Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 19 sie 2017, 10:03


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 21 wrz 2016, 05:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1067
Lokalizacja: Lubelskie
ci3jk4, dzięki, a jakiej mocy masz TX eLeReS'a? Tak z ciekawości ;)

Panowie, a na temat tych nadajników 1.2GHz co wymieniłem nic nie wiecie? Myślę co tu zaaplikować temu skrzydełku :-)
Zainspirowany blogiem http://www.supermotoxl.com/FPV/UAV-mode ... d-119.html kombinuję też z pakietem litowo jonowym, może takich osiągów jak kolega Japoniec nie uzyskam, ale myślę że 40-50m spokojnego lotu jest w zasięgu mojego modelu, to na 5.8GHz się zanudzę robiąc kółka :-D

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 05:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10171
Lokalizacja: Mikoszewo
Głuś pisze:
ci3jk4, dzięki, a jakiej mocy masz TX eLeReS'a? Tak z ciekawości ;)

Odległości o których ci3jk4 pisze, z podanymi przez niego antenami wyciągasz bez żadnego ale na 100mW

Głuś pisze:
Panowie, a na temat tych nadajników 1.2GHz co wymieniłem nic nie wiecie?

Wszyscy się trzymają sprawdzonych rozwiązań :mrgreen:
Kupiłem do eksperymentów coś co przypomina to co zalinkowałeś jako pierwsze z tą różnicą ze moje ma już wlutowany dip-switch do wyboru kanałów a na twoim tego nie widzę:

https://www.aliexpress.com/item/High-qu ... 87775.html

Niestety, jedyne co (póki co) sprawdziłem to fakt że działa i grzeje się jak piorun. Zamontowany w eksperymentalnej platformie na bazie ESA ale jeszcze nie doczekał się testów w powietrzu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 05:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1067
Lokalizacja: Lubelskie
Kurka wódka toś mnie pocieszył :-P
a jest coś sprawdzonego oprócz foxa "łosiemset"? Mam na myśli coś lżejszego oczywiście :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 06:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10171
Lokalizacja: Mikoszewo
Z tych co znam Racewood RED ale jest niewiele mniejszy - generalnie zauważyłem że do popierdułek na małe odległości (mikroskrzydełka i pokrewne) ludzie coraz częściej korzystają z rozwiązań racerów i ładują 5,8GHz 200-600mW. Małe gabarytowo nadajnik i małe anteny.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Ja mam eleresa maxa, generalnie koło nogi latam na min, a jak planuję coś nieco dalej to mid, tak dla spokoju własnego, bo jeszcze nie zagłębiłem się w produkcję dokładnych antenek :).
Te moje rekordowe 2,5 na przykład było na min=100mW, o czym zorientowałem się dopiero po wylądowaniu (musiałem przełącznik zahaczyć o coś) :)
Więc to co napisał Verid się również w moim wypadku sprawdza.

Właśnie ja chcę jeszcze popchnąć te 5,8ghz co mam, do chociaż 5km, dlatego buduję tracker.
Niby ludzie na dobrych antenach latają i 25km na 200mW, ale to już rekordziści, gdzie wszystko w modelu jest dopieszczone na 200%.

Z 5,8ghz i 1,2ghz to trochę jak właśnie z eleresem i 2,4ghz.
Czyli na 1,2ghz i na eleresie łatwiej jest polecieć dalej, bez jakiegoś długiego i dokładnego dłubania w modelu, niż na 5,8ghz i 2,4ghz :)
Ale na obu się da.
Oczywiście w pewnym momencie routerowe pasma wysiadają, ale umówmy się że do 5, może nawet 10km ludzie robią bez jakiejś mega spiny, a tylko z dokładnym przygotowaniem.

Ja wyznaję że jak się coś ma, to trzeba z tego wycisnąć tyle ile się potrafi, ale jak się komuś nie chce dłubać, to czemu by nie zmienić od razu systemu/częstotliwości - obie drogi są dobre.
Dlatego jak na razie nie przesiadam się na 1,2ghz.
Modele tak staram się budować, żeby w razie czego tylko przełożyć odbiorniki i nadajniki, co w sumie nie jest żadnym problemem, zwłaszcza że oba rozwiązania są w miarę podobnych rozmiarów i trzeba tylko uwzględnić że koniczynka na 1,2 zajmie dużo więcej miejsca (czyli nie dajemy nadajnika av na sam koniuszek skrzydła, tylko z 5-10 cm wcześniej) :)

