Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 paź 2020, 12:36

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 26 wrz 2016, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4124
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Popełniłem takie coś http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1383516

edit: wstawione nowe obrazki

Wygląda to tak
Obrazek

Obrazek

Nadajnik video
Obrazek

W srodku stare naze32 acro mini, gps MTK od Remzibi osd i odb frsky.
Firmware stąd http://fpvlab.com/forums/showthread.php ... fixed-wing

Wbudowany w regiel BEC się nie wyrabia dlatego musiałem dodać zewnętrzny.

Machnąłem 3.5 km i skończył się zasięg video :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 wrz 2017, 11:26 przez pma_, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 wrz 2016, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1576
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
KFM'y ostatnio przeżywają widzę drugą młodość na tym forum :)
Fajna bezstresowa zabawka :)

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 wrz 2016, 12:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4124
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
KFm używam od zawsze, viewtopic.php?f=26&t=7328

Instalacja antenowa wygląda tak

Obrazek

Zainstalowana jest tak

Obrazek

Zasięg wygląda tak



Muszę tylko nad mrugającym minimosd popracować

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 wrz 2016, 12:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 558
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Panelową antenę ustawiasz tak, żeby celowała w kierunku lotu? Co jeśli wylecisz z jej "wiązki" a będziesz na tyle daleko że koniczynka nie podziała?
Właśnie przez takie dylematy mam strach przed lataniem z kierunkową anteną bez trackera. Chociaż mam "patcha" na 1.2 GHz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 wrz 2016, 13:40 
Offline

Rejestracja: wtorek 05 sty 2016, 21:24
Posty: 34
Lokalizacja: Straszyn
Climapor, Multistar 1400mAh, mrugające minimOSD, no i radiator na nadajniku FPV, normalnie jakbym był u siebie :mrgreen:

_________________
MyYoutube


Ostatnio zmieniony piątek 30 wrz 2016, 13:44 przez Hincek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 wrz 2016, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4124
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
yoseph pisze:
Panelową antenę ustawiasz tak, żeby celowała w kierunku lotu? Co jeśli wylecisz z jej "wiązki" a będziesz na tyle daleko że koniczynka nie podziała?
Właśnie przez takie dylematy mam strach przed lataniem z kierunkową anteną bez trackera. Chociaż mam "patcha" na 1.2 GHz


No więc generalnie celuję mniej więcej ale ten panel nie jest jakoś wyraźnie lepszy od koniczyny bo słyszę jak się anteny w diversity przełaczają przy większej odległości.
Na 1.2 mam dwie anteny panelowe i diversity.
A na wypadek utraty zasięgu masz RTH :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 paź 2016, 00:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9204
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Też miałem swego czasu zaniki na osd przy testowaniu na ziemi. Wystarczył osobny bec do osd. Pod obciążeniem, minim nie dostawał 5V
Szukam drugiej anteny do diversity, ale mam ten sam dylemat co yoseph.. Chciałem panelowa, ale bez trakera nie wiem czy u mnie to się sprawdzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 paź 2016, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4124
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Na ziemi OSD jest ok :) Znika po dodaniu gazu, muszę sprawdzić podłączenie GND.
Panelowa ma szeroką wiązkę, ja mam 2 panele na 1.2 + diversity i nie widzę potrzeby mania trackera chyba, że latasz na 10km dookoła głowy.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 02:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9204
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zapewne leci ze wspólnego bec'a? U mnie tak samo było.
Spróbuję z panelową. Potrzebuje do 5.8. Ile Twoja ma teoretycznie zysku?
6dbi wystarczy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 05:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4124
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Niby 6 ale za bardzo bym w to nie wierzył
http://www.banggood.com/Aomway-FPV-5_8G ... mds=search

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9204
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
He tą samą chciałem sprawdzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 paź 2016, 06:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1035
Lokalizacja: szczecin
pma_ pisze:
Na ziemi OSD jest ok :) Znika po dodaniu gazu, muszę sprawdzić podłączenie GND.
Panelowa ma szeroką wiązkę, ja mam 2 panele na 1.2 + diversity i nie widzę potrzeby mania trackera chyba, że latasz na 10km dookoła głowy.

Załóż filtr (taki forumowy...) na zasilaniu całego toru video, przestanie migać.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 paź 2016, 07:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1456
Lokalizacja: Lubelskie
automaciek, daj linka do tego filtra bo już nie raz o nim słyszałem, ale konkretów nigdzie nie widzę.

_________________
Takie tam wypociny na YouTube ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 paź 2016, 08:21 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 116
Lokalizacja: Wrocław
filtr : viewtopic.php?t=8360

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 paź 2016, 11:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 56
Lokalizacja: B-B
pma_ Że tak spytam Ty na tej antence w VTX 5.8GHz 200mW zrobiłeś 3,5km ? a w odbiorniku koniczynka i panel ? to jestem w szoku, tu nawet polaryzacja jest inna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.