Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 lut 2017, 19:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 15:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 67
Lokalizacja: Karpacz
Witam serdecznie .

Chcialem tak powolutku skonczyc budowe swojej platformy ktora sie ciagnie bez konca.

mam na ten moment prawie wszystkie komponenty.

Obrazek
Obrazek

na ten moment zorientowalem sie ze moj samolocik jetz zbyt maly. a komponenty mam ciagle niezaprogramowane i nie podlaczone .

narazie o samym naza 32 niewiele wiem , ale podlaczylem je pod minim osd.
zobaczymy jak to bedzie wygladac. dalej pozdrowka

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jedna uwaga, jak daleko chcesz nim latać? Nie za duży i za ciężki ten nadajnik, do takiego malucha?
Dałbym coś mniejszego, a jeśli ma być naprawdę lekko i dzięki temu polatasz dłużej, to jakieś kombo z kamerą,anteną i nadajnikiem w wersji mini. Ważą ok 5-6gr
Albo chociaż wymień nadajnik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9580
Lokalizacja: Mikoszewo
Mała, niepopularna sugestia. Do takiego maleństwa weź olej jakikolwiek AP. Strata czasu i miejsca. Kręcić tym filmów nie będziesz więc dodatkowa stabilizacja ci po nic. Nigdzie daleko tym nie zalecisz a z tymi skrzydłami to i nieczęsto polatasz bo byle wiaterek cię poniesie hen i żaden AP ci nie pomoże. Włóż tylko odbiornik i wystarczy. Co do FPV to gabarytowo grubo przesadziłeś. Zapoluj lepiej na jakieś combo od szczotkowego racera a TS'a zostaw sobie na co innego.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 16:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 67
Lokalizacja: Karpacz
Siemkam , wiem platforma z tego malucha zadna . wiec ...znalazlem cos takiego jak Ranger EX ... i mozliwe ze juz z a 2 dni bedzie moja wlasnocia.
jezeli tak to napewno tutaj go zobaczycie . zmiesci cala elektronike i jeszcze troche .

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 09:07
Posty: 135
Lokalizacja: Wrocław/Tarnów
Z tą aparaturą też szczęścia nie wróże. U mnie ona wylądowała tylko jako test na blacie, dwa razy straciłem zasięg na 200m. Mocno ryzykujesz, nawet jak na pierwszą platformę. Posłuchaj tutaj chłopaków, dorwij nieco większą platformę pod FPV, a tą wykorzystaj do nauki latania, jeśli jeszcze nie latałeś :)
Pzdr!

_________________
Sky Cruise 2400, Turnigy 9XR-Er9x, RangeLink, OSD+AP+BF+GS by Zbig & Pitlab, Fox 1.2GHz 800mW(8ch), Sony 600TVL+MOBIUS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 16:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9580
Lokalizacja: Mikoszewo
malyboa pisze:
wiem platforma z tego malucha zadna

To akurat nie jest prawda. To bardzo dobra platforma do określonych zastosowań i odpowiednio wyposażona na pewno da sporo frajdy.
Wystarczy jej nie zmuszać do czegoś do czego nie została pomyślana...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm, ja bym zrobił to tak:
1. Latał klasycznie bez fc (jak bardzo się uprzesz, to możesz zrobić tak jak np ja do skrzydła 840mm. Na oko, nie wiele większego od Twojego płatowca. Mam naze32 na pokładzie, osd + ewentualnie jeszcze lekki gps)
2. Do tego lekki zestaw kombo, waga znikoma, są 25 i 200mW, większego nie kupuj, to daaaaleko można polatać jak na takiego malucha, szczególnie przy 200mW
3. Nie przeciążaj, zrób lekki zestaw. Mniejsze straty przy nauce ;-)
4. Możesz zrobić wersje z samodzielnym osd i gps bez fc. Da to Ci podstawowe informacje, tutaj nie potrzeba za dużo. Napięcie i współrzędne mogą się przydać jak przesadzisz

Z drugiej strony, najlepiej bez fc, osd, tylko kup sobie piszczyk do baterii, za daleko nie odlecisz, to spokojnie usłyszysz alarm baterii, do tego lekkie kombo i masz fajny, lekki zestaw do nauki fpv

A resztę bajerów, zostaw do większej platformy jak wspomniałeś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 67
Lokalizacja: Karpacz
WItam mam wogole jeszcze taki problem . wiem ze ultra slabe to z mojej strony . Silnik pchajacy wiec zakladam na niego smiglo jak na fotce , jednak niewiem te oringi itd. czy ja to wogole dobrze zakladam ?


