Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 lip 2017, 01:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 20 gru 2015, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2171
Lokalizacja: Opole
Od zawsze podobały mi się skrzydła...
Tak więc na następny sezon postanowiłem jakieś zakupić. Wybór padł na FX-61 głównie ze względu na gabaryty (na większy póki co nie mam miejsca w domu).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dokładny setup wkrótce będę uzupełniał w tym poście, ale póki co proszę tylko o potwierdzenie, że dobrze myślę:
1. Odbiornik eLeReSa wrzucę na końcówkę skrzydła w obudowie + antena Flex od bartwaw i pociągnę przewód PPM z łączeniem wtyczką w miejscu łączenia skrzydeł. Na drugi koniec pójdzie Fox800 z koniczyną (akurat taką mam w domu) i tak samo kabel z łączeniem w miejscu łączenia skrzydła.
2. Jak to jest z czujnikiem prądu? Wystarczy, że kupię to: http://4drones.pl/?30,pl_czujnik-pradu-50a i będzie można to podłączyć jakoś do KFC32FTB?
3. Mam jakiś zestaw GPS z magentometrem "noname" a w przypadku skrzydła będę pewnie korzystał z funkcji autopilota, więc chciałbym coś dobrego. Ten się nada: http://4drones.pl/?29,pl_gps-g9-gps-glonass czy coś innego brać? Od marbalona mam zamiar wziąć KFC, więc z jednego źródła jak najbardziej mi pasuje wziąć więcej.

Setup:
1. FC - KFC32FTB
2. Silnik - Sunnysky X2820 920kV
3. ESC - ABC Power Pro
4. Śmigło - będę testował różne, póki co 10x6 oraz 10x5.5
5. Aluminiowe łoże silnika
6. LiPo - 1x lub 2x Multistar 4S 5200mAh
7. GPS G9 - zobaczymy jak wypadnie
8. Serwa Tower Pro MG90S (mam z innego źródła - link tylko poglądowo)
9. VTX Fox 800
10. Anteny od Kkacper (video - koniczyna) i od bartwaw Vee Flex do eLeReSa - dopiero muszę wybrać jak poprowadzę antenę w centropłacie więc jeszcze nie kupiona

eCalc:
Dla 1x 5200mAh:
Obrazek
Dla 2x 5200mAh:
Obrazek

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Ostatnio zmieniony środa 23 gru 2015, 09:17 przez kamilborkowski, łącznie zmieniany 5 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 gru 2015, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 535
Lokalizacja: Opole
kamilborkowski pisze:
Dokładny setup wkrótce będę uzupełniał w tym poście, ale póki co proszę tylko o potwierdzenie, że dobrze myślę:
1. Odbiornik eLeReSa wrzucę na końcówkę skrzydła w obudowie + antena Flex od bartwaw i pociągnę przewód PPM z łączeniem wtyczką w miejscu łączenia skrzydeł. Na drugi koniec pójdzie Fox800 z koniczyną (akurat taką mam w domu) i tak samo kabel z łączeniem w miejscu łączenia skrzydła.


Ja bym zostawił wbudowany odbiornik z KFC i antenę dał w środkowej części kadłuba, ewentualnie kombinował bym z zewnętrznym eleresem jak się pojawią jakieś problemy.

kamilborkowski pisze:
2. Jak to jest z czujnikiem prądu? Wystarczy, że kupię to: http://4drones.pl/?30,pl_czujnik-pradu-50a i będzie można to podłączyć jakoś do KFC32FTB?


Lepszy by był gotowy czujnik prądu z końcówkami w Twoim przypadku pewnie xt-60. Z tym, który wybrałeś jest trochę zabawy, żeby podłączyć.

kamilborkowski pisze:
3. Mam jakiś zestaw GPS z magentometrem "noname" a w przypadku skrzydła będę pewnie korzystał z funkcji autopilota, więc chciałbym coś dobrego. Ten się nada: http://4drones.pl/?29,pl_gps-g9-gps-glonass czy coś innego brać? Od marbalona mam zamiar wziąć KFC, więc z jednego źródła jak najbardziej mi pasuje wziąć więcej.


