Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 08:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 06 lut 2018, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 336
Lokalizacja: Gdańsk
Volantex Ranger 1600 FPV 757-7 w wersji Kit
Platforma zakupiona do lotów FPV, w polskim sklepie za 299zł
decyzja na wybranie tego właśnie modelu przeze mnie, była podyktowana głównie demontowalnym sterem wysokości i kierunku (ogonem)
ponieważ zależy mi na małej wielkości zestawu po złożeniu.

większość wyposażenia z HobbyKing
napęd: PROPDRIVE V2 2836 2200KV Brushless Outrunner Motor
śmigło: APC 6x4E
pakiet napędwy: ZIPPY Compact 2700mAh 3S 25C Lipo Pack
pakiet do reszty elektroniki: Turnigy 500mAh 3S 20C Lipo Pack
regulator: HobbyKing 30A ESC 3A UBEC
serwa: Turnigy™ TGY-50090M Analog Servo 20T MG 1.6kg / 0.08sec / 9g
OSD i AP: Pit-Lab
odbiornik RC: FrSky X6R 6/16Ch S.BUS ACCST Telemetry Receiver W/Smart Port
nadajnik video: FOX 800 1,2Ghz
antena do nadajnika video: inverted vee
kamerka: 690TVL HD Ultra WDR Pixim SEAWOLF obiektyw 2,8
pan-titl do kamerki: Fatshark 3-Axis Pan Tilt and Roll Camera Mount System (Supported By Trinity Head Tracker)

No to zaczynamy nową przygodę :)
Pierwsze wrażenia:
Obrazek

Obrazek
Mocowanie skrzydeł prócz standardowego pręta na plastikowy zatrzask, sprytne i łatwe w montażu
Obrazek
Mocowanie steru wysokości do steru kierunku, mocowanie na dwa wkręty
Obrazek

i całość do ogona na cztery wkręty
Obrazek
wszystkie stery wzmocnione zawiasami
Obrazek
mocowanie silnika wymusza montaż na zewnątrz obudowy, a nie jak w podobnych konstrukcjach wewnątrz
Obrazek
pokrywa kabiny i jednocześnie w moim przypadku platforma na której będzie zamontowany pantitl z kamerką, element wykonany ze styropianu, będzie wymagał wzmocnienia zostanie podklejony sklejką 2mm na całej długości i wzmocnione zostanie jeden zaczep sklejką i taśmą zbrojoną
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 mar 2018, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 336
Lokalizacja: Gdańsk
Model już praktycznie złożony, przechodzi ostatnie naziemne testy i czeka na pogodę do oblotu.
Obrazek
Obrazek
Środek ciężkości bez większej walki z rozmieszczeniem gratów, wypadł idealnie w miejscu oznaczonym przez producenta na skrzydłach przeznaczonym do wywarzenia, martwi mnie jedynie waga, wyszło lekko ponad 1,5kg.
Obrazek
Gps trafił pod silnik, niewiem jak mu tu będzie testy pokażą
Obrazek
Montaż wszystkich gratów wymaga wyjęcia platformy montażowej, przykręconej do kadłuba wkrętami
Obrazek
Bateria napędowa wylądowała pod tackę, normalnie mocował bym rzepem do dna kadłubu ale nie jest on płaski więc wymusiło by to przeróbkę jakąś podkładkę by pakiet leżał plasko i nie przesuwał się
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 mar 2018, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 336
Lokalizacja: Gdańsk
Testy naziemne uziemione przez problem z transmisją video(fox 800 1,2ghz) , mianowicie po włączeniu toru video kilkanaście sekund jest wszystko ok po czym tracę obraz, co kilka chwil tracę link RC mimo że mam na nim 3 watowy dopał i odzyskuje i tracę, po stracie obrazu serwo kierunku dostaje drgawek, ikonka zasięgu linku video w stacji naziemnej od Pit-Lab dziwnie wariuje wszystko pokazuje ten filmik:

i tutaj wielka prośba do bardziej doświadczonych kolegów, co to jest?
-wskazuje wszystko że fox wali po serwach i ogólnie tak jedzie po częstotliwościach, że tracę link RC ?
-uwalone coś w kanapce ap-osd ?
-?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 mar 2018, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 700
Lokalizacja: Warszawa
W czasie tych testów używasz tego 3W dopalacza? To może właśnie on tak tłumi wszystko naokoło. Odłacz go i spróbuj bez niego

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 mar 2018, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 336
Lokalizacja: Gdańsk
Próbowałem bez niego to samo, parę dni było wszystko ok. i nagle coś się rypło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 mar 2018, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 700
Lokalizacja: Warszawa
A jak odłączysz foxa to też gubisz link RC?

