Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 31 paź 2020, 18:13

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 29 wrz 2020, 23:34 
Offline

Rejestracja: środa 01 lut 2017, 22:41
Posty: 27
Lokalizacja: Lublin
Witam,
Panowie, złożyłem sobie takie oto skrzydło.
Pytanie. Czy da się tym latać bez kontrolera lotu, który pomaga utrzymać pozycję?
Nie znalazłem informacji czy ktoś próbował tym latać bez FC, wszystkie filmiki na youtube raczej z FC

czekam na pogodę i zastanawiam się czy nie rozwalę go przy pierwszych próbach
skrzydlo.jpg
skrzydlo.jpg [ 462.64 KiB | Przeglądany 1024 razy ]

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 wrz 2020, 05:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 mar 2011, 21:07
Posty: 485
Lokalizacja: Warszawa
"My kule mówimy że się da" :)

_________________
fx 79, S-800, Vega, Ursus, pix , ostatnio Fimi x8
i kilka wynalazków ...
myślę że już starczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 wrz 2020, 07:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12715
Lokalizacja: Mikoszewo
mr_egon pisze:
Czy da się

Da.
mr_egon pisze:
czy nie rozwalę go przy pierwszych próbach

Rozwalisz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 wrz 2020, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 114
Lokalizacja: Ruda Śląska
Swego czasu jak jeszcze miałem skrzydło skywalkera X6, to pierwsze wyposażeniem było - serwa, regulator z silnikiem i dwa serwa. I poleciało - jedno co trzeba to pamiętać i lekko się przestawić na sterowanie lekko inne od samolotu, ale ogólnie się da :-)

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: MPX Easy Glider 4; dronik 5" na ramie KHXC5 GEPRC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 wrz 2020, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 846
Lokalizacja: Ruda Śląska
Verid pisze:
Rozwalisz.

Czemu tak sądzisz? Aż tak to skrzydło jest wredne bez stabilizacji?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2020, 10:44 
Offline

Rejestracja: środa 01 lut 2017, 22:41
Posty: 27
Lokalizacja: Lublin
dam znać jak szybko się rozwalę. czekam na pogodę.
wylatałem już z 10 godzin po 2 minuty w aerosim rc

trzymajcie kciuki :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2020, 10:45 
Offline

Rejestracja: środa 01 lut 2017, 22:41
Posty: 27
Lokalizacja: Lublin
Marcin pisze:
Czemu tak sądzisz? Aż tak to skrzydło jest wredne bez stabilizacji?

no właście tego jestem bardzo ciekawy, opinii tych, którzy latali bez FC albo mają porówanie jak duze to ułatwienie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2020, 11:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 mar 2011, 21:07
Posty: 485
Lokalizacja: Warszawa
Drugi oblot mojego, 1,17 moment na manualu.

_________________
fx 79, S-800, Vega, Ursus, pix , ostatnio Fimi x8
i kilka wynalazków ...
myślę że już starczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2020, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12715
Lokalizacja: Mikoszewo
Marcin pisze:
Czemu tak sądzisz? Aż tak to skrzydło jest wredne bez stabilizacji?

Bo małe skrzydła generalnie są wredne. Im mniejsze tym gorsze. A jak kolega "się zastanawia" czy da radę to znaczy ze jego doświadczenie do najbogatszych nie należy a zatem zabawa z nerwuśnym latadłem ma spore szanse zakończyć się kretem.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 paź 2020, 22:23 
Offline

Rejestracja: środa 01 lut 2017, 22:41
Posty: 27
Lokalizacja: Lublin
no więc Panowie wyszło to tak, pierwsza próba, oczywiście za mało gazu, druga próba z 8 sekund w locie i połamane śmigło, no i dziś kolejna próba wyglądała tak:


i niestety kolejne pięć prób po tej z nagrania wyglądało podobnie, a nawet gorzej, mega trudno to utrzymać w locie, chociaż po liściach kukurydzy widać ze wiatr był spory i mocno przeszkadzał. Trochę sie stresowałem bo mało miejsca było, z jednej ta kukurydza a po drugiej stronie błoto. Myślę ze jakbym więcej gazu dał to może byłoby stabilniejsze, ale ta prędkość mnie przeraża na razie :). , a tak korkociągi i krety. Albo miałem farta albo super wytrzymałe jest to skrzydło.
popróbuje jeszcze trochę przy mniejszym wietrze ale chyba kontroler lotu konieczny.
Jaki kontroler byście polecali do tego latadła?
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 paź 2020, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 336
Lokalizacja: Krosno
nie wiem czy to dobrze czy źle- ale jest super wytrzymałe ;)
moje na pełnym gazie 3 czy 4 razy prało pionowo w ziemię (nieudolna próba wyprowadzenia z korkociągu na małej wysokości)
i w zasadzie bez śladu ;) To skrzydło potrzebuje prędkości, inaczej zakręty trzeba brać baaaardzo ostrożnie ;)

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 paź 2020, 23:48 
Offline

Rejestracja: środa 01 lut 2017, 22:41
Posty: 27
Lokalizacja: Lublin
Chestnut pisze:
To skrzydło potrzebuje prędkości
dzięki za radę. Rzeczywiście.
zmieniłem miejsce. Więcej przestrzeni, więcej odwagi i więcej gazu i poszło.
Nagrywałem telefonem przyczepionym do radia wiec bez szału, ale coś tam widać.

na razie to wygląda momentami jak walka o życie ale i tak jestem mega zadowolony biorąc pod uwagę zerowe doświadczenie. Jednak da się bez kontrolera lotu, ale kretów kilka było.

przy okazji mam pytanie. ponieważ teść był w połowie sponsorem tego latadła, chciałbym aby i on spróbował. Przy dronie nie było problemu z przekazaniem aparatury, loiter mode i dron czekał. Natomiast przy takim skrzydle to najlepiej byłoby w trybie trener-uczeń. Ja posiadam aparatura taranis x9d plus natomiast teść nabył parę lat temu taką budżetową radiolink T6EHP-E, posiada ona z tyłu wejście z napisem trainter
aparatura-t6ehp-e-6-kanalowa-mode2.jpg
aparatura-t6ehp-e-6-kanalowa-mode2.jpg [ 37.36 KiB | Przeglądany 141 razy ]


czy da się podłączyć te dwie aparatury w trybie trener-uczeń??, Jakiego kabla użyć??
na youtubie większość filmików to zestawienia bardziej popularnych aparatur (niż radiolink T6EHP) i kabelek z dwoma wejściami typu jack

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.