Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 20:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 11 sty 2018, 01:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1329
Lokalizacja: Lubelskie
pma_, to które w końcu F3 masz, to https://www.banggood.com/Teeny1S_F3-161 ... 48984.html ?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 310
Lokalizacja: Kraków
Assur92 pisze:
A jaki masz link RC? Jak eleresa to rób eleres AP, dorzucasz małą płytkę z żyroskopem i akcelerometrem i całkiem ładnie lata :)
Jak patrze na silniki jakie wszyscy pakują to jestem nienormalny, wrzuciłem NTM Prop Drive 28-36 2200KV / 696W . Ciężkie bydle, ale moc to bydle ma jak dla 2 takich skrzydłek.
Ostatnim czasem pezesiadlem się na frsky, odbiornik już leci który wypluwa SBUS. Nie potrzeba żadnych wodotryskow, do latania rekreacyjnego. OSD tylko żeby był wskaźnik napięcia i ewentualnie strzalka do bazy, nie chce autonomicznych lotów (na razie).

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 10:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3890
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Głuś pisze:
pma_, to które w końcu F3 masz, to https://www.banggood.com/Teeny1S_F3-161 ... 48984.html ?


Tak, to dokładnie, dlatego pomiar napięcia mam dla jednej celi i tylko dla 3S (na 4S inna kalibracja)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 11:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1329
Lokalizacja: Lubelskie
Serio warto było otwarte drzwi wyważać? :roll: Jak za 3$ więcej masz SPRacingF3 Acro z tym samym prockiem, ale 3 uarty + ewentualnie 2 softserial: https://pl.aliexpress.com/item/Weyland- ... autifyAB=0

Jakie zasilanie planujesz temu wingu wingu dać? :) Podejrzewam że strasznie duże bo chyba nie bez powodu wyprułeś dziurę na FC z boku, a nie w kabince :-P

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3890
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Kupiłem to w smiesznej cenie i postanowiłem użyć, w przypadku z-84 akurat fajny rozmiar. Do większego modelu mam Matek na F7.
Pakiet akurat nic specjalnego 3S Li Ion 3500
A zrobiłem dziurę z boku żeby mieć mozliwość swobodnego przemieszczenia pakietu i używania róznych pakietów.

Przy okazji. Niestety bełkot tłumaczenia na PL na Ali jest dla mnei nie do przejscia i zawsze się przełaczam na global.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8681
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
pma_ pisze:
Pakiet akurat nic specjalnego 3S Li Ion 3500

To spokojnie zmieściłbyś z fc w środku.

Jakie liion wybrałeś na pakiet? Moje jeszcze leżą nieoblatane. Czekam na śnieg, lub wiosnę :-D

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 15:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1329
Lokalizacja: Lubelskie
Przyszedł Ci już ten Matek na F7? Też go wczoraj łyknąłem za 35$ z kuponem :-D Matek F4 staniał do 27$ Jedynie co mi się w nich nie podoba to brak tradycyjnej szyny.

pma_ pisze:
Niestety bełkot tłumaczenia na PL na Ali jest dla mnei nie do przejscia i zawsze się przełaczam na global.


Ja też i za każdym razem przełącza mnie na stronę główną, wyszukuje od nowa, wchodzę w towar i mam albo łamaną polszczyzną, albo łamany niemiecki, nie wiem co w tym Ali zje****go jest, ale ani zmiana przeglądarki, ani czyszczenie ciasteczek nie pomaga. W aplikacji na Andka mam ustawiony angielski i działa dobrze, a na przeglądarce takie cyrki - już przestałem z tym walczyć :-D

Ja mam u siebie, w skrzydle podobnych rozmiarów, też racerowy silniczek tylko DYS'a i drogą dedukcji doszedłem że najlepiej jest latać na 2S. Tylko problem z Liion jest taki że mają większy zakres napięć np. 6V to już lipa dla większości BEC dlatego latam na LiPO.
W tych silnikach racerowych zasada że długość lotu rośnie wraz z napięciem nie ma zastosowania bo praktycznie brak silników z KV poniżej 2000 (no jakieś tam są na palach by policzył), dlatego dobrym pomysłem może być 2S co też zresztą kolega waldek72 pokazał w sowim długolocie viewtopic.php?f=27&t=42972
Ja do tego samego wniosku doszedłem już ze dwa lata temu testując w skrzydle różne rozwiązania.

