Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 14 paź 2019, 02:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 01 mar 2019, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Witam
Posiadam platformę samolot Volantex 1400mm. Na pokładzie AP Zbig&Pitlab, Video TX FOX 800mW 1,2Ghz antena GP od Kacpra, kamerka Foxeer Falkor Mini 1200TVL 1.8 mm 16:9/4:3, LRS Qlrs V3. Baza to GS by Zbig&Pitlab + Biquad 1,2ghz + odbiornik Lawmate, retransmisja obrazu do gogli z 1,2ghz na 5,8ghz. Gogle HeadPlaye
Obrazek
Obrazek
Serwa w modelu seryjne/fabryczne. Zmieniłem silnik na większy GS MODELS C35-30 1330 KV + zmieniłem regulator na redox 40A + śmigło 9x4,5P. Pakiet napędowy to 3s 5000mAh, pakiet AV to 3s 1000mAh.
Odbiornik Qlrs 100mW zamontowałem na prawym skrzydle. Nadajnik AV fox jest na lewym skrzydle.
GPS znajduje się na ogonie
Obrazek
Co do elektroniki. Pakiet 3s 5000mAh zasila silnik, dodatkowy BEC z pakietu zasila serwa w AP, odbiornik Qlrs i tu tyle.
Co do AV, pakiet 1000mAh 3s zasila OSD i nadajnik fox 800mW. wszystko spięte i polutowane na kablach/przedłużaczach 3 żyłowych takich jak są przy serwach.
Na zasilaniu tóż przy kamerce Foxeer przylutowałem filtr https://abc-rc.pl/product-pol-8693-Filt ... lania.html
W bazie, przed pierwszymi lotami, przyuważyłem że GS a dokładnie serwa sieją i przy ruchu anteny pojawiają się poziome paski na podglądzie. Problem rozwiązałem po przez osobne zasilanie serw w GS z innego pakietu, to pomogło i problem rozwiązany, żadne paski przy pracy serw się nie pojawiają. Qlrs nie ma wpływu na AV.
Model wytrymowany, oblatany, RTH działa doskonale, GS śledzi dokładnie.
Obraz na "postoju" przed lotem wygląda wyśmienicie...
Obrazek
Ale żeby nie było tak różowo :-? niestety :-x po starcie pojawiają się zakłócenia, obraz zmienia kolory, to jakieś paski, trzęsie się obraz i jest bardzo nie wyraźny. Im dalej tym gorzej, bliżej w odległości 100-600m jakby ciut lepiej.
Mimo że leciałem dzisiaj na 4km to daleko było do komfortu :-/ Z początku zaobserwowałem że obraz się trzęsie po dodawaniu gazu i w pewnym zakresie obrotów, ale po ujęciu gazu do zera raczej nic to nie dawało.
Link video nie zrywa się, to chociaż na plus.
Ironią jest to że kiedy model jest na ziemi, nawet kiedy na max jest gaz, obraz jest w porządku.
Przejrzałem YT gdzie wielu ludzi swoje platformy mają złożone tzw. Plug end play bez filtrów i bez kabli ekranowanych. A obraz bez takich ceregieli.
Co należałoby poprawić żeby to wyeliminować, bądź gdzie może być problem, aby go rozwiązać i zacząć latać komfortowo :?: :?: :?:


Ostatnio zmieniony sobota 02 mar 2019, 08:33 przez RCkopter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 mar 2019, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Nie mam praktyki i doświadczenia, ale podejrzewam ( tak mi się wydaje ), że zmienię kamerkę na tę co poleca Rurek czyli 600tkę. Bo to co mam widzę że nie jest odporna na wibracje, przez co może też zniekształcać obraz...
Przechodzę na częstotliwość 1160 MHz
Przyuważyłem że kable od kamery idą równolegle w odległości 2 cm od głównych zasilających, czy może mieć to wpływ na zakłócenia :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 mar 2019, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 895
Lokalizacja: Ruda Śląska
po pierwsze uno trzeba zidentyfikować gdzie leży problem, w modelu czy na ziemi.
Na ziemi widzę że masz retransmisję na 5.8g a nadajnik video masz przed BiQuadem do odbioru 1.2Ghz, sam odbiornik 1.2Ghz też jest dość czuły na zakłócenia. Ja u siebie zaekranowałem głowicę i dorobiłem do niej grubszą masę i był progres w wizji.

