Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 24 maja 2018, 18:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 03 kwie 2017, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 202
Lokalizacja: Ustroń
Witam serdecznie

Jako że ciekawość mnie zjadała jak to jest latać samolotem lub szybowcem nie mogłem sobie odmówić i zacząłem budować pierwszy motoszybowiec - Easy Star 2
Konstrukcja zapewne znana wszystkim tutaj zgromadzonym więc niema zbytnio o czym pisać a tylko zaprezentować kilka zdjęć no i zadać parę nurtujących mnie pytań.

Konfiguracja mojego ES'ra jest następująca:
1. Silnik RAY C2830 1300KV
2. ESC Readytosky 30A
3. Mini przetwornica DC-DC 3A do zasilania serw i odbiornika
4. 2 x serwo TowerPro MG90S na lotki
5. 2 x serwo TowerPro MG90S ogonowe poziomowe i pionowe (statecznik)
6. Odbiornik FrSky X8R
7. Pakiet Turnigy 2200mAh 3S
8. Aparatura Taranis X9D Plus
9. Śmigło APC 7x6

Całość poskładałem wg. manuala oraz filmów znalezionych na Youtube. Nie wiem czy nie popełniłem dużego błędu sklejając już kadłub do kupy. Ponieważ czym więcej czytam tym bardziej jestem pewny że trzeba jeszcze dołożyć kontroler lotu. Proszę podpowiedzcie mi czy próbować ulotnić go bez kontrolera czy lepiej sobie darować?

Następna sprawa jaki kontroler kupić by to miało ręce i nogi? Chcę się nauczyć latać więc też coś raczej z budżetowych rozwiązań by się przydało. Czytałem że kontrolery z serii F3 lub F4 z wyścigowych quadów się nawet dobrze się spisują. Z rzeczy które bardzo bym chciał aby taki kontroler mi dawał to:

1. Stabilizacja w trakcie lotu
2. Telemetria wyświetlana na Taranisie
3. Tryb RTH
4. I pewnie w późniejszym etapie chciałbym mieć OSD na ektranie lub goglach

W szufladzie mam wolnego APM 2.6 z GPS'em który latał w kopterze i myślałem początkowo go zastosować ale jak zobaczyłem jak mało miejsca jest w przestrzeni ładunkowej ES'a to zwątpiłem i zacząłem czytać o kontrolerach F3 i F4 z racji ich małych wymiarów nadawały by się idealnie.

Proszę o pomoc i wskazówki.

Upsss na jednym ze zdjęć jakiś OKOCIM się tam wkradł :mrgreen: wybaczcie


20170401_140417.jpg
20170401_140417.jpg [ 164.85 KiB | Przeglądany 1830 razy ]

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Ostatnio zmieniony sobota 06 maja 2017, 15:02 przez lgojniczek, łącznie zmieniany 2 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 kwie 2017, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11321
Lokalizacja: Mikoszewo
No wreszcie ktoś coś ze skrzydłami a nie tylko koptery i koptery.

lgojniczek pisze:
Ponieważ czym więcej czytam tym bardziej jestem pewny że trzeba jeszcze dołożyć kontroler lotu.

Nie czytaj głupot. Nie trzeba. Można - jeżeli planujesz się szwendać gdzieś dalej, na zasadzie polisy ubezpieczeniowej. Do nauki VLOS lub FPV dookoła głowy możesz sobie darować.

Mój wątek o ES2 masz tu: viewtopic.php?t=5510

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 kwie 2017, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8266
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
lgojniczek pisze:
Czytałem że kontrolery z serii F3 lub F4 z wyścigowych quadów się nawet dobrze się spisują. Z rzeczy które bardzo bym chciał aby taki kontroler mi dawał to:

1. Stabilizacja w trakcie lotu
2. Telemetria wyświetlana na Taranisie
3. Tryb RTH
4. I pewnie w późniejszym etapie chciałbym mieć OSD na ektranie lub goglach


Jak będziesz chciał jednak zamontować, to poczytaj viewtopic.php?f=26&t=40322

Fc przyda się najbardziej, gdy będziesz latał fpv, łatwiej wszystko podpiąć i uzyskać kilka fajnych danych. Jak sztuczny horyzont, łatwość podpięcia osd, gps itd

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 kwie 2017, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 202
Lokalizacja: Ustroń
Verid pisze:
No wreszcie ktoś coś ze skrzydłami a nie tylko koptery i koptery.

lgojniczek pisze:
Ponieważ czym więcej czytam tym bardziej jestem pewny że trzeba jeszcze dołożyć kontroler lotu.

