Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 kwie 2017, 19:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 01 sty 2017, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 170
Lokalizacja: Milanówek
Jakiś rok temu zacząłem rozglądać się za nowym modelem do FPV. Wspólnie z kolegami z RcClubu postanowiliśmy zbudować flotylle Gemini V2. Zakupiliśmy plany i rozpoczęliśmy budowę modeli od podstaw czyli od przerysowania planów pod CNC. Docelowo miały powstać 3 identyczne i jeden zmodyfikowany ale chyba powstanie więcej. Rozważaniach nad budową i relacje/zdjęcia z budowy poszczególnych modeli można znaleźć tutaj

Mój model jest skończony i gotowy do oblotu a skrót jego budowy wygląda następująco:


_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 08:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 lip 2010, 21:55
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
Wreszcie się ujawniłeś na tym forum. Piękna maszyna i mam nadzieję dołączyć z pomocą Szymona do grona właścicieli tego potworka. Jak już pisałem na innym forum, daj znać jak tylko będziesz dopuszczał widownie przy oblocie. :)

_________________
Pozdrawiam

Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1789
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Piękny potwór !
Gratulacje i udanego oblotu życzę.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 11:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 351
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Piękny i czysto wykonany model, na ile części dzieli się do transportu? będziesz atakował 100km ? Lubię latać małymi modelami z fpv ale duże też są świetne, latają o wiele bardziej realistycznie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 22:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 170
Lokalizacja: Milanówek
Dziękuję, cieszę się że się podoba.
Z centropłata wychodzi mnóstwo kabelków wiec na stałe połączony jest z kadłubem, ale łatwo daje się zdemontować statecznik pionowy połączony z poziomym - jedna śruba( rozpiętość poziomego to 80 cm ;-) ) Po tej operacji kadłub ma 140cm. Poskładanie modelu nie nastręcza większych trudności i myślę, że jakieś 10-15 minut wystarczy.
Nigdy nie latałem tak dużym modelem, do tej pory głównie SW 1900. Jestem strasznie ciekaw jak bedzie się sprawował ale biorąc pod uwagę pogodę to na oblot przyjdzie mi jeszcze poczekać.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 sty 2017, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
Witaj kolego . Czy jest jakakolwiek mozliwosc pozyskania planow w formacie dxf / dwg tej platformy ???

Pozdrawiam

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 sty 2017, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9831
Lokalizacja: Mikoszewo
Tu masz:

http://www.bearospaceindustries.com/aircraft.html

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 sty 2017, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
dziekuje . bardzo fajnie ze projektant sprzedaje tak tanio swoje plany.

czyli chyba niedlugo bedzie przesiadka na cos wiekszego :)

przepraszaszam za offtop

ale Andrzej czekam na film jak to lata :)

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 sty 2017, 20:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 28 lis 2016, 00:17
Posty: 6
Lokalizacja: Kraków
Malyboa, nie ciesz się jeszcze. Niestety o planach w formatach CAD'owych można tylko pomarzyć. Pliki z tej strony to pdf'y (również rysunki, których nie da się wprost wrzucić do CAD'a).
Sam chciałem się zabrać za budowę Gemini i w tym celu przygotować pliki pod wycinarkę laserową ale narazie się poddałem (ilość elementów do obrobienia ręcznie jest dość... frustrująca oraz brak czasu również nie działa na korzyść).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 08:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 170
Lokalizacja: Milanówek
No i poleciał wczoraj...



Wrażenia super, model lata spokojnie i przewidywalnie, start i lądowanie bez problemów
Do poprawy - przede wszystkim zakłócenia na video - zacznę od wymiany kabelka na ekranowany.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 09:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 781
Lokalizacja: Ruda Śląska
masz jeden pakiet do zasilania całości?
wygląda jak by esc siało na wizje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 10:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 170
Lokalizacja: Milanówek
Pakiety są dwa, źródłem zakłóceń są prawdopodobnie długie kable od baterii do regulatorów. Jak je wyeliminować?

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 781
Lokalizacja: Ruda Śląska
podobno lepiej dać dłuższe kable od esc do silnika niż od pakietu do esc.
A jakich kabli używasz do toru wideo?
Jakieś ekranowane?
ja polecam do instalacji kable typu licy, trochę ciężkie, ale jak nie szukasz oszczędności na "gramach" to pewnie poprawią instalację.
Możesz też dodac filtr ferrytowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 170
Lokalizacja: Milanówek
Kabelki toru video bez ekranu i od ich wymiany chcę zacząć, Z ferytami na zasilających też spróbuje.
O kablach słyszałem i po locie sprawdzałem temp. regulatorów i ich kondensatorów - były chłodne.
ED.
ekranowany kabelek nic nie dał :( , zastosuję filtr forumowy, może coś da.
Martwi mnie tylko, że moje działania nie likwidują przyczyny czyli źródła zakłóceń , którymi są kable albo regulatory. Jakieś pomysły może macie?
ed. 2
Wojna z zakłóceniami trwa ale jest film z oblotu


_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 31 mar 2017, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 649
Lokalizacja: Warszawa
Pierścienie ferrytowe powinny pomóc, ale może to kable zasilające regulatory zakłócaja. Płynie w nich duży prąd więc może to powoduje zakłocenia. :shock:

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: averal i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.