Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 20:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Czy ten opis był dla Ciebie przydatny?
TAK 100%  100%  [ 36 ]
NIE 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 36
Autor Wiadomość
Post: sobota 11 lis 2017, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
Obsługuje wszystko to co jego większy brat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 27 gru 2017, 23:01
Posty: 4
Lokalizacja: Kielce
Witam,

Obszukałem już wszędzie i nie znalazłem a więc prosił bym o pomoc.
Mam podłączonego Pixhawk do SkySurfer-a i po włączeniu trybu Stabilize czy FBWA autopilot próbuje stabilizować pochył boczny lotką od wysokości a pochył przód tył lotkami od kierunku lotu. Gdy używam manetek lotki działają poprawnie.
Jedynie gdy w samolocie odwrócę pixa w bok samolotu wtedy by odpowiadało przechyłom ale to nie jest rozwiązanie gdyż autopilot będzie źle wskazywał przód samolotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 16:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Witam. Podobnie jak kolega jestem zielony w tej dziedzinie. Owszem udało mi się skonfigurować poprawnie mojego APM-a 2,8 tylko i wyłącznie dzięki pomocy kolegi "Maxiiii". Bardzo fajnie opisał Maxiiii konfigurację APM do pierwszego lotu. Proponuję ustawić wszystko krok po kroku. Przyznaje jest wiele kruczków, które dla maxiiii są oczywiste i je pomija. Kolego zadzwoń (mogę i ja zadzwonić) pogadamy, może w czymś pomogę.
Pozdrawiam Krzysiek
[Wymoderowano - dane kontaktowe radzę przekazywać sobie przez PW, chyba że kolega lubi odbierać tele spam w dużych ilościach]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 17:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 27 gru 2017, 23:01
Posty: 4
Lokalizacja: Kielce
Dziś wpadłem na pewien pomysł jak rozwiązać mój problem.

Zmieniłem miejscami fizycznie lotki ze sterem wysokości.

W tym momencie samolot już się stabilizuje tak jak powinien i wszystko było by ok lecz przy takim ustawieniu sterowanie z radia jest znów odwrócone.

Ster wysokości steruje lotkami od kierunku i odwrotnie.

Zmieniłem w ustawieniach programu:

zmiana.jpg
zmiana.jpg [ 219.5 KiB | Przeglądany 1040 razy ]




A więc zamieniłem w Servo Output Aileron z Elevator a następnie w Full Parameter List - RCMAP zmieniłem na których kanałach jest PITCH i ROLL

pith.jpg
pith.jpg [ 346.99 KiB | Przeglądany 1040 razy ]




Po takich ustawieniach wszystko działa zgodnie z fizycznymi działaniami

Niestety takie rozwiązanie mi się nie podoba ponieważ ustawiony Aileron to tak naprawdę Elevator
a Elevator to tak naprawdę Aileron.

Jakieś inne propozycję rozwiązania tego problemu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 18:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
Ja bym zaczął od ustawień aparatury. Potem przywrócił ustawienia fabryczne w pixie a jeszcze potem skalibrował prawidłowo akcelerometry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 27 gru 2017, 23:01
Posty: 4
Lokalizacja: Kielce
Ok, zaczynam zabawę od zera. Reset aparatury i pixa.

Edytuj posty!

Reset aparatury i pixhowka pomógł, niby takie proste a nie wpadłem na to , dzięki maxiiii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 778
Lokalizacja: Trzebnica
W skrzydełku znalazłem bardzo fajną opcję bezpiecznego latania w trybie FBWB i CRUISE latania.

ALT_HOLD_FBWCM Jest to minimalna wysokość podawana w centymetrach dla bezpiecznego latania. Jeśli spróbujesz zejść poniżej tej wysokości, samolot się wyrówna. Wartość zero oznacza brak limitu.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 00:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 02:17
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Szukam i nie mogę znaleźć informacji, czy w APM jest możliwość podłączenia zewnętrznego buzzera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 09:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 805
Lokalizacja: lubelskie
http://ardupilot.org/copter/docs/nav-leds.html - cos slabo szukałeś :)


A sorry - myślałem że ogólnie dla APMa .

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Ostatnio zmieniony piątek 26 sty 2018, 21:54 przez kolsek345, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
kolsek345,
Nie wprowadzaj w błąd.
W APM-ie w oprogramowaniu dla samolotu nie ma możliwości podłączenia buzzera i led-ów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 10:15 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 02:17
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
maxiiii pisze:
kolsek345,
Nie wprowadzaj w błąd.
W APM-ie w oprogramowaniu dla samolotu nie ma możliwości podłączenia buzzera i led-ów.
Czy wcześniejsze wersje firmware też nie miały tej funkcji?

Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
Najnowsza wersja oprogramowania ma bliżej do dinozaurów niż czasów dzisiejszych a ty chcesz sprawdzać czasy powstania ziemi2? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 13:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 02:17
Posty: 8
Lokalizacja: Kraków
Wszystko jasne.

Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
Dodać trzeba jeszcze, że te stare oprogramowanie jeszcze teraz jest na fali i mało który rywal potrafi mu podskoczyć:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 kwie 2018, 20:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 15 paź 2012, 11:37
Posty: 73
Lokalizacja: BRZEG
witam
Mam problem z ustawieniem radio calibration funkcja elevon config.Po zainstalowaniu nowego softu skrzydła nie mogę ustawić starych ustawień,nie mogę zaznaczyć opcji elevons,elevons rev i innych -nie działa ta funkcja.proszę o pomoc:)
Inna prośba- w innym komputerze mission planner nie widzi portów po podłączeniu telemetrii dlaczego? jakieś stery mi wywaliło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.