Nie czytaj głupot. Nie trzeba. Można - jeżeli planujesz się szwendać gdzieś dalej, na zasadzie polisy ubezpieczeniowej. Do nauki VLOS lub FPV dookoła głowy możesz sobie darować.

Mój wątek o ES2 masz tu: viewtopic.php?t=5510


Konkretnie i na temat tego mi trzeba było, dzięki.

EDIT - scalenie

Adrián pisze:
lgojniczek pisze:
Czytałem że kontrolery z serii F3 lub F4 z wyścigowych quadów się nawet dobrze się spisują. Z rzeczy które bardzo bym chciał aby taki kontroler mi dawał to:

1. Stabilizacja w trakcie lotu
2. Telemetria wyświetlana na Taranisie
3. Tryb RTH
4. I pewnie w późniejszym etapie chciałbym mieć OSD na ektranie lub goglach


Jak będziesz chciał jednak zamontować, to poczytaj viewtopic.php?f=26&t=40322

Fc przyda się najbardziej, gdy będziesz latał fpv, łatwiej wszystko podpiąć i uzyskać kilka fajnych danych. Jak sztuczny horyzont, łatwość podpięcia osd, gps itd


Jako że już wiem że nie trzeba a jedynie jeśli bede chcial to zadaje pytanie nastepne. Rozumiem ze kontrolery z serii F3 i F4 to lepsi potomkowie F1 czyli np naze32. Czytajac opracowanie opisujace roznice w w/w stwierdzilem ze kontroler z serii F1 czyli wspomniane naze32 niestety nie da rady obsluzyc jednoczesnie telemetrii frsky jak i tego szybszego trybu liczenia pidow i jeszcze innych rzeczy na raz. Wiedze i wnioski wyciagnolem z tego opracowania https://oscarliang.com/f1-f3-f4-flight-controller/

I teraz pytanie do Ciebie czy F3 da rade sprostac moim wymaganiom? Oczywiscie wersja 10DOF

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 kwie 2017, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8266
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Do samolotu, szczególnie takiego trenera, to bez problemu poradzi sobie naze32 i nie ma potrzeby f3 tym bardziej f4

Co innego do kopterow, scigaczy.

lgojniczek pisze:
Oczywiscie wersja 10DOF

Dlaczego 10dof? Po co? 6 wystarczy.
Ale jak masz nadmiar gotówki, to weź sobie 10 ;-)
Baro i tak działa jak chce, a kompas jest niepotrzebny do gps hold, czy RTH

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 202
Lokalizacja: Ustroń
Dzięki serdeczne za informacje, wziąłem F3 10DOF bo trafił mi się w dobrej cenie i do tego mini GPS Ublox seria 7. Z opisu wynika że ma w sobie monitorowanie stanu pakietu, konwerter telemetrii FrSky więc powinien zrealizować moje założenia z upchaniem tego raczej problemów nie powinno być bo jest małe.

Jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie @Adrian, wspominasz w przytoczonym przez siebie wątku że używasz Baseflight ale będziesz przechodził na iNav czy jakieś postępy w tej materii już poczyniłeś? Jeśli tak to może masz jakieś wnioski i rady, odrazu iść w Inav czy tak jak Ty wrzucić Baseflight?

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 08:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8266
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko z tym mini gps 7, ktoś miał tam problemy, że długo łapał fix'a.. Musisz doczytać.
U siebie , używam Beitian BN-880 http://www.banggood.com/UBLOX-NEO-M8N-B ... mds=search , ten tez jest dobry, tylko po wyciągnięciu z obudowy, zbędna masa http://www.banggood.com/Ublox-NEO-M8N-F ... mds=search tylko z tego co pamiętam był większy od beitian

Tak, myślałem o tym, ale zostaje jeszcze przy baseflight. Wszystko działa poprawnie, teraz ustawiłem gps hold i RTH i sprawdzę czy działa. Jeśli będzie ok, to nie przechodzę na inav, bo szkoda mi czasu na ponowne ustawianie i kalibracje.

