Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 gru 2017, 03:46


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
Post: niedziela 29 maja 2016, 15:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Lozysk do pelikanowskiego nie mam , czekam na przesylke, turnigy zamowie ale tez bede musial poczekac, nie chce tamtego meczyc wiec na tym sprobuje, w domu widac ze ma kopa po podlodze, zobaczymy jak dzis w polu :D tyle ze drazek gazu lapie mega wysoko przy nim;p

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10547
Lokalizacja: Mikoszewo
SuperBartek pisze:
yle ze drazek gazu lapie mega wysoko przy nim;p

No to zrób rekalibrację regla - powinno pomóc.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Wrocilem wlasnie z pola, na tym silniku pionowo w gore, zapas mocy ze hoho wg mnie az za mocny, zobaczymy jak pojdzie mi na zamowionym turnigy, ale zeby tego bylo malo, polatalem chwile szybko, jakies dwa trzy mocne nawroty, stabilizacja tez na pewno szalala i co? - utrata sterowania lotkami, oba serwa na raz padly i jakos awaryjnie wyladowalem - byly gorace no i z rtfa pelikana.. zywot chyba zakonczony, dobrze ze latalem nim kolo nogi..

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 868
Lokalizacja: Myślenice
Szkoda samolotu - ale to chyba właśnie tak ma być.
Przemyśl teraz dobrze co na drugi model wybrać. Zapewne drugim polatasz dłużej.
Moja sugestia - mierz w coś dwumetrowego. Duuużo lepiej i pewniej się lata.
No i szybko dojdziesz do tego:
www.youtube.com/watch?v=KDkxuC6nbBg


Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Yorg68 moze dziwnie zabrzmiala moja wypowiedz, ale zywot serw zakonczony, nie bety:D serwa nowe beda na metalu corony:D pelikankowi nic nie jest - szkole sie tyle i jak tylko moge , na nim musze dojsc do ladu:) ale po cichu wypatruje skysurfera2000 :)

Edit1: Ps, filmik elegancki, przypuszczam ze to Ty na celowniku :)

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
SuperBartek pisze:
oba serwa na raz padly


Przez całą karierę padły mi dwa serwa. Jedno zerwałem przy lądowaniu a drugie się po prostu... zużyło.
Albo wykorzystałeś roczny zapas pecha, albo wyjmij mechanizmy na stół i sprawdź dokładnie ich działanie, bo to lekko podejrzane :-|

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
To ja już pewnie cztery.. być może to pech ale w ogóle zero reakcji z ich strony. Tylko właśnie ze oba na raz.. dziwna sprawa jutro się temu bliżej przyjrze:)

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 21:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 sty 2016, 17:12
Posty: 103
Lokalizacja: Toruń
widzę też tak jak kolega wyżej że ciągle coś nie gra i kurcze mało prawdopodobne ,że jesteś supermegaturbo pechowcem i padają dwa serwa na raz albo że śnieży. Nie znam się na elektronice jak koledzy z forum ale gdyby to byl moj samolot to wyjąłbym i położyłbym sprzęt na stół, i zrobił testy rozmontował i zmontował raz jeszcze bo bałbym sie wszystko stracić, oczywiście zrobisz jak zechcesz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 maja 2016, 10:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 18:42
Posty: 147
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Serwa na bank przegrzewają Ci się przez zbyt ostro ustawioną stabilizację. Mówiłem Ci, że lecąc za Tobą widać, że betka cały czas macha skrzydłami na boki i dlatego serwa cały czas dostają w kość czego efektem jest ich przegrzewanie. Wiem, że masz KFC ale poniżej podaję cytat z instrukcji Pitlaba nt. stabilizacji: "Ustawiamy największą wartość siły stabilizacji przechyłu, przy której model leci stabilnie nie wpadając w oscylacje. Zbyt duża wartość objawia się szybkim wahaniami skrzydeł – szczególnie ze wzrostem prędkości". Poszukaj w KFC siły stabilizacji przechyłu i ją zmniejsz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 cze 2016, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Zmienilem czulosc stabilizacji - do sprawdzenia teraz w locie.

Wzialem sie za wymiane serw - wymienilem na tacy - odpalam, lewe skrzydlo drga straszliwie , mowie kurde co jest przeciez nowe serwo - dobrze ze mialem zapasowe - wymieniam i jest to samo wiec to nie wina serwa , na lewym skrzydle jest gps , pomyslalem ze moze od tego ale po odlaczeniu gpsa bez zmian, dalej drga, co moze byc przyczyną? Pozdro

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 cze 2016, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
SuperBartek, odłącz nadajnik video i odsuń aparaturę od modelu

sieje Ci najprawdopodobnie nadajnik, musisz go odsunąć, u mnie pomoglo zawinięcie serwa w folię aluminiową złączoną z masą zasilania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 cze 2016, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
mounter nadajnik video niebyl wlaczony, moze to byc przyczyna jakiejs przejsciowki? Bo mam przedluzke jedną zrobioną , ale tak samo w obu skrzydlach a sieje na lewym

Edit : jak podlaczam serwo bez przejsciowki z krotkim kablem to nie drga - na dlugim z przejsciowką drga - jak wezme dipola wtedy do reki to mniej ale nadal drga , wiec moze zlutuje kable i bez przejsciwki, pomoze?

EDIT - scalenie

Wtyczki wycialem, zlutowalem, termokurczka, sreberko.. i dalej to samo - sprawa troche zanika jak dotkne dipola na samolocie - w aparaturze nic nie zmienia. Nie mam juz pomyslow co zrobic, wszystko poodlaczane, a i tak drga.

Edit - Kfc daje na te male serwa 6.04v.. czy to nie za duzo?

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 cze 2016, 19:36 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 sty 2016, 17:12
Posty: 103
Lokalizacja: Toruń
a odbiornik (KFC) nadaje telemetrię ?? czy jest tylko odbiornikiem... bo to moze on sieje?? Albo jest zepsuty podpinaleś się pod te same piny innym serwem które leżało na stole ? A jak owinięte sreberkiem serwo i kabelek i wciąż wariuje to by wskazywało ze chyba z kfc dostaje taki sygnał zły.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 cze 2016, 09:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Zagadka rozwiązana - oba wymienione serwa jakies byly ferelne, mialem luzem jeszcze dwa , jedno takie samo drugie innej firmy, po podlaczeniu do NOWYCH przedłuzek zaklocenia zanikly, byl oblot, nie drzy, wrocilo do normy - a wiec po pierwsze ferelne serwa a po drugie przedluzki z mega cienkich przewodow.

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 cze 2016, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Panowie podpatrzylem u kolegi modelarza pewien patent - ktory mi podpasowal zebym nie musial pilnowac polaryzacji anteny, zamiast eleres maxa w nadawanie idzie eleres mod, mianowicie sprawilem sobie frsky 2,4, i to frsky siedzi u mnie w apce, nadaje do odbiornika na statyw ktory podaje sygnal do misiowego konwertera, ten zas puszcza sygnal do moda, wszystko przyczepione na statywie, calosc zasilania lipolem 3s 2200mah, wygląda to tak:

Obrazek

PS. Powoli przymierzam sie do skysurfera 2000 - czekam az magazyny sie napełnią.
Pozdrawiam

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.