Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 lip 2018, 10:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 13 sie 2016, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 284
Lokalizacja: Białystok
W kabinie jak widzisz jest stopień z pianki do półki na pakiety. Ja mam akurat 2x 1100mah do video i 2x 5000mah głównego. Jeden pakiet video mam na piance, a drugi na samym początku półki w poprzek i za nim od razu 2x 5000mah. CG jest wtedy na tych 11cm :-) Nie muszę rysować żadnych linii, by dobrze włożyć pakiet bo układa się je jak klocki :-) Trudno to opisać, ale łatwo wykonać. To jest mój sposób na CG w tym modelu. Mój przy tych pakietach na wadze wskazuje 3050g.

Teraz jakbym składał Sky Cruise'a drugi raz to od razu bym zabezpieczył krawędzie natarcia, brzuszek i obowiązkowo laminowanie kółka! Jakoś tak odpadło mi ostatnio przy mocniejszym przyziemieniu :mrgreen:

Model ogółem jest spoko. Strasznie mnie uzależnił od latania w termice. Najlepiej wykręciłem w ciągu 2h spalanie 88mah/km. Lądowałem bo słońce zjarało mi ramiona... :-P W tym roku jednak lato nie jest tak fajne, jak w poprzednim...

Jeden minus to gabaryt... Jadąc na wieś z modelem, żona musi cisnąć się z tyłu z synkiem bo na przodzie dostojnie zajmuje miejsce samolot w mega pokrowcu :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sie 2016, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 09:07
Posty: 147
Lokalizacja: Wrocław/Tarnów
Fotki nie wrzuce teraz ale moje dwa pakiety 5200 leza na plasko centymetr blizej dziobu. Dziś oblatałem model z tym pakietem 1000 mAh do video i on się znalazł przed pakietami napedowymi. Takze ogolnie reasumując, biorąc pod uwagę Twój konfig, moje pakiety są wysunięte bardziej na dziób. Odbiornik RL leży zaraz przed statecznikiem pionowym i tuż obok odbiognik GPS. Oczywiście serwa steru wys/kier na oryginalnych miejscach, także ogon mam dośc "załadowany" dzięki temu mam troszke wieksze pole do popisu z pakietami na dziobie. Oblataj najpierw wszystko, duzo Ci sie wyjasni po pierwszych wyrzutach z reki modelu. Tak jak wszyscy piszą, na start nie polecam książkowego 9cm SC, pchnij dalej->10,5/11 cm. Od takiej konf. startuj, zobaczysz co sie dzieje. Ja przy swoich początkowych oblotach od razu miałem na tyle kontrole, ze udalo sie ladowac bez zadnego kreta. Powodzenia!

_________________
Sky Cruise 2400, Turnigy 9XR-Er9x, RangeLink, OSD+AP+BF+GS by Zbig & Pitlab, Fox 1.2GHz 800mW(8ch), Sony 600TVL+MOBIUS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sie 2016, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Plotek nie wiem jak odchudziles model ze wazy 3050 :) Ja nie mam zbednych jakis gratow i ok 3300 gram xd Zastanawialem sie ogolnie czy wklejac kolko, czy nie zakleic tego poprostu ale mowie, dobra jest w zestawie, wkleje :D Skombinuje sobie taki 1,5m karton szeroki zeby z ogonem sie miescil, i moze nie bedzie tragiedii w transporcie , narazie musze sie obyc ze wszystkim bo nie dosc ze model nowy to i pitlab to bedzie duzo nowosci na raz:) Jutro bede musial doszlifowac bo jak pogoda dopisze to sprobuje oblatac..:)

Edit:

Zmienialiscie ustawienia autopilota?
Na jakich ustawieniach sie najlepiej sie zachowuje?

Pozdro

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Ostatnio zmieniony sobota 13 sie 2016, 23:08 przez SuperBartek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sie 2016, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 284
Lokalizacja: Białystok
Hehe :-) Mam na pokładzie AP, mobiusa, płytkową, pakiety 2x 5000mah, 2x 1000mah i w sumie tyle. Naturalnie bez ciężarka z przodu. Waga kuchenna, żona z nią gotuje całkiem dobrze, a zatem wydaje się, że wskazuje poprawnie :mrgreen: Ło matko, dobrze, że nie odwiedza tego forum...

Jeśli chodzi o pokrowiec, podeślę Ci we wtorek foto z telefonu służbowego bo zostawiłem w pracy, mam tam gdzieś zdjęcie jak wygląda. Może uda mi się taki skombinować jeszcze jeden.. :-)

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sie 2016, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
to u mnie zamiast mobiusa runcam2, zamiast 2x1000 to 1x2200.. Ciezarek wyjety, pianki duzo powycinanej i tak wyszlo:D Nie pogardzilbym :D Teraz to bedą prawdziwe wyprawy na pole a nie tam, całą betke do bagaznika i w droge:)

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sie 2016, 23:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 284
Lokalizacja: Białystok
Spoko, wiem coś o tym. Ja mam fajne pole u teściowej, ale jak jadę to muszę brać całą familię i miejsca zaczyna się robić mało. Zacząłem po prostu zostawiać model u mamusi kochanej... :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sie 2016, 23:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Oby nic mu sie nie stalo z niewiadomych przyczyn:D

Madejson : Wychodzi na to ze masz centymetr blizej dziobu pakiety odemnie - ale bateria 1000 sporo mniej wazy od 2200, wiec pewnie to jest tym spowodowane wiec powinno byc podobnie na sc.

