Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 29 kwie 2017, 12:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1001
Lokalizacja: Lubelskie
Kupując kiedyś śmigła do koptera na ABC wziąłem z wyprzedaży takie o to skrzydełko MS Composit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Początkowo wyposażone było w jakiś silnik no name z HK (co znalazłem w szufladzie) i pakiet 2200 mAh 3S, ale nie za bardzo to się zgrywało - trzeba było dobrze dawać po garach żeby utrzymać się w powietrzu, a same właściwości lotne były do kitu, ale po przestudiowaniu wielu wątków z małymi skrzydłami i nabraniu trochę doświadczenia z deltami wyposażyłem go w takie flaki:

- DYS BE1806-2300kv
- Turnigy Multistar 10A V2 ESC With BLHeli and 2A LBEC 2-3S - z BEC jest problem bo czasem odcina mi zasilanie 5V, ale to jest sprawa łatwa do okiełznania
- Śmigło HQProp bullnose 5x4,5 - tak takie od 250tki
- LiPo 3S 1000mAh lub 1300 2S - oba 25C

Z tym zestawem skrzydełko wymiata na 3S, a na 2S jest w stanie spokojnie latać 22minuty i tu właśnie się pojawia problem bo tym koło nogi latać po prostu się nie da :-D Dlatego przydał by się jakiś prosty AP co do którego mam tylko 3 wymagania:

- żeby był tani
- lekki
- potrafił wrócić (RTH) w sytuacji awaryjnej.

Niestety nie mam LRS i chyba jeszcze do przyszłego sezonu muszę się wstrzymać dlatego LRS AP odpada. Pixhawk się nie mieści, a Lite nie chce już nawet widzieć, APM pro mini - coś tam z kompasem zdaje się ma nie tego, a GPS mam w wersji mini ze słabym kompasem bo z większym do takiego malucha będzie problem, może NAZE32 - co myślicie?

Tylko pytanie czy ewentualnie NAZE32 pociągnie na cleanflight czy bez iNAV się nie obędzie?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 13:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 782
Lokalizacja: Ruda Śląska
jak ma być lekkie i kompaktowa to chyba tylko eleres bo zapewnia na raz link i ap.
kompas sie nie przyda, to nie wirnikowiec;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1001
Lokalizacja: Lubelskie
Tylko pytanie czy ewentualnie APM bez kompasu zechce latać w skrzydlatym?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 14:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 351
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Poczytaj wątek o skrzydle do niskiego latania. Tam Adrian lata z naze32 i z tego co wiem planuje wrzucić gps. No i zapraszam to podzielenia się doświadczeniem. A od siebie mimo wszystko gorąco polecam eleresa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 15:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6409
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Podobny wymiarami do mojego, z84.
Mój na mocniejszym i cięższym zestawie, ale z 1500mAh, potrafi spokojnie polatać 41-47min (10.8V po wylądowaniu) przy wadze ok 450gr. Więcej mi się nie udało, za nudno i cały czas nie da się latać ekonomicznie.
U siebie wsadziłem naze32 i lata jak po sznurku. Więcej do poczytania: http://fotoflygarn.blogspot.com/2015/01 ... dwing.html

Ale jak masz możliwość, to eleres będzie lepszym, a na pewno lżejszym rozwiązaniem.
Do swojego, jak dojdzie osd (wr już miesiąc czekam.. :evil: ) To wsadzę gps, ale główne założenie, to poznanie maksymalnej prędkości i w razie W, móc go łatwiej znaleźć.
Ale działa gps hold, jak i RTH. Pewnie sprawdzę z ciekawości.

BTW, nawet mam takie same śmigło he (kiedyś wsadzę normalne i sprawdzę czas).

Miałem podobny dylemat do Twojego. Jak na razie latam jeszcze na frsky , ale w przyszłym, maksymalnie za 2, zapewne już będzie eleres.
Naze leżała, myślałem, że już nic z niej nie będzie, bo dużo przeżyła, ale udało się ją odratować i spisuje się doskonale.

Tylko latanie z Ap (angle), trochę nudne, najczęściej i tak latam w passthru, ewentualnie horizon.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 292
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Naze/SPracingF3 czy inne takie z wgranym INAV: https://github.com/iNavFlight/inav


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 17:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1001
Lokalizacja: Lubelskie
Adrián, dzięki za link już go wyszperałem w Twoim temacie.
DzikuVx, a iNAV da radę na NAZE Acro bez kompasu i baro?