No-name spokojnie wystarczy byle by obsługiwał NMEA albo to cuś ubloxowego.

_________________
W użyciu:
SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
QAV250

Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 gru 2015, 23:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 20:13
Posty: 1225
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Dokładnie zostaw wbudowany odbiornik eleresa w ftb. Anteny najlepiej rozmieść na końcówki obu płatów.
GPS zastosuj ten co masz w legwanie, a do niego dokup coś bardziej dokładnego, dwie pieczenie na jednym ogniu. Magnetometr odpuść..
Czujnik polecam pitlabowy.

_________________
Użytkowane: Bixler 2 1500m, SkySurfer 2000mm, Transporter Q7.6, Mini-Hrejser slim 280mm, Delta120min.
Składają się: SU31 ElectriFly, FarFlyer długolot fpv.
Zakurzone: T-rex 500ESP, Ofna ultra lx comp, Hpi Sprint 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 gru 2015, 23:48 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1336
Lokalizacja: Breslau
Dexx pisze:
kamilborkowski pisze:
2. Jak to jest z czujnikiem prądu? Wystarczy, że kupię to: http://4puzones.pl/?30,pl_czujnik-pradu-50a i będzie można to podłączyć jakoś do KFC32FTB?


Lepszy by był gotowy czujnik prądu z końcówkami w Twoim przypadku pewnie xt-60. Z tym, który wybrałeś jest trochę zabawy, żeby podłączyć.

eeee tam, kilka kabelków i 5 lutów :) - łącznie z 10min roboty i działa ok. Pamiętaj że PitLab'owy czujnik nie podejdzie odrazu, trzeba któryś opornik wylutować z KFC

GPS
http://www.banggood.com/UBLOX-NEO-M8N-B ... 71082.html - działa bez problemu z KFC

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 gru 2015, 23:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 20:13
Posty: 1225
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
zybyzy pisze:
Pamiętaj że PitLab'owy czujnik nie podejdzie odrazu, trzeba któryś opornik wylutować z KFC

50A działa bez żadnych modów.

_________________
Użytkowane: Bixler 2 1500m, SkySurfer 2000mm, Transporter Q7.6, Mini-Hrejser slim 280mm, Delta120min.
Składają się: SU31 ElectriFly, FarFlyer długolot fpv.
Zakurzone: T-rex 500ESP, Ofna ultra lx comp, Hpi Sprint 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 gru 2015, 23:54 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1336
Lokalizacja: Breslau
mknet pisze:
zybyzy pisze:
Pamiętaj że PitLab'owy czujnik nie podejdzie odrazu, trzeba któryś opornik wylutować z KFC

50A działa bez żadnych modów.
ja miałem 75A i trzeba było mnożnik podbić ostro, zakres był mały więc i spory błąd był. Przy max prądzie w miarę ok ale zamiast 0,2-04A było w minimum 3A więc przy szybowaniu mAh sporo zawyżone.
Ten czujnik Marbalona działa ok.

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 02:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 535
Lokalizacja: Opole
Ja zrobiłem sobie po taniości na zetexie 1107 http://www.diodes.com/_files/datasheets/ZXCT1107_10.pdf, ale nie zmienia to faktu, że było z tym więcej zabawy niż to było warte ;)

_________________
W użyciu:
SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
QAV250

Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 259
Lokalizacja: Białystok
Jeśli wrzucisz KFC z wbudowanym eleresem, wyłączysz go w ustwieniach, podłączysz do tego zewnętrznego eleresa to będzie problem z poprawnym wskazaniem RSSI - sam tak chciałem zrobić w modelu, ale Marcin mnie oświecił, że będzie problem :P

