Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 18 wrz 2018, 19:14


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 19 maja 2014, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 298
Lokalizacja: Studzionka
Witam. Dziś skończyłem odświeżać kupiony niedawno używany modelik z całym wyposażeniem. Jutro może pierwszy mój oblot nowym nabytkiem na razie klasycznie, ponieważ nie mam jeszcze wszystkich potrzebnych gratów do FPV. Zastanawiałem się aby dorobić klapy w tym modelu i chciałbym się dowiedzieć czy w tym przypadku są one potrzebne? Czy dużo pomagają przy starcie/lądowaniu w tym modelu? Parę danych o modelu:
Silnik NTM 3530 1100KV- nie mam pojęcia czy wystarczający
Serwa w skrzydłach i ster kierunku- corona cs-929MG
Ster wysokości- corona cs-939MG
We wnęce pod skrzydłami znalazł się regulator i osobny BEC do zasilania serw.
W środku natomiast dałem do testów KK2.0 z OpenAero- docelowo będzie(chciałbym) KFC32FTB
Pakiety jakie posiadam to Zippy 5800 3S + osobny 1300 do AV

W modelu jedyne co zrobiłem to mod zapobiegający ześliźnięciu się gum, mam 4 gumy.
Chciałbym się na tym etapie dowiedzieć czy dorabiać klapy? I czy ten silnik na początku wystarczy, ewentualnie czy dużo da przejście na 4S? Parę fotek
http://www.fotosik.pl/u/piotr5891/album/1623818


Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 12:35 przez pepis85, łącznie zmieniany 4 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 19 maja 2014, 23:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 05 lut 2012, 20:14
Posty: 511
Lokalizacja: Radom
ja nie mam klap i miec nie bede. ze startem i ladowaniem niebma zadnego problemu. silnik masz dobry, ja latalem na 3s bylo ok teraz latam na 4s mocy jest wiecej ale mi to obojetne czy latam na 3s czy 4s bo skywalker do szalenstw sie srednio nadaje ;)

odnosnie pw to kabinke kubilem na bevrc.com

_________________
---------------
BLACK SW 1900, osd/ap Zbig&Pitlab, fox 800, sony 600tvl, sony action, 9xr+Rangelink, FS Base, archos 705, biqad. max 12000m/1000m.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 19 maja 2014, 23:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 712
Lokalizacja: Sława
Klap też w swoim SW nie robiłem,chociaż znajdziesz tutaj na forum lataczy chwalących je sobie.Co do silnika - troche się namieli,żeby sprostać zadaniom.Tu masz zestawienie uzysknych mocy na 3S i 4S / dobrane smigło:
Prop Tests:
8x4 - 14.8v - 251W - 17A
8x4 - 11.1v - 121W - 11A
9x6 - 11.1v - 178W - 16A
9x6 - 14.8v - 355W - 24A
10x5 - 11.1v - 200W - 18A
10x5 - 14.8v - 385W - 26A
11x5.5 - 11.1v - 200w - 20A
12x6 - 11.1v - 266w - 26A

Pakiety 4S są wydajniejsze od 3S
Osobiście latam na Scoriopnie SII-3014-1040kV (mam jeden wolny,nierozpakowany) ze śmigłem jak niżej :
APC 9x4.5-E 14.8V 467.7W Thrust Grams:1942.7 i te kilka m/s w górę robi spokojnie.

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 01:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1094
Lokalizacja: Starachowice
databank pisze:
ja nie mam klap i miec nie bede. ze startem i ladowaniem niebma zadnego problemu. silnik masz dobry, ja latalem na 3s bylo ok teraz latam na 4s mocy jest wiecej ale mi to obojetne czy latam na 3s czy 4s bo skywalker do szalenstw sie srednio nadaje ;)

odnosnie pw to kabinke kubilem na bevrc.com


Dlatego mój na klapach z 8Ah 3S na pokładzie się wznosi szybciej niż twój na 5Ah 4S :lol:

Klapy dają szybsze wznoszenie i wolniejsze lądowanie które jest i tak wolne w tym modelu :-D
Jeśli masz wolny kanał w RC i 2 serwa np ja dałem analogowe Corona929MG to zawsze się przydadzą.
Mam stockowy silnik z SkySurfer2000 który podczas startu jak dam w palnik na śmigle APC 9x6 bierze max 45A, do lotu poziomego wystarcza 7-8A

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1688
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Ja na początku klap nie miałem i było ok. Na łące mam komfortowe warunki podejścia do lądowania. Było to do czasu gdy przyszło mi lądować w trudniejszym terenie.
Ponieważ kabelki miałem juz przygotowane zrobiłem klapy i teraz mam wybór.
Ja sugeruję zrobić klapy.