Ale jak masz spr f3, to bym poszedł od razu w inav. Więcej rzeczy mozna poustawiac.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 09:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 202
Lokalizacja: Ustroń
Adrián pisze:
Tylko z tym mini gps 7, ktoś miał tam problemy, że długo łapał fix'a.. Musisz doczytać.
U siebie , używam Beitian BN-880 http://www.banggood.com/UBLOX-NEO-M8N-B ... mds=search , ten tez jest dobry, tylko po wyciągnięciu z obudowy, zbędna masa http://www.banggood.com/Ublox-NEO-M8N-F ... mds=search tylko z tego co pamiętam był większy od beitian

Tak, myślałem o tym, ale zostaje jeszcze przy baseflight. Wszystko działa poprawnie, teraz ustawiłem gps hold i RTH i sprawdzę czy działa. Jeśli będzie ok, to nie przechodzę na inav, bo szkoda mi czasu na ponowne ustawianie i kalibracje.

Ale jak masz spr f3, to bym poszedł od razu w inav. Więcej rzeczy mozna poustawiac.


Ok zobaczę i dam znać jak z tym iNav to wyjdzie. Jeśli możesz to też napisz jak na baseflight będzie sprawdzał się gps hold i RTH.

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 09:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2317
Lokalizacja: Chorzów
Silnik troche o małym kv. Szukałbym coś w granicach 2200~ z 300w.

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 850
Lokalizacja: Warszawa
Mateusz, bez przesady z tym KV. Mogłoby być ok. 1500, ale 1300 przy 7 calach wystarczy. Goły ES II leci na byle chuchnięciu, obciążony FPV już potrzebuje więcej, ale KV2200 to moim zdaniem przesada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11321
Lokalizacja: Mikoszewo
NeXuS pisze:
KV2200 to moim zdaniem przesada.


Do stockowego śmigła 7" tak. Ogólnie - nie. Latałem na 2200KV w ES1, latam na tym w ES2 i nie narzekam. Fakt - śmigło ciut mniejsze bo 6,5x4 (ze stockowym to za bardzo gadać nie chciało) ale z tego co obserwuje na forum bardzo wiele osób kładzie do Easystaropodobnych silniki 2200kV tylko nie inrunnery jak w moim przypadku a np. Turnigy D2826-6

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8266
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Latałem w bixie 2 1500mm na 2836 2200kv, na smigle 6x5 Faktycznie, był dość szybki, fajnie się latało.
Na serii, to taki trenerek dla początkujących.

lgojniczek pisze:
Jeśli możesz to też napisz jak na baseflight będzie sprawdzał się gps hold i RTH

Najszybciej w weekend, jak pogoda dopisze i nic nie wyskoczy. Ale będę testował, prędzej czy później, bo sam jestem ciekawy, jak się sprawuje.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 850
Lokalizacja: Warszawa
No może taka jest tendencja, żeby KV śrubować. Zależy do czego kto to chce. Jak się chce kręcić pętelki i inne akrobacje to warto zwiększyć KV. Jak do spacerowego latania, to wystarczy, choć golasa spokojnie się na tym pogoni. Ja mam kobrę 1500KV, latałem tym na APC 6x5.5 i 7x5 i z tego dwojga wróciłem do 6x5.5 bo mniejszy problem z drganiami pod kamerkę i mniej prądu żre. Na maxa mój ES z osprzętem fpv rozpędza się na tym zestawie do 80-90 km/h, mi tam wystarcza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 202
Lokalizacja: Ustroń
NeXuS pisze:
Mateusz, bez przesady z tym KV. Mogłoby być ok. 1500, ale 1300 przy 7 calach wystarczy. Goły ES II leci na byle chuchnięciu, obciążony FPV już potrzebuje więcej, ale KV2200 to moim zdaniem przesada.


Generalnie z tym śmigłem co teraz mam APC 7" to jest jeszcze ciut wolnego miejsca i może upchał bym nieco większe bez podcinania pianki. Silnik wybrałem taki bo ma dość dobre opinie i te 1300KV ponoć jest w zupełności wystarczające do APC 7" - jak zwykle rzeczywistość zweryfikuje.

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 kwie 2017, 11:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8266
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak nie przesadzisz z wagą, to będzie ok, na początek. Później sam uznasz, czy chcesz szybciej polatać, czy "szybować".
Generalnie, te wszystkie pianki o podobnych rozmiarach 1400-1500 jak es, bix i reszta klonów, lata sama, jak się nie przeszkadza.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.