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 09:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2171
Lokalizacja: Opole
Mój GPS noname pokazałem Dexxowi i stwierdził żebym jednak kupił nowy :mrgreen: więc wziąłem z 4drones.pl
Na razie użyję odbiornika wbudowanego w KFC a antenę jakoś wyciągnę. Nie mam za bardzo jeszcze pomysłu czy antenę wyciągnąć pionowo w górę przez dziurę w klapie czy na bok centropłata.
Czujnik biorę 50A też od marbalona - dogadałem się że dostanę go na płytce więc moje "znakomite" umiejętności lutowania pozostawię sobie na później... :-P
Muszę wreszcie zabrać się za składanie bo tylko gadam i gadam o tym skrzydle. Zacznę od wklejenia rury w centropłat i elementów plastikowych na CA. Później serwa na skrzydła w termokurczki i wkleję hotglutem albo CA. Później łoże silnika (oprócz standardowego mam jeszcze aluminiowe ze http://smallpartscnc.com/). Na koniec zrobię sobie półkę na elektronikę i porozmieszczam KFC, czujnik, ESC i GPS gdzieś wokoło.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3139
Lokalizacja: Strefa G
Proponuję w ogóle nic nie kleić na hoglue :)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2171
Lokalizacja: Opole
Też jakoś nie jestem przekonany do hotgluta. Na jednym z filmów na Youtube gość mówił, że serwa zawsze wkleja na hotglut bo później używa tylko alkoholu i łatwo można wykleić takie serwo. Ja jednak chciałem w koszulkach je trzymać, więc chyba CA będzie dobry. Mam kilka różnych klejów do styropianu w domu, ale zwykle są polecane do łączeń styro-drewno albo styro-styro.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3139
Lokalizacja: Strefa G
Hotglue jest dodatkowo straaasznie ciężki :)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 11:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 813
Lokalizacja: Ruda Śląska
jeśli chodzi o pewne wklejenie serw to ja zawsze wklejam na żywicę epoksydową - taką 5min dwuskładnikową, same serwa zabezpieczam taśmą aluminiową, a na sam otwór kładę kawałek tkaniny szklanej. Zdecydowanie nie jest to najlżejsze rozwiązanie - choć te 4-5g przy skrzydle nie robi specjalnej różnicy, a zapewniam że tak wlaminowanego serwa nic nie wyrwie, po za tym dodatkowe ekranowanie elektroniki serwa:)
oczywiście serwo można wyciąć nożem, zerwać sreberko i dalej używać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 gru 2015, 00:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2171
Lokalizacja: Opole
Zaktualizowałem pierwszy post o setup oraz screen z eCalca.
Dzisiaj wklejałem elementy cetropłata - rurę, plastikowe elementy i łoże silnika. Przy okazji wyszło na jaw małe zaskoczenie. Aluminiowe łoże silnika jest nieco większe niż standardowe i przez to nakładka na nie lekko nie przylega. Oczywiście wypełniłem szparę klejem. Dzisiaj wszystko klejone na żywicę epoxy (Poxipol).
Obrazek

Miałem też problem z tym, że silnik przykręcony do łoża nie pozostawia miejsca na przewleczenie kabli. W zestawie mocowania silnika jest też drewniany element, który chyba ma być pomiędzy silnikiem a łożem, więc wyciąłem w nim kawałem żeby zmieścić tam skręt kabli:
Obrazek

Przymierzam się do zrobienia sobie półki na elektronikę oraz miejsca na lipo. Będzie z tym trochę zabawy bo w założeniu mam, że będę latał na jednym lub dwóch pakietach 4S 5200mAh a to już sporo zajmuje. Chyba zrobię nieco podwyższoną półkę tak aby elektronika była nad pakietami a jak się nie uda to zrobię półkę z wycięciem na pakiety a elektronikę będę upychał z tyłu i po bokach ewentualnie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przed pakietami będę musiał wkleić jeszcze kawałek styropianu żeby w razie kreta nie rozgniatały kamery z przodu.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 gru 2015, 11:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
Może podpatrzysz coś dla siebie w temacie mocowań:

viewtopic.php?t=17674

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.