Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 14:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 maja 2016, 14:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1230
Lokalizacja: Kraków
Cześć,

Ma to sens Plotek. Zabezpieczyłem tak 3 modele w tym jeden obecnie sprzedawany.

Miałem wczoraj napisać, ale skończyłem o 12 w nocy wszelkie prace. Jestem zadowolony z postępów.

Zmobilizowałem się i okleiłem kadłub na szerokość około 12 cm grubą TESĄ (widać jej grubość):
Obrazek

Jak widać folie fajnie się układa nawet na lekko obłej powierzchni:
Obrazek

Na szerszą część kadłuba sobie nie żałowałem- trzy paski obok siebie, na to jeszcze jeden, a wyżej cienka folia:
Obrazek



Masa wzrosła o około 45g.
Obrazek

Przyszedł czas na wklejenie plastiku trzymającego śrubę statecznika poziomego. Szlif plastiku i na CA:
Obrazek

Plastik dodatkowo przykleiłem kawałkiem taśmy:
Obrazek

Plastiki mocowań statecznika pionowego na miejscu. Lekko je wytarłem kostką ścierną w środku. EPP zalane CA, puszeczki pryśnięte aktywatorem:
Obrazek

Przyszedł czas na montaż serw. I tu mały problem. Kable są za krótkie:
Obrazek

Nie poszedłem na łatwiznę montując przedłużacz. Otworzyłem serwa:
Obrazek

Wlutowałem płaski przewód:
Obrazek

Dwa serwa prawie gotowe do montażu:
Obrazek

Prawie ponieważ jeszcze trzeba przewiercić ramie:
Obrazek

Błąd, za nisko przewierciłem:
Obrazek

Pierwsze ramiona do kosza. Nie chcę ryzykować dwóch sporych dziur w jednym ramieniu. Z zestawu wybrałem podwójne ramie i uciąłem jedną część. Tym razem dziurka o "oczko" wyżej:
Obrazek

Lepiej, ale muszę pamiętać, że serwo może pracować w niepełnym zakresie ponieważ wadzi dalej przy pełnym wychyleniu:
Obrazek

Kabelka jest teraz sporo więcej:
Obrazek

Bardzo zachwalałem popychacze. Niestety w pośpiechu jeden mi gdzieś zaginął więc użyłem stalowej dźwigni i popychacza dla obu skrzydeł:
Obrazek

Jeszcze tylko zarobienie kabli serw i można sprawdzać. Działa - neutra serw ustawione:
Obrazek

A na koniec ciekawostka ;-) Pewnie zdarzy wam się zgubić drobną śrubkę od ramienia serwa ~9g. Jako "awaryjna" może okazać się beczka:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 290
Lokalizacja: Białystok
Podlinkuj jakiej używasz taśmy do oklejania :-) W hurtowni gdzie pracuję mam produkty tesa, ale takiej chyba jeszcze nie.. :-)

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie wiem jaką użył Kiepuri, ale ja używam takiej

Obrazek

Śmiało mogę polecić, ale słabo się klei. Dlatego odtłuszczam ipa i gruntuję klejem. Po tym trzyma się jak wściekła, tylko jest ciężka, ale pancerna.
Zbrojona się chowa.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11811
Lokalizacja: Mikoszewo
Swego czasu dręczyłem jednego człowieka za pośrednictwem Artu w temacie takiej taśmy viewtopic.php?f=21&t=32960
Fakt, na starcie może klej nie najlepszy ale po zaprasowaniu trzyma się całkiem spoko - nawet bez odtłuszczania i gruntowania.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Z prasowaniem nie sprawdzałem. Na następnym modelu przetestuję ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 290
Lokalizacja: Białystok
Dzięki Verid :-) Chciałem jeszcze zapytać czy jest mocno widoczna, ale już wniosłeś do tematu :-) A zatem spróbuję wpierw z tą taśma jeśli chodzi o oklejanie kadłuba. Nie jestem szpecem w laminacie i podobnych :-) ok, nie drążę tematu, zostawiam dla kiepuri :-)

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 11:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1230
Lokalizacja: Kraków
Byłem pewny, że wrzuciłem zdjęcie... :-)

To ta folia, której zdjęcie wrzucił Adrián. Kupowana w Lerła za 18 zł.

Dziś w planach wklejenie wręg silnika, poprowadzenie pierwszych kabli, montaż BECa 7-15A, wykonanie pierwszych kabli prądowych z uwzględnieniem czujnika prądu Pitlaba.

Jako kolejne planuje zrobić dipola do eleresa, nastepnie odbiornik umieszczę jak najbliżej ogona.

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 17:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1230
Lokalizacja: Kraków
Cześć,

Oczekuje na przesyłkę 2 serw do SK i SW oraz na regulator Plush 40A. Okazało się, że brakuje mi kabla 14AWG. Z pomocą przyszedł qczek.