w modelu filtr LC przy wizji wydaje się być zbędny, bo teoretycznie nie jest wpięty w obwód gdzie jest esc i qlrs.
Chyba że jakaś pętla masy? bo jakąś masę musisz gdzieś mieć ze względu na dane pobierane z qlrs/gps do osd?
Zmienił bym też w modelu kabelki z wizji z tych serwowych na jakieś koncentryki - np. rg174, albo jakieś liycy z ekranem i do tego filtr ferrytowy -u mnie pomogło;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 mar 2019, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
"lotpawel" dziękuje za szybką odpowiedź. Niestety urlop mi się kończy w Niedziele i póki co nic nie zdziałam. W drodze jest mini talon do dłuższych lotów bo Volantex na pakiecie 5000mAh lata coś koło 20-25min. Mini talona chciałbym już zbudować tak żeby nic nie przerabiać i zniwelować profilaktycznie ewentualne rzeczy aby nie powtórzyć tego co mam obecnie. Rozejrzę się za kablami ekranowanymi.
Nie za bardzo rozumiem tego zapętlenia mas, bo wszystko mam podłączone zgodnie ze sztuką i zgodnie z instrukcją AP. Jedynie jako opcja dodatkowa, to BEC przylutowany do kabli od ESC i BEC zasila serwa oraz odbiornik qlrs.
Co do retransmisji, to nadajnik 5,8ghz mam teraz niżej i sam nadajnik to tylko 25mW, ale efekt w czasie lotu bez zmian.
Jakie najlepiej kupić kable :?: Trzy żyłowe czy dwużyłowe :?: Jeżeli np. dwużyłowe to czy masa może być od razu puszczona po ekranie :?:


Ostatnio zmieniony sobota 02 mar 2019, 23:06 przez RCkopter, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 mar 2019, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 377
Lokalizacja: Gdańsk
Powodem krótkich lotów jest u Ciebie waga pakiet napędowy 3s 5000mah i dla wizji 1000mah i to w modelu o rozpiętości 1400 zrobiłeś z niego cegłę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 mar 2019, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
sajgon pisze:
Powodem krutkich lotów jest u Ciebie waga pakiet napędowy 3s 5000mah i dla wizji 1000mah i to w modelu o rozpiętości 1400 zrobiłeś z niego cegłę :)

Doskonale zdawałem i zdaję sobie z tego sprawę :-) mimo tej wagi, ale perfekcyjnie wyważony (CG 75mm ) lata poprawnie i wbrew pozorom ląduje dość wolno.
W sumie jak obecnie 6000 mAh uważam że to jego max...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 mar 2019, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 377
Lokalizacja: Gdańsk
Tylko po co 1000mah skoro wystarczyło by 500mah by zasilało ponad godzine, po co 5000mah na 25min lotu skoro na 2800mah miał byś tych minut znacznie więcej, ale skoro tak lubisz;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 mar 2019, 07:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 895
Lokalizacja: Ruda Śląska
kabelki zależy ile żył potrzeba, ale traktował bym ekran jako masę ;)

ps. wiem ze skrzydło to inna bajka ale mialem kiedyś skrzydełko 140cm z pakietem właśnie cięższym bo 4s 5000mAh + 3s 1000mAh i spędzało to w powietrzu ponad godzine. Więc tutaj to chyba Volantex to mała cegła a nie kwestia rozpiętości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 mar 2019, 08:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
lotpawel pisze:
kabelki zależy ile żył potrzeba, ale traktował bym ekran jako masę ;)


Czyli w modelu ekranować połaczenie nadajnika AV, połączenie Qlrs, połączenie kamerki z AP :?: A w bazie :?: Co dać na kable ekranowane :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 mar 2019, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Ekran czy raczej kiepski ekran :?:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 mar 2019, 07:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 895
Lokalizacja: Ruda Śląska
zawsze to lepsze niz kabel od serwa ;)
ja w modelu video daje kabelki koncentryki a sygnalowe/pradowe po miedzy elektronika daje ekranowane (zazwyczaj liycy aczkolwiek sa ciezkie)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 mar 2019, 10:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 314
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
lotpawel pisze:
ja w modelu video daje kabelki koncentryki a sygnalowe/pradowe po miedzy elektronika daje ekranowane (zazwyczaj liycy aczkolwiek sa ciezkie)

Super. Dziękuje za cenne wskazówki. Możesz mi napisać jeszcze jakie grubości stosujesz na koncentryki? A jakie grubości na liycy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.