Kiedys mialem zastawy rtf gdzie nie myslalem nad niczym teraz mam mega problemy przy najprostszych czynnosciach .

Obrazek
Obrazek

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 lis 2016, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9580
Lokalizacja: Mikoszewo
Hasło dla ciebie - propsaver

Obrazek

Przy napędzie pchającym śmigło napisami do silnika (zawsze napisy w kierunku lotu)

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 09:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 67
Lokalizacja: Karpacz
Thanks kolego teraz już wszystko jest jasne :)

Zastanawiam się jakto jest z moja apka czy to takie gowno rzeczywiście ? :) da się z tym coś zrobić nowa antenę przylutowac czy coś ?

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9580
Lokalizacja: Mikoszewo
malyboa pisze:
da się z tym coś zrobić nowa antenę przylutowac czy coś ?

Zrobić jak kolega radził - użyć do tego mikrusa jako sprzętu treningowego. Jak się da wywlec PPM (nie znam DX6) to możesz pokombinować z modułem zewnętrznym (eLeReS, FrSky itp) tylko dobrze by było jakby podłączenie czegoś do złącza trenera odcinało wbudowany moduł 2,4 (do weryfikacji w instrukcji czy tak jest, czy trzeba kombinować)

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 67
Lokalizacja: Karpacz
Dzisiejszy dzien zakonczony kleska , totalna . tzn :

Probowalem sflashowac MINIM OSD poprzez plytke od arduino UNO . Zainstalowalem starsza wersje wogole arduino 1.05 ... mimo wszystko Minim osd wciaz odmawia poslugi . na ten moment koncze moja przegrana walke . moze zbiore sily innego dnia .

jakby ktos mial jakies info to milo byloby sie od was dowiedziec .

EDIT - scalenie

Siemka , Pare dni sie nie odzywalem . ale w tym czasie zajmowalem sie roznymi rzeczami i powolutku konczylem ta moja malenka platforme .

Obrazek
Obrazek

co moge powiedziec na dzien dzisiejszy , ze upchalem do niego tyle rzeczy ze boje sie nim latac , dzis pierszy raz zabralem go na dwor , ale jako ze silnik przykleilem klejem na goraco to , silnik po ladowaniu niestety sie odkleil . :mrgreen:
musze chyba zbudowac kolejna platforme , ale ten itak przetestuje .

mam filmik ktory dodam na youtube , bedziecie migli tam cos wiecej zobaczyc . awiec pozdrawiam

EDIT - scalenie

Film, czuje ze troche niefachowo okreslam niektore rzeczy .
Wybaczcie mi.


_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 67
Lokalizacja: Karpacz
znacie jakies smigla skladane ktore moglbym nabyc do takiego malenstwa ?

pozdrawiam

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak przykręcisz silnik, bo rozumiem, że przykleiłeś? Dlaczego? :-)
To nie będzie Ci potrzebne składane śmigło. W skrzydłach się stosuje w małych również, fakt nie jest do idealne rozwiązanie, ale lekkie i łatwe w wyważeniu.
Poskładaj, poskręcaj i zrób oblot, po małej wprawie podczas lądowania, powinno być dobrze :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 07:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 67
Lokalizacja: Karpacz
Masz racje prxykrecilem silnik . Tylko zrobiłem taka podstawę ... trochę "sztuka" ale niedługo wrzucę fotki albo film . Zobaczymy czy to lot czy nie lot. ;)

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.