Pytałem czy Naze da radę na czystym CF bo niekompadebilność tych wszystkich forków z konfiguratorem CF mnie skutecznie zniechęca, ciężko jest ustawić jak się nie do końca rozumie co się ustawia. Mi w zasadzie trzeba tylko RTH żebym go nie szukał co chwila w trawie :-D a wiem już dobrze że jak można to korci.

W LRS dobijają mnie te anteny, w 2,4GHz mam zgrabniutkie radyjko, które skitram do pokrowca i mogę z tym nawet na spacer wyskoczyć polatać, jak wepnę LRS to zaraz z tyłu buce mam i trzeba wszytko rozbierać żeby jakoś do transportu zabezpieczyć, druga sprawa to ciekaw jestem jak się na takim małym modelu będzie sprawowała spora antena LRS :-P Jak dam pionowo to na bank będzie zaburzało aerodynamikę.

PS. Adrian, to śmigło moje trochę za małe jest do 2S, miałem zamiar spróbować na 6 calach, ale ostatnio raczej coraz szybciej latam więc chyba 2S pójdzie w odstawkę :mrgreen:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 19:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 351
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Oj nie przesadzaj. W moim X1 który ma 60 cm siedzi eleres ap i do tego antenka która ma 4 cm. Znajdziesz ją na tym zdjęciu? ;-)
Obrazek
Na tej antence na 200 mW mocy odlatywałem spokojnie na około kilometr i telemetria nic nie dawała znać o niskim rssi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6409
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Głuś pisze:
w Twoim temacie

To nie mój temat :-D ale ok ;-)

Głuś pisze:
DzikuVx, a iNAV da radę na NAZE Acro bez kompasu i baro?

Pozwolę sobie odpowiedzieć. Żadnego baro, ani kompasu. Po co? Najtańsza acro, jest najlepsza. Z angle, lata jak po sznurku, więc baro tylko będzie przeszkadzało.
Kompas nie jest potrzebny do RTH.
Głuś pisze:
PS. Adrian, to śmigło moje trochę za małe jest do 2S, miałem zamiar spróbować na 6 calach, ale ostatnio raczej coraz szybciej latam więc chyba 2S pójdzie w odstawkę

Pewnie i tak, ja latam na 3s i może w przyszłym sezonie będzie 4s. Bo z taką myślą wybierałem zestaw.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1001
Lokalizacja: Lubelskie
yoseph, tak tak, a pokaż tą na radiu :-D

Adrián, to super, chyba spróbuję, jak się domyślam wgrałeś Baseflight z tego linku co podałeś?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6409
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dokładnie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 20:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 351
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Nie ma co udawać, ta na radiu doprowadza mnie do szewskiej pasji :) Tłumaczę sobie że jak miałem multiplexa cockpita sx to antena miała tam metr długości i zawsze trzeba było po złożeniu i tak ją odkręcić.

Ale to nie działa :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 07:17 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1157
Lokalizacja: Schwerin


Głuś pisze:
- żeby był tani
- lekki
- potrafił wrócić (RTH) w sytuacji awaryjnej.



A czy wszyscy dyskutanci w tym wątku przeczytali założenia autora wątku?

Skupię się na pierwszym założeniu i AP wymienionych w wątku.

Naze32:
1. naze32 - 30$ ok 120 zł
2.GPS - 12$ ok 48zł
RAZEM - 168zł


APM MINI
APM mini z GPS w komplecie - 44$ ok 176 zł
RAZEM - 176zł

ELERES
Eleres MAX - 255zł
odbiornik 139 zł
MPU - 15zł
GPS 12$ - ok 48zł
RAZEM - 457zł


Przedstawiłem rzetelnie najniższą cenę dostępną w sieci nowego sprzętu.

Może ktoś inny przedstawi wszystkie za i przeciw wymienionych AP?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 07:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6409
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Naze + gps możesz mieć i za 100 zł. Jak będziesz chciał lepszy m8n to w 125 zł się zmieścisz.
Można też wziąć wersję micro, która zajmuje bardzo mało miejsca. Wagę pomijam bo oba są lekkie.
Tylko porównanie dość słabe..
Bo do reszty, też dolicz nadajnik i odbiornik rc. Chociażby frsky.

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony wtorek 13 wrz 2016, 07:36 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 07:34 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1157
Lokalizacja: Schwerin


Cena od naszych kolegów ze wschodu (dalekiego)
https://www.aliexpress.com/item/Upgrade ... ffd131c657

A po co doliczać nadajnik i odbiornik?

Autor wątku już go ma a przedstawiłem wydatek finansowy dla autora wątku.
Idąc tym tropem można jeszcze doliczyć cenę aparatury :mrgreen:


Ostatnio zmieniony wtorek 13 wrz 2016, 07:45 przez maxiiii, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.