Ja również mam regulator pod skrzydłem ale zapewniłem przepływ powietrza do jego chłodzenia i dodałem dodatkowy radiator.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 07:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1583
Lokalizacja: Skierniewice
Jeżeli model ma tendencje do szybowania, to do lądowania w trudnym terenie znakomicie sprawdza się mikser butterfly, czyli klapencjusze w dół (na maksa) a lotki w górę do momentu gdy jeszcze model jest sterowny.

Taki układ znakomicie zrywa strugi / stawia spory opór dzięki czemu model zamiast szybować xxx metrów robi z gracją "klap" przy nodze właściciela.

Często trzeba też dodać mikser wysokości tzn automatyczne oddanie 10-15%


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 16:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 298
Lokalizacja: Studzionka
No i udało się dziś oblatać model. Lata pięknie, stabilnie i co mnie zdziwiło naprawdę wolno bez tendencji do przepadania. Coś pięknego :-). Lot trwał jakieś 15min ponieważ gdzieś straciłem lipo monitor i nie mam jeszcze osprzętu AV tzn. OSD, także nie wiedziałem jak tam stoję z napięciem. Myślę, że na tym 5800mAh z 20-30 min mogę latać bez monitorowania napięcia? Też tak macie przed pierwszym startem jak ja? tzn. ciśnienie 200/300 i pikawa bije jak dzwon kościelny :-). Pozdrawiam i biorę się za szukanie kamerki , OSD i zbieram na KFC32FTB. Jeśli udzielilibyście mi jeszcze jakieś cenne rady co poprawić, gdzie ulepszyć to będę wdzięczny. A jeśli chodzi o klapy to może i dorobię mam 2 odpowiednie serwa na zapasie. Wyrzut z ręki bezproblemowy. Film już się ładuje na youtuba sorry za zaćmę, ale kamerka to stara wysłużona HD wing camera pora przejść na mobiusa.





Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 12:38 przez pepis85, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 cze 2013, 18:50
Posty: 117
Lokalizacja: Kraków
Cieszę się, że SW służy i,że go ulotniłeś :) Z moich doświadczeń z moim SW. Klapy zdecydowanie zrób - choćby biorąc serwa z drugiego kompletu skrzydeł :) Zdecydowanie dobrze mieć niż nie mieć. Na takim pakiecie 30 min klasycznie możesz latać spokojnie :) Obstawiam,że po doposażeniu w sprzęt fpv będziesz mógł latać właśnie ~30 min.

_________________
--------------------------
Pozdrawiam,
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 298
Lokalizacja: Studzionka
Właśnie serwa myślałem zapożyczyć z drugich skrzydeł. Jak to robicie, że loty po 50-60 min a nawet dłużej z pełnym FPV.Więcej pakietów ? inny napęd? Dzięki GaBB za świetny modelik:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 cze 2013, 18:50
Posty: 117
Lokalizacja: Kraków
U mnie do latania około 1,5h daje radę 2x 5000mAh 4S. Silnik 3542-2820 KV1150 i śmigło 9x6 takie jak u Ciebie. Całość modelu ~4KG :)

_________________
--------------------------
Pozdrawiam,
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 298
Lokalizacja: Studzionka
O matko u mnie waga wyszła coś około 1750g i strach miałem tym rzucić a co dopiero 4kg :-)
Spoko do wszystkiego dojdziemy. Pokaż jakieś fotki jak to masz upchane w środku. Pytanie z innej beki. Mam monitor 7'' z funkcją wyłączenia niebieskiego ekranu w menu. Jak sprawdzić czy to będzie działać? Po wyłączeniu napięcia na nadajniku na monitorze pokazał się chwilowy śnieg po czym czarny ekran i logo w formie nazwy monitorka. Wyciągałem antenę z odbiornika, ale obraz non stop dobry. Jak zainicjować zrywanie zasięgu, bo rozumiem obraz ma być choćby ze śniegiem, ale ma być i wtedy jest dobrze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
pepis85 pisze:
O matko u mnie waga wyszła coś około 1750g i strach miałem tym rzucić a co dopiero 4kg :-)
Spoko do wszystkiego dojdziemy. Pokaż jakieś fotki jak to masz upchane w środku. Pytanie z innej beki. Mam monitor 7'' z funkcją wyłączenia niebieskiego ekranu w menu. Jak sprawdzić czy to będzie działać? Po wyłączeniu napięcia na nadajniku na monitorze pokazał się chwilowy śnieg po czym czarny ekran i logo w formie nazwy monitorka. Wyciągałem antenę z odbiornika, ale obraz non stop dobry. Jak zainicjować zrywanie zasięgu, bo rozumiem obraz ma być choćby ze śniegiem, ale ma być i wtedy jest dobrze?