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 mar 2018, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 336
Lokalizacja: Gdańsk
Jak odłączę pakiet do zasilania osd to nie tracę linku RC ale muszę jeszcze to sprawdzić odłączając samego foxa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 08:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 881
Lokalizacja: Ruda Śląska
po samych serwach fox nie sieje, ale zdarzyło mi się że siał po kablach od serw. zmieniłem je na ekranowane - konkretnie liycy 2x0.14 gdzie oplot był GND i problem znikł. Miałem tak przy serwach corona i tirnygi mg90s.
3W dopałka i link na 2.4ghz? a światło w domu i telewizor też miga?:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
lotpawel pisze:
zdarzyło mi się że siał po kablach od serw

Nie tylko FOX to potrafi. Stary Lawmate 1W też powodował delirkę w serwach i to różnych marek jak antena była za blisko kabli.
Inna sprawa to jak się patrzy na wnętrze kabiny, nasuwa się "jaki piękny dom publiczny". Nie obraź się ale w takim kłębowisku nie trudno sianie jednego na drugie. Taki bardak od biedy uchodzi przy krzakoszwędnych popierdułkach, nie latających dalej niż kilkaset metrów ale nie w platformie liczonej, jak mniemam, na kilometry. Dobrze by było poskracać i poupinać co się da żeby serwowe były daleko od zasilających a transmisyjne wideo odsunięte od jednych i drugich.
lotpawel pisze:
3W dopałka i link na 2.4ghz? a światło w domu i telewizor też miga?:D

Nie ma to jak latać z mikrofalówką na brzuchu :mrgreen: Cieplej na żołądku...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 12:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 mar 2014, 19:24
Posty: 103
Lokalizacja: Gdańsk
Jak bedziesz robil oblot, to daj znac. Jesli to bedzie gdzies w poludniowych czesciach Gdanska, to chetnie bym wpadl zerknac. Moja platforma jeszcze w pudelku :/

T.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 336
Lokalizacja: Gdańsk
Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem,
Verid pisze:
lotpawel pisze:
"jaki piękny dom publiczny". Nie obraź się ale w takim kłębowisku nie trudno sianie jednego na drugie. Taki bardak od biedy uchodzi przy krzakoszwędnych popierdułkach, nie latających dalej niż kilkaset metrów ale nie w platformie liczonej, jak mniemam, na kilometry. Dobrze by było poskracać i poupinać co się da żeby serwowe były daleko od zasilających a transmisyjne wideo odsunięte od jednych i drugich.
lotpawel pisze:
3W dopałka i link na 2.4ghz? a światło w domu i telewizor też miga?:D

Nie ma to jak latać z mikrofalówką na brzuchu :mrgreen: Cieplej na żołądku...

platforma jest w fazie testów naziemnych nie widzę sensu wszystkiego upinać skoro jeszcze będzie potrzebne zrobić parę modyfikacji, problem w tym że wcześniej nie siało stało się to nagle i tak teraz ma. Kolego Verid czy uważasz że tak krótki czas propagacji wzmacniacza o mocy 3W narazi mnie na utratę zdrowia ? światło i telewizor nie migają wzmacniacz fabrycznie przewidziany jest do użytku w pomieszczeniach.
Kolejne testy wskazują niechybnie na fox-a włączone osd i ap odłączony fox i nie sieje po serwie, jeśli chodzi o zasięg RC to czasem gubi mimo odpiętego foxa, ale to chyba wina anteny musi być trafiona bo to panelowy frysky który ostatnio chodził jak grzechotka, po otwarciu latała w nim nakrętka która się odkręciła i mogła zwierać bieguny po naprawie mimo to gubi zasięg, a fox jak to fox chwile działa i się wyłącza,a wyświetlacz kanałów na nadajniku nie pokazuje już teraz nic... i rodzą się pytania:
-czy lipna antena mogła napsuć booster ?
-czy w foxie da się coś spróbować naprawić czytałem coś o stabilizatorze napięcia ?
-czy dopał 3W jest wstanie ugotować jaja na twardo ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
sajgon pisze:
Kolego Verid czy uważasz że tak krótki czas propagacji wzmacniacza o mocy 3W narazi mnie na utratę zdrowia ?

