Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 24 maja 2018, 05:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Czy ten opis był dla Ciebie przydatny?
TAK 100%  100%  [ 32 ]
NIE 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 32
Autor Wiadomość
Post: niedziela 01 paź 2017, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
Możesz to dowolnie ustawiać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 paź 2017, 15:55 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lis 2015, 19:35
Posty: 99
proszę bardzo to jest efekt pomocy maxiiii'ego ;)

https://www.youtube.com/watch?v=bqwX0pe5hYw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 paź 2017, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
Pozostaje tylko pogratulować i życzyć tyle lądowań co startów:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 paź 2017, 18:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 770
Lokalizacja: lubelskie
Skrzydeło startuje jak po sznurku :) - rozumiem że leci przez pierwsze sekundy lotem autonomicznym i drągami nie możesz przejąć sterów?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX, Z-84(APM)-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 paź 2017, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
W każdej chwili jest sterowne i po puszczeniu drążków wraca do wykonywanego zadania(w tym przypadku autostart).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 07:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 770
Lokalizacja: lubelskie
Zastanawiam się czy nie można zastąpic linku 3DR (433MHz) służącego do wgrywania misji podglądu parametrow itp....) linkiem telemetrii FRSKY w ten sposób - http://download.ardupilot.org/epub/docs ... metry.html . Z tym że w Taranisie musiałbym dodatkowo podłączyć moduł Bluettoth (np. HC-06) slużący do połaczenia ze smartfonem na ktorym odpalić można np. Droidplannera pod androidem.Wolałbym używac linku FRSKY niż 3DR poniewaz używam anten kierunkowych na 2.4 Ghz i mam zasieg tego linku sięgający 20 km a tym samym ewentualny podgląd telemetrii z APM'a.Czy dobrze kombinuje?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX, Z-84(APM)-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
FrySky działa tylko w jedną stronę.
Niestety nie jest to takie proste i wychodzi na to, że źle kombinujesz.:(

Trochę nie do końca wierzę w te 20km:) na FRYSKY.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 770
Lokalizacja: lubelskie
No niestety tylko w jedną czyli ewentualnie do podgladu parametrow lotu mozna tylko używac.Jesli chodzi o Frsky ( standart 60 mW) to na 15 km Miałem RSSI 65-70 % więc mysle że 20 km nie byloby problemem oczywiście leciałem nad terenami mało zurbanizowanymi ( brak zakłóceń od lokalnych sieci WIFI).Z drugiej strony transmisja zwrotna z modelu do taranisa nie musi wcale dzialac na takich odległościach.Inna kwestaia to czy APM podlaczony do odbiornika DR4-II wysyła telemetrie w formacie FRSKY czy swoim (chyba Mavlink) ?


EDIT:

Po 2 dniach wertowania zagranicznych stron znalazlem odpowiedzi - używajac starszych odbiornikow FRSKY typu DR4-II.DR8-II nalezy zastosowac konwertert telemetrii MAVLINK/FRSKY w postaci odpwiednio zaprogramowanej plytki arduino mini pro i wsadu - http://vizual54.github.io/APM-Mavlink-to-FrSky/ .Natomiast przy nowszych odbiornika ze stajni FRSKY typu X8R z telemetria smart port nalezy uzyc konwetrera opartego na TEENSY 3.1 oraz skryptu LUA dla Taranisa - http://diydrones.com/forum/topics/amp-t ... 1#comments .Pozostaje kwestia przeslania danych z taranisa do smartfona przez bluetooth (stara telemetria tylko) i wizualizacja danych i połozenia modelu w takim programie jak Dashboard na androida.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX, Z-84(APM)-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
http://vizual54.github.io/APM-Mavlink-to-FrSky/

Jakoś nie mogę doczytać w tym linku o łączności dwustronnej. Jest tylko mowa o szaringu lini TX, nie ma nic o RX.

kolsek345 pisze:
Jesli chodzi o Frsky ( standart 60 mW) to na 15 km Miałem RSSI 65-70 %

Wybacz ale jestem dalej bardzo sceptyczny do takiej informacji.

Możesz jednak popróbować z najnowszym ersky9x - ma już w sobie mavlinka i nie jest potrzebny żaden konwerter. Tego nie ma openrx. Sam mam połączenie tym sposobem ale używam tylko w jedną stronę tzn do radyjka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3768
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
maxiiii pisze:
FrySky działa tylko w jedną stronę.
Niestety nie jest to takie proste i wychodzi na to, że źle kombinujesz.:(


Oczywiście, że działa w dwie strony i to od jakiegoś czasu, w OpenTx 2.2.
Można pidy w betaflight ustawiać z radia.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
pma_ pisze:
Można pidy w betaflight ustawiać z radia.

Ale w tym przypadku mamy mavlinka.:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3768
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
maxiiii pisze:
pma_ pisze:
Można pidy w betaflight ustawiać z radia.

Ale w tym przypadku mamy mavlinka.:)

temat był o telemetrii :)
a do APM pewnie by trzeba dopisac

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
kolsek345 pisze:
Zastanawiam się czy nie można zastąpic linku 3DR (433MHz) służącego do wgrywania misji podglądu parametrow itp....) linkiem telemetrii FRSKY


Link 3DR jest tylko do mavlinka.
Protokuł frsky w porównaniu z mavlinkiem nie potrzebuje dwustronnego połączenia i do tego mavlink przesyła o wiele więcej danych niż frsky. To właśnie w w tej ilości danych leży cały problem. Radia mają problemy z taką ilością danych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 770
Lokalizacja: lubelskie
Może żle sie wyraziłem - laczność dwustronna potrzebna jest raczej tylko przy w ladowaniu misji dla APM i to można ogarnac albo przez 3DR albo bluettotha w bazie.Natomiast przy misjach odlegloscowych (poza zasiegiem radia) przydal by sie podglad telemetrii - konkretnie czy model jeszcze leci na jakiej wysokoscii i gdzie sie znajduje.System 3DR ze swoimi dipolami 2-3 dbi daje zasieg okolo 2-3 km natomiast ja używam anteny kierunkowej 2.4 ghz do linku FRSKY z pozytywnymi efektami na dużych odleglosciach - wiec chcialem ten system wykorzystac przynajmniej do podgladu co dzieje sie z modelem przy misji autonomicznej (model bez FPV.) Inspirowny tym watkiem- https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... -Sept-2017 mam zamiar dolożyc podglad lokalizacji modelu dzieki FRSKY i antenie kierunkowej którą stosuję.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , ZMR 250+KFC32FTB+eleresMAX, Z-84(APM)-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1750
Lokalizacja: Schwerin
Do tej pory pisałeś trochę inaczej.
Ja taki podgląd mam zrealizowany na linku:
APM - odbiornik lrs - nadajnik LRS - aparatura 9xr pro.
Na wyświetlaczu mam podstawowe dane takie jak napięcie baterii, prąd baterii, uzbrojenie, tryb lotu,
hdop, ilość satelit, współrzędne geograficzne, wysokość, RSSI, link quality, odległość od HOME, kierunek.
Najgorszy jest RSSI bo nie wiem dlaczego ale zmienia się raz na 10s i to mnie wk......

Nie podłączałem jeszcze BT aby mieć to na tablecie ale na to też przyjdzie pora.
Jak na razie nie jestem do końca z tego zadowolony. Lepszy jest modem telemetrii i porządne do niego anteny.

Ale to dziwne, że masz zasięg 2-3 km na zwykłych bacikach, nigdy tego nie miałem i też nie do końca w to wierzę. Do 1 km na zwykłych oryginalnych antenach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.