Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 03 kwie 2020, 23:29

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 17 gru 2019, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1072
Lokalizacja: Legnica
A mnie interesuje dlaczego zmieniłeś odbiornik Lawmate na foxowy? Zawsze myślałem że te Lawmateowe są profi I poszukiwane a tu widzę zmiana na odwrót.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 gru 2019, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 353
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
Baqsthc pisze:
A mnie interesuje dlaczego zmieniłeś odbiornik Lawmate na foxowy? Zawsze myślałem że te Lawmateowe są profi I poszukiwane a tu widzę zmiana na odwrót.

Też tak myślałem i dlatego kupiłem Lawmate ale w moim przypadku tani poczciwy fox lepiej się sprawdził....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 gru 2019, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1072
Lokalizacja: Legnica
Aż zaczynam żałować że swojego oddałem, bo chętnie bym to sprawdził :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 gru 2019, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 353
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
Ja żałuję że wcześniej nie sprawdziłem tego na pierwszej platformie. Byłem przekonany że lepiej od Lawmate na innym odbiorniku nie będzie. A może właśnie tu tylko tkwił szczegół...?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 gru 2019, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 18:00
Posty: 91
Lokalizacja: Bochnia
Ja też zmieniłem chwilowo foxa na ten odbiornik lowmate, i o ile mowa o tej nowszej wersji to potwierdzam że fox lepszy.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 10:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 353
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
Dzisiaj znów polatane :-) Wizja do 3700m igła później, coś się tam dzieje, ale to na później można to poprawić.
Obrazek
Mam pytanie odnośnie AP. Dzisiaj u dołu wiało 5m/s a u góry może 10m/s, po włączeniu RTH model był na przechyle a nie zawracał na kurs, czy też po ustawieniu dziobem na HOME zbaczał z kursu. Trymery zapisane. Domyślam się że był za silny wiatr. Jak to poprawić aby te zawracanie było efektowne? Czy włączenie kierunku pomaga autopilotowi przy zawracaniu i utrzymywaniu kursu?
Jeszcze jedno odnośnie prądu. Model spalił 2.56Ah a na celach 3.80v czy to się pokrywa z pakietem 5200mAh?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1072
Lokalizacja: Legnica
Napięcie powinno być ok, ale nie będziesz pewny jeśli całego pakietu nie wyładujesz. Zwiększ siłę powrotu na kurs, powinno pomóc przy silniejszym wietrze. Ewentualnie przechył w zakrętach możesz mieć za mały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 353
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
Baqsthc dzięki za odpowiedź, zaliczyłem dzisiaj drugi lot, zwiększyłem siłę powrotu na kurs pomogło. Po drugie włączyłem kierunek 40% i przy STAB-AUTO jest perfekt. Zmniejszyłem gaz na 50% i model przy RTH leci poziomo. Funkcja RTH działa teraz wyśmienicie, model wraca i krąży.
Zaliczyłem dziś 5086m, obraz bez ceregieli, lot komfortowy dla oczu ;-) Mini Talon ma fajne prędkości z wiatrem...
Obrazek
Mogę napisać, na plus jest:
- Antena Zorba ze zbiorowego zamówienia do QLRS, nie zauważyłem żadnego spadku rssi przy odbiorniku RX 100mW i mocy 200mW TX
- Strojona antena Vee zakupiona w http://qlrs.pl/antena-vee-fpv-pasmo-12g ... -odbiornik
- Biquad od PitLaba
- nadajnik AV 200mW
- Mini Talon super prędkości przelotowe.
Na minus to podejście do lądowania Mini Talona dość szybkie, ale rekompensuje to wygoda logistyczna tego modelu.
Obrazek
Obrazek


Ostatnio zmieniony sobota 21 gru 2019, 18:57 przez FlyPro, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 17:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1072
Lokalizacja: Legnica
Mini Talon to świetna platforma, nie ma co gadać. Jedynie usterzenie V jest czasami upierdliwe w transporcie gaz na 50%? Tzn. Gaz automatyczny masz stały a nie dynamiczny?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 17:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 353
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
Gaz do lotu autonomicznego, limit gazu 50% - stały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 741
Lokalizacja: Warszawa
Oj bo kiedyś pod wiatr Ci nie wróci :shock:

_________________
Pozdrawiam Darek
NAZA MLITE , Sky Cruiser 2400 GEMINI 3200]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 353
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
darek_op pisze:
Oj bo kiedyś pod wiatr Ci nie wróci :shock:

Zgadza się. Mam to na uwadze i póki co ustawiłem te 50% eksperymentalnie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 607
Lokalizacja: łódzkie
RCkopter pisze:
darek_op pisze:
Oj bo kiedyś pod wiatr Ci nie wróci :shock:

Zgadza się. Mam to na uwadze i póki co ustawiłem te 50% eksperymentalnie


Tak jak już Darek wspomniał zmień ten parametr na dynamiczny 100% bo zapomnisz z czasem - włożysz większy pakiet, wiatr się zmieni i model nie wróci...
Wiem co piszę... Sam tak miałem i trzeba było jechać po model 50km.... :!:

_________________
Turnigy 9XR, RengeLink, GS,OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Patch ,DX201, TwinStar II, SW 1880, BEVRC PV700, 19"LCD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 353
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
Dzięki Sylwek za uwagę. Faktycznie, nie doczytałem w instrukcji o gazie dynamicznym...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2019, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 787
Lokalizacja: Bestwinka
Chyba nie ma co przesadzać z tym gazem. Wystarczy ustawić na odpowiednim poziomie minimalną prędkość GPS. W przypadku gdy model leci wolniej, AP używa gazu w razie potrzeby nawet powyżej ustawionej wartości maksymalnej gazu. Oto kawałek instrukcji AP:
UWAGA: W celu zwiększenia prędkości (powyżej zadanej wartości
minimalnej prędkości GPS) autopilot może użyć wartości gazu również
powyżej ustawionego limitu gazu.
.

Moim zdaniem wartość maksymalna gazu w trybie Auto powinna być taka, aby model był w stanie wznosić się przy dość rozładowanej baterii i niesprzyjających warunkach termicznych. Ta wielkość zależy od charakterystyki danego modelu i zastosowanego napędu. Najlepiej dobrać ją doświadczalnie.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.