Czy ciebie - nie wiem. Ja bym tego nie robił ale nikomu nie będę mówił jak ma żyć. Tyle.
sajgon pisze:
czy lipna antena mogła napsuć booster

Zdecydowanie. Wszystkim nowym kładzie się do łeba "nie odpalaj wideo bez anteny" a tam moce przecież 200-600mW. Lipna antena to tak jakby jej nie było a smażysz 3000mW.
sajgon pisze:
-czy w foxie da się coś spróbować naprawić czytałem coś o stabilizatorze napięcia ?

Da się albo się nie da się - trzeba najpierw ustalić czy to rzeczywiście stabilizator czy coś więcej. Jak nie masz doświadczenia z elektroniką to lepiej oddaj jakiemuś forumowemu guru.
sajgon pisze:
-czy dopał 3W jest wstanie ugotować jaja na twardo ?

Odpowiem pytaniem na pytanie - a chcesz sprawdzać na sobie? Są wyniki badań wskazujące na negatywny wpływ telefonów noszonych w kieszeniach spodni a ty chcesz dołożyć (chwilowo co prawda ale za to nie jednorazowo) kolejne waty. Ja bym to dał na maszt chociaż, zgnity nabiał nic fajnego.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 336
Lokalizacja: Gdańsk
Uszkodzeniu może ulec końcówka mocy, ale tylko gdy antena nie jest wkręcona a tutaj była wkręcona tak więc już jej sam wtyk jak i kabel jest anteną, ale pytanie czy chwilowe zwarcie, jakie mogła robić nakrętka w antenie, spowodować mogła uszkodzenie ? ps. lutować potrafię ze szkoły: technikum elektroniczne ;) ale w szkole nawet nie liznołem wiedzy jaką mają koledzy między innymi tacy jak Ty Verid, dla tego więc pytam co tu można wymienić bo puki co to nadajnik i tak spisuje na straty.
A więc:
przetestowany został link RC jest w pełni sprawny na oryginalnej antenie od wzmacniacza wi-fi.
Problem występuje jedynie ze strony nadajnika video po włączeniu osd i zasileniu przez niego toru video, fox działa bez zarzutu jakieś kilkanaście sekund, po czym obraz znika i zaczyna się walenie po serwie kierunku.
Mam wrażenie że gdy jest zimny to jest ok, ale jak tylko dostanie temperatury zaczyna się lipa, przy czym nie nagrzewa się tak bardzo jak przy normalnej pracy foxa i nie działa wyświetlacz kanałów, schładzanie nadajnika po przez załączanie silnika na cały okres testu nic nie zmienia.

Wszystko wygląda na to że uszkodzeniu w fox-sie uległ ten element
Obrazek
Obrazek

a tak powinien wyglądać wpełni sprawny fox
Obrazek


Ostatnio zmieniony czwartek 08 mar 2018, 17:29 przez sajgon, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 17:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
sajgon pisze:
Uszkodzeniu może ulec końcówka mocy, ale tylko gdy antena nie jest wkręcona a tutaj była wkręcona tak więc już jej sam wtyk jak i kabel jest anteną, ale pytanie czy chwilowe zwarcie, jakie mogła robić nakrętka w antenie, spowodować mogła uszkodzenie ?

Nope. Przy takich mocach zwarta lub mocno rozstrojona antena też może ci narobić diabła. Skoro przetestowałeś i jest ok to spoko ale zalecam ostrożność. Pójść w koszty żadna sztuka. Możesz też uśmiechnąć się do kogoś z RF miarką żeby ci pomierzył dopał to będziesz miał pewność że nic nie straciłeś.
sajgon pisze:
ale w szkole nawet nie liznołem wiedzy jaką mają koledzy między innymi tacy jak Ty Verid

Naaa, jeżeli chodzi o elektronikę to moja wiedza jest zbliżona do twojej. Lutować umiem i odróżniam plus od minusa (w większości przypadków). Sugerowałem raczej pomoc kolegów pokroju Misia czy Marbalona, szczególnie że twój przypadek nie wygląda jk typowe uwalenie stabilizatora bo wtedy masz po prostu zgon urządzenia i tyle. Żadnego na chwileczkę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 336
Lokalizacja: Gdańsk
Tak więc, samodzielna wymiana rezystora "smd 103" (koszt 50gr za 10 sztuk, kupiłem co prawda o rozmiar większy niż orginalny ale dał się przylutować) przyniosła skutek fox działa jak nowy :lol: :lol: :lol: i nie sieje po serwach, jutro ostatnie testy jak dopisze pogoda to oblot, ma ktoś jakiś patent albo sprawdzony sklep z radiatorami które przypasiły do fox-a?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.