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 11:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Sory za jakosc, ale tak model jest pochylony na 11cm. Moze byc czy baterie pchnąć do przodu minimalnie?
Obrazek

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 12:38 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
Jak bym delikatnie do tyłu dał baterie jak na 11cm jest pochylony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 13:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Cofnę te pol centymetra wszyskie pakiety, lepiej chyba zeby byl delikatnie za duzo na tyl, nawet jak nie bedzie idealnie w sc, aby nie mial takiej tendencji do zarycia dziobem przy starcie a pozniej to stab moze pomoze :)

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 sie 2016, 21:01 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
Zasada jest jedna lepiej żeby model był przerażony na przód niż na tył bo jest łatwiej go opanować jest bardziej przewidywalny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 284
Lokalizacja: Białystok
Korzystając z okazji zapytam. Wymienialiście te plastikowe dźwignie i snapy na sterach i lotkach na metalowe? Przelatałem łącznie 600km tym modelem i ostatnio zastanowiło mnie w powietrzu, dlaczego model tak słabo reaguje na lotkach, a się okazało, że w powietrzu pękł bolec na snapie.. Dobrze że byłem niedaleko i bez problemu sprowadziłem się na ziemię.

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Ja nie wymienialem, mam standard, na lotkach tylko zmienilem mocowanie popychacza do snapa z racji tego jak dokrecalem srubke ktora byla w kicie, to sie ukrecila, bylem do tego zmuszony:D

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 13:00 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
Ja wymieniłem wszstko na metalowe tylko orczyki na sercach mam oryginalne i dziwignie lotek też zmieniałem i jak narazie mam wylatane ponad 1000km i nic się z tym nie dzieje
I pręty też zmieniałem na bardziej sztywne
Warto je zmienić bo strach gdzieś dalej lecieć i szkoda bo było modelu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Dzis nadszedł wielki dzień pomimo nieciekawych warunków pogodowych , konczylem lot w delikatnym kapuśniaczku.:D Mialem obawy co do pierwszego startu , do wywazenia, do tego jak sie zbierze do startu. O maly wlos nie zakonczylem zywotu pianki po pierwszym starcie, mianowicie pomylone mialem rewersy, sprawdzalem trzy razy, nie wiem co mi sie upierdzielilo ze jest dobrze, ale jakos z zachowaniem zimnej krwi udalo mi sie wyladowac elegancko w zbozu :D

Po zmianie w mixerze lotek, okazalo sie ze stabilizacja dziala odwrotnie (lot wykonywany na off, dlatego wyladowalem), ustawienie reversu stabilizacji na ziemi i w gore.
Start okazal sie bezproblemowy, wyjalem jedną baterie 5000 mah na pierwszy lot wiec model wazyl ok +3kg.
Wyważony na 11cm.
Lot w off i wytrymowanie, duzo nie musialem trymowac, lecial prawie prosto delikatnie uciekal na lewy bok - ale przod tyl prosto, dlatego uwazam ze 11cm jest dobrym punktem, potwierdza sie to.
Pare kólek bez fpv (spotterzy nadzorowali ekran i napiecia) , no i czas na lądowanie - potrzeba duzego najazdu zeby majestatycznie usiąść, model powoli sobie szybuje, prawie staje w miejscu i delikatnie mozna lądować, na klapach wynosi ladnie w gore (ustawione na 30 procent)
Kolejny start juz na stabilizacji, i powtorka z rozyrywki, pare kolek, bez silnika samolot super szybuje, eleganckie wlasciwosci lotne, wcale nie schodzi z wysokosci tylko leci sobie prosciutko i wolno, bez tendencji do jakis korkociagow, robi to wrazenie - byc moze mam takie odczucia po przesiadce z pelikana.

Kolejną niespodzianką na lotnisku okazalo sie rssi - w domu sprawdzalem, zasieg pokazywalo, ale przed wyjazdem zmienilem sobie na wyswietlanie rssi procentowe, na polu okazalo sie ze pokazuje 00, mowie cholera dopiero co pokazywalo (nie wiem czy to moje urojenie czy jakis magiczny trik ze strony kanapki :D) a juz nie pokazuje, poszedlem 200 metrow z apką, model reaguje, mowie okej na oblot wystarczy, okazuje sie ze nie dalem kabelka lączącego eleresa z kanapką od rssi.

Plotek wywolales dobry temat , snapy, po trzecim ladowaniu (trawa po kostki) pękł z zestawu kit snap od popychacza z klap - dlatego wymienic musze na mocniejsze , taki jeden wniosek.

Loty na off i stab zaliczone, kolejnym wyzwaniem bedzie ustawienie autopilota, bo nie pracuje poprawnie, model wali sie na skrzydlo pomimo ustawionego prosto horyzontu- gdy model jest prosto- trzeba to rozgryzc.

Dzieki za pomoc. :mrgreen:

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.