Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 lis 2017, 02:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: mini Talon FPV
Post: niedziela 09 paź 2016, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 779
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Hej, jakiś czas temu kupiłem sobie Talona, bo zawsze mi się podobał. Chęci do sklejania jednak nie było więc poszedł na regał i trochę sobie poleżał.
Widząc temat kolegi KamilCK o większym bracie, zmobilizowałem się i pracę ruszyły.
W sumie do kompletu brakuje mi silnika i serw. Co do serw będą na pewno Corony tyle że muszę się jeszcze zastanowić jakie

W Talonie wyląduje:
-pixhawk 2.4.8
-minimosd
-czujnik prądu
-gps od Marbalona
-dwie wrzetwornice 12 i 5V
-regulator turnigy sentry 60a
-kamera sony 600
-co do wideo to jeszcze nie wiem albo fox800 lub 5,8Ghz 600mW
-link RC eleres, do pierwszych oblotów graupner hott
-akumulatro 4S5000
-serwa corony
-silnik ?

Kadłub i stateczniki sklejone na soudal
Obrazek
Obrazek

Dołożona półka pod pixa
Obrazek

Całość będzie oklejona folią napolskimniebie, na start poszły skrzydła
Obrazek

I po oklejeniu
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przyszedł i czas na kadłub
Obrazek
Obrazek

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 paź 2016, 15:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1447
Lokalizacja: Schwerin
A może coś z tego typu silników?
Aerodrive są nie do zaorania.:)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 18:56 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
maxiiii pisze:
A może coś z tego typu silników?
Aerodrive są nie do zaorania.:)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html

Tylko do tego modelu stosować silnik o tak niskim kv mija się z celem ja bym założył jakiś 850kv i śmiglo max 12x6 11x6 przy 4s i tak będzie duży zapas mocy lub nawet jakieś 900/950kv i śmiglo 10x6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 06:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 779
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Myślałem o śmigle max 9" i silniku 1100-1300 kV

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 06:20 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
To jak coś to śmigło 9x6 i silnik 1250kv troszkę będzie przeciążony ale nic mu nie będzie ja w moim skrzydelkiem z takim zestawem latam i jest spory zapas mocy tylko nie wiem ile mini talon waży


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1447
Lokalizacja: Schwerin
Taki samolot nie służy do latania przy nodze a tylko do długiego latania FPV.
Wkładanie silnika wysokoobrotowego z małym śmigłem nie powinno mieć miejsca.
Przy 2kg wagi samolotu potrzebny będzie silnik ok 800W z niskim kV.
Podałem linka do sprawdzonych i niezawodnych silników a czy będzie to 600, 700 czy 800kV nie zmienia to faktu, że taki silnik jest bardziej przydatny ze swoją sprawnością niż silnik ponad 1100kv.

Ktoś w opisie pisze że aerodrive na śmigle 14 przy 4s i 55A ma ciąg 3,4kg.
Coś takiego robi już z talona dużego akrobata:))


KamilCK pisze:
o tak niskim kv mija się z celem ja bym założył jakiś 850kv i śmiglo max 12x6 11x6 przy 4s


850kv jest to niskie kv i taki silnik też będzie odpowiedni.

EDIT

Po analizie budowy mocowania silnika i wymiarów niestety ale muszę się wycofać z poprzedniego wyliczenia.
Ze względu na budowę do tego samolotu nie powinno dawać się śmigła większego jak 9 cali
Pozostaje wtedy silnik
Moc ok 800W pod śmigło 9cali.

Coś takiego
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 11:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 779
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
maxiiii pisze:
Moc ok 800W


no wyśle ze to lekkie przegięcie, producent zaleca silnik 2836 1300kv, co do śmigła to max 10 cali.
Moim zdaniem silnik max 500W

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 11:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1447
Lokalizacja: Schwerin
Bardzo często jest tak, że jak brakuje umiejętności i zaczną się kłopoty w locie to bardzo czesto jedynym sposobem ratunku jest "Power i w górę" a do tego trzeba mieć zapas mocy. 500W to też nie jest mało.
Proponuję przeczytać ten wątek i wybrać odpowiedni setup.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2043439


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 14:42 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
Ja wychodzę z jedanej zasady że powinno się mieć tyle zapasu mocy co model waży czyli model waży 2kg to minimum 2kg ciągu. Ale jeszcze jedno małe KV duży ciąg ale prędkość zasmigłowa mniejsza czyli model wolniejszy wszstko trzeba dobierać do danego modelu ja do mini Talona zastosował bym silnik 1000kv 4s śmigło 10x6/8.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 779
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
KamilCK pisze:
Ja wychodzę z jedanej zasady że powinno się mieć tyle zapasu mocy co model waży czyli model waży 2kg to minimum 2kg ciągu.


I tu się zgadzam.

Dziś przyszły serwa Corona CS-939MG, w sterach już wklejone dzięki temu mogłem oklejać dalej.

Przed oklejeniem.
Obrazek
Obrazek

I po oklejeniu, kadłub mam już gotowy, wystarczy zainstalować osprzęt. Nie wiem czy dać pixa na jakiejś podkładce antywibracyjnej, czy może sama pianka wystarczy.

Obrazek
Obrazek

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 paź 2016, 05:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Półkę zawsze możesz dołożyć.
Ja jestem za tym żeby w miarę możliwości zrobić tak, żeby mieć łatwo możliwość dołożenia w razie potrzeby, ale nie ładować puki nie jest to niezbędne.
Niestety jak do tego chce się mieć coś zrobione estetycznie, to wiąże się to z wcześniejszym zrobieniem/zakupem takiej półki, "na półkę", żeby wszystko zwymiarować i spasować:)

W fp49 - kilka lotów-miałem pixa zaraz przy silniku i półka nie była potrzebna, ale nie będzie mu już dane sprawdzić czy nie przydała by się w przyszłości.
W z84 z kolei, pix jest zamontowany na rzepie 3m (który jednak sporo tłumi), ale w razie jakby co tak naciąłem piankę żeby móc wywalić rzepy i wstawić półeczkę - wtedy będzie meeega ciasno więc mam nadzieję że nie będzie to potrzebne.

Fajna ta folia, powiedz mi ona jest kładziona żelazkiem? czy szuszarką tylko? Raczej utwardza czy to tylko osłonka od brudu?

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 paź 2016, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 779
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
ci3jk4 pisze:
Fajna ta folia, powiedz mi ona jest kładziona żelazkiem? czy szuszarką tylko? Raczej utwardza czy to tylko osłonka od brudu?


Tak kładziony żelazem, czy utwardza pewnie tak tyle ze pianka jest na tyle twarda ze różnicy nie czuje. Założyłem głównie jako osłona na brud.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 06:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 388
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Cześć.
Mam pytanie co to za soudal którego używasz? Widzę że więcej osób go używa a nie wiem dokładnie który to :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 06:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10481
Lokalizacja: Mikoszewo
Jak tak ładnie się wypienił to pewnie 66A

Obrazek

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 06:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lis 2010, 10:28
Posty: 489
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
http://www.soudal.pl/kleje/item/402-wod ... drewna-66a

dostępny np: w sieci sklepów "mrówka"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.