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 08:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 365
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Półtora kilometra spokojnie poleciałem na 5.8GHz 200mW marki boscam, i eleresie ustawionym na minimum, z zorbą w nadajniku a w odbiorniku 3cm antenką do racerów od Kkacpra. Nie mam wskaźnika rssi w tym modelu ale telemetria nie piszczała:) Co do linku RC nie musisz mieć żadnych obaw:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 wrz 2016, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1067
Lokalizacja: Lubelskie
Verid, Ten Twój fajny bo z 5V można go zasilić, ten co ja zalinkowałem sporo tańszy, ale na 9V więc 2S w modelu już odpada, jedynie 3S i LM7809, a to mnie trochę boli bo chciałem z różnymi pakietami latać zależnie od tego czy mam ochotę powariować, czy majestatycznie poszybować :-) Jak go sprawdzisz w boju to daj znać :-)

ci3jk4, yoseph, tia, Wy myślicie że jak już tego eLeReS'a kupiłem to przy nodze będę latał :-D

ci3jk4 pisze:
Ja wyznaję że jak się coś ma, to trzeba z tego wycisnąć tyle ile się potrafi


No własnie :mrgreen:

Z 5.8GHz jakieś tam doświadczenie mam i sprzętu też sporo, ale z 5.8 powyżej 1,5km bez kierunkowej anteny jest ciężko (szczególnie na koniczynkach), do 1km to na chińskich koniczynach problemu nie ma. Temat z anteną kierunkową na głowie kiepsko mi wychodzi bo ja lubię zwiedzać okolicę, a rzadko latam tam i z powrotem (na rekord). Trakera chciał bym uniknąć, przynajmniej jeszcze z rok bo mam za dużo rozgrzebanych projektów, które skamlają "no dokończ mnie" :lol:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3419
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Ale kombinujecie, właśnie ćwiczę skrzydełko z depronu (90 cm)

Naze32 (ja mam afro acro) najtańsze na F1 z tym softem http://fpvlab.com/forums/showthread.php ... ng/page343
Najtańszy GPS (ja mam starego MTK) on ma być do RTH, a nie do lądowania z dokładnoscią do 1m
Taranis + odb D4 (3.5km na tym zrobiłem w innym modelu)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 19:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1067
Lokalizacja: Lubelskie
Kombinujemy bo taka nasza modelarska natura :-D W Twoim rozwiązaniu też jest sporo kombinacji ;-) Po co mi FC skoro mogę mieć FC w odbiorniku do tego możliwość lotu znacznie dalej niż 3,5km, a te małe bździągi przy odpowiednim dobraniu napędu potrafią naprawdę długo latać.

Pożyjemy zobaczymy :-) Ja na razie czekam na graty.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 wrz 2016, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3419
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Też mi się podobają te loty nad Borneo, tylko zauważ, że to są autonomiczne loty, na 5.8 będziesz miał problem z video przy dalszych lotach.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 08:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
dlatego Głuś już kombinuje z przesiadką na 1,2 :)

Ja jestem tylko ciekaw jak długo on ma kontakt z samolotem - bo wygląda że na bieżąco poprzez telemetrię i radio albo samą telemetrię.
Inna sprawa to że z tego co widzę te loty nie są NA 70km, tylko trasa ma tyle, więc równie dobrze może latać po promieniu 10-15km, a tu już jest możliwość nawet na 5,8 (choć to już wyzwanie).

Co do kombinowania, to chyba jest częścią tego hobby :)
Jakby nie było kombinatorów to i połowa projektów by nie powstała i byśmy tylko drożyznę musieli kupować.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 09:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3419
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Oglądałem parę jego filmów, odległość jest spora, myślę, że co najmniej 20km w linii prostej.
Wydaje mi się, że nie ma żadnej telemetrii, odpala w pełni autonomiczną misję i czeka czy model wróci.

Inna sprawa, że takie wideo bez edycji jest nudne.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 wrz 2016, 13:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1067
Lokalizacja: Lubelskie
pma_, bo tak jest, na jednym z jego filmów widać po starcie jak spada zasięg telemetrii, potem rwie, rwie i na końcu znika telemetria razem z okienkiem na filmie. Mi nie zależy na biciu rekordów tylko żeby odlecieć powiedzmy 3km, ale w wrócić z drugiej stronty bez trakera i bez nerwów, poza tym mam chęć 1.2 wypróbować bo jeszcze nie używałem nigdy w locie :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 wrz 2016, 08:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3419
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
3.5 to ja machnąłem ostatnio na taranisie + boscam 200mW, zrobię osobny wątek na to

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 wrz 2016, 02:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1067
Lokalizacja: Lubelskie
Bez anteny kierunkowej wideo na trakerze, albo na dyńce? :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.