Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 cze 2018, 22:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Czy ten opis był dla Ciebie przydatny?
TAK 100%  100%  [ 33 ]
NIE 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 33
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 paź 2017, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3831
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
maxiiii pisze:
Ale to dziwne, że masz zasięg 2-3 km na zwykłych bacikach, nigdy tego nie miałem i też nie do końca w to wierzę. Do 1 km na zwykłych oryginalnych antenach.

No to zobacz tutaj viewtopic.php?f=26&t=37919

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 779
Lokalizacja: lubelskie
Oczywiscie masz racje 3DR na dwóch bacikach to max 1 Km - chodzilo mi o zasięg przy antenie krunkowej w bazie - i tu zgodnie z tym watkiem https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... -Sept-2017 - wszystko zalezy jaki model , czy odbioenik 3DR w modelu daleko od regla itp itd...Nawet podlaczenie 3DR w bazie do usb telefonu z androidem powoduje ( w/g autaora wątku) zaklocenia i dlatego stosuje most bluetooth smartfon/3DR. Dlatego chce spróbować przeslac te dane linkiem ktory uzywam juz od 3 lat i w pewnym sensie dopracowalem na dużych odleglosciach ( anteny odbiorcze i kierunkowe , eliminacja zaklocen itp..).Majac taranisa Q7 nie moge raczej uzyc softu ersky9x do bezpośredniego odbioru danych mavlink? - tylko Opentx. Jest oczywiscie jeszce mozliwosc zastosowania silnych anten kerunkowych dla 3DR (433,915Mhz) ale po co jak mam juz sprawdzona antene kierunkowa na 2,4 Ghz - no chyba ze nie bedzie innej mozliwosci.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX, Z-84(APM)-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 paź 2017, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Wystarczą zwykłe anteny typu dipol pół falowy i zasięg rośnie do kilometrów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 07:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 879
Lokalizacja: Ruda Śląska
na zwykłych dipolach robionych "na kolanie" dla RC 435Mhz - 100mW oraz Video 1200Mhz nadajnik fox, to robię spokojnie 5-6km bez zrywania obrazu czy linku rc.
Wszystko zależy jak anteny zrobić, jak "elektrownie" rozłożysz i gdzie latasz...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 08:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
pma_ pisze:
No to zobacz tutaj viewtopic.php?f=26&t=37919


Tyle, że w tamtym wątku jest mowa o o 2,4g a tutaj o modemie 3DR na 433mhz gdzie oryginalne anteny to jedna wielka porażka a bardzo często chińczyk dodaje anteny na 2,4ghz.

maxiiii pisze:
na zwykłych dipolach

Dipole są OK :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 09:05 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lis 2015, 19:35
Posty: 99
ogromne słowa podziękowania dla użytkownika maxiiii, ogromna wiedza ogromnie sympatyczny i pomocny człowiek.

Oto efekty jego pomocy:


zephyr chociaż zdewastowany jak bunkier po 2 wojnie, mknie z prędkością 180km/h


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 cze 2017, 15:21
Posty: 20
W miarę udało mi się ogarnąć z APM, upchnąć wszystko w modelu i ustawić. Jednak w trybie stabilize gdy przechylam model działa tylko jedna lotka. Lotki są zrealizowane na dwóch osobnych kanałach, i podczas sterowania drążkami działają normalnie. Jedynie gdy przechylam model w trybie stabilize wychyla sie jedna lotka. Any ideas jak to ogarnąć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
W RC(numer twojej drugiej lotki) ustaw zanegowane sterowanie lotki (Aileron = 4, rev 1)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 cze 2017, 15:21
Posty: 20
Dzięki, rev miałem na jeden ale function miałem zamiast 4 również 1.

maxiiii, jeszcze jedno pytanie, w którą stronę mają wychylać się lotki i sw kiedy przechylam model? Kiedy przechylam model w prawo, lotki mają kontrować jak do lotu w lewo, gdy przechylam w lewo to jak do skrętu w prawo, natomiast gdy podnoszę nos do góry to SW idzie w dół, a gdy ogon do góry do SW idzie do góry?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 17:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 03 kwie 2017, 22:31
Posty: 6
Lokalizacja: Nwogród Bobrz.
dambens pisze:
Dzięki, rev miałem na jeden ale function miałem zamiast 4 również 1.

maxiiii, jeszcze jedno pytanie, w którą stronę mają wychylać się lotki i sw kiedy przechylam model? Kiedy przechylam model w prawo, lotki mają kontrować jak do lotu w lewo, gdy przechylam w lewo to jak do skrętu w prawo, natomiast gdy podnoszę nos do góry to SW idzie w dół, a gdy ogon do góry do SW idzie do góry?


Witam, może ja pomogę, Jeśli przechylasz model w prawo, lewa lotka powinna iść do góry a prawa na dół jeśli podnosisz ogon
do góry lotka na dół.
Lotki zrobiłem na kablu Y jest prościej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 cze 2017, 15:21
Posty: 20
Dzięki wszystkim za pomoc, w szczególności maxiiii, nielot teraz pięknie wozi się po niebie.



Pytanie dodatkowe: Jeżeli przełączę go w tryb manual i wytrymuję, to potem robię tylko ponowną kalibrację radia w MP i wszystko jest spoko tak czy siak? : )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Po trymowaniu w manualu robisz autotrim. Nie robi się już kalibracji radia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lis 2017, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 779
Lokalizacja: lubelskie
Czy orientuje sie ktos może czy do miniAPM3.1 można podlaczyc na jakiś PIN analogowy sygnał RSSI 0-3.3V z odbiornika Frsky DR4-ii ? W przypadku wiekszych braci APM znalazłem opis ale do miniAPM nic nie moge wyszperać.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX, Z-84(APM)-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lis 2017, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Przecież to to samo tylko mniejsze. A0, A1, A2 ...... też są :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lis 2017, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 779
Lokalizacja: lubelskie
Czyli ustawić w parametrach np RSSI_PIN na 5 i na wejście A5 podać 0-3,3 v i zakres RSSI_RANGE 3,3? Czy mini APM obsługuje może buzzer na ktoryms z wyjsc A0-A11?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX, Z-84(APM)-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.