Sprawdź tak:
-odkręć antene z odbiornika
-zatrudnij żone/dziewczyne/syna/córke żeby polatali z nadajnikiem po okolicy a ty w tym czasie obserwuj monitor
-jak będzie mocno śnieżyć a nie uruchomi się bs to znaczy że jest ok ;-)

A tak poza tym to widzę że jesteś z okolicy to może jak uzbroisz model w fpv to spotkamy się na wspólnym latanku?

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 maja 2014, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 298
Lokalizacja: Studzionka
JaNoT pisze:
pepis85 pisze:
O matko u mnie waga wyszła coś około 1750g i strach miałem tym rzucić a co dopiero 4kg :-)
Spoko do wszystkiego dojdziemy. Pokaż jakieś fotki jak to masz upchane w środku. Pytanie z innej beki. Mam monitor 7'' z funkcją wyłączenia niebieskiego ekranu w menu. Jak sprawdzić czy to będzie działać? Po wyłączeniu napięcia na nadajniku na monitorze pokazał się chwilowy śnieg po czym czarny ekran i logo w formie nazwy monitorka. Wyciągałem antenę z odbiornika, ale obraz non stop dobry. Jak zainicjować zrywanie zasięgu, bo rozumiem obraz ma być choćby ze śniegiem, ale ma być i wtedy jest dobrze?

Sprawdź tak:
-odkręć antene z odbiornika
-zatrudnij żone/dziewczyne/syna/córke żeby polatali z nadajnikiem po okolicy a ty w tym czasie obserwuj monitor
-jak będzie mocno śnieżyć a nie uruchomi się bs to znaczy że jest ok ;-)

A tak poza tym to widzę że jesteś z okolicy to może jak uzbroisz model w fpv to spotkamy się na wspólnym latanku?



Dobra jutro to sprawdzę i zatrudnię żonę do tego bo syn za mały, a kochanki nie mam prawa mieć :-). Jeśli chodzi o wspólne latanko nie ma problemu jak już będzie wszystko w modeliku. Do Warszowic to rzut beretem, albo Skywalkerem mam :-).

EDIT - scalenie

Sorry, że post pod postem ale prawdziłem przesył AV. Zrobiłem to tak : Odbiornik na strychu z monitorkiem, a nadajnik na parterze. Przesył szedł przez dwie kondygnacje i wyglądało to tak bez anteny na odbiorniku:

Obrazek

a tu funkcja wyłączenia blue screena:

Obrazek

Dodam, że jak ruszałem odbiornikiem bez anteny to raz było lepiej, raz gorzej i nie było żadnego niebieskiego tła czyli chyba ok?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 maja 2014, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
pepis85 pisze:
Sorry, że post pod postem ale prawdziłem przesył AV. Zrobiłem to tak : Odbiornik na strychu z monitorkiem, a nadajnik na parterze. Przesył szedł przez dwie kondygnacje i wyglądało to tak bez anteny na odbiorniku:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ecf ... 2a636.html
a tu funkcja wyłączenia blue screena:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/958 ... 30a3d.html
Dodam, że jak ruszałem odbiornikiem bez anteny to raz było lepiej, raz gorzej i nie było żadnego niebieskiego tła czyli chyba ok?


Nie masz bs'a i wszystko jest ok :-D.
To jak skończysz przygotowywać samolot to daj znać,zgadamy się na jakiś termin.Ja latam w tym miejscu klik

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 maja 2014, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 298
Lokalizacja: Studzionka
I stało się klapy dorobione :-) lepiej mieć niż nie. Jest różnica jeśli chodzi o start i lądowanie. Start bezproblemowy i szybciej się wznosi co zauważyłem od razu, lądowanie też bajka od momentu włączenia klap nie chciał lądować leciał i leciał. Pierwsze podejście na klapach to byłem za wysoko, ale za drugim razem już w miarę ok. Dobrze, że nie przedłużyłem lądowania bo auto sąsiada byłoby chyba zaliczone :-). Tyle jak na razie z nowości. Dość trochę wiało dziś, ale bez większych problemów, a i lądowanie nie w wysokiej trawie :-)



Jedno pytanko jest gdzieś do ściągnięcia plik z wymiarami, albo gotowymi elementami w skali 1:1 do wydrukowania i przeniesienia na sklejkę jeśli chodzi o kabinkę własnej roboty?

EDIT - scalenie

Tak sobie dziś szperałem po necie i szukałem kabinki do mojego Skywalkera. I w końcu sam wyskrobałem dziś kabineczkę :-) Trochę zabawy było. W końcowym efekcie będzie czarna.
http://www.fotosik.pl/u/piotr5891/album/1625194


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.