np piast tarota i łopat DJI ?)
ps - jak chcesz wrzucę dłuższy fragment z latania na 2 składanych łopatach 15x5,5

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 cze 2017, 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 cze 2015, 21:38
Posty: 57
Lokalizacja: Narvik
Dzięki Kuczy jak możesz to wrzuć chcę porównać, szkoda że nie ma śmigieł 13" trzyłopatowe, ale masz rację może z dji podpasi :P, to ciekawy pomysł .

_________________
Speed Racer QAV250, Turnigy TGY9x Fr SKY XJT, Hubsan , 650 w budowie , Phantom2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 cze 2017, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 652
Lokalizacja: Kraków
Uriel pisze:
Mam pytanie do was po oddaleniu się kopter-a FPv traci sygnał ciężko coś zobaczyć, co byście radzili czy lepiej oddzielne zasilanie czy coś innego wymyślić


Możliwe że to zakłócenia od ESC - najczęściej pojawiają się poziome pasy zakłóceń na obrazie. Jeżeli tak, to możesz użyć filtra na zasilaniu fpv (nadajnik, kamera) - jeżeli nie masz takiego pod ręką, to dobra przetwornica step-up/step-down też powinna w jakimś stopniu takie zakłócenia przefiltrować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.