Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 kwie 2017, 07:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
Witam , takwiec jakis czas przerwy od budowy mialem . i owszem . maly model byl zbyt maly by udzwignac to co chcialem zeby udzwigniete zostalo . podjelem sie wiec budowy kolejnej platformy . ( mala zniszczylem ) :P

Kolejna platforma bedezie duzo wieksza i zabierze na poklad wszystko czego dusza zapragnie .

tak wyglada postep prac:

Obrazek
Obrazek

to narazie tyle .

tkanks i bawcie sie dobrze

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 sty 2017, 13:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
Ta maszyna ma za soba pare lotow , dnia dzisiejszego odbyla swoj MAIDEN FLIGTH .

lata swietnie . Postaram sie jeszcze dzis dodac film na ktorym pogadam o nim oraz zobaczycie go w powietrzu . :)

awiec temat : budowa pierwszej platformy FPV osiagnal sukces.

Wyzywania ktore musze jeszcze rozwiazac :
+ Uporac sie z OSD.
+ Zmienic baterie na wieksza .
+ Latac wysoko i daleko . :)

Obrazek

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 10:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
Witajcie

Pytanie ktore mnie dzis meczy .

Obrazek

Dlaczego w kazdym schemacie ktory znajduje jest odbiornik Fry Sky?? Czy jest on kluczowy ?

Posiadam :
Minim OSD micro
FC - Naze 32
GPS - do Naze32
Kamerke 1000TLV CCD
Nadajnik Video : TS832 600mW

Chce to wszystko zlozyc do kupy ale mam problemy.

Czy mial ktos tkai zestaw i potrafi cos podpowiedziec ? Czy schemat ktorego uzywam jest odpowiedni ??

Pozdrawiam

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 781
Lokalizacja: Ruda Śląska
Frysky nie jest kluczowy:) chodzi o jaki kolwiek link z wyjsciem ppm . generalnie schemat jest ok, opcjonalnie jesli bedziesz mial zaklicenia na video to mozna dolozyc filtr do zasilania video


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 15:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
lotpawel pisze:
... chodzi o jaki kolwiek link z wyjsciem ppm ....


Dziekuje za odpowiedz lotpawel

Mam Spcetrum AR6100e

ale nie podlaczylem wogole odbiornika .
Obrazek
to jest jak ja wszystko podlaczylem ( nie widac ale analogicznie do schematu )
Jednak na wyjsciu nie wyswietla mi sie ZADEN obraz .

Minim osd nie formatowalem tym FDTI - czy moze to byc przyczyna ???

Pozdrawiam

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 781
Lokalizacja: Ruda Śląska
minimosd sie nie formatuje, ale chińczyk raczej wysyła wersję (przynajmniej ja tak miałem) bez żadnego softu, soft musisz wybrać i wgrać.
po za tym nie widzę żadnego bec'a, a potrzebujesz dobrego, stabilnego zasilania 5V.
zastanawiam się właśnie czy wszystkiego przez przypadek nie "usmażyłeś", czy video tx ts832 przetwarza Ci z pakietu napięcie na 5v? bo minim, naze i gps jestem przekonany że są na 5v, nie wiem jak kamerka bo nie widać co to za model.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
watpie w to zeby cokolwiek sie usmazylo . bo jak przelaczam spowrotem zestaw tylko na kamere z nadajnikiem to dziala .

awiec musze wgrac soft na minima . wlasnie zamowilem FDTI - bedzie 25.01

a ten BEC ... niemam tego . wydaje mi sie to dosc wazne i szczeze nigdy o tyn mnie myslalem . Skoro na kamerze mam napisane 5v ... tzn Nadajnik Video musi konwertowac rzeczywiscie prad na 5v . ???

Bo juz dawno wszystko smazyloby sie w piekle

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 781
Lokalizacja: Ruda Śląska
miernik do ręki i będzie jasność.
aczkolwiek bez porządnego bec'a się nie obejdzie.
ps. a zerwa z czego zasilasz? z bec'a od esc?
to też jest opcja, aczkolwiek znając minimosd to on potrzebuje bardzo stabilnego i czystego źródła zasilania.
może jeszcze być kwestia że kamera nadaje w pal a minim ustawiony jest na ntsc, i obrazu możesz nie mieć przez to.
a odbiornik spectrum musisz podłączyć do nazy przez pwm, trochę słabo bo tylko dwa przełączniki będziesz mieć do dyspozycji, ale na początek wystarczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 22:59 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 107
malyboa pisze:
Nadajnik Video musi konwertowac rzeczywiscie prad na 5v . ???

Nie, wejście zasilania leci przez diodę na pin zasilania kamery. Napięcie które dałeś na nadajnik jest mniejsze tylko o 0,3V na kamerze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6394
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
malyboa pisze:
Dlaczego w kazdym schemacie ktory znajduje jest odbiornik Fry Sky

Ma ppm i jest jednym z najbardziej popularnych ;-)

Lech55 pisze:
Nie, wejście zasilania leci przez diodę na pin zasilania kamery. Napięcie które dałeś na nadajnik jest mniejsze tylko o 0,3V na kamerze.

Warto o tym pamiętać, bo już nie jeden na forum usmażył tak kamerę, która była na 5V..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 sty 2017, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
Latanie FPV jest super . wkoncu polatalem .. ciagle bez osd .. ale swietna zabawa.

zapraszam na film .


_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 sty 2017, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6394
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Fajne widoki, gratuluję udanego oblotu. Szkoda, że taka słaba jakość, ale i tak bardzo pozytywnie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 90
Lokalizacja: Karpacz
Ostatnio szkoda zrobilo mi sie mojego pierwszego rozbitego latadla i dzis tak usiadlem i zbudowalem wersje V2

tak wyglada z przeprojektowanym nosem ;)
jeszcze nie latal :

Obrazek

Obrazek

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.