Na 3S spoko jak chcesz poszaleć, u mnie na 3S pionowo do góry idzie jak rakieta z NASA :D a na 2S lata spokojnie, ale dłużej, chociaż jak przyduszę do oporu to te 60-65km/h też wydusi. Jak spokojnie lecę to na LiPolu 2S 1000mAh 7km przeleci, bateria wazy 50gram :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8681
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
E niee
Na 3s jak chcesz normalnie polatać, na 4s, jak chcesz poszaleć :-D
Na 2s to ledwo lata. Chyba, że masz masę do 300g
Chyba, że szaleństwo rozumiemy inaczej ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 310
Lokalizacja: Kraków
pma_ Jak poszła Ci konfiguracja FC z GPSem ? Jest szansa, że pójdzie na BetaFlight?

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sty 2018, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8681
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pod gps, najlepiej inav.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sty 2018, 02:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1329
Lokalizacja: Lubelskie
Adrián pisze:
Chyba, że masz masę do 300g

Coś koło tego będzie, LiPo 2S wazy 51 gram :-D
Na pokładzie LRS Autopilot + Tarot TL2970 + MinimOSDmini (z softem chyba właśnie kolegi pma_) + takie wideło ;-P https://www.aliexpress.com/snapshot/0.h ... 2768381838 oczywiście antena fabryczna poleciała do kosza bo waży chyba 10x więcej jak sam TX :-D, Zrobiłem prostego monopola z drutu do migomatu :) no i przede wszystkim mam silnik dużo mniejszy niż Wy jakiś Dys 1806 albo jakoś tak, jeśli Cie to interesuje to mogę jutro sprawdzić :-)

Adrián pisze:
Na 3s jak chcesz normalnie polatać


Na 3S to go nie wyrzucam tylko trzymam prawie pionowo dziobem w górę, daję gazu na maksa i po prostu wypuszczam z ręki :-P

Latałem też w cięższym, jak to niektórzy mówią setupie, z troszkę większym silnikiem i LiPo 3S 2200, ale trzeba było dość cisnąć gaz żeby utrzymać się w powietrzu i przede wszystkim było bardziej nerwowe co bardzo odbijało się na nagraniach. Doszedłem do wniosku że nie ma co na siłę pchać większych baterii - teraz mogę szybować o czym wcześniej nie było mowy, chyba że z nosem nachylonym 30 stopni. Wiadomo że teraz też nie szybuje jak szybowiec, ale mogę efektywnie zamienić wysokość, na odległość w locie ślizgowym :)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sty 2018, 09:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3890
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
No ja mam tam iNav, niby skonfigurowany, tryby lotu na 6 pozycyjnym przełączniku w taranisie (dałem go z boku zamiast slider).
Pakiety LiIon mam takie https://www.banggood.com/4PCS-Samsung-I ... 67185.html ale oblot i tak będzie na lipo
Z przodu wycięta dziura pod runcam 2 bez akumulatora.
Folia dołożyła parę gram do wagi ale nie jest tak źle.
Na razie czekam na warunki do oblotu i buduję następne skrzydło czyli falcona.

Jeśli chodzi o silniki to są Emax z 1900KV mniejszego nie widziałem.

Matek F7 doszedł ale tylko podłaczyłem do komputera żeby sprawadzić czy działa na betaflight i tyle. iNav jest na stronie matek.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sty 2018, 09:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8681
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jest jeszcze emax-xa2212 1400kv, tylko po co?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sty 2018, 10:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3890
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
możesz dać większe smigło jeśli chcesz dłużej latać, ma większa sprawność.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sty 2018, 10:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8681
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko nie ma to zastosowania w z84
Tam dużo nie wsadzisz. Będzie miał jeszcze mniejszy ciąg.
Przy takim kV zapewne 8 lub nawet 9 będzie potrzebne.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.