Dziś udało mi się wkleić wręgi i przykręcić silniki:
Obrazek

Obrazek

Aby śruby się nie poluzowały użyłem lakieru do paznokci (z tego miejsca chciałbym pozdrowić moją ex :mrgreen:)
Obrazek

Standardowo odlutowałem wszystkie przewody od nowego Plusha. Prądowe i 3 żyłowe były za krótkie a trójfazowe niepotrzebne ponieważ przylutowałem złącza 3.5mm. Postanowiłem nie wyprowadzać 5V z wbudowanego BECa do samolotu - jedynie GND i sygnał. Wlutowałem się dodatkowym, krótkim przewodem do 5V i GND aby z BECa zasilić power leda, lub stroboskop
Obrazek

Trochę ciasnawo się zrobiło przez złącza 3.5mm...
Obrazek

...ale wszystko ładnie się mieści. Przy finalnym montażu i ustaleniu obrotów silnika obrócę regulator tak by strumień wpadającego powietrza uderzał w radiator.
Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 18:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 290
Lokalizacja: Białystok
... Patrz, żeby przez ex, a dokładniej jej lakier nie doszło do katastrofy :-P

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 20:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1230
Lokalizacja: Kraków
Daniel nie bój żaby :lol:

Wczoraj wkleiłem plastiki w skrzydła i wprowadziłem kable prądowe do kadłuba.

Dzisiaj otrzymałem od Pitlaba czujnik prądu 50/75A. Dłuższą chwile zastanawiałem się, jak ugryźć temat. Prace rozpocząłem od wlutowania złącz XT60 dla każdego silnika osobno. Następnie skleiłem drugą parę złączy po stronie listwy zasilającej i zacząłem przymierzać miedziane gwoździe jako łączniki:

Obrazek

Obrazek

Po wstępnym zlutowaniu:
Obrazek

Dolutowałem kable - 12AWG jako wchodzące, wymieniłem kynarki GND,U,I oraz wyprowadziłem cienkie, sylikonowe do zasilenia przetwornicy i BECa:
Obrazek

Obrazek

Trochę ciepłego kleju:
Obrazek

I całość, gotowa do zamontowaniu po dolutowaniu oryginalnego kabelka od czujnika:
Obrazek

Pierwsze koty za płoty - BEC plus przetwornica redukująca zasilanie 4s na 12V dla kanapki Z&P i jej "peryferiów" (FOX, kamera):
Obrazek

A teraz uwaga - 4x5200mAh 4s + kanapeczka:
Obrazek

A może by 4x5200mAh 4s + 2x11600mAh 3s ? :mrgreen:
Obrazek

A może przenieść li-iony na nos? :mrgreen:
Obrazek

Oczywiście samolot będzie latał na 4S - na początek 2x5200mAh ;-)

Na dzień dzisiejszy samolot prezentuje się następująco:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Ostatnio zmieniony piątek 20 maja 2016, 08:45 przez kiepuri, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 22:39 
Offline

Rejestracja: środa 24 paź 2012, 19:50
Posty: 157
Lokalizacja: Rusiec/Bełchatów
Czy na pewno dobrze podłączyłeś czujnik?, ponieważ tam masa nie powinna wchodzić (te grube kable). Tak jest na oficjalnej stronie pitlaba
Obrazek

_________________
Turnigy 9x +eleres mod
SW 1900, Legwan
AP i OSD Zbig&Pitlab, KFC32 + OSD
Sony600tvl + Fox1500


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 22:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Tutaj jest chyba schemat pod AP PitLaba. A z tego co widzę to jest KFC, a do eLeReSa można ładować chyba do 36V prosto z pakietu, a dodatkowe zmostkowanie mas nie zaszkodzi.
kiepuri, nie zapomnij o dzielniku napięcia ( rezystorach :) )

Edit:
Chociaż w opisie doczytałem że masz akurat AP + OSD zbig&pitlab. Także czekam na Twoj werdykt, bo mogę się mylić. ;)

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 07:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 936
Lokalizacja: Legnica
Przecież widać na zdjęciach że to Zbig&Pitlab. Też mi się wydaje że źle podłączyłeś czujnik prądu.. powinien być w szereg a nie równolegle, mierzysz prąd nie napięcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 07:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1230
Lokalizacja: Kraków
Cześć Panowie,

Dzięki za czujność. Gruby kabel od masy nie jest przylutowany do czujnika. Jedynie do zlacz XT60, ktore prowadzą do ESC :)

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 08:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 936
Lokalizacja: Legnica
Aa teraz widzę że jeden gwóźdź nie dochodzi do płytki czujnika pomysłowy pakunek :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.