Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 12:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
terragady pisze:
popychacze od serw do aileronow trochę luźno latają, w sensie bez ruszania serwem mam trochę luzu na aileronach (lotkach?)

Po pierwsze upewnij się czy ten luz nie jest na przekładni serwa w sensie złap za orczyk serwa i wtedy sprawdzaj bo jak tylko próbujesz majtać lotką na wyłączonym serwie to wyczuwalny luz jest normalny.
Po drugie doprecyzuj to "trochę" luzu bo dla jednych trochę to będzie 0,5mm na które w piankowcu można przymknąć oko a dla innych na zasadzie starej gumy w gaciach.
terragady pisze:
Czy mogę po prostu skleić popychacze na trochę epoxy?

Absolutnie nie. Połączenie orczyk serwa-drut popychacza i dźwignia lotki-drut popychacza MUSI być ruchome.
terragady pisze:
jak macie ustawione te popychacze w serwie i zaczepie?

To zależy jakie wychylenia lotek chcesz osiągnąć.To "narząd" regulacyjny i warto byś poczytał jak i po co działa a nie na ślepo kopiował cudze ustawienia bo mogą wcale ci nie odpowiadać.
terragady pisze:
FC, jak kleicie do modelu?

Nigdy nie kleję FC do modelu na wypadek ewentualnej potrzeby wymiany, Najczęściej robię mocowanie wklejając w piankę kołki nylonowe do których przykręcam FC tak jakbym przykręcał je do ramy koptera.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 20:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
Luzu jest około może 1 mm w kazda strone, to moze powodowac nie stabilny lot. Faktycznie nie pomyślałem ze popychacz musi być ruchomy a to raczej oczywiste.
Tak jestem pewien że luz jest na łączeniach, serwo się nie rusza (ramię serwa).

Ustawienia zaczepów popychaczy znam, w każdym modelu najlepiej to oblatać i nie w każdym to samo ustawienie da takie same rezultaty. Dlatego pytam na jakim latacie.

Do zlikwidowania luzu dam chyba podkładkę pod tą śrubę bo ona do końca mi nie ściska ramienia bo blokuje ją wcześniej już drut popychacza. Ew może lepiej kupić jakieś lepsze popychacze z zapinkami a nie na Z.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
terragady pisze:
Tak jestem pewien że luz jest na łączeniach

No to musisz teraz tylko ustalić na którym połączeniu i zaradzić.
terragady pisze:
Ustawienia zaczepów popychaczy znam

No to skoro znasz i wiesz jak to działa to do czego konkretnie ci cudze nastawy? Ustaw tak żeby tobie było dobrze i po sprawie...
terragady pisze:
Do zlikwidowania luzu dam chyba podkładkę pod tą śrubę bo ona do końca mi nie ściska ramienia bo blokuje ją wcześniej już drut popychacza.

Piszesz o baryłce na ramieniu dźwigni lotki? Ona NIE MOŻE ściskać do końca ramienia bo efekt będzie jak z zalaniem całości klejem o czym pisałeś wyżej. Jeżeli uważasz że tam jest za dużo luzu to zrób podkładkę z kawałka cienkiego plastiku.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 20:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
Tak piszę o tej baryłce bo ona aż opada trochę, ew myślałem trochę spiłować śrubę ale chyba i tak poprawię to jakimiś lepszymi zaczepami bo nawet ta baryłka jest marnej jakości co była w zestawie. Łatwe wyginanie się popychaczy też jest trochę problemem. Widziałem że można rurkę karbonową nałożyć na to.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
Dobre baryłki produkuje min. Multiplex. Tam masz osobno pchełkę zaciskającą się na drucie i osobno nakrętkę mocującą baryłkę na ramieniu i takiego układu na twoim miejscu bym szukał. Jedyna wada tych od MPX'a to średnica trzpienia. Dźwignie w modelach MPX są dość masywne i mają duże otwory natomiast u chińczyka różnie to bywa i czasem trzeba zrobić rozwiert (o ile jest dość mięsa) albo wymienić całą dźwignię na masywniejszą.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 20:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
Ja mam serwa emaxy i faktycznie tam są dość małe otwory. W sumie to i na dźwigniach od lotek też nie są za duże. Coś tam pokombinuje i podokupuje :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
Po stronie serwa możesz zrobić zwykłą "zetkę" z drutu o ile średnica drutu odpowiada średnicy otworów w orczyku serwa. Dawanie dwóch baryłek (jedna na serwie, jedna na dźwigni lotki) to trochę overkill.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 12:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 534
Lokalizacja: Tarnobrzeg
A powiedzcie, można zaufać tym baryłkom? Bo w sumie się zastanawiam. Są naprawdę wygodne, ale czasami z tyłu głowy siedzi mi w głowie że to tylko jedna śrubka dzieli wszystko od gleby. Szczególnie w przypadku skrzydła z dwoma serwami

Sprawdzane przed każdym wyjściem na latanie, ale czasami jedno popołudnie to 2-4 godziny spędzone w powietrzu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 13:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
Jakoś nigdy mi się nie zdarzyło rozpięcie baryłki. Fakt faktem pchełkę zakręcam do zgięcia drutu bowdena a śrubkę trzymającą ramię zabezpieczam klejem (do gwintów albo CA) ale to chyba "normalna" procedura jak się nie chce żeby serwo straciło kontakt z rzeczywistością powierzchni sterowej.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 15:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 kwie 2016, 14:24
Posty: 47
Lokalizacja: Skoroszów
Witam. Podepnę się z pytaniem o silnik jaki stosujecie pod 4s. Skrzydełko kupiłem na Banggood w zestawie PNP. Mianowicie ja swoim s800 latałem tylko na 3s by nabrać wprawy, gdy już odważyłem się założyć 4 s to w trakcie 2 lotu silnik staną przepalił się 1 biegun.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 wrz 2018, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 20 maja 2015, 15:24
Posty: 43
Lokalizacja: Wrocław
Cześć. Ja latam na Race Star 2205. 20minut lotu zjada ok 1100mAh (4s 1300mAh). Wybór był łatwy - te same graty w dronie ;-)
gradowski68 pisze:
Witam. Podepnę się z pytaniem o silnik jaki stosujecie pod 4s. Skrzydełko kupiłem na Banggood w zestawie PNP. Mianowicie ja swoim s800 latałem tylko na 3s by nabrać wprawy, gdy już odważyłem się założyć 4 s to w trakcie 2 lotu silnik staną przepalił się 1 biegun.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 wrz 2018, 11:38 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 441
DYS Fire 2300kv gemfan flash 6040-2 - 1500mAh wystarcza na 10-15min lotu bez jakiegoś oszczędzania. Lipo z quada :D
Z pamięci setupy znajomych (mogą być błędy):
Emax 2205s 2600kv 5152-2 Gemfan Flash
LS2207 1900kv 7x5 ( poprawka ;) )

Wszystkie odpychane na 4s.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.